mario10 573 Opublikowano poniedziałek o 06:24 Opublikowano poniedziałek o 06:24 Dlatego trzymam ją na płycie bo Sekiro to chyba jedna z gier, która nie ciągnie patchy po włożeniu do napędu. Ale ten klasyczny argument mnie zastanawia, że gra na premierę w cyfrze i na płycie kosztuje tyle samo. A w pudełku odpada koszt tłoczenia płyty, dystrybucji, marży sklepu. Nawet jak gra wychodzi na pc od razu z konsolą to jest dużo tańsza. Po prostu kiwają nas jak chcą na cenach. Jak widzę takiego TLOU p1 339zł w psn to śmiech na sali. Ale zdaję sobie sprawę, że to zmierza w jedną stronę. Prędzej czy później będzie cyfra tylko. Może jeszcze kolejna generacja ps6 będzie z napędem jak teraz przy pro, ale to nas czeka. A jak czytam artykuły, że ziomeczek z sony zachęca do kupowania remasterów żeby wspierać tworzenie gier do parskam śmiechem Rak obecnej generacji. Uwielbiam niektóre gry, ale taki Horizon czy TLOU2 to skok na kasę nic więcej. Teoretycznie można głosować portfelem, ale mam wrażenie, że takich graczy jest garstka bo rynek jest ogromny i jak garstka nie kupi to niewiele im zmienia. Podobnie jak Wy mam znajomych co kupują te znane marki na premierę Assasyny, Fifa, Cody wszystko plus kupowanie skórek, kart itd., a później nie grają bo albo ich nudzą, albo nie mają czasu. Sony ma biedę w najbliższym czasie. Xbox teraz coś fajnego pokazał, a jeszcze pewnie pokaże więc w przyszłości GP może być dobrym dealem. Cytuj
grzybiarz 10 351 Opublikowano poniedziałek o 07:06 Opublikowano poniedziałek o 07:06 Ja pewnie gdyby nie moja stronka, gdzie zbieram po top 10 pudełkowych the best gier na daną platformę to już dawno bym kupował tylko cyfrę. Natomiast jako stary gracz - kolekcjoner, muszę mieć trochę gier w pudełku. w cyfrze kupiłem na ps4 ze 120 gier… xboxa mam series s bez napędu, ale nadrabiam hity od pierwszego x’a, oczywiście wszystko w cyfrze. Ps4 sprzedałem i myślałem że bibliotekę odpalę na ps5, ale tutaj kupię switcha 2 i tam nie wiem co z cyfrą - tak jak ktoś pisał Nintendo uśmierca shop. Póki co mam 4 pudełkowe gierki ze switcha 1:) Cytuj
jimmy 1 455 Opublikowano poniedziałek o 12:17 Opublikowano poniedziałek o 12:17 Cyfra nas rozjebie, ale ja mam czyste sumienie 1 Cytuj
Czoperrr 5 352 Opublikowano poniedziałek o 12:27 Opublikowano poniedziałek o 12:27 6 hours ago, BRY@N said: Dobrym przykładem cyfry, która trzyma cenę od premiery jest Sekiro. Tyle lat po premierze a nie wiem czy było taniej niż 130-140zl na wyprzedaży. Sekiro w wersji Xbox kupiłem na Gamivo za 15 zł (Argentyna) Cytuj
Mejm 15 459 Opublikowano poniedziałek o 12:45 Opublikowano poniedziałek o 12:45 Z cyfra jest taka gra, ze pilka jest zawsze po stronie wydawcy. I gracze sami mu ja podali. 1 Cytuj
BRY@N 1 797 Opublikowano poniedziałek o 12:49 Opublikowano poniedziałek o 12:49 20 minut temu, Czoperrr napisał(a): Sekiro w wersji Xbox kupiłem na Gamivo za 15 zł (Argentyna) Też tak kupiłem jak miałem XSX. Cikawe kiedy MS to ukrócić bo kiedyś na PS3 też chyba można było coś taniej wyrwać ale później Sony to ukróciło. Cytuj
Czoperrr 5 352 Opublikowano poniedziałek o 12:53 Opublikowano poniedziałek o 12:53 3 minutes ago, BRY@N said: Też tak kupiłem jak miałem XSX. Cikawe kiedy MS to ukrócić bo kiedyś na PS3 też chyba można było coś taniej wyrwać ale później Sony to ukróciło. Mówi się o tym latami a działa nadal i raczej działać będzie bo tak działa sklep na www.microsoft.com Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 13:48 Opublikowano poniedziałek o 13:48 53 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Mówi się o tym latami a działa nadal i raczej działać będzie bo tak działa sklep na www.microsoft.com No ale próby już były, z Turcją na pewno. https://lowcygier.pl/poradniki/poradniki-xbox/jak-kupowac-gry-w-tureckim-microsoft-store/ pewnie jest już jakieś obejście, cebula nie zna granic, ale nie zmienia to faktu, że temat jest na celowniku Cytuj
Czoperrr 5 352 Opublikowano poniedziałek o 14:05 Opublikowano poniedziałek o 14:05 16 minutes ago, krzysiek923 said: No ale próby już były, z Turcją na pewno. https://lowcygier.pl/poradniki/poradniki-xbox/jak-kupowac-gry-w-tureckim-microsoft-store/ pewnie jest już jakieś obejście, cebula nie zna granic, ale nie zmienia to faktu, że temat jest na celowniku No tak ale to jest kupno bezpośrednio w sklepie, póki co wbijanie samego kodu działa. Cytuj
Masamune 193 Opublikowano poniedziałek o 20:14 Opublikowano poniedziałek o 20:14 (edytowane) Ceny gier cyfrowych są w jakiś sposób regulowane przez wydawców. Jakiś czas temu Kunos Simulazioni tweetowali o obniżce cen na ich dwie gry, i robniżka była w każdym sklepie niezależnie od platformy. Sekiro też pewnie za sprawą Bandai stoi w miejscu. W przypadku pudełek dużo do powiedzenia ma dystrybutor. Jeśli Cenega rzuci partię gier w obniżonych cenach, obniżka jest wszędzie i niezależnie od wydawcy. Myślę, że jeśli pudełka znikną, wszędzie będziemy mieli monopol jak teraz na PSS i skoro wydawca tytułu ma tutaj taką moc sprawczą, to w 10 letnie tytuły będziemy grać nie taniej niż 169 zł jeśli tylko taką będzie akurat miał zachciankę. Edytowane poniedziałek o 20:16 przez Masamune Cytuj
grzybiarz 10 351 Opublikowano poniedziałek o 20:51 Opublikowano poniedziałek o 20:51 wrzucam statystki z gier xboxowych: suma: 1 594,88 zł… W 2022 wydałem: 271,47 W 2023 wydałem: 597,85 W 2024 wydałem: 714,07 W 2025 wydałem: 11,49 Z 44 gier - 5 ukończone. Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 20:59 Opublikowano poniedziałek o 20:59 pudełka na ps6 to będzie taki sam początek końca jak to się zaczynało na xboksie, czyli będzie postępować krok po kroku w ten sam sposób jak to wyglądało na xboksie, byłbym MOCNO zdziwiony gdyby tak nie było, ale na ten moment jestem przekonany Cytuj
iluck85 3 015 Opublikowano poniedziałek o 21:02 Opublikowano poniedziałek o 21:02 A jak się sączyło na Xboxie? Cytuj
Ukukuki 7 345 Opublikowano poniedziałek o 21:08 Opublikowano poniedziałek o 21:08 51 minut temu, Masamune napisał(a): Sekiro też pewnie za sprawą Bandai stoi w miejscu Sekiro wydawało Acti. Bandai Dark Soulsy. Co ciekawe na PC trójkę dało się kupić za okolice 50 zł teraz to nie wiem czy schodzi poniżej 99 zł xd Cytuj
Lukas_AT 1 230 Opublikowano poniedziałek o 21:57 Opublikowano poniedziałek o 21:57 (edytowane) Godzinę temu, grzybiarz napisał(a): wrzucam statystki z gier xboxowych: suma: 1 594,88 zł… W 2022 wydałem: 271,47 W 2023 wydałem: 597,85 W 2024 wydałem: 714,07 W 2025 wydałem: 11,49 Z 44 gier - 5 ukończone. Moze chetnie kiedys podlicze swoja historie transakcji od pierwszego zakupu na PS3. Ale moze lepiej nie, bo mnie to przerazi. Mimo wszystko, liczac tez PS Plus, w cyfrowej dystrybucji wydalem spore kwoty. Edytowane poniedziałek o 21:57 przez Lukas_AT Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 21:57 Opublikowano poniedziałek o 21:57 54 minuty temu, iluck85 napisał(a): A jak się sączyło na Xboxie? Zawsze mnie rozpierdalają takie pytania. Jeśli jesteś na tym forum, interesujesz się tematem, to doskonale powinieneś wiedzieć. A jak nie, to poszukaja w internecie, bo nie chce mi się przepisywać historii. Cytuj
iluck85 3 015 Opublikowano poniedziałek o 22:08 Opublikowano poniedziałek o 22:08 (edytowane) A mnie rozpierdala teza o jakiś krokach. Wydał w tej gen konsole bez napędu, w 2024 usunęli dział od wydań fizycznych i cisną abonament. Ten krok po kroku to liczymy od 1 generacji konsoli, któregoś roku czy jak? Edytowane poniedziałek o 22:08 przez iluck85 Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 22:12 Opublikowano poniedziałek o 22:12 dostępność pudełek się zmniejsza, niewydawanie niektórych tytułów na płytach, sama instalka kilka mb na płycie? za pierwszym razem było zamiaszanie, bo olaboga tylko kilka mb na płycie, a dzisiaj kto robi z tego dramę? wszystki eksy na xboksie tak już wyglądają Cytuj
iluck85 3 015 Opublikowano poniedziałek o 22:15 Opublikowano poniedziałek o 22:15 Ale to żadne krok po kroku. Wszystko się kręci w tej generacji. Spora zasługa abonamentu GP. Że tych na górze boli rynek używanych gier wiadomo od lat. Jeszcze przypomnę o pierwotnym planie na Xboxa one jak chcieli zablokować używki i always online. Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 22:27 Opublikowano poniedziałek o 22:27 no czyli kroku po kroku, gdyby nie było krok po kroku, to by było: dzisiaj jest pudełkowe el dorado, a jutro kończymy produkcję i digital only. możesz sobie doprecyzować na "krok po kroku w tej genracji" i będzie ci się zgadzać. od dawna się psuje i pudełka na xboksie stały się marginalne w porównaniu do tego jak się mają na sonce. gdyby jutro się okazało, że ms rezygnuje, na pewno nie wywołałoby to takiego oburzenia jak w przypadku sony, bo właśnie MS stopniował olewanie pudełek, żaba się gotowała i dzisiaj nikogo już sytuacja z pudełkami na tej konsoli nie grzeje Cytuj
iluck85 3 015 Opublikowano poniedziałek o 22:42 Opublikowano poniedziałek o 22:42 Ale wracamy do abonamentu. Kto na forum chociażby kupuje pudełka na Xboxa jak ogrywa tytuły w abonamencie. Ilu kupiło Halo na premierę? Nawet ASX kupił jak już było na promce gdzieś za 70zl czy tam 80zl. Ilu kupiło Indianę? Pudełko Forzy Horizon 5 ktoś wrzucił w zakupach growych? No i mamy efekt wygody i taniego grania. Potem że gry są tanie i cyk podwyżka. To te gotowanie żaby o którym piszesz i o któr kiedyś pisał Uki. Ale wtedy nie będzie alternatywy. I to jest moment w którym Sony kolejny raz wyjeżdża na białym arabskim i mówi „u nas macie wybór”. Możecie kupić sobie napęd do PS6 i kupować pudełka. Imo tak to będzie wyglądać w kolejnej generacji. Cytuj
krzysiek923 1 761 Opublikowano poniedziałek o 22:52 Opublikowano poniedziałek o 22:52 No ale też co Sony może zrobić, jeśli MS zdecyduje się na brak napędu, a wydawcom takim jak EA da to impuls do rezygnowania z pudełek? Skoro już w tej generacji Jedi Survivor to tylko instalka, a rozmiar gier będzie rosnąć i nie każdy (3rd party) będzie chciał dorzucać dodatkowy nośnik. Cytuj
iluck85 3 015 Opublikowano poniedziałek o 23:15 Opublikowano poniedziałek o 23:15 Mimo że na płycie z Halo jest chyba tylko 300mb, to daje poczucie własności- dla kilku ma to znaczenie czytając posty. Możesz nadal grę pożyczyć komuś innemu czy odsprzedać. Tego MS na Xboxie nie uciął, a chciał w poprzedniej generacji, ale zrobił się smród i się cofnęli. Sytuacja cyfrowych gier jest dziś inna niż wtedy. No i na Sony wychodzą gry w pudełkach, na x wielu gier nie kupisz i nie chodzi o wyłączność czasową. Sony ma mocne korzenie. Teraz się podniecają że Sony BR ucina- puste nośniki, bo gdzie mignął mi filmik jak koleś klepie ze gry już nie będą wychodzić na PS5… Filmy na BR nigdy nie przebiły DVD. Biorąc nawet ceny w Polsce. Film na DVD 10-30zl gdzie na BR trzeba dać 50-100 plus. Różnica? Tak, jak masz nos w ekranie. Na pewnej odległości różnić brak. Dekadę temu filmy na DVD dodawali do Naj czy Pani domu. Więc już nawet nikt nie pracuje nad następcą tego formatu. I tu też forma abonamentu ma się dobrze- usługi do filmów. Ale jak chce wrócić do serialu, to już go nie ma. Chce obejrzeć film, nie ma. Ale mogę wypożyczyć na 48h za 12.99. Jak mnie najdzie za pół roku ochota, to znowu 12,99. Za 20zl to mam płytę DVD i oglądam kiedy chce i ile razy chce. WYBÓR. 1 Cytuj
tjery 1 323 Opublikowano wtorek o 00:41 Opublikowano wtorek o 00:41 Godzinę temu, iluck85 napisał(a): Mimo że na płycie z Halo jest chyba tylko 300mb, to daje poczucie własności- dla kilku ma to znaczenie czytając posty. Możesz nadal grę pożyczyć komuś innemu czy odsprzedać. Tego MS na Xboxie nie uciął, a chciał w poprzedniej generacji, ale zrobił się smród i się cofnęli. Sytuacja cyfrowych gier jest dziś inna niż wtedy. No i na Sony wychodzą gry w pudełkach, na x wielu gier nie kupisz i nie chodzi o wyłączność czasową. Sony ma mocne korzenie. Teraz się podniecają że Sony BR ucina- puste nośniki, bo gdzie mignął mi filmik jak koleś klepie ze gry już nie będą wychodzić na PS5… Filmy na BR nigdy nie przebiły DVD. Biorąc nawet ceny w Polsce. Film na DVD 10-30zl gdzie na BR trzeba dać 50-100 plus. Różnica? Tak, jak masz nos w ekranie. Na pewnej odległości różnić brak. Dekadę temu filmy na DVD dodawali do Naj czy Pani domu. Więc już nawet nikt nie pracuje nad następcą tego formatu. I tu też forma abonamentu ma się dobrze- usługi do filmów. Ale jak chce wrócić do serialu, to już go nie ma. Chce obejrzeć film, nie ma. Ale mogę wypożyczyć na 48h za 12.99. Jak mnie najdzie za pół roku ochota, to znowu 12,99. Za 20zl to mam płytę DVD i oglądam kiedy chce i ile razy chce. WYBÓR. Filmy na BR kupujesz dla dźwięku, nie dla obrazu, tu różnica jest ogromna. Ale obraz też jest lepszy, nie trzeba mieć w nosa w ekranie żeby widzieć różnice vs DVD. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi