Homelander 2 209 Opublikowano 2 września Opublikowano 2 września 6 hours ago, bartiz said: Tak patrząc nawet na Pchli Targ na naszym forumku to albo 90% graczy przeszło na cyfrę albo nagle każdy zaczął zbierać pudełka. Dział Sony gdzie chyba na PS5 jednak sprzedaje się najwięcej pudełek to średnio po 2 tematy na miesiąc... Both. Ci którzy grają i mają gdzieś pudełka przeszli na cyfrę. A ci którzy lubią pudełka to i je zbierają Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 2 września Opublikowano 2 września Akurat na forumku to i tak temat zakupów growych żyje, sporo chłopaki kupują myślę. A część po prostu już postawiła na wygodę cyfrowej dystrybucji. Ci na PC nie mieli wyjścia a i na konsolach to już są poważne liczby. Ja tam lubię swoją cyfrową tablicę kupionych gier na Xboxie i chyba raczej bezproblemowo przesiądę się z tym na kolejny sprzęt i potem jeszcze może kolejny, tyle mi wystarczy. Potem będę już pewnie po 50tce.. a gier i tak nie zabraknie Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 12 września Opublikowano 12 września Czy napędy już będą pełniły tylko rolę dodatkowych akcesoriów? Kwik Arkadikussa w jego filmiku zrobił mi dzień xd To teraz pomyślmy co to będzie gdy ktoś naprawdę odetnie tą pępowinę Cytuj
Homelander 2 209 Opublikowano 12 września Opublikowano 12 września U mnie w domu jedynym sprzętem z napędem jest PS5. No, nie licząc Switcha, rzecz jasna. Ale Xbox, laptop - brak. Nawiasem mówiąc ostatni raz płyty w PS5 użyłem chyba z 2 lata temu. Więc przy ewentualnej wymianie na Pro nawet nie myślę o kupnie czytnika. Na Switchu też fizycznych gier nie używam, konkretnie to jedną mam. Jednocześnie nie chcę żeby zniknęły płyty, jak komuś bardziej pasuje to czemu mu to zabierać Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano 12 września Opublikowano 12 września 4 minuty temu, drozdu7 napisał(a): Czy napędy już będą pełniły tylko rolę dodatkowych akcesoriów? Kwik Arkadikussa w jego filmiku zrobił mi dzień xd To teraz pomyślmy co to będzie gdy ktoś naprawdę odetnie tą pępowinę Będzie ciemność Cytuj
Basior 1 109 Opublikowano 12 września Opublikowano 12 września Ja przyznam, że pewnie powoli będę powoli gierki z płyt jak będą promo sobie kupował cyfrowo. 1 Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 22 września Opublikowano 22 września Żeby te JUŻ zakupione gry wam przepadły, najpierw żywota musiałyby dokonać Sony, Microsoft lub Steam. Naprawdę widzicie taką możliwość, kiedy każda z tych firm grubo w tym siedzi i inwestuje? Ba, nawet dużo mniejszy GOG coś nie upada. Nawet aplikacje EA i Ubisoftu mają się dobrze i nikt tam nie myśli, żeby z nich rezygnować, bo po co? Gry wideo jako całość to nie jest branża będąca na krawędzi. Nie ma takiej opcji, że Xbox umiera (!!! taaa xd) a MS zabiera wam już zakupione gry. No po prostu nie. Sony i MS będą kombinować i raz wyjdzie im to lepiej, raz gorzej, ale to nie wynika z ich problemów, a z chęci maksymalizacji zysku. Oni wiedzą, że zawsze gdzieś tam jest ta bezpieczna przystań i można zrobić parę kroków wstecz, gdyby poszli za daleko i rynek by tego nie przyjął. Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 22 września Opublikowano 22 września Wezmą czy nie, to nie ma znaczenia TERAZ. Jak pudełka znikną, to ceny cyfrowych gier podskoczą. Te ceny na konsolach i tak są chore i albo czekanie na obniżkę albo zmiana hobby. 499zł będzie lekko- bo czemu nie? Pudełko GTA dawno po 129zł latało w marketach, a sklep sony dalej 249 czy tam 299 Dzisiaj GTA V na PS5 kosztuję 169zł w sklepie PSN, a pudełko 80zł. Na PC ceny są lepsze, promki częściej i lepsze, a do tego na takim Steam jak gra nie siądzie, to można oddać. Cyfra na konsolach to lekka kpina. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 22 września Opublikowano 22 września 35 minut temu, iluck85 napisał(a): Na PC ceny są lepsze, promki częściej i lepsze, a do tego na takim Steam jak gra nie siądzie, to można oddać. Cyfra na konsolach to lekka kpina. Rynek zweryfikuje, to ludzie zdecydują ile są w stanie zapłacić. A jak naprawdę będzie drogo, to osoby niezdecydowane będą miały ostateczny argument za przejściem na PC. Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Te dane jak cyfra się pięknie sprzedaje są nijakie, bo tam sporo gowna za 4zl które podbijają słupek. Sporo osób kupuje też te gowno gierki za 5 funtów z 3 regionów dla platyny w kwadrans. Widać to u tych czołowych zbieraczy platyn. Stuczne pompowanie balonika. 1 Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Myślę że największym problemem jest to że tak naprawdę nie wiadomo kto koniec końców będzie tym wygranym Cytuj
