Mejm 15 349 Opublikowano 24 listopada Opublikowano 24 listopada Niekoniecznie, bo moze sonda byla jedna Cytuj
ginn 797 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Tak wyskoczę z innym tematem. Decydował ktoś się po 30tce na aparat ortodontyczny? Chętnie poczytam o wrażeniach przed/w trakcie/po. Cytuj
ogqozo 6 569 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia W dniu 26.04.2022 o 22:01, ginn napisał(a): Jutro zabieg na przegrodę nosową i trzy dni hospitalizacji. Szkoda, że plejki nie mogę zabrać ze sobą Trochę mnie przeraził ten wątek ze strony 45, mocne teksty tam padały o tej przegrodzie. Mam niedługo mieć operację nosa. Nie tylko przegrody. To, to mi mówią że na drugi dzień normalnie żyjesz, pracujesz itd. Podobno przegrody to nic. Cały nos mi mają rozwalić i naprostować na nowo, to ma prościej w ten sposób niż gdyby robili tylko przegrodę. Kiedyś to by był co najmniej pierwszy tydzień w szpitalu, mówią, ale dziś nie ma na to kasy, więc mam sam sobie robić szpital w domu przez jakieś dwa tygodnie po tej operacji. Będzie coś lecieć z tego nosa, i ogólnie nie wiem na co jeszcze się szykować. Nie mam nikogo co ze mną mieszka i by jakoś doglądał. Będzie źle? Będę jęczał w nocy? Umrę bo się uduszę przez sen? Będę miał krzywo wyglądający z zewnątrz nos i będę wyglądał jak bokser po złej walce? Nie wiem na co się nastawiać. Cytuj
ginn 797 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Nic się nie martw. Najgorsza jest pierwsza noc, podczas której nos jest wyłączony ze wszystkich możliwych funkcji. Później to już jest tylko lepiej, a jakość życia wzrasta od razu Cytuj
_Red_ 12 046 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia U mnie jakość zycia wzrosla, ale po miesiącu. Nie wyobrazam sobie jednak wrócić do stanu sprzed operacji. Sapalem jak świnia po prostu idąc, a dziś mogę nadal oddychać swobodnie nosem podczas treningow i wzmożonego tętna. Cytuj
Homelander 2 149 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Mi chemię pomaga Steamdeck przeżyć, mocno polecam Cytuj
janol 433 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Z rzeczy, które polecam, to laserowa korekcja wzroku. Całe życie nosiłem okulary, wada zatrzymała mi się na -4,75 i -6,25, więc bez okularów byłem praktycznie ślepy. Jak zacząłem bawić się w boks, to ratowały mnie soczewki, no ale upierdliwe to było. Sam zabieg trwał chwila moment, ja dodatkowo nie mam żadnych oporów przed grzebaniem mi w po oczach, więc poszło sprawnie. Efekt? Od razu widziałem super ostro i tak się to trzyma. Początkowo wieczorem dziwnie wyglądały światła np. latarnie, ale szybko się unormowało. Komfort życia wzrósł do poziomu nieopisanego. Przed zabiegiem zakładałem, że będę nadal nosił okulary, ale z zerówkami, ot tak z przyzwyczajenia, ale oczywiście się tak nie wydarzyło : ) Polecam wszystkim, siana kosztuje sporo (u mnie coś koło 11k), ale warto jak cholera. Cytuj
Lipa 514 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Tak wyskoczę z innym tematem. Decydował ktoś się po 30tce na aparat ortodontyczny? Chętnie poczytam o wrażeniach przed/w trakcie/po.Mam 15 miesięcy, różnica mega widoczna jak zobaczę zdjęcie przed i terazJeszcze rok myślę i po kłopociePierwszy miesiąc to był dramat, nie umiałem się przyzwyczaić, jedzenie to koszmar, jedynki w ogóle nie były używane, a teraz jakoś to idzie 1 Cytuj
