Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 13:09, BRY@N napisał(a):

Jednak dobrze czułem :reggie:

Zawsze można się czegoś nauczyć od e-kolegów z większym doświadczeniem :)

Ja trochę zacząłem się bawić w inwestycje od połowy zeszłego roku, nauczyłem się sporo na własnych błędach i na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim.

Tymi obligacjami też będzie trzeba się zainteresować za jakiś czas.

• Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

Łatwo się mówi po fakcie, natomiast inwestycje mają ten minus, że to musi być kasa co do której mamy pewność, że nie będzie nam potrzebna, a w życiu zazwyczaj o to ciężko (szczególnie jak się ma rodzinę).

Mam kumpla który miał 3.000 akcji CDP kupionych po przejęciu Optimusa. Musiał sprzedać bo potrzebował na remont - parę lat później byłyby warte półtora miliona złotych :p

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
W dniu 19.03.2025 o 21:29, Artur_K napisał(a):

Kiepski ze mnie analityk, ale może to pokłosie spadków na amerykańskiej giełdzie? Ceny akcji lecą w dół, ludzie wyprzedają i część kapitału lokują w złocie, co jeszcze winduje i tak wysoką cenę.

Ja 7 marca kupiłem pierwszy raz etf na złoto, bardziej z ciekawości, bo fizycznie nie planuję trzymać. Nie byłem przekonany czy to dobry moment bo było teoretycznie na górce, a przez niecałe dwa tygodnie zarobiło prawie 5%.

Nie ma czegoś takiego jak górka złota. To najstarsze aktywo lokacyjne, które zyskuje na wartości z czasem. Jest szczególnie cenne od czasu gdy waluty nie mają pokrycia w złocie, a teraz większość banków narodowych zwiększa rezerwy złota żeby waluty fiducjarne miały jednak jak najlepsze pokrycie w kruszcu. Złoto generalnie jest baaaardzo niedoszacowane, gdyby nie te wszystkie kontrakty na "papierowe" złoto czyli takie, które w rzeczywistości nie istnieje, to uncja złota nie kosztowałaby $3.000, a $30.000.

Opublikowano
4 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Można się trochę załamać :/

Troche pewnie tak, ale na pewno nie jak gosc ktory zaplacil 10k bittcoinow za pizze

fsp0lpyxsaejona.jpg

• Haha 1
  • Smutny 2
Opublikowano

Kto to wtedy by przewidział. Wirtualna waluta z powietrza dobiła do 100tys zielonych przez 10 lat. Tym bardziej, że bitcoin to była wtedy ciekawostka a nie realny pretendent do waluty światowej.

Opublikowano (edytowane)

Z tymi wszystkimi nowinkami inwestycyjnymi zawsze jest ryzyk fizyk. Można wszystko wygrać ale i równie łatwo wszystko stracić. Sam uważam, że kiedyś wieloryby siedzące na setkach tysięcy czy milionów bitcoinów od początku tej "waluty" powiedzą sprawdzam i wyssą z tego rynku taką ilość gotówki, że cała reszta planktonu wyląduje w kartonach pod mostem. Ale to spokojnie, ta bańka nie dobiła jeszcze do 20 lat :)

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
15 godzin temu, SnoD napisał(a):

na początku tego roku jestem średnio 20-30% na plusie na wszystkim.

Wynik robi wrażenie, szczególnie biorąc pod uwagę aktualną korektę w usa. Przy takich wzrostach chyba to chyba raczej agresywna strategia? Inwestujesz w konkretne spółki? 

Opublikowano (edytowane)

Złoto + akcje GPW. To nie są narazie jakieś gigantyczne kwoty, chociaż też nie jakieś symboliczne.

Na złocie kupionym w zeszłym roku uśredniając to jest spokojnie +25%.

Akcje GPW też miałem do niedawna mocno powyżej 20% przed przeinwestowaniem.

Np. 11 lutego kupiłem akcje Orlenu, które przedwczoraj sprzedałem z 21% zyskiem i uzyskaną kwotę + małą dokładę przeinwestowałem na spadku CDP jak zleciały z 230 na 204 zł. Od tego momentu te pieniądze+zyski z Orlenu już są chyba średnio +6/7%.

Docelowo chcę zgromadzić większy kapitał na GPW żeby opłacało się grać na bardzo małych zmianach 2-3% i transakcjach co 2-3 dni.

Zwracam uwagę na konkretne spółki poparte rozeznaniem w sytuacji, np. Ten Orlen nie był przypadkowy - wiedziałem, że r/r przychody będą podobne ale zyski skoczą o jakieś 13 mld zł bo nie będzie już drenażu zysków przez skarb państwa, a biorąc pod uwagę, że wycena akcji była poniżej 60 zł (znacznie poniżej średniej), to logicznym było, że jest perspektywa na 70 zł w okresie marzec-kwiecień (tak sobie założyłem) i sprawdziło się, akcje pchnąłem po 70,10 zł.

Tak samo kilkanaście dni przed skokiem o 200% przewidziałem wzrost kursu People Can Fly (zakładałem w dłuższej perspektywie), ale akurat wolnych środków nie miałem. 10 dni później akcje skoczyły na 2 dni z 9 do 20-24 zł, siadły aktualnie na 12 zł.

Inwestuję w gaming, ale zupełnie inaczej niż rok temu gdzie miałem same straty. Oraz wychodzi na to, że w niektóre spółki z udziałem SP, Orlen i PKO (generalnie SP są bardzo niedocenione jeśli chodzi o inwestycje na giełdzie).

Edytowane przez SnoD
  • Plusik 2
Opublikowano

PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe?

Opublikowano
3 minuty temu, SnoD napisał(a):

PS. Ktoś tutaj inwestuje w obligacje skarbowe pod emeryturę? Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja? Inne banki chyba nie mają takiego produktu pod same obligacje skarbowe?

Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok. To będzie mój 4 rok wykupowania, bardzo ładnie, stabilnie to rośnie i widzę już te hajsy na emeryturce i uczucie bycia jak ten mityczny, niemiecki emeryt gdzieś na Seszelach.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Shago napisał(a):

Ja. Pod koniec miesiąca wykupuję EDO za 20k z limitu na ten rok.

A można tam kupić te 12-letnie rodzinne? Na stronie piszą tylko o 10-latkach.

Jakie konkretnie bierzesz?

7 minut temu, BRY@N napisał(a):

Mają ludzie łeb do interesów :obama:

Akcje Bloober Team mam +30% i myślę, że to nie koniec na ten rok :p

Pprzydałby się tylko kapitał 3-4x większy od obecnego.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Shago napisał(a):

Te 12-letnie to chyba są pod 800+. Nie korzystam, niestety nie pomogę. Ale pewnie @_Red_ będzie wiedział.

No właśnie zastanawiam się czy można je łyknąć na tym koncie, pewnie tylko do limitu 9.600 zł na rok, ale to jednak 2,5% marża + inflacja z roczną kapitalizacją.

Mam 28 lat do emerytury, więc wyliczyłem, że wykorzystując możliwości IKE można przez ten czas wypracować 1.5-2 mln zł wykorzystując limity i obligacje.

Że też w szkołach nie uczą dzieciaków o takich formach zabezpieczenia swojej przyszłości.

Edytowane przez SnoD
  • This 1
Opublikowano

14 minut temu, SnoD napisał(a):

Czy konto PKO IKE-Obligacje to najlepsza opcja?

Ja mam obligacje na IKE, zakup możliwy tylko poprzez PKO, musisz założyć osobiście konto IKE obligacje, w oddziale banku (ale z własnego doświadczenia nie polecam, w moim oddziale nie wiedzieli co to jest i żona 3 razy chodziła) jak masz pod ręką Punkcie obsługi Domu Maklerskiego PKO BP

Jest to konto na którym możesz kupować normalne obligacje i będzie subkonto ike, na które będziesz wpłacał pieniądze a system będzie kupował obligacje zgodnie z dyspozycją którą złożysz przy zakładaniu konta (żona gdy zakładała, wskazała tam obligacje EDO).

2 minuty temu, SnoD napisał(a):

Na tym samym koncie można kupić obligacje ROD, tylko opcja ta przysługuje tylko osobie która otrzymała decyzję o przyznaniu 500/800+ w sumie nie wiem czy to jest na obojga rodziców, konto jest na żonę ona załatwiał 800+ i opcja jest, jest nawet ładnie wyliczone ile jednostek można kupić, właśnie będę jutro kupował ROD zamierzam wykorzystać cały dostępny limit (wcześniej nie korzystałem) - bo oferta jest na prawdę atrakcyjna.

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki bardzo :) U mnie 800+ jest na mnie, ja załatwiam takie sprawy więc idealnie się składa.

Mam Dom Maklerski PKO w mieście, jeśli w soboty mają otwarte to zrobię sobie jutro do nich wycieczkę.

Edyta: Jednak zamknięte w soboty, więc w tygodniu polecę.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano

4 godziny temu, SnoD napisał(a):

4 godziny temu, SnoD napisał(a):

Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych: https://www.obligacjeskarbowe.pl/ike/. Te można kupować tylko w ramach zwykłego rachunku rejestrowego z zakładki "Program 800+".
Jedynie te są dostępne w IKE/IKZE

Cytat

Roczne oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (ROR)
Dwuletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu zmiennym (DOR)
Trzyletnie oszczędnościowe obligacje skarbowe o oprocentowaniu stałym (symbol TOS)
Czteroletnie indeksowane oszczędnościowe obligacje skarbowe (COI)
Dziesięcioletnie emerytalne oszczędnościowe obligacje skarbowe (EDO)
image.png.6167b7181d947abadace76518997ea72.png

Nie dziwię się w sumie, że 800+ tu nie ma bo:

- z definicji to nie jest kasa z myślą o emeryturze rodzica, tylko do przeznaczenia na guwniaki do ich 18tki ;) Ewentualnie na wutke i hybrydy
- zautomatyzowane kupowanie tych obligacji w ramach IKE/IZKE byłoby skomplikowane, bo można je nabywać z limitem w wysokości 800 zł na miesiąc x liczba dzieci. A IKE/IKZE kupują się "same" po wpłacie na konto, wg ustalonej z góry proporcji (np. 50% EDO, 50% COI).

• Dzięki 1
Opublikowano
33 minuty temu, _Red_ napisał(a):

Jako IKE/IKZE nie można brać 6 ani 12-letnich rodzinnych

@SnoD tak myślę, że mogłem wprowadzić Cię w błąd, bo chyba faktycznie chodziło Ci o zakup 12- latek w ramach IKE, a moja odpowiedź mogła to sugerować. 
Dla mnie było to oczywiste że się nie da i po prostu chciałem wskazać miejsce do zakupu bo nie wszędzie można to zrobić. 

Opublikowano

Jak chcesz. Ja wpłacam caly limit IKE i IKZE pod korek w styczniu na EDO 10letnie i przez reszte roku nie muszę nic więcej robić przy tym.

To nie fundusz inwestycyjny, gdzie lepiej kupować jednostki co miesiąc po trochu z racji spadków i wzrostów.

• Plusik 1