Skocz do zawartości

Cyfra vs Pudło

Godot

Rekomendowane odpowiedzi

Fizyki kiedyś umrą czy się to komuś podoba czy nie, z dzisiejszej perspektywy BR jest to już archaiczny nośnik a rewolucji czy następcy na horyzoncie nie widać. A szkoda. Mnie ciekawi czy Xbox odejdzie od fizycznych napędów już od kolejnej konsoli. Sony pewnie zostawi "zewnętrzny napęd" i kto chce niech wydaje na to gry. 

Już nawet stoiska fizycznych wydań w marketach to bieda totalna. 

No ale na forumku nadal sporo ludzi zbiera. Xbox pierwszy zrezygnuje pewnie. PlayStation do dziś miewa fajne nawet kompletne wydania.

Cyfra ma sporo minusów, konto przepada i jesteś w dupiu. Ale z drugiej strony chcesz zbierać te pudła ale wiesz że w pewnym momencie ktoś powie " synu na następną konsolę możesz przeskoczyć ale już bez swoich pudełek bo napędy to przeżytek"

Tak jak kuki mówi bluraye i te napędy z których instalacja trwa dłużej niż ściągnięcie gry nie pomagają fizykom a po co inwestować w nowe nośniki na takim etapie rozwoju? Mega smutne no ale taka jest chyba naturalna kolej rzeczy :nosacz2: ja to się łudzę że zawsze będą jakieś kolekcjonerskie wydania bo przecież to darmowe pieniądze bo zbieracze śmieci nagle nie wyginą ale pewnie skończy się na tym że max co dostaniemy to pudełko z kodem na gre:doom:

Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Mnie ciekawi czy Xbox odejdzie od fizycznych napędów już od kolejnej konsoli.

Jeżeli faktycznie tak zależy im na "game preservation" jak to podkreślają w marketingu to nie. Część gierek ze wsteki jest dostępna tylko i wyłącznie na płytach, więc albo wrzucą to wszystko do digitala na yolo z możliwością, nie wiem, zczytania licencji z płyty i przypisania do konta cyfraka albo to będzie headshot w kolano dla nich. Sam bym olał konsolę all-digital, bo mam fajną kolekcję z ery 360 i nie uśmiecha mi się wywalać jej do kosza, już nie mówiąc o kompletnej utracie możliwości zagrania w niektóre tytuły jak Skate 2.

Oni Game preservetion rozumieją inaczej, bardziej w stylu Steama, jako zachowanie kupionych cyfrowo gier i kompatybilność w przód przyszłych konsol. Nie będą stali na straży zachowania napędów w konsolach, jeśli udział sprzedaży płyt wciąż będzie tak maleć, tak że nie będzie się opłacało implementować napędu do konsol, to po prostu z niego zrezygnują.

Sam fakt że będą mieli teraz w sprzedaży 4 modele konsol i tylko jedna z nich ma czytnik płyt pokazuje wyraźnie w jakim kierunku idą. 

No to jak grają więcej to konsol z napędami powinno być więcej XD

Dla mnie na chłopski rozum - masz płytę to nie musisz trzymać gry na dysku konsoli

Albo taki scenariusz - pożyczasz komuś płytę to gra leci z dysku, wraca do ciebie, instalujesz na nowo lub odkładasz na półkę. Cyfrówki nie wypożyczysz nikomu więc teoretycznie nie masz wymówki do odinstalowania.

Edytowane przez GearsUp
14 godzin temu, GearsUp napisał(a):

No to jak grają więcej to konsol z napędami powinno być więcej XD

Decyzja jest dziwna xd ale no pchanie się teraz w płyty na Xboxie to trochę bezsens. 

Bardziej bym widział przeskoczenie z digitala na płyty na Pleju, myślę że gry Xbox Studios dostaną wydania na tej konsoli np Starfield z dodatkiem. U niebieskich mam raptem kilka gier kupionych, a sam prezesik chyba zapewnił że nie odejdą od fizyków w kolejnej generacji więc warto rozważyć 

4 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Decyzja jest dziwna xd ale no pchanie się teraz w płyty na Xboxie to trochę bezsens. 

Bardziej bym widział przeskoczenie z digitala na płyty na Pleju, myślę że gry Xbox Studios dostaną wydania na tej konsoli np Starfield z dodatkiem. U niebieskich mam raptem kilka gier kupionych, a sam prezesik chyba zapewnił że nie odejdą od fizyków w kolejnej generacji więc warto rozważyć 

Jak koszty fizycznej dystrybucji zjedzą zyski z tego typu sprzedaży, to zrezygnują bez mrugnięcia okiem, a to tylko kwestia czasu.

Jak ktoś poważnie myśli o zachowaniu swojej kolekcji gier, to ostatnie co dzisiaj powinien robić, to inwestować w pudełka.

• beka z typa 1

Jeśli komus nie przeszkadza trzymanie w szafie starych sprzętów, by raz na jakiś odpalić jakaś starszą gierkę to kupowanie pudelek ma jeszcze sens. 

Ale jeśli chce sie mieć za te 10, 15, 20  lat bibliotekę gier przy sobie gotową do odpalenia na współczesnym sprzdcie to lepiej jest inwestowac w cyfrę, bo płyty to przestarzały i wolny nośnik z roku na rok tracący na znaczeniu i prędzej czy później konsole odejdą od napędów. 

Ja tam jeszcze jestem w stanie zrozumieć też tą stronę zbieracko kolekcjonerską, szczególnie ludzi wychowanych w latach na przełomie millenium. Czyli dziś dziadów zwykłych :)

Wiem że wszystkie dane pokazują zwyżkę cyfrowej dystrybucji, ale też wydaje mi się że w przypadku takiego Nintendo czy Sony to jeszcze naprawdę daleka droga do porzucenia pudeł. Jeśli takie Sony zapowiedziało że przy kolejnej generacji nie porzucą nośnika to w sumie z 10 lat mogą to wspierać. 

Zresztą wiele osób jakoś specjalnie się tym nie przejmuje co widać w temacie Zakupów Growych 

• 2 tygodnie później...

Ktoś tutaj chyba dalej żyje filmikiem z pożyczaniem gier z 2013 roku który dobrze wiadomo nie był po to aby zrobić graczom dobrze a żeby pogrzebać konkurencję. 

Z roku na rok cyfrówki sprzedają się coraz lepiej i to ratio się zwiększa na korzyść nich. Obstawiam że kwestia 10 lat i nie będzie napędów w konsolach. 

Żeby była jasność, ja nie kupuję pudełek;)

Ale zobaczcie na necie jak ludzie piszą że "dzień w którym nie będzie fizycznych nośników, będzie moim ostatnim dniem grania" (prawie jak niektóre statementy z forumka xdd). Ci sami ludzie są obrażeni na MS bo nas zmusza do cyfry i chce nam zabrać pudła, a Sony dba o o to i nawet pakuje całe gry na płyty !

11 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Ale zobaczcie na necie jak ludzie piszą że "dzień w którym nie będzie fizycznych nośników, będzie moim ostatnim dniem grania" (prawie jak niektóre statementy z forumka xdd). Ci sami ludzie są obrażeni na MS bo nas zmusza do cyfry i chce nam zabrać pudła, a Sony dba o o to i nawet pakuje całe gry na płyty !

Tych ludzi jest garstka w porównaniu do tych którzy inwestują miliardy w cyfrowy kontent na telefonach, Steamie i cyfrową dystrybucję na "klasycznych" konsolach. W czasach kiedy Sony wrzuciło PSP Go to były sieci sklepów, które chciały to bojkotować bo przecież nie będą zarabiać na pudłach to nie będą sprzedawać. Dziś nikt nie otwiera mordy na kolejne xboxy które naped mają chyba tylko dlatego, żeby na ten moment uniknąć gównoburzy. To sie stanie stopniowo.

Sony od początku obecnej generacji wypuściło model z napędem + tańszy model cyfrowy. Obecnie mamy pierwszy raz w historii sytuację, że model Slim jest z napędem który który jest wyciągany. Jak dla mnie to idą w stronę cyfry bardzo wyraźnie. PS6 oczywiscie będzie miało napęd. Nie wierzę, że nie. Nowe Nintendo również (to akurat potwierdzone), ale trzeba sobie uświadomić, że ta branża w żaden sposób nie jebnie bez pudełek. 

Osobiście obstawiam, że za mniej więcej dekadę będzie sytuacja gdzie napędy/czytniki będą bardzo opcjonalne a same pudła to jakies kolekcjonerki albo LRG itp. Wtedy pudełkowcy wrócą do czasów kiedy granie było bardzo drogie ;)

Osobiście pudła kupuje na switcha i czasem na PS4/5 ale w przypadku Sony tylko tych gier gdzie wiem, że moi bracia będą chcieli kiedyś tam ograć. Na PC od dawna nie ma to sensu bo w środku tylko kod na Steam a w przypadku Xboxa to proszę was xDDDDDDDD

15 minutes ago, drozdu7 said:

Szczególnie po wzroście rynku pecetowego widać jak bardzo liczą się gry na fizycznych nośnikach.

2 minuty temu, suteq napisał(a):

Czyli równie dobrze mogą zrobić jedną wersję: podstawową bez napędu a jak chcesz pudełka to tutaj napęd za 100 dolarów. 

Własnie to miałem na myśli. Obstawiam, ze w końcu tak to się wręcz musi skonczyć. Będzie jakiś czytnik za który będzie trzeba dopłacić i wtedy jak chce pudła to masz.