ginn 797 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia (edytowane) A jakiego typu masz aparat i jakie na tą chwilę poniosłeś koszty? Różnica po założeniu jest odczuwalna od razu, a widoczna po jakimś czasie? Dużą miałeś wadę zgryzu? Edytowane 1 grudnia przez ginn Cytuj
Lipa 514 Opublikowano 1 grudnia Opublikowano 1 grudnia Stały aparat kosmetyczny z zamkami szafirowymiGóra i dół chyba mnie wyszła 5000 zł, albo 5500 złCo 2 miesiące wizyta i zmiana drucika, 220 złDo tego zdjęcia, odlew szczęki itpRóżnica najbardziej widoczna po pierwszym miesiącu, przeskok sporyLiczę, że za rok o tym czasie będę się szykował do zdjęciaPierwszy tydzień to był koszmar, później 3 następne tygodnie lepsze, ale i tak wkur.. mnie to.Na wadze zeszło też, bo dziennie pochlanialem jakieś 1000-1200 kalorii w papkach 1 Cytuj
ginn 797 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia (edytowane) W dniu 1.12.2024 o 18:12, Lipa napisał(a): Stały aparat kosmetyczny z zamkami szafirowymi Góra i dół chyba mnie wyszła 5000 zł, albo 5500 zł Co 2 miesiące wizyta i zmiana drucika, 220 zł Do tego zdjęcia, odlew szczęki itp Różnica najbardziej widoczna po pierwszym miesiącu, przeskok spory Liczę, że za rok o tym czasie będę się szykował do zdjęcia Pierwszy tydzień to był koszmar, później 3 następne tygodnie lepsze, ale i tak wkur.. mnie to. Na wadze zeszło też, bo dziennie pochlanialem jakieś 1000-1200 kalorii w papkach A jeżeli chodzi o jedzenie to z czego musiałeś zrezygnować całkowicie albo mocno ograniczyć? Edytowane 3 grudnia przez ginn Cytuj
mcp 2 042 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia W dniu 1.12.2024 o 16:52, janol napisał(a): Z rzeczy, które polecam, to laserowa korekcja wzroku. Całe życie nosiłem okulary, wada zatrzymała mi się na -4,75 i -6,25, więc bez okularów byłem praktycznie ślepy. Jak zacząłem bawić się w boks, to ratowały mnie soczewki, no ale upierdliwe to było. Sam zabieg trwał chwila moment, ja dodatkowo nie mam żadnych oporów przed grzebaniem mi w po oczach, więc poszło sprawnie. Efekt? Od razu widziałem super ostro i tak się to trzyma. Początkowo wieczorem dziwnie wyglądały światła np. latarnie, ale szybko się unormowało. Komfort życia wzrósł do poziomu nieopisanego. Przed zabiegiem zakładałem, że będę nadal nosił okulary, ale z zerówkami, ot tak z przyzwyczajenia, ale oczywiście się tak nie wydarzyło : ) Polecam wszystkim, siana kosztuje sporo (u mnie coś koło 11k), ale warto jak cholera. Kuzyn robił i niestety z czasem niewielka wada wróciła, ale robił to już kilka lat temu więc może jakąś inną techniką. Nie ma przeciwwskazań jeżeli ktoś cały czas pracuje przy komputerze? Na aparat ortodontyczny miałem pomysł w tym roku, ale jak mi przedstawili plan leczenia, w którym było rwanie zdrowych zębów i chirurgia szczękowa to szybko podziękowałem Cytuj
krupek 15 482 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia 2 godziny temu, ginn napisał(a): A jeżeli chodzi o jedzenie to z czego musiałeś zrezygnować całkowicie albo mocno ograniczyć? Ja chyba jedynie z gum do życia zrezygnowałem. Orzechy jem normalnie. Oczywiście, z wyłączeniem kilku dni po wizycie kontrolnej, bo wtedy zęby bolą przy gryzieniu czegoś twardszego. 1 Cytuj
janol 433 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia (edytowane) 2 godziny temu, mcp napisał(a): Kuzyn robił i niestety z czasem niewielka wada wróciła, ale robił to już kilka lat temu więc może jakąś inną techniką. Nie ma przeciwwskazań jeżeli ktoś cały czas pracuje przy komputerze? Ja się spodziewam, że jakaś wada się pojawi, bo jednak się starzeję, więc powstaje naturalna starczowzroczność. Czyli np. okulary do czytania. Co do komputera - nie jest to przeciwskazanie, jedynie co, to przez tydzień po zabiegu należy unikać ekranów. Więc zrobiłem sobie tygodniowe wakacje od działań zawodowych. Ja miałem mieć jeszcze miesiąc przerwy od boksu, ale po kontroli mogłem wrócić na salę już po niecałych trzech tygodniach. Basen sobie odpuściłem na miesiąc, bo jednak chlor itd. Jedyne czego żałuję, że zdecydowałem się na taki zabieg tak późno. Edytowane 3 grudnia przez janol Cytuj
_Red_ 12 046 Opublikowano piątek o 15:50 Opublikowano piątek o 15:50 Musze dac propsy NFZowi. Szukam w appce Luxmedu i dodatkowo prywatnej ubezpieczalni z pracy (współpracującej z różnymi podmiotami) jakichs wizyt do internisty. Wszystko daleki termin, no albo dzis, ale placówki na koncu miasta. Dzwonie bez wiekszej nadziei o 8:30 do lokalnego POZu, a dostalem od ręki wizyte na g11. Wyskoczylem zatem w przerwie lanczowej do lekarza, zrobiła mi porządny wywiad, zbadała, jeszcze wypisala mi prewencyjnie skierowanie na RTG klatki, które zrealizowalem piętro wyżej w ciągu kolejnych 10 minut. Wizyta, xray i powrot do domu do pracy łącznie w 50 minut. Nie sadzilem, że to może tak działać, ale widocznie mam dobrze zorganizowaną poradnię. Jestem ciekaw wynikow rtg, ale liczę na stłuczenie, a nie złamanie. Chociaz samo stłuczenie mięśni międzyżebrowych może pizgać bólem do 6 tygodni, z tego co mi tlumaczyla xd A że złapałem do tego mocny mokry kaszel i katar to nie pomaga, ze z każdym kaszlnięciem mam ochote umrzeć gdy mi się klata rozpręża. Cytuj
Ukukuki 7 087 Opublikowano piątek o 17:51 Opublikowano piątek o 17:51 2 godziny temu, _Red_ napisał(a): Musze dac propsy NFZowi. Szukam w appce Luxmedu i dodatkowo prywatnej ubezpieczalni z pracy (współpracującej z różnymi podmiotami) jakichs wizyt do internisty. Wszystko daleki termin, no albo dzis, ale placówki na koncu miasta. Dzwonie bez wiekszej nadziei o 8:30 do lokalnego POZu, dostalem wizyte na g11. Wyskoczylem zatem w przerwie lanczowej do lekarza, zrobiła mi porządny wywiad, zbadała, jeszcze wypisala mi prewencyjnie skierowanie na RTG klatki, które zrealizowalem piętro wyżej w ciągu kolejnych 10 minut. Wizyta, xray i powrot do domu do pracy łącznie w 50 minut. Nie sadzilem, że to może tak działać, ale widocznie mam dobrze zorganizowaną poradnię. Jestem ciekaw wynikow rtg, ale liczę na stłuczenie, a nie złamanie. Chociaz samo stłuczenie zeber może pizgać bólem do 6 tygodni, z tego co mi tlumaczyla xd A że złapałem do tego mocny mokry kaszel i katar to nie pomaga, ze z każdym kaszlnięciem mam ochote umrzeć gdy mi się klata rozpręża. Dlaczego jak człowiek nie weźmiesz chorobowego w takim stanie? Cytuj
Homelander 2 149 Opublikowano piątek o 18:01 Opublikowano piątek o 18:01 A mnie wysłali właśnie na chorobowe do końca stycznia. Leki przestały działać jak powinny, już kilka dni w szpitalu spędziłem. Wesoło. Gdyby nie to, że napierdala mnie łeb pomiędzy kolejnymi dawkami leków przeciwbólowych to nie byłoby tragedii. Mam nadzieję, że do poniedziałku mi przejdzie, bo Indiana czeka Cytuj
Mejm 15 349 Opublikowano piątek o 18:29 Opublikowano piątek o 18:29 36 minut temu, Ukukuki napisał(a): Dlaczego jak człowiek nie weźmiesz chorobowego w takim stanie? Umowa o prace, 80% dniowki. 1 Cytuj
_Red_ 12 046 Opublikowano piątek o 18:30 Opublikowano piątek o 18:30 40 minut temu, Ukukuki napisał(a): Dlaczego jak człowiek nie weźmiesz chorobowego w takim stanie? W sumie pytała mnie czy chcę. Nie chcialem, szkoda mi dostawać 80% kasy skoro mogę sobie z domu w kapcioszkach robić. Jakbym miał gorączkę to inna sprawa, wtedy łeb nie jest w stanie myśleć, ale poza kaszlem i stłuczeniem czuję się ok. edit tak jak pan mejm rzecze, tylko on zrobił to w wersji tldr; edit 2 i w sumie nie mogę sie doczekać powrotu na treningi. Wpierdol mam nadzieje nauczył mnie lepszej gardy xd Do czasu az dostane w drugi bok i przyjde tu opisywać pęknięcie watroby Cytuj
iluck85 2 946 Opublikowano piątek o 19:09 Opublikowano piątek o 19:09 (edytowane) Zabiegi za ponad kafla, znieczulenia.... Sonda analna, korek czy inny wacek, wazelina, oliwka- cały koszt w 50zł. Po kilku próbach idziecie na kolono bez żadnego znieczulenia Z innej beczki- za rok 40. Chciałem zrobić kompleksowe badania, takie od A do Z. No zajrzeć mają w każdą dziurę, ale to dosłownie. Nie wiem czy 6k starczy na takie badania. Trochę chore. Edytowane piątek o 19:21 przez iluck85 Cytuj
BRY@N 1 572 Opublikowano piątek o 20:50 Opublikowano piątek o 20:50 @iluck85 nie załapiesz się na ten rządowy program badań po 40? Cytuj
easye 3 386 Opublikowano piątek o 20:55 Opublikowano piątek o 20:55 no na tych badaniach wlasnie mozna sie przebadac od A do Z od kolonoskopi po gastroskopie i prostate! Cytuj
iluck85 2 946 Opublikowano piątek o 20:55 Opublikowano piątek o 20:55 (edytowane) Trzeba być po 40 i jest do końca roku- grudnia. A 40 mam w lipcu 2025 Mówili o tym ost w radiu właśnie. Może za rok ponownie będzie. Na NFZ nie liczę, bo terminy kosmos. Krew itp podstawy to jeszcze, bo rodzinna mi da skierowanie i sobie pójdę. 2.5k jakby to kosztowało, to jeszcze. 6k to już trochę jest. Nie wiem czy na raty tego nie zrobię. Pierw zrobię podstawy, potem osobno niech zajrzą- gastro i kolono. @easye Dokładnie tak. W tej cenie masz wszystko, łącznie z krwią w kale, bo się zanosi próbki. Mogę ominąć okulistę i dentystę, bo to sam prywatnie ogarniam. Albo też zadzwonię i takie wybrane, to może coś taniej będzie. Edytowane piątek o 20:58 przez iluck85 Cytuj
easye 3 386 Opublikowano piątek o 20:57 Opublikowano piątek o 20:57 ale przecież ten program nie kończy sie w tym roku, możesz zapisać sie na lipiec 2025. Ja mialem wszystko na NFZ i nie bylo żadnych problemow z terminami, do 3 nadal nie poszedłem bo sam nie mam czasu. Przebadają Cie całego, a do tego od dłuższego czasu jest już ogolnopolski numer - jak termin masz odległy, to za Ciebie szukają gdzie jest jest miejsce na jak najszybsze badania. Na nic nie musiałem praktycznie czekać. Wszystkie zabiegi masz tak samo ze znieczuleniem bądź anestezjologiem, opisy badan maks po 60 dniach, tyle, że nie płacisz 2k. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi