Skocz do zawartości

Schorzenia po trzydziestce

Daffy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Program Profilaktyka 40 PLUS to program zdrowotny, który ma pomóc zadbać o zdrowie osobom po 40. roku życia. Możesz z niego skorzystać do końca czerwca 2024 r.

Z badań można skorzystać po raz drugi, jeśli minęło co najmniej 12 miesięcy od pierwszych badań w ramach programu.

Ankieta jest w dwóch wersjach: dla osób w wieku 40–64 lata i 65+.

Z programu możesz skorzystać do końca grudnia 2024 r.

Pakiet badań diagnostycznych dla mężczyzn

• morfologia krwi obwodowej ze wzorem odsetkowym i płytkami krwi
  • stężenie cholesterolu całkowitego albo kontrolny profil lipidowy
  • stężenie glukozy we krwi
  • próby wątrobowe: AlAT, AspAT, GGTP
  • poziom kreatyniny we krwi
  • badanie ogólne moczu
  • poziom kwasu moczowego we krwi
  • krew utajona w kale – metodą immunochemiczną (iFOBT)
  • PSA – antygen swoisty dla stercza całkowity.

Pakiet badań diagnostycznych wspólny

• pomiar ciśnienia tętniczego
  • pomiar masy ciała, wzrostu, obwodu w pasie
  • obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI).
Edytowane przez iluck85
Opublikowano
Cytat

pomiar ciśnienia tętniczego

pomiar masy ciała, wzrostu, obwodu w pasie

obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI).

Trochę jak mój przegląd rozszerzony w ASO Skody, np. sprawdzenie klaksonu, kierunkowskazów :kekw:

10 minut temu, iluck85 napisał(a):

krew utajona w kale

- pani doktor, to jak, jest ta krew utajona?

- nie mogę powiedzieć :potter:

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, iluck85 napisał(a):

Program Profilaktyka 40 PLUS to program zdrowotny, który ma pomóc zadbać o zdrowie osobom po 40. roku życia. Możesz z niego skorzystać do końca czerwca 2024 r.

Z badań można skorzystać po raz drugi, jeśli minęło co najmniej 12 miesięcy od pierwszych badań w ramach programu.

Ankieta jest w dwóch wersjach: dla osób w wieku 40–64 lata i 65+.

Z programu możesz skorzystać do końca grudnia 2024 r.

Pakiet badań diagnostycznych dla mężczyzn

• morfologia krwi obwodowej ze wzorem odsetkowym i płytkami krwi
  • stężenie cholesterolu całkowitego albo kontrolny profil lipidowy
  • stężenie glukozy we krwi
  • próby wątrobowe: AlAT, AspAT, GGTP
  • poziom kreatyniny we krwi
  • badanie ogólne moczu
  • poziom kwasu moczowego we krwi
  • krew utajona w kale – metodą immunochemiczną (iFOBT)
  • PSA – antygen swoisty dla stercza całkowity.

Pakiet badań diagnostycznych wspólny

• pomiar ciśnienia tętniczego
  • pomiar masy ciała, wzrostu, obwodu w pasie
  • obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI).

Ale pozniej z kompletem tych badan idziesz do lekarza prowadzącego a on nawet jak masz dobre wyniki a miales np raki w rodzinie wysyła Cie na badania dalej - jak tak mialem np skierowanie na gastro i kolonoskopie, dermatologa, urologa chociaż nic w tych cytowanych nie wyszło - zdrów jak ryba!

Na razie jest przedłużony do kwietnia 2025. Jak przedłużą to ja nie widze zadnego sensu by robic to wsyztsko prywatnie/

Opublikowano

Przygotuj się na wizyty u lekarza, który będzie mówił tak: A weźmie pan sobie pół tabletki euthyroxu, zobaczymy, potem może jedną, no trzeba zobaczyć. A ćwiczy pan? Rusza się pan? No nie wiem, trzeba popróbować. A dobrze się pan czuje? Senny? A taka pora roku, w sumie.

Ze 2 lata tak się gibałem z dwoma lekarzami, aż w końcu odstawiłem leki w pizdu i przy okazji jedzenie, które zawiera hormony i inne gówna, czyli mięso i nabiał. Wszystkie hormony mam w normie i najlepiej się teraz czuje w życiu.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, krupek napisał(a):

Przygotuj się na wizyty u lekarza, który będzie mówił tak: A weźmie pan sobie pół tabletki euthyroxu, zobaczymy, potem może jedną, no trzeba zobaczyć. A ćwiczy pan? Rusza się pan? No nie wiem, trzeba popróbować. A dobrze się pan czuje? Senny? A taka pora roku, w sumie.

Ze 2 lata tak się gibałem z dwoma lekarzami, aż w końcu odstawiłem leki w pizdu i przy okazji jedzenie, które zawiera hormony i inne gówna, czyli mięso i nabiał. Wszystkie hormony mam w normie i najlepiej się teraz czuje w życiu.

Zazdroszczę. Ja niestety mam objawy, które okropnie mnie męczą od jakiś paru lat. Po przekminieniu sprawy, i przejrzeniu internetu, stawiam że coś z tarczycą (być może nadczynność). 

Najgorzej jak przychodzi lato, to pocę się jak prosię, a od jakiegoś czasu problemy z koncentracją, pamięcią krótkotrwałą, raz lepiej raz gorzej.

A idź pan w chuj

A jeśli chodzi o lekarzy to właśnie słyszałem że trzeba mieć szczęście, aby trafić na kogoś ogarniętego w tym temacie. Czasami nie zlecają wszystkich potrzebnych badań, i trzeba samemu się upominać

Masakra

Edytowane przez lysyolec
Opublikowano

Narzeczona 38 lat właśnie jest w szpitalu bo miała usuwaną tarczycę. Dobrze, że można bez niej normalnie żyć tylko leki trzeba dobrać. W poniedziałek po nią jadę. 

A żonie brata wykryli chłoniaka na płucach, niby dobrze rokujący, ale i tak masakra. Pojebany rok a myślałem, że poprzedni bardziej zjebany być nie może. 

• Plusik 1
  • Smutny 2
Opublikowano
4 minuty temu, Plugawy napisał(a):

Narzeczona 38 lat właśnie jest w szpitalu bo miała usuwaną tarczycę. Dobrze, że można bez niej normalnie żyć tylko leki trzeba dobrać. W poniedziałek po nią jadę. 

A żonie brata wykryli chłoniaka na płucach, niby dobrze rokujący, ale i tak masakra. Pojebany rok a myślałem, że poprzedni bardziej zjebany być nie może. 

Niech się trzymają tam wtedy.

Co narzeczona miała z tarczycą? Brała wczensiej coś na to, czy odrazu cięcie?

Opublikowano

Tarczyca pracowała prawidłowo, wszystkie hormony w normie miała. Zrobiły się jej guzy nie wiadomo od czego i trzeba było ją usunąć choć początkowo miała być usunięta tylko połowa. Na szczęście operował ją jeden z najlepszych lekarzy w województwie więc szczęście w nieszczęściu lepiej trafić nie mogła. 

Opublikowano
2 godziny temu, lysyolec napisał(a):

Ja niestety mam objawy, które okropnie mnie męczą od jakiś paru lat. Po przekminieniu sprawy, i przejrzeniu internetu, stawiam że coś z tarczycą (być może nadczynność).

No to i tak musisz zacząć od badań krwi, podstawowych typu morfologia, czynniki zapalne, cholesterol, cukier,  minerały, elektrolity i poszerzonych z hormonami tsh, FT, testosteronem, prolaktyną i tak dalej. Do jakiego lekarza byś nie poszedł to zacznie od tego.