Gość _Be_ Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) del Edytowane 13 Listopada 2017 przez _Be_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Wada się pogłębia prawdopodobnie. Jesteś krótkowidzem? Jeśli tak to przeyebane, bo pogłębiać się mogą wtedy niezależnie od siebie dwie wady oczu - astygmatyzm i krótkowzroczność. Właśnie taką loterię życiową wygrałem, a w totka jak na złość maksymalnie trójka :/ Co do mgły na oku - też to mam, sztuczne łzy 2x dziennie trochę poprawiają sytuację. yep, krótkowidz, choć jak mówiłem - wad nie mam jakoś specjalnie dużych, -1.5 na lewym, -1.75 na prawym musze isc do okulisty, eeeh Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 No to raz na rok powinieneś szorować na kontrol. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 no chodze. chodzilem :pawel: od kiedy przeprowadzilem sie do krk 6 lat temu to moze ze 3 razy bylem Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 No ja się nie łapię do tego przedziału wiekowego bo 40+ :/ Ale byłem dzisiaj u okulisty i prewe oko perfect, w lewym 0,5 . Tak, że nie jest źle po milionach godzin w online. Nie trzeba się na razie wylogowywać, ani ograniczać ilości godz przed ekranem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lucek 4 417 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 No ja się nie łapię do tego przedziału wiekowego bo 40+ :/ ludzie nie żyją tak długo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Czy przeżyte 33lata to już połowa życia? Cytuj Odnośnik do komentarza
Butt 3 423 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 U Dżizusa to 100% Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 No ja się nie łapię do tego przedziału wiekowego bo 40+ :/ludzie nie żyją tak długo Też kiedyś ludzie będą Ci takie przykre rzeczy mówić ... :) Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja mam w jednym oku 0,5 w drugim 1,5 i taka roznica robi robote bo czasem oczy lapia ostrosc jak jakis chi.jowy nikon xD do tego astygmatyzm w obu. Okulaary sa chu.jowe i nie pomagaja. Pewnie zle dobrane. Wolalbym laserkiem dlatego ciachnac. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Z laserem jest taki minus, że wydaz kupę hajsu a i tak może wada wrócić. Szwagier niedawno zrobił zabieg za 7 koła i w klinice mówili, że całkiem prawdopodobne, że wada wróci i za te 15-20 lat będzie trzeba powtórzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 za 15-20 lat to szwagier może już nie żyć Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Czlowieku za 20 lat to ja bede mial 48 lat. Bedac takim starcem to juz i wzrok dobry nie potrzebny. Wtedy to na garnitur pod trumne zbierac a nie lasery za 5k 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Może być tak jak mówicie, jeszcze jak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja mam w jednym oku 0,5 w drugim 1,5 i taka roznica robi robote bo czasem oczy lapia ostrosc jak jakis chi.jowy nikon xD do tego astygmatyzm w obu. Okulaary sa chu.jowe i nie pomagaja. Pewnie zle dobrane. Wolalbym laserkiem dlatego ciachnac. Myślałeś o soczewkach czy od razu wolisz strzelić sobie operację i mieć to z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza
Killabien 552 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Przerazacie mnie chlopaki. Nie chce umierac. Mi sie wzrok poprawil. Kiedys mialem -1.5 i -1.75. W tym roku poszedlem do okulisty i teraz mam -1.0 i -1.25. Chociaz to moze byc przez to ze lekarze tutaj sa choojowi. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja mam w jednym oku 0,5 w drugim 1,5 i taka roznica robi robote bo czasem oczy lapia ostrosc jak jakis chi.jowy nikon xD do tego astygmatyzm w obu. Okulaary sa chu.jowe i nie pomagaja. Pewnie zle dobrane. Wolalbym laserkiem dlatego ciachnac. Myślałeś o soczewkach czy od razu wolisz strzelić sobie operację i mieć to z głowy? No ale zeby nosic soczewki to tez chyba astygmatyzm musi byc zdiagnozowany idealnie precyzyjnie. Mam dosyc po prostu chodzenia po okulistach i placenia a u kazdego co innego wychodzi. To juz chyba lepiej oszczedzic, zabulic i miec full serwis z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja mam w jednym oku 0,5 w drugim 1,5 i taka roznica robi robote bo czasem oczy lapia ostrosc jak jakis chi.jowy nikon xD do tego astygmatyzm w obu. Okulaary sa chu.jowe i nie pomagaja. Pewnie zle dobrane. Wolalbym laserkiem dlatego ciachnac.Myślałeś o soczewkach czy od razu wolisz strzelić sobie operację i mieć to z głowy? No ale zeby nosic soczewki to tez chyba astygmatyzm musi byc zdiagnozowany idealnie precyzyjnie. Mam dosyc po prostu chodzenia po okulistach i placenia a u kazdego co innego wychodzi. To juz chyba lepiej oszczedzic, zabulic i miec full serwis z glowy Jeśli masz dobrego okulistę to problem jest żadne, teraz aparatura jest rozwinięta do tego stopnia że nie ma problemów z dokładnością. Kwestia tego, kto ją obsługuje. W sumie nosiłem soczewki przez dwa lata, ale jakoś znudziło mi się jak raz zasnąłem nayebany w takich, które powinny być na oczach 12 godzin maks. Rano był ubaw jak po otwarciu oczu wyglądałem jak skopcony co najmniej 10g dobrego stuffu, a przy ściąganiu zaschniętych szkiełek coś tam sobie z rogówką uszkodziłem, całe domostwo zanosiło się od śmiechu Ale poza moim nieogarnięciem jeden raz było klawo, komfort używania soczewek >>>>>>>>>>>>>>>> okulary Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 No pomysle jeszcze o tych soczewkach. No wiadomo ze komfort napewno nieporownywalnie wiekszy niz pingle. Ale jak z cena soczewek na astygmatyzm? Przeciez to nie beda takie standardowe chyba Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Komplet 6 sztuk to jakieś 90zł za soczewki toryczne (dla astygmatyków), dwie różne wady to 180zł / pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Są droższe, dużo droższe od zwykłych. nosiłem przez parę miesięcy parę lat temu, miesięczne trzy pary ~80 zł w moim przypadku komfort był nikły, bo pomijając to, że nie miałem okularów na twarzy, to na tym się plusy kończyły, codziennie się męczyłem z zakładaniem bo... :blush: mam wąskie szpary powiekowe i nie mogłem bez kombinowania ich zakładac :frog: ja to w sumie mam przeyebane chyba w każdej sferze życia, do tej 30 pewnie nie dożyje nawet xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Aż jak wrócę to chyba sobie założę soczewy, dawno nie nosiłem, a jeszcze 3 pary mi zostały Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 no tak, mam szkła z cylindrami i tak samo soczewki, ale nie jest łatwo to dopasować i mam wrażenie, że ten kąt skupienia czy jak to się tam nazywa mi się zmienia, bo coś, co dobrze kontrowało ten astygmatyzm teraz mi już tak nie pomaga Soczewki na astygmatyzm to o tyle ból, że musisz raczej zamawiać bo konfiguracji tego jest od ch,uja możliwych i nie leżą one w sklepach gotowe na kupca, tak jak zwykłe. No i są droższe, ale je,bał to pies, są też wygodne. btw -1.5, -1.75 co wy wiecie o byciu ślepym wejdźcie na mój poziom, -4 spokojnie już mam :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 849 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 na lewym mam trzy i pół Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 U mnie na szczęście z oczami jeszcze wszystko ok ale za to prawy łokieć mi się sypie. Jakiś rok temu w pracy naderwałem ścięgno (a dziwne bo przed robotą rano byłem na gym/sesji na trica i było ok) a potem w pracy coś tak "pykło" i pojawił się piekący ból. Dziewięć miechów pracy typu light duties pozwoliło na regenerację. Teraz niby już jest ok, robię znów tzw. heavy duties ale ból pozostał tylko inny, taki promieniujący i pojawiający się w określonych pozycjach prawego ramienia i przedramienia. Ponowna wizyta u lekarza, badanko i okazało się że dorobiłem się "łokcia tenisisty". Ponoć się to dość długo leczy, w robocie przeszkadza i chyba będę musiał przez to zmienić pracę. Miał ktoś z Was może tą dolegliwość?? A jeśli tak, to jak sobie z "łokciem tenisisty" poradziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi