WisnieR 2 802 Opublikowano środa o 07:56 Opublikowano środa o 07:56 (edytowane) 100k z samych odsetek. Dochodu tyle nie mam rocznie xD Mam nadzieję, że synowie mnie będą kochać jednak i poratują na emeryturze.... Edytowane środa o 07:58 przez WisnieR 1 Cytuj
Shago 3 775 Opublikowano środa o 08:30 Opublikowano środa o 08:30 10 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a): 7% to teraz daje konto oszczędnościowe, nic wielkiego, wciąż poniżej inflacji (tej realnej). Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium Cytuj
KrYcHu_89 2 603 Opublikowano środa o 08:37 Opublikowano środa o 08:37 9 minut temu, Shago napisał(a): Jakie konto tyle daje? Bo z pewnością nie w PKOBP, mBanku i Millenium ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html Cytuj
Bartg 5 596 Opublikowano środa o 08:37 Opublikowano środa o 08:37 12 hours ago, mcp said: 100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to Trzebaby jakąś kontrolę nasłać, nie może mieć polak rodak lepiej Cytuj
BRY@N 1 948 Opublikowano środa o 08:43 Opublikowano środa o 08:43 Nie rozdaje cyganom na zakupy to ma 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 603 Opublikowano środa o 08:43 Opublikowano środa o 08:43 W ogóle jest pewien paradoks, że można teraz wyciągnąć kredyty hipoteczne ze stałą stopą na całość 6.2-6.5%, a zwykłe konta oszczędnościowe potrafią mieć 7.5% (-belka) xD. Cytuj
_Red_ 12 127 Opublikowano środa o 09:10 Opublikowano środa o 09:10 32 minuty temu, Bartg napisał(a): Trzebaby jakąś kontrolę nasłać, nie może mieć polak rodak lepiej Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem Cytuj
Bartg 5 596 Opublikowano środa o 09:20 Opublikowano środa o 09:20 10 minutes ago, _Red_ said: Nawet jakbym chcial to nie mam jak na UOP (cale zycie) unikać podatku. Skarbówka może tylko z kwiatami przyjść za te wszystkie marmury jakie im sponsorowalem Stara dobra zasada pokaż mi człowieka, a znajdzie się paragraf 2 1 Cytuj
Shago 3 775 Opublikowano środa o 10:10 Opublikowano środa o 10:10 23 godziny temu, Czoperrr napisał(a): 2 Cytuj
Artur_K 237 Opublikowano środa o 11:02 Opublikowano środa o 11:02 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a): ING Bonus masz 7% na 3 msc do 200k, możesz podzielić na żonę i siebie to masz 400k, potem przerzucić na Velo, gdzie masz 7.5% i wrócić. Wymagania są niskie kilka płatności z powiązanego konta i logowań do bankowości, easy. https://www.ing.pl/indywidualni/inwestycje-i-oszczednosci/otwarte-konto-oszczednosciowe-bonus https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/oszczednosci/konto-oszczednosciowe.html Wymagania niby niskie, ale upierdliwe. W ing tych płatności jest wymaganych 15 w velo 5. Żeby nie było opłat za kartę oba konta muszą być aktywne, nawet wtedy kiedy akurat nie zarabiają, bo środku są w drugim banku. Czyli trzeba na obu mieć środki na zakupy, liczyć te płatności i pamiętać o tym. W moim przypadku gdy mam główne konto w innym banku, kartę z niego podpiętą do zegarka i nie noszę na co dzień portfela to już w ogóle gimnastyka. W velo te 7,5% jest do 50 tyś, wszystko powyżej 6%. Więc też bez szału. Jedyną niezaprzeczalną zaletą oszczędnościowych jest możliwość natychmiastowego wycofania środków. Ale jeżeli nie potrzebujesz takiej płynności, to lokata w vwbanku 179 dni na 6.5% i na pół roku zapominasz i potem po prostu przedłużasz bez żadnych kombinowania i przelewania kasy. 1 Cytuj
Shago 3 775 Opublikowano środa o 11:42 Opublikowano środa o 11:42 15 godzin temu, mcp napisał(a): 100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to Procent składowy EDO robi swoje. Szkoda, że dopiero od 3 lat jestem mądrzejszy i wykupuje obligacje 10-letnie, a nie zacząłem tego robić 10-lat temu 1 Cytuj
mcp 2 075 Opublikowano środa o 11:47 Opublikowano środa o 11:47 Też bym poszedł w EDO gdyby nie prawdopodobna wymiana mieszkania w najbliższym czasie i całe oszczędności w to pójdą. Póki co bujam się z rocznymi, bo lepsze to niż nic. Z COI uciekłem w trzecim roku jak inflacja spadła do 3%, ale co w drugim roku 14% zgarnąłem to moje Cytuj
Mustang 1 803 Opublikowano środa o 13:44 Opublikowano środa o 13:44 17 hours ago, mcp said: 100k odsetek, ciekawe skąd miał pieniążki na to Kojarząc z postów Reda, to dwie osoby zarabiają dobre pieniądze, podczas gdy ich mieszkanie w mniejszym mieście nie kosztowało miliona złotych, a rozsądny samochód przy małych przebiegach można trzymać latami. Cytuj
mcp 2 075 Opublikowano wczoraj o 08:04 Opublikowano wczoraj o 08:04 po co to dochodzenie? nie lepiej wprost zapytać? Red, ile zarabiasz? Cytuj
Mustang 1 803 Opublikowano wczoraj o 09:58 Opublikowano wczoraj o 09:58 Tak naprawdę nieważne ile zarabia, można zarabiać dużo, ale być singlem lub utrzymywać całą rodzinę w drogim mieście i nie będzie łatwo po odliczeniu opłat za mieszkanie. Można zarabiać przeciętnie, ale mieszkać w tańszym rejonie albo odziedziczyć dom i poziom życia będzie niezły. 1 1 Cytuj
_Red_ 12 127 Opublikowano wczoraj o 11:43 Opublikowano wczoraj o 11:43 Dwie pracujące osoby przez ponad 15 lat bez przerwy, aktualnie brak kredytów, rozsądne gospodarowanie oszczędnościami w celu wyciskania z "nadwyżek" jakichś odsetek no i jakoś się kumuluje ziarnko do ziarnka. BTW fajny artykuł: https://inwestomat.eu/ile-powinienes-miec-pieniedzy-w-zaleznosci-od-wieku/ Cytat Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia? Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych. 1 Cytuj
BRY@N 1 948 Opublikowano wczoraj o 12:09 Opublikowano wczoraj o 12:09 Cytat Ile powinieneś mieć pieniędzy między 40, a 50 rokiem życia? Piąta dekada życia to czas, kiedy bardzo mocno zaczyna na Ciebie pracować procent składany z już uzbieranych pieniędzy. Dzieci dorastają, więc potrzebujesz pokaźnych środków na sfinansowanie ich studiów oraz innych równie palących potrzeb. Z tego powodu warto mieć wtedy uzbierane pomiędzy 150 tys., a 1,3 mln złotych. W dniu 11.03.2025 o 20:25, BRY@N napisał(a): Muszę wyrzucić ten temat z obserwowanych bo się depresji nabawię Jednak dobrze czułem 3 1 Cytuj
Mustang 1 803 Opublikowano wczoraj o 12:23 Opublikowano wczoraj o 12:23 Niezłe widełki. Aha, tak swoją drogą, to zawsze można też wydać kupę siana na drogie mieszkanie w drogim mieście (gdzie ma się pracę z rozsądną pensją), ale na emeryturę wyprowadzić się w tańszą okolicę i „odzyskać” różnicę przy zamianie mieszkania na tańsze. Grunt żeby tylko nie wynajmować drogo przez całe życie, trzeba albo w pewnym momencie zainwestować w nieruchomość, albo regularnie odkładać. 1 Cytuj
_Red_ 12 127 Opublikowano wczoraj o 13:04 Opublikowano wczoraj o 13:04 Oczywiście, mieszkanie/dom na własność to jak najbardziej składnik majątku (czyli kasa, ale w postaci cegieł), więc sobie doliczcie jego wartość do stanu konta, to bedzie mniejsza depresja xD Cytuj
BRY@N 1 948 Opublikowano wczoraj o 13:28 Opublikowano wczoraj o 13:28 Części ciała do sprzedania też można doliczyć Cytuj
Shago 3 775 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Najbardziej pojebana akcja dla budżetu to kupno mieszkania i wykańczanie. 3 lata temu to przechodziłem, pieniądze uciekały z każdej strony chooy wie jak i na co. Nie mam pojęcia czy i kiedy zdecyduje się na większe, ale jak sobie pomyślę o tym, to mnie skręca, więc ze swoimi 60m2 i 4 pokojami zostanę baaaaaardzo długo. Pierdzielę kolejne akcje z tym związane, niech pieniądze już się odkładają na emeryturę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi