Skocz do zawartości

Cyfra vs Pudło

Godot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i mamy jak mamy. 

Potem ceny podskoczą, promocje ciekawe czy też takie fajne będą. 

Też pamiętam te txt jak super będzie. Gra dayone na całym świecie, pobierasz, masz, nie żonglujesz płytami. No istny cud-miód. 

Mamy 2025, gra cyfrowa droższa od pudełka, w dniu premiery jest niedojebana, że czekasz rok na pudełko na którym będzie poprawiona z DLC gra i uwaga- tańsza od cyfrowej, która dalej kosztuję tyle samo co rok temu. 

Cyfra wygrywa. 

Nie wiem jak, no ale....

• Plusik 1
Opublikowano
6 minut temu, devilbot napisał(a):

Przecież na pc od lat jest tylko cyfra i gry są tanie albo wręcz za darmo.

PC to trochę inna liga. 

Jak to się mówiło- na PC wszyscy zagrali, nikt nie kupił. 

Płacę ze neta, wystarczy. 

No i czasy pamiętam, że gra na PC kosztowała 119zł, a na konsoli 199 albo 219zł. Kilka lat temu to się zrównało cenowo.  

Opublikowano
Godzinę temu, iluck85 napisał(a):

To po co wybierają cyfrowe wersje? Niech kupują pudełka, co da jasny przekaz

wygoda

czynnik psychologiczny, łatwiej wydać z kanapy przed tv 300zł niż jechać po pudełko

Zresztą czym są dzisiaj gry na płytach? Czasowymi instalatorami na licencji gdzie nie ma day one patchy i połowy gry która trzeba ściągać z neta.

• Plusik 1
Opublikowano
45 minut temu, iluck85 napisał(a):

No i mamy jak mamy. 

Potem ceny podskoczą, promocje ciekawe czy też takie fajne będą. 

Też pamiętam te txt jak super będzie. Gra dayone na całym świecie, pobierasz, masz, nie żonglujesz płytami. No istny cud-miód. 

Mamy 2025, gra cyfrowa droższa od pudełka, w dniu premiery jest niedojebana, że czekasz rok na pudełko na którym będzie poprawiona z DLC gra i uwaga- tańsza od cyfrowej, która dalej kosztuję tyle samo co rok temu. 

Cyfra wygrywa. 

Nie wiem jak, no ale....

Kupujesz w ogóle jakieś gry na PC czy to jakaś teoria?

Opublikowano
15 minut temu, Bzduras napisał(a):

No jak mamy na PC?

PC jak już napisałem to inna liga. Tam nie płacisz abo żeby pograć online, nie kupowałeś gier po 200zł 20 lat temu jak na konsoli. 

Piractwo było łatwiejsze. Nie trzeba było nic rozkręcać ani lutować. 

Wyprzedaże na takim steam są zupełnie inne niż na sklepie sony. 

Kupienie gry nie ogranicza się do jednej usługi jak na konsoli, możesz kupić na wielu stronach kod który umożliwi pobranie. Na takiej konsoli różnie z tym bywa. 

PC typowa cyfra i tam gry w dniu premiery nie kosztują 350zł 

Taki Wukong na PC kosztuję 249zł,  na Psstore 299zł. 

Baldur 319zł na Psstore, na Steam 249zł.

2 gry i różnica już wynosi 120zł Doskonałym przykładem do dzisiaj jest GTA V które kilka lat po premierze nadal kosztowało ponad 200zł na sklepe sony, gdzie pudełko już po 99zł latalo. Ceny na konsoli tych cyfrowych gier to lekkie przegięcie. 

Sprawdziłem- GTA V na PS5 w pudełku kosztuje 89zł w ME. Na Psstore... 169zł.......:banderas:

Opublikowano
1 minutę temu, iluck85 napisał(a):

PC jak już napisałem to inna liga. Tam nie płacisz abo żeby pograć online, nie kupowałeś gier po 200zł 20 lat temu jak na konsoli. 

Piractwo było łatwiejsze. Nie trzeba było nic rozkręcać ani lutować. 

Wyprzedaże na takim steam są zupełnie inne niż na sklepie sony. 

Kupienie gry nie ogranicza się do jednej usługi jak na konsoli, możesz kupić na wielu stronach kod który umożliwi pobranie. Na takiej konsoli różnie z tym bywa. 

PC typowa cyfra i tam gry w dniu premiery nie kosztują 350zł 

Taki Wukong na PC kosztuję 249zł,  na Psstore 299zł. 

Baldur 319zł na Psstore, na Steam 249zł.

2 gry i różnica już wynosi 120zł Doskonałym przykładem do dzisiaj jest GTA V które kilka lat po premierze nadal kosztowało ponad 200zł na sklepe sony, gdzie pudełko już po 99zł latalo. Ceny na konsoli tych cyfrowych gier to lekkie przegięcie. 

Sprawdziłem- GTA V na PS5 w pudełku kosztuje 89zł w ME. Na Psstore... 169zł.......:banderas:

A, ok, no tu rzeczywiście jest problem w przypadku konsol, monopol jednego sklepu. Na PC promocje Steam to jest nic w stosunku do promocji na stronach z kluczami.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, tjery napisał(a):

A, ok, no tu rzeczywiście jest problem w przypadku konsol, monopol jednego sklepu. Na PC promocje Steam to jest nic w stosunku do promocji na stronach z kluczami.

I jeszcze jeden ważny aspekt- na steam możesz grę "oddać" 

Na konsoli jest taka opcja?  Jest, ale jak nie zacząłeś pobierania. Na steam można pograć przez 2 godziny. Amer kupił tak Warhammera, nie usiadło i oddał- elo. Na konsoli byłby w plecy 299zł. Kupując pudełko na konsoli, można sprzedać na OLX czy na forum. To jest to dla mnie ostatni dodatni aspekt psychologiczny pudełek na konsoli.

Nawiązałem do posta @Daddy Miało być fajnie, taniej, bo odchodzą koszty transportu, logistyki szeroko pojętej, dystrybucji, tłoczenia, pudełek. Jak widać były to marzenia ówczesnych redaktorów neo plus. 

Edytowane przez iluck85
  • Plusik 1
Opublikowano

No i tu jest sedno w tym co napisał Tjery. Konkurencja.

Już to pisałem przy innej okazji ale właśnie przez te zamknięte hermetycznie systemy i gry wychodzące tylko na nie, daliśmy się wydymać na przestrzeni lat okrutnie. No na konsolach pojawiło się tyle hujowuch praktyk że szok, wszystko to co napisał Lucek. 

Nawet dziś nostalgia i to pojęcie "bo zawsze tak było" pozwala producentom wprowadzać kolejne zajebiste pomysły w życie.

Właśnie ten PCtowiec co go oglądam OhNoitsAlexx zawsze punktuje te rzeczy. On już dawno powiedział że tylko konkurencja w postaci innych sklepów, lub gry ukazujące się wszędzie (bo konsola to 700$paywall) sprawia że wydawcy producenci musieliby jakoś o konsumenta zawalczyć. Cenami, sprzętem, ficzerami. Bo tak to czeka nas tylko dymanie i tyle.

I gdy zdejmie się nasze kochane konsolowe okulary to trudno się z tym nie zgodzić 

• Plusik 1
Opublikowano
46 minut temu, Daddy napisał(a):

wygoda

czynnik psychologiczny, łatwiej wydać z kanapy przed tv 300zł niż jechać po pudełko

To naprawdę zależy od osoby, zarabiam nieźle, ale pejsaty gen i czynnik psychologiczny raczej popychają mnie do tego żeby wstać i kupić jednak coś namacalnego jeśli kosztuje to 3 stówy. Dla mnie 2 stówy za cyfrę to już granica bólu, przy czym jeszcze przełknąłbym wydanie takiej kwoty na konsoli, a niekoniecznie na PC. 

51 minut temu, Daddy napisał(a):

Zresztą czym są dzisiaj gry na płytach? Czasowymi instalatorami na licencji gdzie nie ma day one patchy i połowy gry która trzeba ściągać z neta

Tak, to instalatory, to prawda, ale wciąż instalatory które nie są przypisane do konta więc spełniają swoją rolę jeśli bym komuś daną grę pożyczył czy też chciał ją sprzedać. Założenie jest takie, że spodziewam się, że w przyszłości internet wciąż będzie działał więc czy to cyfra czy taki instalator - grę będę miał. Tylko, że mając płytę mam jednak więcej możliwości + element namacalosci który jest dla mnie bardzo ważny.

Generalnie astronomiczny chuj w dupę dla MSu za ubijanie pudełek, zero tolerancji za tak chujowe praktyki.

• Plusik 1
Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Generalnie astronomiczny chuj w dupę dla MSu za ubijanie pudełek, zero tolerancji za tak chujowe praktyki.

Oj tak, a sytuacja gdzie gra Xbox Studios nie wychodzi na płycie na Xboxie (albo tak mało że nie idzie dostać), a potem wychodzi eleganckie pudełko na PS5 to jest wogóle szczyt xd

A podejrzewam że często się tak będzie zdarzać 

• Plusik 1
Opublikowano

Ale to wina Gamepassa- ktoś ograł grę w abo nie wyda 300zł na pudełko. Chociaż ja wydałem na Indiane :sapek: Błędne koło, bo zjadło własny ogon.  

FH4 też już nie można kupić. Jak ktoś się spóźnił, to zostaje mu pudełko. 

Opublikowano

Żądania dotyczą gier, w których nie zgromadzono znacznej ilości czasu gry

Uwaga Przesłanie żądania nie gwarantuje zwrotu kosztów, szczególnie jeśli nie spełnia powyższych kryteriów.

Ile wynosi znacząca ilość czasu gry?

Opublikowano

na pc jest kilka marketow: gog, steam, uplay i masa sklepikow z kluczami, a na pleju jest tylko playstation store, czy microsoft store u konkurencji. 

no i potem gierka w cyfrze, 350 złotych, bo mogą doić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

To naprawdę zależy od osoby, zarabiam nieźle, ale pejsaty gen i czynnik psychologiczny raczej popychają mnie do tego żeby wstać i kupić jednak coś namacalnego jeśli kosztuje to 3 stówy. Dla mnie 2 stówy za cyfrę to już granica bólu, przy czym jeszcze przełknąłbym wydanie takiej kwoty na konsoli, a niekoniecznie na PC. 

Tak, to instalatory, to prawda, ale wciąż instalatory które nie są przypisane do konta więc spełniają swoją rolę jeśli bym komuś daną grę pożyczył czy też chciał ją sprzedać. Założenie jest takie, że spodziewam się, że w przyszłości internet wciąż będzie działał więc czy to cyfra czy taki instalator - grę będę miał. Tylko, że mając płytę mam jednak więcej możliwości + element namacalosci który jest dla mnie bardzo ważny.

Mam tak samo, kasy mi nie brakuje ale wydanie +250-350zl na premierę to tak średnio dla mnie jak ktoś szanuje pieniądze.

Chyba że to są gry 10/10 jak wiedźmin 3, rdr2 czy fh4. Tutaj cały na biało wchodzi XGP ze swoimi premierami który z każdym rokiem jest lepszy.

Ale znam trochę osób które lekką ręką przy piwku odpalają konsole i diablo 4 z dodatkami czy mortal kombat super edycja za pół tysia w sklepie? BIERE! Po czym pograją godzinkę, dwie i mówią no sumie to nie gram bo mi nie podeszło :reggie:

Instalatory nie są przypisane do konta ale jest wiele gier i no nawet SP że bez neta nie odpalisz, są też gry które bez patchy to jakieś niedojebane wersję jak cyberpunk czy driveclub i deszcz w patchu.

Jak ktoś sprzedaje gry, pożycza to mocny argument jak co i to jest coś co chcą uwalić producenci konsol, powoli ale cały czas do przodu.

Opublikowano

Jedyne co przemawia na korzyść pudełek jest model grania kupujesz-przechodzisz-sprzedajesz. Wartość kolekcjonerka tych nowych gier w wydaniu standardowym jest zerowa. Wartość merytoryczna bez netu i patchy zerowa. Poza tym jednym powodem nie ma żadnego innego żeby pudełka kupować. No chyba jeszcze, że ktoś sobie lubi układać i patrzeć. Kolekcjonować to można sobie fizyczne edycje gier do 6 generacji włącznie żeby miało to sens.

• Plusik 1