ASX 14 714 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Jedno jest pewne, na pewno wygrani nie będą gracze. I nie ma co też deprecjonować że sprzedaż starszych gier podbija udziały cyfry, bo taka długofalowa sprzedaż też jest bardzo ważna dla wydawców. 1 Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września (edytowane) Dlatego posiadanie backupu swojej prywatnej kolekcji gierek z generacji do ps2 a może i PS3 to obowiązek każdego szanującego się gracza ;)) A z nowszymi grami to jak coś zdechnie to ujebani będą jedni i drudzy pewnie Edytowane 27 września przez drozdu7 Cytuj
suteq 200 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września 19 minut temu, iluck85 napisał(a): Te dane jak cyfra się pięknie sprzedaje są nijakie, bo tam sporo gowna za 4zl które podbijają słupek. Sporo osób kupuje też te gowno gierki za 5 funtów z 3 regionów dla platyny w kwadrans. Widać to u tych czołowych zbieraczy platyn. Stuczne pompowanie balonika. No nie do końca. Niedawno były przecież wyniki Capcomu gdzie pokazywali że bodajże 90% sprzedaży to cyfra. UK, US i inne duże rynki zachodnie to też w większości cyfra i mowa tutaj o dużych grach a nie popierdółkach dla platyniarzy. Polska wiadomo, biedny kraj, ludzie harują cały dzień żeby mieć na grę za 3 i pół bomby ale na zachodzie to kompletnie inna perspektywa. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września 9 minut temu, drozdu7 napisał(a): Dlatego posiadanie backupu swojej prywatnej kolekcji gierek z generacji do ps2 a może i PS3 to obowiązek każdego szanującego się gracza ;)) A z nowszymi grami to jak coś zdechnie to ujebani będą jedni i drudzy pewnie Niektórzy to chyba zapominają, że to już nie te czasy kiedy nie było internetu i że ZAWSZE, KAŻDA gra w nim pozostanie, więc jakieś backupy na zaś nie mają sensu, paranoja trochę Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września 36 minut temu, suteq napisał(a): No nie do końca. Niedawno były przecież wyniki Capcomu gdzie pokazywali że bodajże 90% sprzedaży to cyfra. UK, US i inne duże rynki zachodnie to też w większości cyfra i mowa tutaj o dużych grach a nie popierdółkach dla platyniarzy. Polska wiadomo, biedny kraj, ludzie harują cały dzień żeby mieć na grę za 3 i pół bomby ale na zachodzie to kompletnie inna perspektywa. Dlatego napisałem że są nijakie Ale fakt, na finał tej zmiany poczekać musimy. Cytuj
BRY@N 1 590 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września 2 godziny temu, krzysiek923 napisał(a): Niektórzy to chyba zapominają, że to już nie te czasy kiedy nie było internetu i że ZAWSZE, KAŻDA gra w nim pozostanie, więc jakieś backupy na zaś nie mają sensu, paranoja trochę Spróbuj kupić Wipeout Omega Collection na PS4 z PS Store Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Ale może najpierw przeczytaj post na który odpowiedziałem, bo ja o czym innym. Cytuj
BRY@N 1 590 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Nic to nie zmienia to ZAWSZE jest bardzo ma wyrost. Czy to oficjalna dystrybucja czy jakieś inne źródła mogą zniknąć jak ich ktoś do tego zmusi. Już były zamykane strony z ROMami Cytuj
Homelander 2 209 Opublikowano 28 września Opublikowano 28 września 18 hours ago, iluck85 said: Te dane jak cyfra się pięknie sprzedaje są nijakie, bo tam sporo gowna za 4zl które podbijają słupek. Sporo osób kupuje też te gowno gierki za 5 funtów z 3 regionów dla platyny w kwadrans. Widać to u tych czołowych zbieraczy platyn. Stuczne pompowanie balonika. Tak, wbijacze platyn sztucznie pompują statystyki sprzedaży. Lucek, zlituj się. Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 28 września Opublikowano 28 września Zobacz ranking platyniarzy- weź sobie pierwszą 10 i w co oni grają i ile wersji. gierki po 10zl z 3 regionów, platyna w kwadrans. W ogólnym rozrachunku wypada że cyfra super, bo ile osób kupiło grę. Inna sytuacja jak podał suteq- jeden wydawca podaje konkretnie ile poszło cyfry, ile pudełek. Do tego gry które są tylko w cyfrze, bo nie ma ich w pudełku. Dlatego te statystki są nijakie. Tak jak policyjne- 1300 pijanych. Ale nie podadzą ile pijanych kierowców, a ile na rowerze czy siedzących w aucie pod domem. Ale suma 1300 robi wrażenie. To ten sam poziom. Cytuj
ASX 14 714 Opublikowano 28 września Opublikowano 28 września Gdyby platyniarze istotnie zaburzali te statystyki to byłoby widać te gównogierki pod łatwe platyny w rankingach sprzedaży. A że niektóre gry dostępne są tylko cyfrowo wynika tylko i wyłącznie z tego, że większości tych gier nie opłaca się wydawać w pudełkach. Można próbować deprecjonować te statystyki różnymi coraz bardziej kreatywnymi argumentami, ale akurat lepszych nie ma. Cytuj
iluck85 2 947 Opublikowano 28 września Opublikowano 28 września Nie napisałem że zaburzają czy wpływają, ale w ogólnym rozrachunku z całą pewnością podbijają tabelkę. Ale jak wyżej, nie jest to wpływ na poziomie 60%. Jak Capcom poda ze Dragons Dogma poszła 80%-20% z wyższością cyfry, to jest ok. Ale tabelka że w UK w sierpniu sprzedano X cyfry, X pudełek już jest nijaka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi