Opublikowano 29 grudnia 20204 l 17 stycznia szacunkowe wyniki za Q4 pokaze Mercator. Ze slow prezesa mozna wywnioskowac, bedzie poand 500 M zysku za trzy ostatnie miesiace. Kurs obecnie doluje wiec...
Opublikowano 29 grudnia 20204 l Jedna z rzeczy jakich nauczylo mnie inwestowanie to to, ze ostatnia osoba ktorej nalezy wierzyc to prezes spolki.
Opublikowano 29 grudnia 20204 l Dokładnie. Zwłaszzcza że przy ostatnich zmiennościach łatwo o manipulacje z ich strony. Ostatnio pojawił się artykuł na jednej spółeczce dośc negatywny. Zaraz zarząd reagował u autora o zmiane lub usunięcie wpisów. Usuneli, więc inwestorzy pomyśleli że skoro jest taki nacisk to sytuacja w spółce jest odwrotna i zaczęli brać na potęge. Okazało się że jest jak było w artykule i zjazd na spółce z 210 PLN na 125 PLN w tydzień. Ja wierzę w papiery firm a nie zapewnienia. Edytowane 29 grudnia 20204 l przez LiŚciu
Opublikowano 29 grudnia 20204 l 10 godzin temu, Mejm napisał: Jedna z rzeczy jakich nauczylo mnie inwestowanie to to, ze ostatnia osoba ktorej nalezy wierzyc to prezes spolki. Wystarczy spojrzec na dochody za Q2 i Q3 czy tez porownac wyniki porownywalnych spolek by sie przekonac czy slowa prezesa sa w tym wypadku cos warte. Zgodnie z moimi przewidywaniami MERC (+10 proc) zaczal dzis marsz pod roczne/Q4. Te pewnie zostana wydane 17 stycznia. Edytowane 29 grudnia 20204 l przez Wilk_Zly
Opublikowano 3 stycznia 20214 l On 12/10/2020 at 11:54 AM, Czoperrr said: W życiu nie pchałbym się w kryptowaluty, szczególnie w Bitcoina, który kosztuje obecnie 18k USD. A szkoda BTW to nie jest porada, żeby kupować, tylko przykład na to, co się może dziać z krypto.
Opublikowano 3 stycznia 20214 l No szczerze to nie rozumiem co w ostatnich dniach dzieje się z bitcoinem.
Opublikowano 4 stycznia 20214 l W jakim banku opłaca się teraz utworzyć konto w celu trzymania części oszczędności? Głównie chodzi mi o niskie opłaty za prowadzenie i bankowość internetową bez udziwnień.
Opublikowano 4 stycznia 20214 l ING ma super aplikację, ale co do reszty to nie wiem. Ja mam za darmo ale mam też u nich główne konto więc może dlatego.
Opublikowano 4 stycznia 20214 l Jeszcze tydzień temu powiedzialbym, ze Idea Bank, bo darmowe konto, prosta appka, relatywnie najmniej chujowe lokaty (i jasne reguły - jak jest lokata na "nowe srodki" to jasno wskazują ile miałeś w dniu x, a ile masz obecnie nadwyżki nowych pinionszkuf). Ale wlasnie nastapil jego upadek i natychmiastowe przejęcie przez Pekao. Dobrze, ze do BFG nie muszę wnioskowac, tylko nowy bank teraz trzyma te lokaty i wypłaci normalnie jak się skończą. Tak władza robi porządki z Czarneckimi i innymi bogolami
Opublikowano 4 stycznia 20214 l Alior tez bedzie za free jak staly dochod bedzie na koncie co miesiac. To raczej standard oprocz pewnie zerujacych na dziadkach pko itp. Do tego masz cos na ksztalt perkow i mozesz z puli wybrac te ktore co pasuja ci najbardziej np. darmowe wyplaty z wszystkich automatow. Na stronie jest lista. Niestety czasy all free przeminely.
Opublikowano 4 stycznia 20214 l Ku.rwa, wyplaty za bankomatow ofkorz. A perki 2 masz na start za free, potem kazdy nowy doplata.
Opublikowano 5 stycznia 20214 l W dniu 4.01.2021 o 08:18, krupek napisał: W jakim banku opłaca się teraz utworzyć konto w celu trzymania części oszczędności? Głównie chodzi mi o niskie opłaty za prowadzenie i bankowość internetową bez udziwnień. W żadnym - przy galopującej inflacji oraz tak słabej (i szybko deprecjonującej się) złotówce trzymanie pieniędzy na koncie jest irracjonalne. Jest to raczej moment na zaciąganie kredytów lub inwestowanie (akcje, krypto, nieruchomości lub w papiery wartościowe jeżeli się boisz agresywniej lokować środki). Mercator kontynuuje swój marsz pod wyniki.
Opublikowano 5 stycznia 20214 l Wilk masz rację tylko co w sytuacji kiedy chcesz mieć dostęp do kasy? Wrzucisz w akcje i niech spadną w dół, a Ty potrzebujesz $$ to jest problem, bo nie każdy może poczekać na odbicie. Krypto to samo. Nieruchomości to trzeba mieć duża gotówkę i też wcale nie tak łatwo się ich pozbyć by nie stracić. Z tego tylko obligacje zostają w sumie, bo płacą chociaż te 1.5%.
Opublikowano 5 stycznia 20214 l Myślałem też właśnie o obligacjach i o złocie. W przpadku pierwszego, nie ma się dostępu do gotówki na długi czas, aczkolwiek nie planuję większych zakupów w bliskiej przyszłości.
Opublikowano 5 stycznia 20214 l Obligacje skarbu państwa można w każdej chwili im odsprzedać płaci się bodajże 2 zł od obligacji i tyle.
Opublikowano 6 stycznia 20214 l Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w kupowaniu złotai srebra inwestycyjnego (bulionówki)?Chodzi mi o sprawdzone sklepy wysyłkowe.Poczytałem komentarze pod niektórymi sklepami ogłaszającymi się na allegro i często jest sporo negatywów-przedłużone terminy wysyłki, rysy i nalot na monetach itp.
Opublikowano 8 stycznia 20214 l Forumku, ojciec mnie męczy pytaniami gdzie kupować kryptowaluty, możecie polecić jakąś zaufaną i wygodną aplikację? BitBay?
Opublikowano 8 stycznia 20214 l Nie wiem nic o apkach ale kupowalem w poprzedniej bance na Binance. Calosc trzymalem na gieldzie i nic nie ukradli
Opublikowano 9 stycznia 20214 l OPy, powoli przymierzam się do wzięcia kredytu na mieszkanie - jakieś 400 kapci. Jak to jest teraz z wkładem? Są jeszcze banki które biorą 10 % wkładu? Przez covid wzięcie kredytu jest utrudnione?
Opublikowano 9 stycznia 20214 l Ja jak składałem wniosek w czerwcu to wszystkie chcialy 20%. No i utrudnili dla działalności z tego co wiem. Miałem umowę o pracę na czas określony wtedy to też powiedzieli że nie ma opcji ale firma mi zmienila szybko na czas nieokreślony i wtedy poszło już bez problemu.
Opublikowano 9 stycznia 20214 l Na 10% są, ale polecam 20%. Masz wtedy do dyspocji wszystkie banki na rynku i można lepszą ofertę dostać. Dodatkowo zdarza się, że bank niby chce 10% ale po złożeniu wniosku i decyzji pozytywnej warunkiem jest wpłata 15%...
Opublikowano 9 stycznia 20214 l Nowe czy z wtórnego? Z wtórnego to za 400k można mieć 3-4 pokoje na prawym brzegu. Z nowego to chyba karton po butach ale markowych.
Opublikowano 9 stycznia 20214 l 32 minuty temu, teddy napisał: Miałem umowę o pracę na czas określony wtedy to też powiedzieli że nie ma opcji ale firma mi zmienila szybko na czas nieokreślony i wtedy poszło już bez problemu. Serio takie obostrzenia sa? Troche grubo. Kalel a ty juz jakas robote znalazles? Bo kojarze, ze rozgladales sie za czyms w it ale bylo ciezko.