Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

7% to teraz daje konto oszczędnościowe, nic wielkiego, wciąż poniżej inflacji (tej realnej). 

Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium :)

Opublikowano
9 minut temu, Shago napisał(a):

Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium :)

ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. 

https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html

Opublikowano

W ogóle jest pewien paradoks, że można teraz wyciągnąć kredyty hipoteczne ze stałą stopą na całość 6.2-6.5%, a zwykłe konta oszczędnościowe potrafią mieć 7.5% (-belka) xD. 

Opublikowano
32 minuty temu, Bartg napisał(a):

Trzebaby jakąś kontrolę nasłać, nie może mieć polak rodak lepiej :nosacz3:

Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem :(

Opublikowano
10 minutes ago, _Red_ said:

Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem :(

Stara dobra zasada pokaż mi człowieka, a znajdzie się paragraf :kaz:

• Haha 2
  • Smutny 1
Opublikowano

2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. 

https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html

Wymagania niby niskie, ale upierdliwe. W ing tych płatności jest wymaganych 15 w velo 5. Żeby nie było opłat za kartę oba konta muszą być aktywne, nawet wtedy kiedy akurat nie zarabiają, bo środku są w drugim banku. Czyli trzeba na obu mieć środki na zakupy, liczyć te płatności i pamiętać o tym.

W moim przypadku gdy mam główne konto w innym banku, kartę z niego podpiętą do zegarka i nie noszę na co dzień portfela to już w ogóle gimnastyka. W velo te 7,5% jest do 50 tyś, wszystko powyżej 6%. Więc też bez szału. Jedyną niezaprzeczalną zaletą oszczędnościowych jest możliwość natychmiastowego wycofania środków. Ale jeżeli nie potrzebujesz takiej płynności, to lokata w vwbanku 179 dni na 6.5% i na pół roku zapominasz i potem po prostu przedłużasz bez żadnych kombinowania i przelewania kasy. 

• Plusik 1
Opublikowano
15 godzin temu, mcp napisał(a):

100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to :nosacz:

Procent składowy EDO robi swoje. Szkoda, że dopiero od 3 lat jestem mądrzejszy i wykupuje obligacje 10-letnie, a nie zacząłem tego robić 10-lat temu :frog:

• This 1
Opublikowano

Też bym poszedł w EDO gdyby nie prawdopodobna wymiana mieszkania w najbliższym czasie i całe oszczędności w to pójdą. Póki co bujam się z rocznymi, bo lepsze to niż nic. Z COI uciekłem w trzecim roku jak inflacja spadła do 3%, ale co w drugim roku 14% zgarnąłem to moje :szekle:

Opublikowano
17 hours ago, mcp said:

100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to :nosacz:

Kojarząc z postów Reda, to dwie osoby zarabiają dobre pieniądze, podczas gdy ich mieszkanie w mniejszym mieście nie kosztowało miliona złotych, a rozsądny samochód przy małych przebiegach można trzymać latami. 

Opublikowano

Tak naprawdę nieważne ile zarabia, można zarabiać dużo, ale być singlem lub utrzymywać całą rodzinę w drogim mieście i nie będzie łatwo po odliczeniu opłat za mieszkanie. 

Można zarabiać przeciętnie, ale mieszkać w tańszym rejonie albo odziedziczyć dom i poziom życia będzie niezły. 

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Dwie pracujące osoby przez ponad 15 lat bez przerwy, aktualnie brak kredytów, rozsądne gospodarowanie oszczędnościami w celu wyciskania z "nadwyżek" jakichś odsetek no i jakoś się kumuluje ziarnko do ziarnka.

BTW fajny artykuł: https://inwestomat.eu/ile-powinienes-miec-pieniedzy-w-zaleznosci-od-wieku/

Cytat

Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia?
Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych.

• Plusik 1
Opublikowano

Cytat

Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia?
Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych.

W dniu 11.03.2025 o 20:25, BRY@N napisał(a):

Muszę wyrzucić ten temat z obserwowanych bo się depresji nabawię :nvmnd:

Jednak dobrze czułem :reggie:

• Haha 3
  • This 1
Opublikowano

Niezłe widełki.

Aha, tak swoją drogą, to zawsze można też wydać kupę siana na drogie mieszkanie w drogim mieście (gdzie ma się pracę z rozsądną pensją), ale na emeryturę wyprowadzić się w tańszą okolicę i „odzyskać” różnicę przy zamianie mieszkania na tańsze. Grunt żeby tylko nie wynajmować drogo przez całe życie, trzeba albo w pewnym momencie zainwestować w nieruchomość, albo regularnie odkładać. 

• Plusik 1
Opublikowano

Oczywiście, mieszkanie/dom na własność to jak najbardziej składnik majątku (czyli kasa, ale w postaci cegieł), więc sobie doliczcie jego wartość do stanu konta, to bedzie mniejsza depresja xD

Opublikowano

Najbardziej pojebana akcja dla budżetu to kupno mieszkania i wykańczanie. 3 lata temu to przechodziłem, pieniądze uciekały z każdej strony chooy wie jak i na co. Nie mam pojęcia czy i kiedy zdecyduje się na większe, ale jak sobie pomyślę o tym, to mnie skręca, więc ze swoimi 60m2 i 4 pokojami zostanę baaaaaardzo długo. Pierdzielę kolejne akcje z tym związane, niech pieniądze już się odkładają na emeryturę.