Skocz do zawartości

Cyfra vs Pudło

Godot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Does it Play? to jedyna strona żeby sprawdzić co znajduje się na płycie z grą? Tam głównie PlayStation a takiego Cyberpunka edycję kompletną lepiej ponoć na Xboxie wziąć.

Kurde jednak mam nadzieję że w przyszłej generacji nie ukatrupia jeszcze napędów, bo chyba takie najbliższe serduszku jak Gearsy, wiesio czy cyberek to by postawił na półce.

Edytowane przez drozdu7
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dane z Europy:

Cytat
  • We're seeing an even bigger shift in digital in 2024, and not a small one; it's a big one.
    So far this year, looking specifically at games released this year, 75% of sales have come from digital, and 25% from physical. That's a 12% increase over 2023 (63% were digital).
  • For Xbox, so far in 2024, 81% of new game releases were digital (up 7% compared to 2023).
  • For PS5, 68% of new games are digital (up 11% compared to 2023).
  • For Switch (3rd party only) (FIFA and PoP are the biggest two this year): 39% of new releases were digital (down 1% compared to 2023)

Opublikowano

Nawet jeśli cały czas będzie się rozkładać na poziomie 75-25 (w przypadku największych gier pewnie trochę inne proporcje są) to płyty będą niezagrożone pewnie jeszcze przez długi czas.

Opublikowano
13 minut temu, Dante napisał(a):

Może trochę cyfra spadnie jak się skończyło eldorado z grami taniej z innych regionów i podobnymi bajerami?

:kekw:

Opublikowano
34 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Na PC GTA5 rozdają za darmo, co jeszcze ma spaść? Jest tanio, jeśli chodzi o starsze gierki. Nowości zawsze będą drogie a jak będzie szybko taniała to znaczy ,że się nie sprzedała. Dobra gra będzie latami trzymać cenę. 

Czy to znaczy, że GTA5 nie jest dobrą grą, skoro rozdają za darmo mimo upływu kilku lat?:nosacz2:

Opublikowano
5 hours ago, drozdu7 said:

Gierki Capcomu są często nawet i wybitne ale nie przeszkadza im to tanieć w cyfrze nawet o kilkadziesiąt procent w ciągu roku 

Różne firmy mają różną politykę. Nintendo z zasady nie przecenia gier praktycznie wcale. Ubi robi wyprzedaże praktycznie niedługo po premierze (co miałoby sens gdyby ich gry to były niesamowite hiciory i gracze przebieraliby nogami żeby kupić day1). Capcom też często przecenia gry, ale już Konami nie. To nie kwestia jakości gier, a polityki wydawców

Opublikowano

Ja jestem pewny ,że będą sprzedawali bez napędu, uda im się trzymać pewnie tej magicznej bariery 500-600 dolarów. Do tego napęd sprzedawany za 100 dolców na kabelku. Na Xboxa ten napęd będzie pewnie do wstecznej bo jakoś nie widzę dużych gierek wydawanych przez wydawców dla 5% użytkowników. LRG pewnie jedynie będzie wydawał gierki. 

Opublikowano

No i brak napędu daje lepsze możliwości kompaktowego upakowania bebechów konsoli. 

Jak na XSS 90% to cyfra, to nikogo nie obejdzie jak konsola będzie bez napędu. Opcjonalny na kabelku dla chętnych i tyle.

Opublikowano

We Francji podano dane z 2023.

67% fizyczne 33 % Digital. Tyle, tu rządzi Nintendo. Drugie EA, trzecie Acti. Microsoft na 14, bethesda 13. Tyle, że acti to teraz MS, czyli można powiedzieć, ze MS jest trzeci we Francji. Sony 6. 

Średnia wieku 39 lat. Wygenerowano 6,1 mld euro. Najwięcej z tych 6,1 to micro, ale praktycznie na równi z sprzedażą gier i sprzętu. Najmniej i to zdecydowanie to streaming, gry mobilne ( które zaliczyły spadek w porównaniu do 2022) I abonamenty.

Ogólnie ogłasza się wielkie zwycięstwo i że pudełka nie są martwe.

https://youtu.be/-pYr_YpkpFY?si=lW49ScRvln1dhjgG

• Plusik 1
Opublikowano
22 minutes ago, Ukukuki said:

Ja jestem pewny ,że będą sprzedawali bez napędu, uda im się trzymać pewnie tej magicznej bariery 500-600 dolarów. Do tego napęd sprzedawany za 100 dolców na kabelku. Na Xboxa ten napęd będzie pewnie do wstecznej bo jakoś nie widzę dużych gierek wydawanych przez wydawców dla 5% użytkowników. LRG pewnie jedynie będzie wydawał gierki. 

LRG chyba nie wypuszcza gier na Xboxa 

Opublikowano

Wiem że te pudełka są nic nie warte. Mam szafkę z takim szajsem na PC- mogę to do śmietnika wyrzucić. Ale spoko póki jest wybór, a ta wygoda czuję że jebnie nas w ślepą uliczkę i ceny gier zabiją. 

Teraz te 349 jakoś nie siadło, a był płacz że gry są tanie. Jak nie będzie alternatywy w pudełkach, to czuję że gry wystrzelą cenowo. 

Opublikowano
46 minut temu, iluck85 napisał(a):

Jak nie będzie alternatywy w pudełkach, to czuję że gry wystrzelą cenowo. 

Oczywiście może tak być, ale póki co pudełka są i mimo to cena powędrowała na te magiczne 3i pół bomby. 

Opublikowano

No ale mimo wszystko nie wszystko kosztują 3,5 bomby. Są wyjatki- COD itp, ale przeważnie jest okolica 270-290. 

Czuję że 399 w PSN to już nie będzie nic nowego, a nawet 459zł. 

Do tego brak zakupów w Turcji, dzielenia kontem i skończy się wygoda. 

No konsole z cenami to strzał w kolano, bo na Steam gry tańsze i o wiele lepsze promocje.