Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano

100k z samych odsetek. Dochodu tyle nie mam rocznie xD

Mam nadzieję, że synowie mnie będą kochać jednak i poratują na emeryturze....

Edytowane przez WisnieR

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 572,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

Opublikowano
10 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

7% to teraz daje konto oszczędnościowe, nic wielkiego, wciąż poniżej inflacji (tej realnej). 

Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium :)

Opublikowano
9 minut temu, Shago napisał(a):

Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium :)

ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. 

https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html

Opublikowano
12 hours ago, mcp said:

100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to :nosacz:

Trzebaby jakąś kontrolę nasłać, nie może mieć polak rodak lepiej :nosacz3:

Opublikowano

W ogóle jest pewien paradoks, że można teraz wyciągnąć kredyty hipoteczne ze stałą stopą na całość 6.2-6.5%, a zwykłe konta oszczędnościowe potrafią mieć 7.5% (-belka) xD. 

Opublikowano
32 minuty temu, Bartg napisał(a):

Trzebaby jakąś kontrolę nasłać, nie może mieć polak rodak lepiej :nosacz3:

Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem :(

Opublikowano
10 minutes ago, _Red_ said:

Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem :(

Stara dobra zasada pokaż mi człowieka, a znajdzie się paragraf :kaz:

Opublikowano

2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. 

https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html

Wymagania niby niskie, ale upierdliwe. W ing tych płatności jest wymaganych 15 w velo 5. Żeby nie było opłat za kartę oba konta muszą być aktywne, nawet wtedy kiedy akurat nie zarabiają, bo środku są w drugim banku. Czyli trzeba na obu mieć środki na zakupy, liczyć te płatności i pamiętać o tym.

W moim przypadku gdy mam główne konto w innym banku, kartę z niego podpiętą do zegarka i nie noszę na co dzień portfela to już w ogóle gimnastyka. W velo te 7,5% jest do 50 tyś, wszystko powyżej 6%. Więc też bez szału. Jedyną niezaprzeczalną zaletą oszczędnościowych jest możliwość natychmiastowego wycofania środków. Ale jeżeli nie potrzebujesz takiej płynności, to lokata w vwbanku 179 dni na 6.5% i na pół roku zapominasz i potem po prostu przedłużasz bez żadnych kombinowania i przelewania kasy. 

Opublikowano
15 godzin temu, mcp napisał(a):

Procent składowy EDO robi swoje. Szkoda, że dopiero od 3 lat jestem mądrzejszy i wykupuje obligacje 10-letnie, a nie zacząłem tego robić 10-lat temu :frog:

Opublikowano

Też bym poszedł w EDO gdyby nie prawdopodobna wymiana mieszkania w najbliższym czasie i całe oszczędności w to pójdą. Póki co bujam się z rocznymi, bo lepsze to niż nic. Z COI uciekłem w trzecim roku jak inflacja spadła do 3%, ale co w drugim roku 14% zgarnąłem to moje :szekle:

Opublikowano
17 hours ago, mcp said:

Kojarząc z postów Reda, to dwie osoby zarabiają dobre pieniądze, podczas gdy ich mieszkanie w mniejszym mieście nie kosztowało miliona złotych, a rozsądny samochód przy małych przebiegach można trzymać latami. 

Opublikowano

po co to dochodzenie? nie lepiej wprost zapytać?

Red, ile zarabiasz?

Opublikowano

Tak naprawdę nieważne ile zarabia, można zarabiać dużo, ale być singlem lub utrzymywać całą rodzinę w drogim mieście i nie będzie łatwo po odliczeniu opłat za mieszkanie. 

Można zarabiać przeciętnie, ale mieszkać w tańszym rejonie albo odziedziczyć dom i poziom życia będzie niezły. 

Opublikowano

Dwie pracujące osoby przez ponad 15 lat bez przerwy, aktualnie brak kredytów, rozsądne gospodarowanie oszczędnościami w celu wyciskania z "nadwyżek" jakichś odsetek no i jakoś się kumuluje ziarnko do ziarnka.

BTW fajny artykuł: https://inwestomat.eu/ile-powinienes-miec-pieniedzy-w-zaleznosci-od-wieku/

Cytat

Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia?
Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych.

Opublikowano

Cytat

Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia?
Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych.

W dniu 11.03.2025 o 20:25, BRY@N napisał(a):

Muszę wyrzucić ten temat z obserwowanych bo się depresji nabawię :nvmnd:

Jednak dobrze czułem :reggie:

Opublikowano

Niezłe widełki.

Aha, tak swoją drogą, to zawsze można też wydać kupę siana na drogie mieszkanie w drogim mieście (gdzie ma się pracę z rozsądną pensją), ale na emeryturę wyprowadzić się w tańszą okolicę i „odzyskać” różnicę przy zamianie mieszkania na tańsze. Grunt żeby tylko nie wynajmować drogo przez całe życie, trzeba albo w pewnym momencie zainwestować w nieruchomość, albo regularnie odkładać. 

Opublikowano

Oczywiście, mieszkanie/dom na własność to jak najbardziej składnik majątku (czyli kasa, ale w postaci cegieł), więc sobie doliczcie jego wartość do stanu konta, to bedzie mniejsza depresja xD

Opublikowano

Najbardziej pojebana akcja dla budżetu to kupno mieszkania i wykańczanie. 3 lata temu to przechodziłem, pieniądze uciekały z każdej strony chooy wie jak i na co. Nie mam pojęcia czy i kiedy zdecyduje się na większe, ale jak sobie pomyślę o tym, to mnie skręca, więc ze swoimi 60m2 i 4 pokojami zostanę baaaaaardzo długo. Pierdzielę kolejne akcje z tym związane, niech pieniądze już się odkładają na emeryturę. 

Opublikowano
24 minuty temu, krupek napisał(a):

Co jest z tym złotem, idzie w górę bez opamiętania :obama:

Kiepski ze mnie analityk, ale może to pokłosie spadków na amerykańskiej giełdzie? Ceny akcji lecą w dół, ludzie wyprzedają i część kapitału lokują w złocie, co jeszcze winduje i tak wysoką cenę.

Ja 7 marca kupiłem pierwszy raz etf na złoto, bardziej z ciekawości, bo fizycznie nie planuję trzymać. Nie byłem przekonany czy to dobry moment bo było teoretycznie na górce, a przez niecałe dwa tygodnie zarobiło prawie 5%.

Opublikowano

No potwierdza się, że to dobra inwestycja na niepewne czasy i zawirowania z dolarem. Od czasów pandemii i wojny złoto ciągle się umacnia i rośnie.