Artur_K 196 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia W moim oddziale Pekao Sa mają bilon w paczuszkach po 50 sztuk (ja brałem 1,2 i 5 zł nie wiem jak drobniejsze). A jak nie mają akurat na stanie, to bez problemu można zamówić. 1 Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia 2 godziny temu, mcp napisał(a): A dużo tego potrzebujesz? Może rozmieniarki banknotów przy myjniach samochodowych? Nieduzo 200-300zl. Myslalem o firmie od parkingow ale podejrzewam za duzo je.bania. 2 godziny temu, Artur_K napisał(a): W moim oddziale Pekao Sa mają bilon w paczuszkach po 50 sztuk (ja brałem 1,2 i 5 zł nie wiem jak drobniejsze). A jak nie mają akurat na stanie, to bez problemu można zamówić. Sprobuje w pko w takim razie. I w razie czego w innych bankach. Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia Tylko warto sprawdzić wcześniej tabele opłat i prowizji bo sporo banków liczy prowizję za wymianę na bilon albo wpłatę w bilonie. Niektóre w ogóle nie rozmieniają. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia W salonach gier i automatów bywają rozmieniarki papieru na monety. Nie ma tam w okolicy jakiejś gralni w galerii? W oddziale NBP kiedyś zamieniałem kilka kilo groszy na papierek, może w drugą stronę też to zrobią? Cytuj
szewczun 7 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia Też miałem kiedyś ten problem i załatwiłem to w osiedlowej Stokrotce. Mieli w wuj bilonu i byli chętni na wymianę. Czasem najciemniej pod latarnią, spróbuj. Wymieniałem 120 złotych na monety dwuzłotowe. Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 25 sierpnia Opublikowano 25 sierpnia Ja bym jeszcze uderzył do lokalnego proboszcza . W „moim” banku sporo drobniaków wpada właśnie z kościoła. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września Kiedy najlepiej nadpłacać ratę kredytu? Chciałem sobie dzisiaj nadpłacić kapitał niewielką kwota a jak dojebali mi odsetki to się obsralem na miętowo. Czytam różnie - jedni piszą że w dni zdjęcia raty a inni że kiedy bądź Cytuj
BRY@N 1 469 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września Teoretycznie o to co doliczyli teraz to później przy następnej racie powinna być większa spłata kapitału a mniejsze odsetki. Ja tak mam w PKO BP. Najlepiej nadpłacać w dniu ściągnięcia raty, tak gdzieś czytałem. 2 Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września 13 minutes ago, Kalel said: Kiedy najlepiej nadpłacać ratę kredytu? Chciałem sobie dzisiaj nadpłacić kapitał niewielką kwota a jak dojebali mi odsetki to się obsralem na miętowo. Czytam różnie - jedni piszą że w dni zdjęcia raty a inni że kiedy bądź Ustaw sobie na dzień spłaty raty. Dwa razy tak spłacałem i nic mnie to nie kosztowało, jak spłacałem w inny dzień to mi jeszcze ukradli za odsetki. 1 Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września 14 minut temu, Kalel napisał(a): Kiedy najlepiej nadpłacać ratę kredytu? Chciałem sobie dzisiaj nadpłacić kapitał niewielką kwota a jak dojebali mi odsetki to się obsralem na miętowo. Czytam różnie - jedni piszą że w dni zdjęcia raty a inni że kiedy bądź Chyba nie ma większego znaczenia kiedy. Teraz zapłacisz więcej, to następna rata będzie mniejsza. Tak ma mBank np. 1 Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września Dzięki za odpowiedź popełniłem strategiczny błąd, tak myślę, że chciałem nadpłacić w trakcie trwania wakacji kredytowych. Plusiki dodam jak mi się reakcję odnowią. Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września 1 minute ago, Kalel said: Dzięki za odpowiedź popełniłem strategiczny błąd, tak myślę, że chciałem nadpłacić w trakcie trwania wakacji kredytowych. Plusiki dodam jak mi się reakcję odnowią. Ja nadpłacałem podczas wakacji kredytowych, to akurat nie ma znaczenia. Polecam zlecać w dzień spłaty kredytu żeby uniknąć jakiś dodatkowych kosztów albo nieścisłości. 1 Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września Dostałem od mamy darowiznę z odszkodowania po śmierci ojca, wiem, ze muszę to zgłosić do skarbówki - da się to zrobić przez neta? Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 5 września Opublikowano 5 września (edytowane) Edit: teraz doczytałem, że wiesz, że musisz, a ja widziałem tam znak zapytania. MUSISZ! Od dnia, w którym dostałeś przelew masz 6 miesięcy. Najlepiej jakby był oznaczony wielkimi literami Darowiza. Składasz odpowiedni druk, załączasz potwierdzenie z konta bankowego z datą wpływów środkow. Można przez epuap i może przez ich nową stronę podatki.gov.pl, ale tutaj nie jestem pewny Edytowane 5 września przez Sedrak Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 10 września Opublikowano 10 września W dniu 5.09.2024 o 10:30, Czoperrr napisał(a): Dostałem od mamy darowiznę z odszkodowania po śmierci ojca, wiem, ze muszę to zgłosić do skarbówki - da się to zrobić przez neta? Możesz zgłosić przez internet, to jest druk SD Z2 https://www.podatki.gov.pl/pcc-sd/e-deklaracje-pcc-sd/formularze-sd/#headingItem003 Tutaj mały tutorial https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-formularz-zgloszenia-otrzymania-darowizny-z-omowieniem Ja tak robiłem parę lat temu bez żadnych problemów. Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 10 września Opublikowano 10 września Składałem w zeszłym miesiącu. Najszybciej przez nowy portal eskarbowy. https://www.podatki.gov.pl/e-urzad-skarbowy/ przez portal nie ma możliwości załączyć dodatkowego pliku, można dopisać w uwagach, żeby widzieli że chciałeś ale nie ma jak ;). Ze mną skontaktowała się lokalna skarbówka i poprosili żeby dosłać mailem. Cytuj
Chmielinski 212 Opublikowano 10 września Opublikowano 10 września W dniu 5.09.2024 o 08:58, Kalel napisał(a): Kiedy najlepiej nadpłacać ratę kredytu? Chciałem sobie dzisiaj nadpłacić kapitał niewielką kwota a jak dojebali mi odsetki to się obsralem na miętowo. Czytam różnie - jedni piszą że w dni zdjęcia raty a inni że kiedy bądź A nie masz w umowie jakiejś dodatkowej prowizji za wcześniejszą spłatę? Jeśli tak to zawsze pobiorą, musisz sobie policzyć na ile w ogóle nadpłaty w tej sytuacji Ci się opłacają w tym momencie i czy nie lepiej będzie poczekać do momentu, kiedy okres prowizji za nadpłaty się skończy. Natomiast jeśli tego nie ma to najlepiej nadpłacać jak najszybciej. Odsetki naliczają się codziennie to po co z tym czekać? Tak samo nie ma sensu czekać na uzbieranie większej sumy na nadpłatę tylko cyklicznie nadpłacać mniejszymi porcjami. Każda nadpłata zmniejsza kapitał, od którego liczy się odsetki, więc też nie ma co czekać z kasą w skarpecie, którą i tak planujesz ostatecznie na to przeznaczyć. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 11 września Opublikowano 11 września Trochę mnie rozczarowało Velo, bo zaoferowali na przedłużenie konta oszczędnościowego 4,6%, a na nowe środki dają 6,1%... Chyba pora przeprosić się z Toyo Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 11 września Opublikowano 11 września 42 minuty temu, LeifErikson napisał(a): Chyba pora przeprosić się z Toyo Ja właśnie dziś założyłem tam konto i też przerzucę środku z Velo, bo jutro kończy się lokata. Miałem w velo również środki na koncie oszczędnościowym ale odbiłem się od zasad, w sumie nie wiem jak to miało działać. Jakieś pieniądze tam leżą, stan nowych środków pokazuje 0 zł, a odsetki jakieś śmiesznie niskie. W VW banku jest 6,5% i to na 6 miesięcy, biorąc pod uwagę co dzieje się na rynku to przez najbliższe pół roku skoku oprocentowania bym się nie spodziewał, więc opcja bardzo dobra. Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 11 września Opublikowano 11 września 10 minut temu, Artur_K napisał(a): Miałem w velo również środki na koncie oszczędnościowym ale odbiłem się od zasad, w sumie nie wiem jak to miało działać. Z tego co pamiętam to tylko zgody marketingowe trzeba zaznaczyć I dostaje się promocyjne oprocentowanie. Co do VW- gdzie widziałeś to 6,5% na 6 miesięcy? Moze nie umiem szukać, ale widze tylko jakieś oferty na 5%. Cytuj
Artur_K 196 Opublikowano 11 września Opublikowano 11 września 2 godziny temu, LeifErikson napisał(a): Co do VW- gdzie widziałeś to 6,5% na 6 miesięcy? Lokata Plus (vwfs.pl) od 90-179 dni 6,5% - oprocentowanie stałe od 180-269 dni jest również 6,5%, ale to jest zmienne korygowane co kwartał 1 Cytuj
LeifErikson 1 108 Opublikowano 11 września Opublikowano 11 września Aha, bo to lokata. Ja patrzyłem na KO. No to faktycznie warte rozważenia, chociaż sam mam już tyle tych kont że mi się nie chce kolejnego zakładać. Dobrą opcją jest tez przeczekanie na kolejną edycję promocji na nowe środki w Velo. 6,1% do 300k na 3 miesiące. Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 15 września Opublikowano 15 września Jakie przewidujecie ciekawe perspektywy na akcjach na naszym kurwidołku? Myślę, że po wypłacie dywidendy, akcje Orlenu pójdą w dół, może pod 60 zł to byłby dobry moment do zakupu i przetrzymania do następnych wyników za półrocze, które mają już nie być obciążone miliardowymi odpisami na tarcze. Cytuj
SnoD 2 322 Opublikowano 19 września Opublikowano 19 września FED tnie stopy procentowe, jeśli dobrze rozkminiam, to = dolar w dół, złoto w górę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi