Sedrak 767 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 Ja mam wrzucone w IKE przez PKO w obligacje 10 letnie indeksowane inflacją w tym roku założone oraz w IKZE wrzucone w mBanku na giełdę, ale tutaj mocno się waham czy nie zrezygnować z IKZE i po prostu na samej giełdzie mieć kasę i pogodzić się ze startą 19%. Jednak czekanie do 65 roku życia jakoś mnie przeraża troche, a wyciągnięcie tego wcześniej może być bardzo bolesne. Chociaż widziałem akcję Trading Jam Session gdzie chcą złożyć projekt usunięcia podatku belki, bo tak na prawdę odpowiada za 1% przychodów dla budżetu państwa, ale wiadomo i tak pewnie to u(pipi)ią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 27 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 lipca 2020 2 godziny temu, _Red_ napisał: Musze w końcu sie zarejestrować, ale pamiętam, ze jakos chyba nie do końca zinterpretowano, jak rozliczać podatki z tego Ja tam sam bede te 19% oddawal zlodziejom, niech maja Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 W dniu 30.03.2020 o 20:05, Wilk_Zly napisał: No nie powiem, że po dzisiejszej sesyjce się nie cieszę ;). Portfelik spółek medycznych od tego czasu rozszerzyłem. Teraz mam: - BioMaximę - Cormay - BioMed Lublin - Mercator - RYVU Wciąż ich nie puściłem. Nigdy nie miałem lepszego flow na GPW/NC. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 734 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 Revolut do kupowania kruszców, jakieś opinie? Nie będę kupował na górce teraz, ale jakby się trochę zrypało, to może warto w ramach dywersyfikacji, bo akcje pewnie konkretnie pójdą dopiero po wirusie, podczas gdy kruszce ostatnio szaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 W dniu 27.07.2020 o 14:39, _Red_ napisał: Ktoś odklada hais w Prudentialu? Reklamuja sie gesto w tv, kumpel w to wszedl w horyzoncie 20 lat. Coś mi świta, że ktoś wspominal o tym kiedyś, @balon moze? No elo. Nie odkładam w żadnych funduszach itp. Dużo (dużo za dużo) siana w moczyłem w biz z 3 lata temu Obecnie jestem raczej na etapie wydawania niż oszczędzania Coś tam jest na koncie ale za mało na jakaś ziemię/mieszkanie, za dużo na dobre wczasy, więc żyje, wydaje na różne rzeczy (Lego, konsole, wyjazdy, thermomixy), piękne życie, bez kalkulacje i ciułania Mam nadzieję, że za 2-3 lat w końcu będę mógł zainwestować w jakąś ziemię/mieszkanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 To kto kurcze tu pisał o tym programie Prudential Mlodzi Bogowie czy inne ubezpieczenie do starości. Eeh :< Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 Ja może kiedyś coś pisałem, bo się zastanawiałem, tak jak ty teraz, ale po wgłębieniu się w temat odpuściłem. Chyba tak było Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 (edytowane) Wlasna firma (i nie mówię o b2b a realnie etacie u kogoś) dala Ci nowego kopa do dzialania? Bo ja mam taki kryzys etatu, ze w końcu się zerzygam. Kilkanaście lat kołowrotka 8h na dzień i tylko czekać na 2 tyg je.banych wakacji w roku. I tak do śmierci Edytowane 28 lipca 2020 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 Czyli wychodzi na to, że żeby porządnie i pewnie zainwestować, czyli np w nieruchomości, to i tak trzeba mieć jakiś bardziej p o t ę ż n y kapitał. W przeciwnym razie, pozostaje inwestowanie ze sporym ryzykiem, a jak ktoś się nie zna na giełdzie to zostają obligacje xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 14 minut temu, _Red_ napisał: To kto kurcze tu pisał o tym programie Prudential Mlodzi Bogowie czy inne ubezpieczenie do starości. Eeh :< Ja mam dzwine wrazenie, ze to byles ty tylko zapomniales xD Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 (edytowane) 10 minut temu, _Red_ napisał: Wlasna firma (i nie mówię o b2b a realnie etacie u kogoś) dala Ci nowego kopa do dzialania? Bo ja mam taki kryzys etatu, ze w końcu się zerzygam. Kilkanaście lat kołowrotka 8h na dzień i tylko czekać na 2 tyg je.banych wakacji w roku. I tak do śmierci Nie, nie dała. Raczej mi więcej zabrała hehe (czas, oszczędności, life balance). Co mi dała to, że wiem że wolę etat i weekendy oraz wieczory dla siebie i rodziny, a nie firmy/pracy. Czyli w sumie dużo mi to dało No ale ja raczej na poprzednie życie nie narzekałem (nawet działo się tu macz), jedynie chciałem się sprawdzić. Sprawdziłem i nie było tak super jak koledzy przedsiębiorcy opowiadali Ja mam dużo hobby i zjadaczy czasu więc na brak atrakcji nigdy nie narzekałem. Edytowane 28 lipca 2020 przez balon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 22 minuty temu, Mejm napisał: Ja mam dzwine wrazenie, ze to byles ty tylko zapomniales xD Na pewno nie, bo nigdy się tym (ani podobnymi) funduszem nie interesowalem xd @balon czyli zawsze lepiej po drugiej stronie. Masz etat, to wkurza rutyna, masz wlasne przedsiębiorstwo to tęsknisz za weekendami. Myślę, gdzie jest zloty srodek. Może po prostu potrzebuje wakacji jak za studenta - 3 miesiace. Tylko co, zwalniac sie bez sensu, a potem szukac. Może uda się w przyszłym roku pogadać o bezplatnym urlopie na jakiś dluzszy czas, podreperować wypalenie i zniechecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
teddy 6 856 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 Złoty środek to urodzić się w bogatej rodzinie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 13 minut temu, teddy napisał: Złoty środek to urodzić się w bogatej rodzinie No napewno wypalenie zawodowe nie grozi, ewentualne inne wypalonko. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 47 minut temu, balon napisał: Nie, nie dała. Raczej mi więcej zabrała hehe (czas, oszczędności, life balance). Co mi dała to, że wiem że wolę etat i weekendy oraz wieczory dla siebie i rodziny, a nie firmy/pracy. Czyli w sumie dużo mi to dało No ale ja raczej na poprzednie życie nie narzekałem (nawet działo się tu macz), jedynie chciałem się sprawdzić. Sprawdziłem i nie było tak super jak koledzy przedsiębiorcy opowiadali Ja mam dużo hobby i zjadaczy czasu więc na brak atrakcji nigdy nie narzekałem. Odpuściłeś i wrociles na etat czy się irytujesz ale ciągniesz to dalej? W moim akurat przypadku to jest tak że bym się nie zamienił. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 28 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 lipca 2020 26 minut temu, mozi napisał: Odpuściłeś i wrociles na etat czy się irytujesz ale ciągniesz to dalej? W moim akurat przypadku to jest tak że bym się nie zamienił. Pomidor Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 29 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2020 U mnie dziewczyna prowadzi działalność jednoosobową jako architekt a ja mam etat. Z firmą jest tak ,że masz tyle ile pracujesz. A ja czasem w danym dniu nie mam co robić to po prostu jestem te 8h i coś tam na luzie się dokształcam czy rozwijam kompetencje miękkie ;d Plusem działalności dziewczyny jest to ,że ma dużo pracy i nie suszy mi głowy jak gram Zarabiamy podobnie z tym ,że ona na etacie jako architekt nie zarobi tyle co ja, a w moim zawodzie prowadzenie działalności jednoosobowej nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 29 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2020 No i to też chyba jest tak, że jak architekt pójdzie pracować do biura architektonicznego to jednak będzie się trochę męczył, bo będzie realizował czyjeś wizje lub się do nich dostosowywał. Pracując na swoim, przynajmniej się spełnia. Sam pracuję w biurze projektowym i dodatkowo na zlecenia w domu, ale akurat mam dosyć wolną rękę przy projektach. Pracując tylko na czyjeś polecenia, byłoby to trochę męczące i mało satysfakcjonujące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 29 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2020 (edytowane) W dniu 27.07.2020 o 18:24, MaZZeo napisał: ja bym poszedł w fundusze, bo będziesz miał względną płynność z dostępem do środków. W zależności od apetytu na ryzyko powinieneś coś dobrać pod siebie bez problemu, zerknij na ofertę np. Investors.pl Poczytalem dziś więcej na stronie tej firmy. Legitna jest wg Ciebie, czy lepiej nabywać jednostki przez któryś z banków? Edytowane 29 lipca 2020 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 29 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2020 Legitna i lepiej przez ich strony to robić bo bez kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 29 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 lipca 2020 Plusik duchowy bo juz skończyły się reakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Teraz świetną sprawą jest zabawa w deweloperkę, ale nie jakąś rozbudowaną, tylko max 2 domki jednorodzinne lub jeden blizniak na małej działce w miejscowości pod dużym miastem. Popyt na nieruchomości jest sam sku.rwysyn, a teraz ( przynajmniej w ZG) doszło do sytuacji, że sprzedając mieszkanie 3 pokojowe w mieście stać ludzi na zakup prostego, nowego domu w miejscowości oddalonej 10km od centrum. Niestety wadą tej zabawy jest dosyć duże poświecenie czasu i energii na wypracowanie kontaktów z podwykonawcami ( przynajmniej przy pierwszej inwestycji, później już idzie z górki) U nas wygląda to tak: zakup działki ok 10ar = 100 000, budowa domku 250 000, cena rynkowa 500 000. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 30 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 lipca 2020 Jakie 20 lat temu ten trend pojawil sie we wro. Stad zaje.bane wjazdy do miasta w godzina porannych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 31 lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 lipca 2020 W dniu 4.05.2020 o 21:47, Wilk_Zly napisał: Dobry typ z Inno-Gene. Potrzymam do końca tygodnia jakos. Jakieś ciekawe typy? Korzystarz z jakiś grup na fb czy sam śledzisz ? Znajomy podpiera się dn invest group i mimo mojej niechęci muszę przyznać,że zacnie wszystko mu poszło Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 3 sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 sierpnia 2020 W dniu 31.07.2020 o 21:27, Pajda napisał: Jakieś ciekawe typy? Korzystarz z jakiś grup na fb czy sam śledzisz ? Znajomy podpiera się dn invest group i mimo mojej niechęci muszę przyznać,że zacnie wszystko mu poszło Wciaz siedze okopany na Biomaximie, BiomedLublin oraz Mercatorze. Innoge puscilem po 15 zl. Prezes bawi sie EPSI manipulujac kursem. Nie ufam. Z nowosci MedApp polecam. Glownie sledze i analizuje sam. Jestem tez na jednej grupie na Discordzie (!) oraz innej na FCB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi