smallv86 857 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 (edytowane) Gdzie najlepiej kupic i trzymac krypto? Binance? Coinbase? Czy w sumie nie wazne i trzymac na jakims fizycznym portfelu? Edytowane 17 lutego 2021 przez smallv86 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 (edytowane) Najlepiej na portfelu zewnętrznym. Ja korzystałem z apki Electrum (ona tylko BTC ogarnia), a chyba najbezpieczniejszą metodą jest Ledger. A kupowanie to gdzie Ci pasuje. Binance, Bitbay, FlyingAtom, UniSwap. Edytowane 17 lutego 2021 przez Sedrak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 350 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 Godzinę temu, smallv86 napisał: Gdzie najlepiej kupic i trzymac krypto? Binance? Coinbase? Czy w sumie nie wazne i trzymac na jakims fizycznym portfelu? Tak jak @Sedrakpisze - najlepiej w fizycznym. Ja polecam Trezor bo łatwiejszy w obsłudze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 A ja polecam rozmawiać nt. bitcoinow tutaj. Macie temu poświęcony temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Observer 10 316 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 23 godziny temu, Il Brutto napisał: Ja w 5 lat temu sie wprowadzalem do nowego mieszkania swiezo wybudowanego ktore wlasciciel kupil za 180k euro, niecale 4k za metr. Dzisiaj ceny na ulicy po 6-6.5k za metr. Dobrze ze akurat sie tam wprowadzalem przed tym boomem bo place tylko 800 za wynajem podczas gdy moi sasiedzi za identyczne po 1200 miesiecznie. A w Polsce to nie wiem czy az tak poszly w gore, widze ze te mikroapartamenty za 200k zlotych mozna kupic. Tylko jak mam to studentom jakims wynajmowac to szkoda moich nerwow. A gdzie to chcesz kupować? Bo raz piszesz euro potem o złotówkach. Jak chcesz wynajmować zza granicy to może być problem, jednak co jakiś czas trzeba się przejechać do mieszkania więc albo ktoś z rodziny Ci pomoże albo musisz płacić agencji. Przy liczeniu kosztów to dowiedz się jeszcze na starcie jaki jest czynsz w tym luksusowowym mikropartamentowcu, żeby nie wyszło że będziesz tysiaczka bulił. Co do lokatorów to ja już na starcie odpuściłem studentów i uderzyłem tylko do młodych pracujących i to jest najlepszy target - po pierwsze nie zostałem z ręką w dupie jak uczelnie przeszły na zdalne i studenci wyjechali, a po drugie wpłaty elegancko w terminie, imprez nie robią, nikt dupy nie truje no i siedzą na wynajmie długo zbierając na swój wkład własny, co im zazwyczaj kilka lat zajmuje, a nie co semestr wyprowadzka. No i sami ogarniają podstawy, nie trzeba im jeździć korków wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 (edytowane) Mam podobnych w moich mieszkaniach. Również preferuję taki target. Powody są te same. W dwóch wypadkach są na tyle fajni, że przejęli na siebie użeranie się ze wspólnotami. Czego chcieć więcej? Edytowane 17 lutego 2021 przez Wilk_Zly Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 895 Opublikowano 17 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2021 Ja studenty jednak preferuję. Jeden mały pokój dla piwniczaka a drugi większy dla pary. Jednak trochę więcej kasy wpada. Teraz wiadomo przez sytuację osoby pracujące. Jak dorobię się 3 mieszkania pod wynajem to tylko osoby pracujące, ze studentami tak jak mówicie za dużo zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 18 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 lutego 2021 Kupiłem 2 ETH yolo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 18 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 lutego 2021 Na gorce? ;F Cytuj Odnośnik do komentarza
Soban 4 044 Opublikowano 18 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 lutego 2021 Kutasiarze mi konto weryfikowali 24h i przez ten czas uroslo o 400, stabilnie ostatnie rosnie o kilka % dziennie, wiec kupilem na gorce by sie znowu jutro nie obudzic i widziec ze podrozal Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 19 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 lutego 2021 Poza krypto i papierami wartościowymi niby warto kupić trochę golda/monet bulionowych (gdzie nie spojrze na Linkedin to krzykacze gadają o upadku rynku finansowego i nieruchomości i zeby zabezpieczyć część majątku metalami) i zapomnieć na 10 lat. Ale jak sledze wykresy to juz zdążyło tąpnąć o ok 4% w miesiąc. Ktoś się bawił metalami, zna się troche na co uwazac? To raczej nie dziala na zasadzie szybkich zyskow, raczej wolalbym cos kupic i faktycznie przypomnieć sobie na emeryturce, abym za dzisiejsza sztabe kupil sobie trochę paliwa do jachtu. Ponoc w dłuższej perspektywie stracić się nie da, bo złota, srebra nikt nie dodrukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 19 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 lutego 2021 3 minuty temu, _Red_ napisał: gadają o upadku rynku finansowego i nieruchomości Czyli bedzie dokladnie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 734 Opublikowano 19 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 lutego 2021 6 minutes ago, _Red_ said: Ponoc w dłuższej perspektywie stracić się nie da, bo złota, srebra nikt nie dodrukuje. Z tego co widzę, jeśli ktoś nakupił srebra w 2011 to trochę słabo, nie wiem jak długa ma być ta perspektywa. A złoto spada po rekordzie w lecie, co też nie napawa optymizmem. No ale kto wie jak to dalej się rozwinie, w sumie też chętnie przeczytam jeśli ktoś się zna na metalach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 350 Opublikowano 19 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 lutego 2021 32 minuty temu, Mejm napisał: Czyli bedzie dokladnie odwrotnie. Otóż to. Złota zasada - jak już w Biedronce słyszysz, że coś upada i jest krach to prawdopodobnie grubasy rozpuszczają wici żeby ulica pozbyła się swoich akcji/coinów/nieruchomości/metali żeby potem móc je tanio skupić przed kolejnym cyklem wzrostowym. Jak z kolei słyszysz wszędzie żeby kupować x/y/z to rozważaj sprzedaż, bo tu też chodzi najczęściej o pozyskanie kapitału z ulicy w celu pompowania ceny i wyprzedaży na górce. @_Red_ jak kupować np. złoto to prosto od producentów/dystrybutorów/dealerów z certyfikatem i to najlepiej osobiście. Jak kupować to minimum 1 uncję lub jej wielokrotność. Zarówno w formie monet jak i sztabek. Im większa waga tym lepsza cena i mniejsza prowizja, ale też nie ma co przesadzać, bo potem jest to trudno upłynnić. Potem ładujesz w sejf albo skrytkę bankową i tam sobie siedzi i czeka na lepsze czasy. Cykl kilku lat przy metalach to tyle co nic, to są inwestycje na dłuższy okres i na pewno nie powinny być traktowane na zasadzie wrzucania całego kapitału w to, ale jako jakiś ułamek tego co możemy zainwestować, albo to co nam zostało po innych tradycyjnych formach. Wg mnie nie ma się co bawić w derywaty czy też indeksy, ale co kto lubi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 19 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 lutego 2021 40 minut temu, _Red_ napisał: Poza krypto i papierami wartościowymi niby warto kupić trochę golda/monet bulionowych (gdzie nie spojrze na Linkedin to krzykacze gadają o upadku rynku finansowego i nieruchomości i zeby zabezpieczyć część majątku metalami) i zapomnieć na 10 lat. Ale jak sledze wykresy to juz zdążyło tąpnąć o ok 4% w miesiąc. Ktoś się bawił metalami, zna się troche na co uwazac? To raczej nie dziala na zasadzie szybkich zyskow, raczej wolalbym cos kupic i faktycznie przypomnieć sobie na emeryturce, abym za dzisiejsza sztabe kupil sobie trochę paliwa do jachtu. Ponoc w dłuższej perspektywie stracić się nie da, bo złota, srebra nikt nie dodrukuje. Zakupiłem parę bulionówek złotych i srebrnych ale bez szaleństw, raczej tak na wszelki wypadek.Niby się nie dodrukuje, ale z drugiej strony wydobycie złota powiększa stan tego kruszcu o 1.5 procenta rocznie.Srebro często jest produktem ubocznym np. przy wytapianiu miedzi, więc stan zapasów również się powiększa. No, ale wychodzę z przekonania,że lepiej mieć trochę niż wogóle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 20 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2021 Moim zdaniem złoto pod względem inwestycji by na tym zarobić bym nie kupował. Złoto przyda się w sytuacji mega kryzysu albo po prostu żeby przechować kapitał. Prędzej czy później dzisiejsza złotówka czy dolar będzie wart tyle co kawałek papieru, a złoto to będzie dalej złoto. No i jakby była epidemia zombi to myślę, że będzie można coś za niego dostać A najlepiej kupować bulionowe monety. Nie na takiej marzy jak przy mniejszych wadzę, a i łatwo sprzedać, bo ludzie ( nie dilerzy) boją się sztabek. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 20 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2021 21 godzin temu, Rudiok napisał: Otóż to. Złota zasada - jak już w Biedronce słyszysz, że coś upada i jest krach to prawdopodobnie grubasy rozpuszczają wici żeby ulica pozbyła się swoich akcji/coinów/nieruchomości/metali żeby potem móc je tanio skupić przed kolejnym cyklem wzrostowym. Jak z kolei słyszysz wszędzie żeby kupować x/y/z to rozważaj sprzedaż, bo tu też chodzi najczęściej o pozyskanie kapitału z ulicy w celu pompowania ceny i wyprzedaży na górce. @_Red_ jak kupować np. złoto to prosto od producentów/dystrybutorów/dealerów z certyfikatem i to najlepiej osobiście. Jak kupować to minimum 1 uncję lub jej wielokrotność. Zarówno w formie monet jak i sztabek. Im większa waga tym lepsza cena i mniejsza prowizja, ale też nie ma co przesadzać, bo potem jest to trudno upłynnić. Potem ładujesz w sejf albo skrytkę bankową i tam sobie siedzi i czeka na lepsze czasy. Cykl kilku lat przy metalach to tyle co nic, to są inwestycje na dłuższy okres i na pewno nie powinny być traktowane na zasadzie wrzucania całego kapitału w to, ale jako jakiś ułamek tego co możemy zainwestować, albo to co nam zostało po innych tradycyjnych formach. Wg mnie nie ma się co bawić w derywaty czy też indeksy, ale co kto lubi. Bardzo dobry post. Jeżeli chodzi o zarobek na najbliższe miesiące to zdecydowanie wszystko co związane z branżą OZE. Powody: - Nowy Zielony Ład UE; - Struktura budżetu UE na najbliższe lata; - Sukces programu Mój Prąd. Sam mam JRH i CLC. Miałem MLS, ale wysiadłem na ostatnim rajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Banny 2 656 Opublikowano 20 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2021 Mam jedno, może głupie pytanie odnośnie monet. Jeśli za X lat będe chciał to spieniężyć, to gdzie to sprzedaje? Raczej nie prywatnym osobom. Nie interesuje się tym tematem, ale już drugi raz to się przewija i chciałbym poznać takie podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 20 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2021 19 minut temu, Banny napisał: Mam jedno, może głupie pytanie odnośnie monet. Jeśli za X lat będe chciał to spieniężyć, to gdzie to sprzedaje? Raczej nie prywatnym osobom. Nie interesuje się tym tematem, ale już drugi raz to się przewija i chciałbym poznać takie podstawy. Niektóre mennice gwarantują skup monet kupionych u nich. No, ale co będzie za X lat? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 350 Opublikowano 20 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 lutego 2021 19 minut temu, Banny napisał: Mam jedno, może głupie pytanie odnośnie monet. Jeśli za X lat będe chciał to spieniężyć, to gdzie to sprzedaje? Raczej nie prywatnym osobom. Nie interesuje się tym tematem, ale już drugi raz to się przewija i chciałbym poznać takie podstawy. Najczęściej najlepsze stawki oferują sami dealerzy. Dość popularne są też aukcje monet, gdzie można wyrwać dobrą cenę jak dobrze się trafi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 24 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2021 Czy ktoś z Was posiada akcje amerykańskie? Zastanawiam się nad przerzutem części środków na giełdę amerykańską. Mam mnóstwo pytań z tym związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 24 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2021 Ja mam praktycznie same amerykanskie dywidendowe. @Wilk_Zly Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 24 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2021 Mam tylko AMC dla jaj jesli chodzi o akcje. Elegancka korekta na Nasdaq, byłem short z samego topu, zamknąłem trochę za szybko ale profit niezły. Teraz long i jazda w górę do nowego ATH. Całkiem dobrze rok się zapowiada już +5k zarobione. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 24 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2021 (edytowane) @GrabekO, właśnie Ciebie szukam. Mogę Cię zaatakować na PM? Edytowane 24 lutego 2021 przez Wilk_Zly Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 24 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 lutego 2021 Wal smialo, moze pomoge. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi