SnoD 2 480 Opublikowano czwartek o 14:57 Opublikowano czwartek o 14:57 W dniu 13.03.2025 o 13:09, BRY@N napisał(a): Jednak dobrze czułem Zawsze można się czegoś nauczyć od e-kolegów z większym doświadczeniem Ja trochę zacząłem się bawić w inwestycje od połowy zeszłego roku, nauczyłem się sporo na własnych błędach i na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim. Tymi obligacjami też będzie trzeba się zainteresować za jakiś czas. 1 Cytuj
BRY@N 1 994 Opublikowano czwartek o 15:29 Opublikowano czwartek o 15:29 Może nie końca ten temat ale mnie najbardziej boli, że w okolicach chyba 2019 nie kupiłem bitcoina jak był w granicach 16-19tys a chodziło mi to po głowie. Teraz można sobie gdybać Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano czwartek o 16:43 Opublikowano czwartek o 16:43 (edytowane) Łatwo się mówi po fakcie, natomiast inwestycje mają ten minus, że to musi być kasa co do której mamy pewność, że nie będzie nam potrzebna, a w życiu zazwyczaj o to ciężko (szczególnie jak się ma rodzinę). Mam kumpla który miał 3.000 akcji CDP kupionych po przejęciu Optimusa. Musiał sprzedać bo potrzebował na remont - parę lat później byłyby warte półtora miliona złotych :p Edytowane czwartek o 16:44 przez SnoD Cytuj
BRY@N 1 994 Opublikowano czwartek o 16:51 Opublikowano czwartek o 16:51 Można się trochę załamać Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano czwartek o 16:55 Opublikowano czwartek o 16:55 W dniu 19.03.2025 o 21:29, Artur_K napisał(a): Kiepski ze mnie analityk, ale może to pokłosie spadków na amerykańskiej giełdzie? Ceny akcji lecą w dół, ludzie wyprzedają i część kapitału lokują w złocie, co jeszcze winduje i tak wysoką cenę. Ja 7 marca kupiłem pierwszy raz etf na złoto, bardziej z ciekawości, bo fizycznie nie planuję trzymać. Nie byłem przekonany czy to dobry moment bo było teoretycznie na górce, a przez niecałe dwa tygodnie zarobiło prawie 5%. Nie ma czegoś takiego jak górka złota. To najstarsze aktywo lokacyjne, które zyskuje na wartości z czasem. Jest szczególnie cenne od czasu gdy waluty nie mają pokrycia w złocie, a teraz większość banków narodowych zwiększa rezerwy złota żeby waluty fiducjarne miały jednak jak najlepsze pokrycie w kruszcu. Złoto generalnie jest baaaardzo niedoszacowane, gdyby nie te wszystkie kontrakty na "papierowe" złoto czyli takie, które w rzeczywistości nie istnieje, to uncja złota nie kosztowałaby $3.000, a $30.000. Cytuj
teddy 6 943 Opublikowano czwartek o 16:56 Opublikowano czwartek o 16:56 4 minuty temu, BRY@N napisał(a): Można się trochę załamać Troche pewnie tak, ale na pewno nie jak gosc ktory zaplacil 10k bittcoinow za pizze 1 2 Cytuj
Paolo de Vesir 9 687 Opublikowano czwartek o 16:59 Opublikowano czwartek o 16:59 Po dzisiejszym kursie 868 milionów dolków. Generalnie akcja typu sznur. Cytuj
krupek 15 547 Opublikowano czwartek o 17:21 Opublikowano czwartek o 17:21 25 minut temu, SnoD napisał(a): uncja złota nie kosztowałaby $3.000, a $30.000. Nie mam nic przeciwko, żeby tak się stało 1 Cytuj
oFi 2 652 Opublikowano czwartek o 18:02 Opublikowano czwartek o 18:02 Kto to wtedy by przewidział. Wirtualna waluta z powietrza dobiła do 100tys zielonych przez 10 lat. Tym bardziej, że bitcoin to była wtedy ciekawostka a nie realny pretendent do waluty światowej. Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano czwartek o 18:15 Opublikowano czwartek o 18:15 (edytowane) Z tymi wszystkimi nowinkami inwestycyjnymi zawsze jest ryzyk fizyk. Można wszystko wygrać ale i równie łatwo wszystko stracić. Sam uważam, że kiedyś wieloryby siedzące na setkach tysięcy czy milionów bitcoinów od początku tej "waluty" powiedzą sprawdzam i wyssą z tego rynku taką ilość gotówki, że cała reszta planktonu wyląduje w kartonach pod mostem. Ale to spokojnie, ta bańka nie dobiła jeszcze do 20 lat Edytowane czwartek o 18:16 przez SnoD Cytuj
Artur_K 249 Opublikowano piątek o 08:58 Opublikowano piątek o 08:58 15 godzin temu, SnoD napisał(a): na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim. Wynik robi wrażenie, szczególnie biorąc pod uwagę aktualną korektę w usa. Przy takich wzrostach chyba to chyba raczej agresywna strategia? Inwestujesz w konkretne spółki? Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 10:35 Opublikowano piątek o 10:35 (edytowane) Złoto + akcje GPW. To nie są narazie jakieś gigantyczne kwoty, chociaż też nie jakieś symboliczne. Na złocie kupionym w zeszłym roku uśredniając to jest spokojnie +25%. Akcje GPW też miałem do niedawna mocno powyżej 20% przed przeinwestowaniem. Np. 11 lutego kupiłem akcje Orlenu, które przedwczoraj sprzedałem z 21% zyskiem i uzyskaną kwotę + małą dokładę przeinwestowałem na spadku CDP jak zleciały z 230 na 204 zł. Od tego momentu te pieniądze+zyski z Orlenu już są chyba średnio +6/7%. Docelowo chcę zgromadzić większy kapitał na GPW żeby opłacało się grać na bardzo małych zmianach 2-3% i transakcjach co 2-3 dni. Zwracam uwagę na konkretne spółki poparte rozeznaniem w sytuacji, np. Ten Orlen nie był przypadkowy - wiedziałem, że r/r przychody będą podobne ale zyski skoczą o jakieś 13 mld zł bo nie będzie już drenażu zysków przez skarb państwa, a biorąc pod uwagę, że wycena akcji była poniżej 60 zł (znacznie poniżej średniej), to logicznym było, że jest perspektywa na 70 zł w okresie marzec-kwiecień (tak sobie założyłem) i sprawdziło się, akcje pchnąłem po 70,10 zł. Tak samo kilkanaście dni przed skokiem o 200% przewidziałem wzrost kursu People Can Fly (zakładałem w dłuższej perspektywie), ale akurat wolnych środków nie miałem. 10 dni później akcje skoczyły na 2 dni z 9 do 20-24 zł, siadły aktualnie na 12 zł. Inwestuję w gaming, ale zupełnie inaczej niż rok temu gdzie miałem same straty. Oraz wychodzi na to, że w niektóre spółki z udziałem SP, Orlen i PKO (generalnie SP są bardzo niedocenione jeśli chodzi o inwestycje na giełdzie). Edytowane piątek o 10:52 przez SnoD 2 Cytuj
BRY@N 1 994 Opublikowano piątek o 11:00 Opublikowano piątek o 11:00 Mają ludzie łeb do interesów Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 11:00 Opublikowano piątek o 11:00 PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? Cytuj
Shago 3 799 Opublikowano piątek o 11:03 Opublikowano piątek o 11:03 3 minuty temu, SnoD napisał(a): PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok. To będzie mój 4 rok wykupowania, bardzo ładnie, stabilnie to rośnie i widzę już te hajsy na emeryturce i uczucie bycia jak ten mityczny, niemiecki emeryt gdzieś na Seszelach. 1 Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 11:04 Opublikowano piątek o 11:04 (edytowane) 4 minuty temu, Shago napisał(a): Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok. A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Jakie konkretnie bierzesz? 7 minut temu, BRY@N napisał(a): Mają ludzie łeb do interesów Akcje Bloober Team mam +30% i myślę, że to nie koniec na ten rok :p Pprzydałby się tylko kapitał 3-4x większy od obecnego. Edytowane piątek o 11:07 przez SnoD Cytuj
Shago 3 799 Opublikowano piątek o 11:07 Opublikowano piątek o 11:07 Te 12-letnie to chyba są pod 800+. Nie korzystam, niestety nie pomogę. Ale pewnie @_Red_ będzie wiedział. 1 Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 11:09 Opublikowano piątek o 11:09 (edytowane) 4 minuty temu, Shago napisał(a): Te 12-letnie to chyba są pod 800+. Nie korzystam, niestety nie pomogę. Ale pewnie @_Red_ będzie wiedział. No właśnie zastanawiam się czy można je łyknąć na tym koncie, pewnie tylko do limitu 9.600 zł na rok, ale to jednak 2,5% marża + inflacja z roczną kapitalizacją. Mam 28 lat do emerytury, więc wyliczyłem, że wykorzystując możliwości IKE można przez ten czas wypracować 1.5-2 mln zł wykorzystując limity i obligacje. Że też w szkołach nie uczą dzieciaków o takich formach zabezpieczenia swojej przyszłości. Edytowane piątek o 11:13 przez SnoD 1 Cytuj
Artur_K 249 Opublikowano piątek o 11:29 Opublikowano piątek o 11:29 14 minut temu, SnoD napisał(a): Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Ja mam obligacje na IKE, zakup możliwy tylko poprzez PKO, musisz założyć osobiście konto IKE obligacje, w oddziale banku (ale z własnego doświadczenia nie polecam, w moim oddziale nie wiedzieli co to jest i żona 3 razy chodziła) jak masz pod ręką Punkcie obsługi Domu Maklerskiego PKO BP Jest to konto na którym możesz kupować normalne obligacje i będzie subkonto ike, na które będziesz wpłacał pieniądze a system będzie kupował obligacje zgodnie z dyspozycją którą złożysz przy zakładaniu konta (żona gdy zakładała, wskazała tam obligacje EDO). 2 minuty temu, SnoD napisał(a): A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Na tym samym koncie można kupić obligacje ROD, tylko opcja ta przysługuje tylko osobie która otrzymała decyzję o przyznaniu 500/800+ w sumie nie wiem czy to jest na obojga rodziców, konto jest na żonę ona załatwiał 800+ i opcja jest, jest nawet ładnie wyliczone ile jednostek można kupić, właśnie będę jutro kupował ROD zamierzam wykorzystać cały dostępny limit (wcześniej nie korzystałem) - bo oferta jest na prawdę atrakcyjna. 1 Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 11:32 Opublikowano piątek o 11:32 (edytowane) Dzięki bardzo U mnie 800+ jest na mnie, ja załatwiam takie sprawy więc idealnie się składa. Mam Dom Maklerski PKO w mieście, jeśli w soboty mają otwarte to zrobię sobie jutro do nich wycieczkę. Edyta: Jednak zamknięte w soboty, więc w tygodniu polecę. Edytowane piątek o 11:36 przez SnoD Cytuj
_Red_ 12 148 Opublikowano piątek o 15:33 Opublikowano piątek o 15:33 4 godziny temu, SnoD napisał(a): PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe? 4 godziny temu, SnoD napisał(a): A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach. Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych: https://www.obligacjeskarbowe.pl/ike/. Te można kupować tylko w ramach zwykłego rachunku rejestrowego z zakładki "Program 800+". Jedynie te są dostępne w IKE/IKZE Cytat Roczne oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (ROR) Dwuletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (DOR) Trzyletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu stałym (symbol TOS) Czteroletnie indeksowane oszczędnościowe obligacje skarbowe (COI) Dziesięcioletnie emerytalne oszczędnościowe obligacje skarbowe (EDO) Nie dziwię się w sumie, że 800+ tu nie ma bo: - z definicji to nie jest kasa z myślą o emeryturze rodzica, tylko do przeznaczenia na guwniaki do ich 18tki Ewentualnie na wutke i hybrydy - zautomatyzowane kupowanie tych obligacji w ramach IKE/IZKE byłoby skomplikowane, bo można je nabywać z limitem w wysokości 800 zł na miesiąc x liczba dzieci. A IKE/IKZE kupują się "same" po wpłacie na konto, wg ustalonej z góry proporcji (np. 50% EDO, 50% COI). 1 Cytuj
Artur_K 249 Opublikowano piątek o 16:15 Opublikowano piątek o 16:15 33 minuty temu, _Red_ napisał(a): Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych @SnoD tak myślę, że mogłem wprowadzić Cię w błąd, bo chyba faktycznie chodziło Ci o zakup 12- latek w ramach IKE, a moja odpowiedź mogła to sugerować. Dla mnie było to oczywiste że się nie da i po prostu chciałem wskazać miejsce do zakupu bo nie wszędzie można to zrobić. Cytuj
SnoD 2 480 Opublikowano piątek o 17:47 Opublikowano piątek o 17:47 Najważniejsze, że wyjaśnione Cytuj
D.B. Cooper 3 079 Opublikowano sobota o 11:49 Opublikowano sobota o 11:49 Na te IKE obligacje wpłaca się jednorazowo jakąś większą kwotę czy można cykać mniejszymi co miesiąc? Cytuj
_Red_ 12 148 Opublikowano sobota o 11:58 Opublikowano sobota o 11:58 Jak chcesz. Ja wpłacam caly limit IKE i IKZE pod korek w styczniu na EDO 10letnie i przez reszte roku nie muszę nic więcej robić przy tym. To nie fundusz inwestycyjny, gdzie lepiej kupować jednostki co miesiąc po trochu z racji spadków i wzrostów. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi