Hubert249 4 286 Opublikowano 7 listopada 2024 Opublikowano 7 listopada 2024 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a): Jakie brałeś konkretnie? Model. Ja właśnie jestem na etapie wykończeniówki, będę brał na 8% to mi od razu w Komforcie też położą :D. A tak położeniu. Chociaż to tylko orientacyjnie, bo na żywo wyglądają inaczej. 1 Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 Przymierzam się do wykończenia chaty, obecnie jest w stanie surowym zamkniętym. Masa pytań i wątpliwości, nie chcę wje.bać głupio kasy, a zarazem żaden ze mnie fachowiec, więc trochę mi się pytań nagromadziło. 1. Tynki, z tego co czytałem, lepiej zrobić przed rozprowadzeniem hydrauliki i prądu, a na końcu wylewkę. Czy rzeczywiście jest to najrozsądniejszy wybór? 2. Z uwagi na schnące tynki, pomyślałem, że ocieplenie poddasza w parterówce zostawiłbym na "potem" - czy to rozsądne? Chata jest ocieplona, natomiast poddasze trzeba obić płytami i docieplić - tylko kiedy? No i pianką czy watą? 3. Będę grzal gazem, tylko zastanawiam się - podłogówka czy grzejniki? Choć w sumie myślałem, by w łazienkach zrobić grzejniki dodatkowo, zastanawiam się czy w innych pokojach też aby ich nie instalować. 4. Będę chciał kamery zainstalować wokół chaty, a w samej chałupie rozprowadzić światłowód - czy warto to robić na tym początkowym etapie, czy to nie ma sensu? Wiem, że pytania mogą być ogólnikowe, ale na razie myślę o tym wszystkim koncepcyjnie, mile widziane wszelkie rady czy pytania doprecyzujące- też muszę wiedzieć czego nie wiem. Cytuj
Okie from Muskogee 2 855 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 1. Od kiedy najpierw się tynkuje chatę, a potem rozprowadza instalacje? Instalacje się kladzie w stanie surowym. Jaka wylewka znowu? 4. Razem z instalacją elektryczną. Każdy etap sam to na tobie wymusi. 1 Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 30 minut temu, Okie from Muskogee napisał(a): 1. Od kiedy najpierw się tynkuje chatę, a potem rozprowadza instalacje? Instalacje się kladzie w stanie surowym. Jaka wylewka znowu? 4. Razem z instalacją elektryczną. Każdy etap sam to na tobie wymusi. Wylewka podlogowa. Co do instalacji - tak, pomylilem sie przy pisaniu. Najpierw instalacja, a potem tynki czy wylewka? Tak mialem pierwotnie pisac, dzieki Cytuj
triboy 1 000 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 1. Instalacje. 2. Tynki. 3. Wylewki. 1 1 Cytuj
Farmer 3 283 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 Tak jak pisze. Najpierw instalacja elektryczna, internetową. Jak nie wiesz jak się za to zabrać bierz specjalistę. I to już szukaj bo fachowcy nie robią od ręki. Jak na wiosnę ktoś się za to weźmie będzie sukces. Na spokojnie pomysl gdzie jakie gniazda, puszki, etc. W praniu wyjdzie, że jeszcze dołożysz. Powypuszczaj sobie dodatkowe przewody na zasadzie "a może się przyda". Lepiej mieć kabel dodatkowo niż potem rozprowadzać w listwach albo tynk kuć. Co do podłogówki to są wady i zalety. Średnio polecane dla alergików bo kurz się podnosi ale z drugiej strony podłogowa sporo wygodniejsza. Mniejsza temperatura do grzania, bez kaloryferów i wystającej instalacji. Sprawdza się na panelach, płytkach, kamieniu. Pompy ciepła, fotowoltaika lepiej współgra z ogrzewaniem podłogowym. Docieplij poddasze. Najwięcej ciepła i tak ucieka górą. Pianka czy wełna? Wełna jest naturalna, oddycha i w razie przecieku da się łatwo zlokalizować. Kwestia gustu. Lepsza prasowana wełna do układania. Minimum 30-40cm. Dobra izolacja termiczna to mniejsze zużycie paliwa do ogrzewania. Sam dopiero co skończyłem remont od podstaw mojego nowego leża. Wrzucę do hc roomu jak dopnę szczegóły. 1 1 1 Cytuj
Okie from Muskogee 2 855 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 Ale tez zależy co i w jakiej skali chce puścić podłogami. No i wszystko zależy od pomyslu, tzn. projektu... Wszystko chcesz wymyślić sam? Nie dasz rady, sorry. Dojdzie co tyle zmiennych, że dopiero się zaczniesz łapać za głowę. Bierz dobrych fachowców, jeśli cię stać. Wierz mi, choćby z tego powodu, że dobrze wezmą, ale i doradzą. Nie dziaduj na tym, bo zapłacisz dwa razy. Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 No mam znajomego architekta, który będzie mi robił projekt. Ale też chcę popytać mądrzejszych od siebie, bo nie czuje się mocny w tych tematach. Dzięki za wszystkie komentarze, pewnie będę wracał z bardziej szczegółowymi pytaniami Cytuj
Okie from Muskogee 2 855 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 8 minut temu, Farmer napisał(a): Tak jak pisze. Najpierw instalacja elektryczna, internetową. Jak nie wiesz jak się za to zabrać bierz specjalistę. I to już szukaj bo fachowcy nie robią od ręki. Jak na wiosnę ktoś się za to weźmie będzie sukces. Na spokojnie pomysl gdzie jakie gniazda, puszki, etc. W praniu wyjdzie, że jeszcze dołożysz. Powypuszczaj sobie dodatkowe przewody na zasadzie "a może się przyda". Lepiej mieć kabel dodatkowo niż potem rozprowadzać w listwach albo tynk kuć. Sam dopiero co skończyłem remont od podstaw mojego nowego leża. Wrzucę do hc roomu jak dopnę szczegóły. Ale wiesz, że na wszystko są normy budowlane, prawda? To tez nie jest tak, że co sobie GDZIE wymyślisz, to tam będzie. Ktoś to potem podpisuje. Tylko ja mówię akurat o elektrycznej samej, bo to moja bajka, do reszty nie wtykam łap. Cytuj
Farmer 3 283 Opublikowano 23 grudnia 2024 Opublikowano 23 grudnia 2024 Sam siedzę w branży budowlanej. Oczywiście, że wszystko musi być zgodne ze sztuka budowlaną. Rozchodziło mi się bardziej o przewody pod kamerki, internet ale też może sobie rozplanować co i jak. A do ewentualnego projektu i tak będzie od chuja poprawek naniesione. Cytuj
triboy 1 000 Opublikowano 24 grudnia 2024 Opublikowano 24 grudnia 2024 Pytaj Blaise ile chcesz. W tej materii nie ma głupich/niepotrzebnych pytań. Jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś ma odpowiedź, bo sam już przez to przechodził. Lepiej teraz "tracić" czas i energię na dyskusje, niż później. Bo wtedy to kosztuje jeszcze kasę ekstra. Cytuj
ginn 822 Opublikowano wczoraj o 08:29 Opublikowano wczoraj o 08:29 (edytowane) @Blaise podłogówka, absolutnie wszędzie i to z automatyką. No i zdecydowanie nie żałować na średnicy rur zasilających rozdzielnię, żebyś mógł uzyskać wystarczające przepływy na każdej pętli grzewczej. Warto zgłębić temat bo to bardzo ważne. Tutaj też warto zastanowić się nad jakąś sensowną ekipą, która stworzy projekt i policzy to w Excelu, bo na rynku nie brakuje majstrów, którzy wszystko wiedzą najlepiej, mają 30 lat doświadczenia w branży i nie używają kalkulatorów. Sam przerabiałem temat gdy kupiłem bliźniaka. Pierwsze co zrobiłem to wyrzucenie grzejników z pokojów na górze i obu łazienek, po czym zleciłem szybko podłogówkę na gotową już posadzkę. Na szczęście są na to sposoby, czyli frezowanie kształtów pod pętle. U mnie niestety instalacja nie do końca była przystosowana do pełnej podłogówki, więc mam ograniczone przepływy, na szczęście jednek wysterczające do pokrycia 100m2. Dla przykładu, sąsiad na taki ruch się nie zdecydował i już żałuje patrząc na komfort, ale przede wszystkim koszty. Ja sobie ustawiam temperaturę na piecu w tej chwili w przedziale 28-32 stopni, a u niego z kolei, żeby te grzejniki były w stanie cokolwiek z siebie wykrzesać to musi grzać w przedziale 35-40 stopni. Mocno przekłada się to na portfel. Dodatkowo wielką zaletą podłogówki jest większa możliwość aranżacji wnętrza. Na sam koniec dopowiem, że jednak inaczej czuć to ciepło w domu, gdzie masz je rozprowadzane równomiernie. W poprzednim mieszkaniu miałem same grzejniki i przeszkadzały mi te zmiany temperatur w zaleznosci od miejsca przebywania. Mieszkałem tak 5 lat, więc mam całkiem niezłe porównanie. Z wad to faktycznie ten unoszący się kurz, co nie jest korzystne dla alergików. Edytowane wczoraj o 08:36 przez ginn 1 Cytuj
MichAelis 5 629 Opublikowano wczoraj o 09:35 Opublikowano wczoraj o 09:35 W dniu 23.12.2024 o 19:45, triboy napisał(a): 1. Instalacje. 2. Tynki. 3. Wylewki. Nie do konca 1 Elektryka 2 tynki 3 hydraulik 4 wylewki Cytuj
Okie from Muskogee 2 855 Opublikowano wczoraj o 14:54 Opublikowano wczoraj o 14:54 Następny. Hydraulika po tynkach, tak? Zajebiście mnie to interesuje, nie powiem. Cytuj
MichAelis 5 629 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Oczywiście, że po. Nie widzę ani jednego argumentu aby hydraulikę robić przed tynkami, które mogą narobić więcej szkód w instalacji wodnej. Hydarulik i tak sobie podejścia pod krany podkuje, a to idzie i tak za kafle/zabudowe. W dniu 23.12.2024 o 18:10, Blaise napisał(a): Przymierzam się do wykończenia chaty, obecnie jest w stanie surowym zamkniętym. Masa pytań i wątpliwości, nie chcę wje.bać głupio kasy, a zarazem żaden ze mnie fachowiec, więc trochę mi się pytań nagromadziło. 1. Tynki, z tego co czytałem, lepiej zrobić przed rozprowadzeniem hydrauliki i prądu, a na końcu wylewkę. Czy rzeczywiście jest to najrozsądniejszy wybór? 2. Z uwagi na schnące tynki, pomyślałem, że ocieplenie poddasza w parterówce zostawiłbym na "potem" - czy to rozsądne? Chata jest ocieplona, natomiast poddasze trzeba obić płytami i docieplić - tylko kiedy? No i pianką czy watą? 3. Będę grzal gazem, tylko zastanawiam się - podłogówka czy grzejniki? Choć w sumie myślałem, by w łazienkach zrobić grzejniki dodatkowo, zastanawiam się czy w innych pokojach też aby ich nie instalować. 4. Będę chciał kamery zainstalować wokół chaty, a w samej chałupie rozprowadzić światłowód - czy warto to robić na tym początkowym etapie, czy to nie ma sensu? Wiem, że pytania mogą być ogólnikowe, ale na razie myślę o tym wszystkim koncepcyjnie, mile widziane wszelkie rady czy pytania doprecyzujące- też muszę wiedzieć czego nie wiem. 1. Jak pisalem, elektryke wszelkie kable sieciowe i pod kamerki wszystko robisz po oknach. Potem tynki, hydraulike, podlogowke, wylewki. 2. Kiedy planujesz tynki? Jak latem to i tak wychna przez otwarte okna, jak w zimniejsza pore to dobrze by je wygrzac i moze faktycznie poddasze pozniej. W projekcie masz czy wata czy welna. 3 kazdy powie Ci co innego. Ja mam 100% podłogowe i nie zmieniłbym tego. Elegancko można sobie tym zarządzać. Jak chcesz grzejniki to piec bedzie droższy, bo takie podwójne ogrzewanie wymaga innej temperatury wody. Grzejników mi zupełnie nie brakuje. 1 Cytuj
balon 5 387 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Ja mam hybrydowe. Salon, kuchnia, jadalnia i dwie łazienki podłogowe, a w pokojach grzejniki (mój „spec” od hydrauliki zasiał mi ziarno niepewności, że grzejniki zdrowsze w sypialni, ze kurz bardziej się unosi, że jak mam duże łóżko, to duża część będzie zakryta itp itd. ). Było to dobre 13 lat temu, więc uwierzyłem, a internety i inni fachowcy co głos to różna opinia. Po latach stwierdzam, że jak jeszcze kiedyś będę się budował, to na bank wjedzie podłogowa wszędzie. Wygodniej, estetyczniej i na bank łatwiej tym sterować niż takim mixem. Cytuj
KrYcHu_89 2 403 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja nie mam w domu ani jednego grzejnika tradycyjnego, nawet w garażu podłogówka, tylko rzadziej. Natomiast w łazienkach i pralni elektryczne wrzuciłem, głównie ze względu na pranie, ręczniki itp. posiadanie grzejnika przydatne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi