Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no akurat fatca obowiązuje na całym świecie, więc nie tylko polaczki muszą się tłumaczyć :reggie:

w bgż optima od dawna jest lokata 3,2% do 100000zł na 3 miesiące. Poza tym są standardowe lokaty po 2% na 6 miesięcy i konto oszczędnościowe gdzie jest ponad 2%.

Ja regularnie lokuje pieniądze tam na 5-6%, wystarczy skorzystać z promocji gdzie dwukrotność lokaty wrzuci się na któryś z funduszy.

Dzięki, zakładam !

Opublikowano (edytowane)

no akurat fatca obowiązuje na całym świecie, więc nie tylko polaczki muszą się tłumaczyć :reggie:

w bgż optima od dawna jest lokata 3,2% do 100000zł na 3 miesiące. Poza tym są standardowe lokaty po 2% na 6 miesięcy i konto oszczędnościowe gdzie jest ponad 2%.

Ja regularnie lokuje pieniądze tam na 5-6%, wystarczy skorzystać z promocji gdzie dwukrotność lokaty wrzuci się na któryś z funduszy.

kłe? 3,2? Ostatnio mieli ledwo 2,50 w promocji. 

https://www.bgzoptima.pl/lokaty/lokata-bezkarna

troche sie pomyliłem bo aktualnie jest do 20k, niedawno jeszcze było do 100k

Mazzeo ma wtyki.

A ta fatca tylko bankow sie tyczy? Czy ubezpieczenia itp tez? Obiło mi się o uszy.

dotyczy też ubezpieczycieli, ale nie wiem na jakiej zasadzie.

Edytowane przez MaZZeo
Opublikowano

To ja juz nie wiem i nie rozumiem z jakiej paki dostalem fatca jak konto zalozone lata temu. Red zrobiles z marszu czy wczesniej dopytywales w placowce?

Ogolnie jak na zabieg, ktorego niedopelnienie skutkuje zabraniem calej kasy z konta, to mala medialnosc. Dziwne.

Opublikowano (edytowane)

Nic nie dopytywalem wcześniej. Historia jest taka. Lezalem sobie dziś nocą w łóżeczku, nikomu nie wadząc. Jako że zaczęło mi tetnic w uszach i spac nie moglem, to dla odreagowania o 3:30 udałem się na spacer wokół bloku, czytając na telefonie internety i dowiedziałem się przypadkiem co to FATCA. Po kompletnie nieudanej nocce, nie nazywając ją zyebaną do szczętu, zadzwonilem do bankow i zglosilem deklarację. Banki powiedzialy, ze owszem mają prawo zablokować kasę, zwlaszcza jesli ów klient miał saldo depozytow w grudniu 2015 na min 50k USD (tego zapisu nigdzie jednak nie znalazlem w prasie a nie pamietalem nawet ile mialem na ten dzień, raczej na koncie nie trzymam oszczędności). Dla pewnosci zglosilem deklarację we wszystkich bankach jakie mam.

Tak oto było. :wujaszek:

Edytowane przez _Red_
Opublikowano (edytowane)

Chodzisz na nocne spacery wokół bloku?

bądzmy gospodarni

Nie pomyslales by  spolecznie nie zaproponowac nocnego pilnowania garaży, i zgłosic się na ochotnika na 1 rok? 6 zł za h, (pipi)a, ile siana.

Edytowane przez milan
Opublikowano

Ech, Redbait widze działa nadal. Przenosisz wkp do kogutów, zachowajmy resztki godnosci Robert. Eko buble ponoc wybucha, prawda to?

a to nie przypadkiem kolega przenióśl koguty do wkp?

Opublikowano

kłe? 3,2? Ostatnio mieli ledwo 2,50 w promocji. 

https://www.bgzoptima.pl/lokaty/lokata-bezkarna

troche sie pomyliłem bo aktualnie jest do 20k, niedawno jeszcze było do 100k

Mazzeo ma wtyki.

A ta fatca tylko bankow sie tyczy? Czy ubezpieczenia itp tez? Obiło mi się o uszy.

dotyczy też ubezpieczycieli, ale nie wiem na jakiej zasadzie.

mehh, dla nowych klientów i to jeszcze do 20 koła. Kiedyś lubiłem ten bank i używałem jako skarbonki, żeby mnie nie kusiło kasy wybierać, a teraz tooo

co do facta, chyba to oleje, nic mnie nikt nie powiadamia to srał na nich pies. Jak mi konto zablokują to się złoży wniosek

Opublikowano

jeszcze raz o fatce

są trzy terminy związane z tym oświadczeniem

a) umowy podpisane przed 1 lipca 2014 roku nie podlegają temu tym samym nie ma obowiązku składania oświadczenia fatca

b) umowy podpisane między 1 lipca 2014 a 30 listopada 2015 roku czyli w tzw okresie przejściowym muszą być obwarowane oświadczeniem fatca. Bank/ubezpieczyciel/firma powinien sam powiadomić klienta o takim obowiązku i przesłać formularz do wypełnienia. Nic takiego nie dostaliście w ciągu ostatnich miesięcy?

c) umowy podpisane po 30 listopada 2015 są zawsze z oświadczeniem fatca. Bez tego nie ma możliwości podpisania umowy.

To ja juz nie wiem i nie rozumiem z jakiej paki dostalem fatca jak konto zalozone lata temu. Red zrobiles z marszu czy wczesniej dopytywales w placowce?

Ogolnie jak na zabieg, ktorego niedopelnienie skutkuje zabraniem calej kasy z konta, to mala medialnosc. Dziwne.

jakie zabranie kasy z konta? w najgorszym wypadku po 1 grudnia 2016 roku będziesz miał zablokowane konto - do momentu aż nie złożysz oświadczenia.

Opublikowano

Te 3 terminy doczytalem w necie i na 3 konta, dwa podpadaja pod punkt b)

I te dwa banki w ogole nie informowaly o koniecznosci fatca, ani w emailach, ani tel czy listownie :beksa:

Opublikowano

Mazzeo, pisma dostales listem, emailem czy info w wiadomosciach bankowosci internetowej?

Pisalem wczesniej, ze dostalem w tym ostatnim od aliora info ale nie moglem go teraz znalesc. Mailem tez nic. Za to w zakladce BI mam to do zatwierdzenia mimo, ze na tym koncie nie bylo nic zakladane po 07.2014. A musialo cos przyjsc bo skad bym wiedzial, ze taka opcja pojawila sie do zatwierdzenia.

Opublikowano

w terminie b) podpisywałeś umowy na ror albo rachunek maklerski? I nic nie dostałeś? To niezła kpina. Ja dostalem z dwóch banków pisma.

Dokładnie. Nic nie dostalem z dwoch bankow, w ktorych ROR otwieralem na poczatku 2015.