Skocz do zawartości

HDR na PS4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Update HDR na PS4 wyszedł jakiś czas temu ale nie było co odpalić ;-). Ale Deus Ex właśnie dostał stosowny update i możemy się przekonać czy taki wynalazek jak: 1080p/HDR zadziała czyli na HDMI 1.4. W związku z tym zrobiłem streama z moich bojów ;) Od 26 minuty udało mi się odpalić ale nie wygląda to super. Instaluję właśnie wersję na Xboxa i porównam a jutro jadę do redakcji by sprawdzić na LG OLED i Sony ZD9. Tam też już zrobimy pomiary i będę wiedział dużo więcej. Na razie partyzant ;) Ale ogólnie: HDR w 1080p poszedł na PS4 z HDMI 1.4 ;) Pytanie czy na pewno dobrze to wygląda...

https://www.facebook.com/HDTVPolska/videos/10154097586817017/

Edit: Dzisiaj już testy w redakcji i tak to wyszło:

Edytowane przez -gmeru-
  • Plusik 1
Opublikowano

No niezłe jaja z tymi bugami.

Z tą jasnością zjedź niżej tzn. z 45 do 30-15 bo na ekranie masz mleko przy włączonym HDR.

Do tego włącz tryb dynamiczny, podnieś kolor, ostrość, zlikwiduj zakłócenia oraz jakiś wspomagacz płynności też się przyda.. wówczas otrzymasz obraz bliski ideałowi. Mowie tylko z tego co zobaczyłem na filmiku bo na żywo może być inaczej.

• Plusik 1
Opublikowano

Tak, na żywo jest inaczej ;-) Właśnie jadę do redakcji i tam już będziemy działać na topowych LG OLED B6 i Sony ZD9. Zobaczymy, pomierzymy co tam PS4 z siebie tak naprawdę wypluwa. Dobrze, że mam dwie wersje więc odpalimy równolegle na PS4 i XO.

Opublikowano (edytowane)

OK. Tak to wyszło. HDR działa w Full HD na PS4 ale akurat Deus EX ma niestety buga. Ta sama wersja gry na Xbox One S chodzi ok. Jutro wjedzie już materiał dotyczący pomiarów czyli jak to wygląda od kuchni a nie subiektywnie (ponownie Forza H3) oraz GOW4 HDR...

ps. A dlaczego HDR miałby nie chodzić w trybie GRA? ; )

Edytowane przez -gmeru-
Opublikowano

Jeśli macie pod ręką jakiś tv full hd z 10-bitową matrycą sprawdzcie jak to wygląda (czy jest jaka kolwiek różnica) z włączonym HDR w opcjach PS4. Sony W805C był bardzo popularny:)

Opublikowano (edytowane)

ps. A dlaczego HDR miałby nie chodzić w trybie GRA? ; )

Jeszcze wczoraj Twoj filmik z DE'a ewidentnie pokazywal, ze tryb Hdr nie odpala sie z trybu gry. Stad moj wniosek.

Nie mam gry odpowiedniej. Choc zawsze na Wiesku, czy Uncharted moge obadac, po robocie :)

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano

Może tak to wyglądało bo jak widziałeś zamieszanie było spore... w końcu padło na kabel, który zadziałał z Xbox One S lol. Z kablami to jest masakra... ale też za każdym razem trzeba zakończyć grę i tutaj może był też błąd. W każdym bądź razie póki co wygląda to jak wygląda :(

Jak coś Wam kiedyś nie zadziała z HDR to: zawsze trzeba zakończyć grę i odpalić od nowa. Oraz zawsze sprawdzić kabel bo bardzo są na ten element czułe i niestety trzeba kabla high speed. Tryb gra jest ok. HDR działa.

Opublikowano

Jeśli macie pod ręką jakiś tv full hd z 10-bitową matrycą sprawdzcie jak to wygląda (czy jest jaka kolwiek różnica) z włączonym HDR w opcjach PS4. Sony W805C był bardzo popularny:)

nie ma co próbować ;-) Nie pójdzie na 100% :(

Opublikowano (edytowane)

A nie sądzisz, że nawet przy samym włączonym Deep Color (w opcjach PS4) na TV Full HD z matrycą 10-bit, gra powinna inaczej wyglądać przy tytule obsługującym HDR?

W tym Deus ex jak i Forzie zmienia się zakres wyświetlania kolorów, więc teoretycznie powinna być różnica  :rolleyes:

Kto na forum ma Soniaka W805C? było kilka takich osób

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

Może tak to wyglądało bo jak widziałeś zamieszanie było spore... w końcu padło na kabel, który zadziałał z Xbox One S lol. Z kablami to jest masakra... ale też za każdym razem trzeba zakończyć grę i tutaj może był też błąd. W każdym bądź razie póki co wygląda to jak wygląda :(

Jak coś Wam kiedyś nie zadziała z HDR to: zawsze trzeba zakończyć grę i odpalić od nowa. Oraz zawsze sprawdzić kabel bo bardzo są na ten element czułe i niestety trzeba kabla high speed. Tryb gra jest ok. HDR działa.

A ten kabel w zestawie z Xbox One S to dobry jest?
Opublikowano

Tak, jest ok. Kabel musi być z oznaczeniem High Speed a teraz też zaczęli je oznaczać jako Premium / Pro.

Opublikowano (edytowane)

A nie sądzisz, że nawet przy samym włączonym Deep Color (w opcjach PS4) na TV Full HD z matrycą 10-bit, gra powinna inaczej wyglądać przy tytule obsługującym HDR?

W tym Deus ex jak i Forzie zmienia się zakres wyświetlania kolorów, więc teoretycznie powinna być różnica  :rolleyes:

Kto na forum ma Soniaka W805C? było kilka takich osób

Generalnie nie wiem do końca o co chodzi z zakresem w twoim pytaniu. Tam się nic nie zmienia.... ale tak czy owak: nie da się bo TV musi obsługiwać HDR. Musi mieć tą funkcję... :(

Edytowane przez -gmeru-
Opublikowano

update konsoli 4.01 bodajże (a nie gry) wszystko naprawił. Teraz HDR Full HD na PS4 działa ok. Różnica niezła ale bez szału względem SDR. Ale to trzeba by pewnie trochę pograć w Deusa by wychwycić różne smaczki.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Panowie grał ktoś w Uncharted 4 albo TLoU z HDR. U mnie wygląda to paskudnie? Bez hdr p wiele lepiej. Czy to może być wina kabla czy te hdr zrobione na odpie rdol. No chyba że coś w ustawieniach mam nie tak.

Opublikowano

Może być kabel. Deep Color ustawione na Auto?

Tak, jest ok. Kabel musi być z oznaczeniem High Speed a teraz też zaczęli je oznaczać jako Premium / Pro.

Opublikowano (edytowane)

Ps a ps4 pro nie ma takiego w zestawie? To ma być 2.0 hdmi czy tylko ten dopisek high speed/premium styknie?

o dzięki szczurek za odp.

Edytowane przez balon
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak kabel HDMI 2.0 :lapka:

Powiedzcie mi taką jedną rzecz, czy do Xbox One s dają w zestawie hdmi 2.0? Czy tak kabel hdmi 2.0 w ogóle jest wymagany do 4k czy to ściema jakaś?

Tak gwoli ścisłości - nie ma czegoś takiego jak  "kabel hdmi 2.0" - np. to 2.0 to standard obsługiwany przez urządzenie a nie rodzaj kabla. Kable HDMI są standardy i i high speed z obsługą ethernet i bez. A te wszystkie 2.0, 2.0a itp. to jak Gmeru napisał zwykła ściema i zabiegi marketingowe żeby ludzie kupowali nowe kable z wyższym oznaczeniem.

Opublikowano

Tzn może masz 1.4 ale high speed. No u mnie wygląda czy U4 czy TLoU tak jakoś jaskrawo, nienaturalnie do tego tak obraz laguje dziwnie, no i cieniowanie np trawy żyje trochę własnym życiem, w h uj przekłamań.

Ps Obecnie używam kabla z ps4 kupionego na premierę. Mogli oni dawać standard zamiast high speed?