Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.02.2024 o 17:52, MaZZeo napisał(a):

Ja za to jakiś czas temu wróciłem do funduszy inwestycyjnych po tym jak cały tamten rok trzymałem hajs na rachunkach oszczędniościowych 6-7%.

Taki mam rozkład portfela jak poniżej

Zrzut ekranu 2024-02-27 o 17.42.16.png

zapewne w zależności od sytuacji będę przesuwał środki albo zmieniał fundusze. W ostatnim czasie chyba najlepszą robotę zrobiły mi akcje japońskie.

Mam jeszcze od paru lat PPE gdzie rozkład mam bardziej agresywny

Zrzut ekranu 2024-02-27 o 17.50.33.png

+ jeszcze holduje Ether który w końcu wygląda na to że wszedł w hossę. Ogólnie dobry czas był ostatnio na inwestycje.

Jako że minął dokładnie rok od mojej pierwszej wpłaty na te konkretne TFI to czas na małe podsumowanie

Zwrot na całości portfela to 9,09%

image.thumb.png.abd144970528d107392dac4c4f5215ce.png

nie robiłem żadnych ruchów poza dokupowaniem jednostek w równych kwotach, wiec po roku struktura portfela wygląda tak

image.thumb.png.f2141e4edbe9633775c4e92cafad6b11.png

jestem w miarę zadowolony, bo mój benchmark to było konto oszczędnościowe w Toyota Bank gdzie jest 5,85%. W optymistycznym scenariuszu zakładałem jednak że będzie dwycufrowy wzrost.

• Plusik 4
Opublikowano (edytowane)

Hehe, aż tak hojni to chyba nie są, żeby tu chodziło o 100k zysku. :D Rozumiem to jako do 100k kapitału/inwestycji.

Aczkolwiek fakt że trochę tam jest niejasności, bo piszą tam o lokatach, ale o kontach oszczędnościowych już nie, a to by była trochę lipa jakby np Toyota się nie załapała. 

Edytowane przez LeifErikson
Opublikowano

W dniu 17.02.2025 o 14:51, MaZZeo napisał(a):

W optymistycznym scenariuszu zakładałem jednak że będzie dwycufrowy wzrost.

Wynik jak najbardziej zadowalający, ale z ciekawości przejrzałem wykresy, to ten Zrównoważony i Akcji CEE sporo zarobiły w ciągu ostatniego miesiąca. Szczególnie ten pierwszy cały zysk wypracował po nowym roku.

Ja mam jedno TFI testowo w PEKAO, teoretycznie fundusz nieagresywny (stabilnego wzrostu) i w takim pechowym momencie go kupiłem (jesień 2021), że przez pierwszy rok stracił 20%, ale wojny nikt nie przewidział. Faktem jest również, że przez następny rok całą stratę odrobił i cały czas rośnie. Teraz też wiem, że wtedy w tym dołku powinienem dokupić.

Jak na razie praktycznie całość inwestycji mam w lokatach i obligacjach, jednak w ramach dywersyfikacji, zamierzam na razie około 10% (docelowo 20-25%) wsadzić w ETF i właśnie TFI. Dziś dostałem ofertę z mojego banku na zakup funduszy bez prowizji, więc pewnie skorzystam jeszcze tylko muszę pomyśleć w co ostatecznie. Raczej bezpiecznie w  Pekao Konserwatywny Plus - Pekao TFI  ale może trochę jakiegoś akcyjnego funduszu też dokupię.

Opublikowano
19 godzin temu, Artur_K napisał(a):

Wynik jak najbardziej zadowalający, ale z ciekawości przejrzałem wykresy, to ten Zrównoważony i Akcji CEE sporo zarobiły w ciągu ostatniego miesiąca. Szczególnie ten pierwszy cały zysk wypracował po nowym roku.

zgadza się, no ale taka jest natura funduszy akcyjnych.