Skocz do zawartości

Cyfra vs Pudło

Godot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minutes ago, Masamune said:

Gra na płycie to już nie to samo co kiedyś, bo się instaluje tak samo jak wersja cyfrowa ze Stora. Alternatywny plus jaki się pojawił na obecnej i poprzedniej generacji PlayStation to np gra bez późniejszych łatek. Teraz jak już developerzy biorą się masowo za Pro pacze i często (nie) wychodzi im kupsztal zamiast mesjasza, to dobrze jest mieć pudełkową wersję, bez nieudanych łatek, zrobić czystą instalacje i grać na własnych warunkach.

no no, nie można kupić napędu do pleja bo sony robi sobie żart z graczy i ci już przyznają że płyty to nie to samo co kiedyś xDD szybko zmienili wasz mindset

• Haha 1
Opublikowano

No jak wspomnę sobie kupno pierwszego PlayStation z Gran Turismo i Tekknem 3 w naszym lokalnym sklepie to też mam łezki w oczach. 

Ale to było kiedyś, a dziś jest dziś. Nie bronie nikomu zbierać płyt, ale niektórzy rycerzykują strasznie już. Dla mnie liczy się że DZIŚ mogę zagrać. To że zagrałem w Elden Ringa, Alana 2 czy Residenta 4 z cyfry nie zmienia tego że przeżyłem tak samo zajebiste przygody. Nie muszę dokładać do tego całej otoczki odkładania na półkę. Tak na moje oko to do 80% lekko to nigdy nie wrócę, bo zwyczajnie będą inne gry, a czas nie jest z gumy. 

Nie planuje tego JAK MNIE WYKIWA KORPORACJA za 20 czy 30 lat bo będę wtedy bardzo starym człowiekiem.

Zbierajcie sobie, ukladajcie półki (do których absolutnie nic nie mam) ale nie róbcie cyrku że gra taka różni się od waszej bo jechaliście w śnieżycy skuterem do Bolkowa po to.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
23 minutes ago, Czoperrr said:

no no, nie można kupić napędu do pleja bo sony robi sobie żart z graczy i ci już przyznają że płyty to nie to samo co kiedyś xDD szybko zmienili wasz mindset

No ale przecież ja chcę mieć gry na płytach, o co ci chodzi? Nigdzie nie napisałem że płyty są złe, wręcz przeciwnie podałem nawet aktualny argument za. Czytaj ze zrozumieniem zanim skomentujesz.

Edytowane przez Masamune
Opublikowano
51 minut temu, Lucky77 napisał(a):

Wspomnienia będą cenniejsze jak na tę grę zarobi, a kupno będzie wymagać trochę wysiłku. 

Znaczy 200 pln na grę w pudełku jest ciężej zarobić niż 200 pln na grę w cyfrze?:)

Odebranie gry z paczkjomatu, albo wyjęcie ze skrzynki to wysiłek, który pozostanie na długo w mojej pamięci....

Opublikowano
3 minuty temu, Masamune napisał(a):

No ale przecież ja chcę gry na płytach mieć? Nigdzie nie napisałem że płyty są złe, wręcz przeciwnie podałem nawet aktualny argument za. Czytaj ze zrozumieniem zanim skomentujesz.

Czyli aktualnie każdy szanujący się klap powinien posiadać 2 konsole i płytkę - PS5 Amator do grania w wersję gry z płytki 1.00 bez PSSR i PS5 Pro do ogrywania gier z najnowszymi patchami gdzie PSSR zostało dobrze zaimplementowane. 

Opublikowano

Jak się stare capy oburzyły, że im ktoś prawdę powiedział, że żadni z nich pasjonaci tylko leniwe graczyki przyspawane do kanapy i zależne od łaski pana abonament, byle tanio, byle dużo, byle szybko się nachapać:xboss:

• Plusik 2
Opublikowano
2 minutes ago, GearsUp said:

Czyli aktualnie każdy szanujący się klap powinien posiadać 2 konsole i płytkę - PS5 Amator do grania w wersję gry z płytki 1.00 bez PSSR i PS5 Pro do ogrywania gier z najnowszymi patchami gdzie PSSR zostało dobrze zaimplementowane. 

Mi wystarczy jedna konsola, zainstaluję 1.0 na Pro i nie będę aktualizować, dziwne wnioski wyciągasz.

Opublikowano

Ej chlopaki ale w doroslym zyciu na powaznie jara was tracenie czasu na osobne wycieczki do paczkomatu czy tez szukanie po sklepach bo moze gdzies bedzie taniej o 10zl? Za dzieciaka czlowiek sie jaral chociazby tym ze za chwile bedzie jakas nowa gierka do sprawdzenia i to byl glowny pkt dnia. Zazdro jak macie tyle wolnego czasu (albo i nie bo jest opcja ze macie tak chujowe zycie prywatne ze to wasza jedyna atrakcja).

Ja do samoge kupowania dzis nie przykladam zadnej wagi. Chodzi o samo granie przeciez.

• Plusik 2
Opublikowano

No ja jestem leniwy, nie będę udawał że dla mnie liczy się dla mnie przede wszystkim żeby grać wygodnie i możliwie tanio. Nie będę przypisywał do tego hobby, jakim jest siedzenie na kanapie i granie w gierki jakieś ideologii i metafizycznej duszy 

Opublikowano
2 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

Chodzi o samo granie przeciez.

No dokładnie, a pisanie o tym że prawdziwi gracze grają z płyt i kupują na płytach to jest chore pierdolenie. 

Idźmy dalej, zwyzywajmy od leniwych jebańcow ludzi którzy czytają ebooki albo słuchają audiobooków !! Zawsze będzie lepszy ten kto przeczyta choćby jedną papierową książkę i postawi na półce!

Opublikowano
5 minut temu, Masamune napisał(a):

Mi wystarczy jedna konsola, zainstaluję 1.0 na Pro i nie będę aktualizować, dziwne wnioski wyciągasz.

Może starsze gry ale nowsze pewnie będą miały już wypalone wszystkie pliki na płycie w tym upscaller PSSR więc powrót do wersji 1.00 nic nie da i trzeba będzie odpalić PS5 Amatora żeby grać bez PSSR

Opublikowano
2 minutes ago, drozdu7 said:

No dokładnie, a pisanie o tym że prawdziwi gracze grają z płyt i kupują na płytach to jest chore pierdolenie. 

Idźmy dalej, zwyzywajmy od leniwych jebańcow ludzi którzy czytają ebooki albo słuchają audiobooków !! Zawsze będzie lepszy ten kto przeczyta choćby jedną papierową książkę i postawi na półce!

nie no, audiobooki? przestań.

Opublikowano
1 minutę temu, pawelgr5 napisał(a):

Drozdu nie prowokuj tych chorych pojebow od wachania ksiazek :obama: 

Ale ja sam kupuję papierowe książki. Próbowałem ebooka i audiobooka ale no wolę normalnie czytać. Tylko że ostatnie co bym zrobił to wyzywał kogoś kto przeczytał Mistrza i Małgorzatę na kindlu ;)

Opublikowano
8 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Ej chlopaki ale w doroslym zyciu na powaznie jara was tracenie czasu na osobne wycieczki do paczkomatu czy tez szukanie po sklepach bo moze gdzies bedzie taniej o 10zl? Za dzieciaka czlowiek sie jaral chociazby tym ze za chwile bedzie jakas nowa gierka do sprawdzenia i to byl glowny pkt dnia. Zazdro jak macie tyle wolnego czasu (albo i nie bo jest opcja ze macie tak chujowe zycie prywatne ze to wasza jedyna atrakcja).

Ja do samoge kupowania dzis nie przykladam zadnej wagi. Chodzi o samo granie przeciez.

Jaka strata czasu, paczkomaty są dziś na każdym kroku, ja mam akurat po drodze z pracy, essa

Opublikowano
1 hour ago, GearsUp said:

Może starsze gry ale nowsze pewnie będą miały już wypalone wszystkie pliki na płycie w tym upscaller PSSR więc powrót do wersji 1.00 nic nie da i trzeba będzie odpalić PS5 Amatora żeby grać bez PSSR

Coś w tym jest. Dlatego liczę, że do tego czasu ogarną technologię albo standardem stanie się możliwość wyboru pomiędzy bazowymi trybami, czy to w grze, czy też za pomocą systemowego przełącznika.

Opublikowano
7 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Ja od zeszłej generacji się przerzuciłem prawie całkiem na cyfrowe wydania, ale oczywiście nie takie za 300, 400 i więcej złotych. :) Po prostu jestem trochę patient gamerem, z musu nie wyboru, bo czas nie jest z gumy, a gier wychodzi za dużo. W efekcie często kupuję coś kilka lat po premierze jak jest na promce. Ponad rok temu kupiłem Steam Decka i zacząłem kupować naprawdę niedrogie gry na PC, bo na tym rynku przynajmniej istnieje konkurencja. Zdarza mi się kupić coś na konsolę na płycie, ale może raz czy dwa do roku, potem i tak odsprzedaję. Gry first party Nintendo kupuję prawie zawsze pudełowe, bo wiem, że nawet po kilku latach nie ma szans na obniżkę większą niż -33% w eShopie. Cyfra to dla mnie też wygoda odkąd mam światłowód w domu. Mam ochotę w coś zagrać, to sobie kupuję, ściągam i za chwilę gram. Nie jadę do sklepu aby kupić drogą grę w elektromarkecie i nie czekam kilku dni (bo akurat weekend, tak mam najczęściej), żeby kupić tę grę taniej w jakimś sklepie internetowym. Widzę wady cyfry (wspomniane ceny, na PSN i w eShopie brak refundów (marzy mi się prawo unijne, które za to by się wzięło), możliwość wycofania licencji na produkt, etc.), ale widzę też niesamowitą wygodę. Tak że ja bardziej team cyfra, tylko cena musi być odpowiednia.

Jesteś kompletną reklamą a dokładniej antyreklama cyfrowych zakupów.

Cyfra ok, wygodnie i jest fajnie, ale kupuję gry dekadę po premierze. 

Nie no tak to nie pogadamy. 
Ktoś tu w ogóle kupuje na psn wszystkie bomby dayone za 349? 
Jak pudełka znikną to ceny tych gier wystrzelą. I będzie polowanie na obniżki, bo mało kto wyda 400 i lepiej na grę. Zakupy w Turcji już zablokowali czy da radę?  Imo będzie plac albo płacz. Albo jak wyżej, kupowanie gier po 5 latach jak stanieje. 

Powinien być wybór- kto chce niech kupuje zbędne pudełko, a inny niech kupi cyfrę.  Dopóki jest wybór jest wszystko git.