Farmer 3 269 Opublikowano 25 marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 marca 2023 Hydraulik? Panie tuż to wyższa kultura rozmowy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 047 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 kwietnia 2023 Cześć forumki, potrzebuję Waszej pomocy. Otóż jakiś czas temu (jak mniemam) wiórowy front przymocowałem do zmywaki za pomocą 4 wkrętów, ale z czasem ta płyta po prostu się wyrwała z powodu niedopasowanego "progu" o który front zahaczał za każdym razem kiedy otwierałem to cudowne urządzenie. Teraz "gwint" w płycie jest kompletnie zniszczony. Idzie to naprawić, bez konieczności zamawiania kolejnego frontu? Cytuj Odnośnik do komentarza
triboy 968 Opublikowano 5 kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 kwietnia 2023 Jeżeli dobrze zrozumiałem, to gwint w płycie nie trzyma śruby. Tak? Nie, że płyta jest zniszczone, a jedynie nie ma możliwości dokręcenia i ta śruba ciągle się kręci? Nie widzę tego, więc tak sobie teoretyzuję*, że ja to bym wcisnął w ten gwint jakiś klej epoksydowy, albo jakaś żywicę i włożył tę śrubę w jeszcze miękką masę. Tak, żeby ta śruba była wtopiona w masę. Jak już klej/żywica stwardnieje, to będzie/powinna trzymać śrubę na miejscu. Nie wiem jak w trwałością, szczególnie, że napisałeś o źle dopasowanym progu. Tu też powinieneś coś pokombinować, bo skoro teraz haczy, to cały czas będzie generowało problem. *nie wiem jak robią to fachowcy, ale wiem, że ja bym tak sobie zrobił, gdybym nie chciał płacić za nowy front Cytuj Odnośnik do komentarza
kislawa 548 Opublikowano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2023 (edytowane) @Paolo de Vesir Wklej w tą dziure kołek drewniany na klej do drewna, potem zetnij go tak aby mieć płaską powierzchnie i wkręć w to śrubę. Edytowane 6 kwietnia 2023 przez kislawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kaktusr 32 Opublikowano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2023 35 zł w castoramie nasmarować blat i przykleić do zmywary Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 12 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 12 maja 2023 Chyba znalazłem dywan dla krupka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 419 Opublikowano 13 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2023 Ciekawe czy mają licencje na znak towarowy Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 13 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 maja 2023 23 godziny temu, grzybiarz napisał: Chyba znalazłem dywan dla krupka: Jest wiele ciekawych dywanów dobranych pod usera. O np ten 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebas 1 566 Opublikowano 31 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 maja 2023 Taki problem: w kilku drzwiach wewnętrznych śruby mocujące klamkę już się nie trzymają (otwory mocujące są już wyżarte). Ktoś ma doświadczenie w naprawie? Znalazłem taki sposób, że wywiercamy większe otwory, zasklepiamy drewnianym kołkiem oraz klejem do drewna i wywiercamy nowe otwory. Sprawdza się to? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 31 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 maja 2023 Jak drzwi drewniane to ja bym powiększył otwór i dał masę szpachlową do drewna. Chociaż nie wiem, czy efekt będzie inny niż kołek+uszczelnienie. Może jedynie głębiej wejdzie niż klej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 703 Opublikowano 31 maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 maja 2023 Masa się nie nadaje. Najlepiej właśnie wkleić kołek i potem znów nawiercić. Testowane nie raz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 31 maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 maja 2023 potwierdzam, robiłem tak szafę kuchenną jak otwór się wyrobił i śruba nie trzymała zawiasu, vikol + kołek, nadmiar spiłujesz piłą/brzeszczotem i w to ponownie wkręt, będzie trzymało lepiej niż te fabryczne 'drewno' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 1 czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 czerwca 2023 No a jak metalowe to chyba nagwintować wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 269 Opublikowano 17 czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2023 Pytanie. Ktoś radził już sobie z grzybem na goncie? Polecacie jakiś konkretny środek? Jest sporo środków ale większość tak średnio sobie radzi, a nie chce wydawać kasy na nieskuteczny środek. Nie chcę też zbyt mocno myć dachu karcherem żeby kamyków nie wymyć z gontu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 17 czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 czerwca 2023 https://www.iko.eu/pl/blog/usuwanie-alg-i-mchow-z-dachu Cytuj Odnośnik do komentarza
puszkin 235 Opublikowano 20 października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 października 2023 (edytowane) Pytanie laika no ale życie czy wiercąc otwory pod karnisz w suficie sprawdzacie wcześniej jak idą pręty od zbrojenia czy nie ma sensu bo na tych 3-4 cm niczego nie będzie? Edytowane 21 października 2023 przez puszkin Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 20 października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 października 2023 Otulina betonowa pręta powinna być większa niż zasięg kołka, więc bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 28 października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 października 2023 Kurczę sorry za jakość zdjęć, ale nic lepszego nie udało mi się. Co to może być? Grzyb? Pleśń? Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 758 Opublikowano 10 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 grudnia 2023 (edytowane) Ktoś ostatnio wykańczał nowe mieszkanie pod klucz? Da się w rozsądnym standardzie wykończyć całość licząc po 2000 zł za m2? Liczę tutaj absolutnie wszystko (sprzęt RTV AGD też). Wszyscy mi mówią, żebym się walnął w łeb, że przy dzisiejszych cenach da się to zrobić. Ja mimo wszystko wierzę, bo jak wykańczałem swoje pierwsze mieszkanie, to słyszałem to samo gadanie. Finalnie wyszło na moje, a piękne mebelki od stolarza do dziś wyglądają jak nowe. Edytowane 10 grudnia 2023 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 10 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 grudnia 2023 Nie ma szans chyba ,że duże mieszkanie i idziesz w minimalizm. No ale po co pytasz jak już widać ,że masz swoje zdanie? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 758 Opublikowano 10 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 grudnia 2023 Niee, wcale nie jestem najmądrzejszy, tylko miałem kiedyś własny przykład, w którym udało się to zrobić poniżej średniej rynkowej, więc staram się być przy dobrej myśli. Precyzyjnie policzyłem sobie wszystko w kalkulatorze budowlanym w oparciu o koszty usług powyżej średniej no i niby powinno się spiąć idealnie. @Ukukuki Sam ostatnio wykańczałeś, czy po prostu jesteś na bieżąco w branży? Domek piętrowy, salon z kuchnią ponad 40m2, mikro łazienka, przedpokój, a na górze duża łazienka z 3 pokojami, w których dwa zostaną zamknięte na zasadzie położenia podłóg i pomalowania w biel. Łącznie wychodzi mi 75m2 do wykończenia na full opcji, no i chciałem to zrobić przy kwocie 170 tysięcy, z uwzględnieniem dyszki dla architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 10 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 grudnia 2023 @ginn Żona prowadzi biuro projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 758 Opublikowano 26 grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 grudnia 2023 (edytowane) @Ukukuki bije się w pierś i przyznaję rację. Poświęciłem kilka dobrych dni na risercz cenowy usług i sprzętu, poprosiłem o kilka wycen, no i i wychodzi mi na to, że przy podwyższonym standardzie wykończenia z uwzględnieniem wynagrodzenia dla architektki (120 zł za m2), taniej niż 2600 zł za m2 nie wyjdzie. Mocno w ryj dostałem od stolarza, który wycenił mi wykończenie betonowych 16 stopniowych schodów drewnem (jesion) na 15 000 zł. Tutaj szukam jeszcze alternatyw - może panel winylowy? Myślałem o mikrobetonie, ale koszt wykończenia zbliżony do drewna. No nic, w końcu całą kwotę powinienem wydać na cele mieszkaniowe (w celu uniknięcia podatku od sprzedaży mieszkania), więc taki wał z zaoszczędzenia chociażby 10k Edytowane 26 grudnia 2023 przez ginn Cytuj Odnośnik do komentarza
baniek 246 Opublikowano 3 stycznia Udostępnij Opublikowano 3 stycznia Właśnie odebrałem klucze do mieszkania na rynku wtórnym i z chęcią poczytam co byście polecali/odradzali gdybyście mieli teraz robić remont. Jakieś ciekawe rozwiązania pod ściankę medialną? Na pewno wiem, że kontaktów nigdy dość plus tunel na przewody. Odległość od kanapy do ściany to ok. 4m, więc zakładać, że optymalny będzie TV ~65''? Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 419 Opublikowano 4 stycznia Udostępnij Opublikowano 4 stycznia Ja teraz puścił bym więcej kabli sieciowych w ściany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi