Hendrix 2 731 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 No ciekawi mnie jaki jest ten "wiadomy cel" - tak jak konsument ma prawo krytykować taki wybór, tak i twórca ma prawo go podjąć. Nie jest to ciężkie do zrozumienia. Nie wiem też co ma pierwsza część do tego, skoro tematyka, poszczególne wątki, alegoryka i metaforyka historii poruszała konkretne rzeczy, oczekujecie tego samego? Czemu seksualność w narracji ma być potraktowana tak samo, skoro ewidentnie osoby odpowiedzialne za historię tego nie chcą? Na każdą osobę, która tego nie chce i się nie zgadza z tym, przypadnie pewnie osoba, która doceni to, bo gusta i poglądy są różne, nie wiem - ja nauczyłem się jakoś szanować rzeczy, z którymi mogę się nie zgodzić, nie potrafię wykrzesać z siebie tyle negatywnej energii ile widzę od dawna, w głupim temacie o gierkach, bo ktoś śmiał się mieć jakiś pogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Wiadomy cel to jest politykowanie, forsowanie swojej wizji (Druckmanna albo kogoś innego) i w grze, której pierwsza część w ogóle tego nie miała. To nie jest gra obyczajowa gdzie seksualność miałaby jakieś znaczenie, a dla kogoś kto nie ograł Left Behind to w ogóle może być wyrwane z kontekstu kompletnie. Przeszliśmy z opowieści o apokalipsie i o tym jak szare a nie czarno-białe jest życie i że każdy ma swoją moralność do historii obyczajowej i pokazywaniu wątku lesbijskiego. Po co? Ja tu żadnej wartości dodanej nie widzę. I nawet nie miałbym z tym problemu bo to jest gra ND i oni podejmują decyzje o historii i bohaterach, ich święte prawo, gdyby nie te nachalne akcentowanie tego w trailerach. I mam taki sam problem z gloryfikowaniem przemocy, "strong female" etc Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) 41 minut temu, MaZZeo napisał: Wiadomy cel to jest politykowanie, forsowanie swojej wizji (Druckmanna albo kogoś innego) i w grze, której pierwsza część w ogóle tego nie miała. To nie jest gra obyczajowa gdzie seksualność miałaby jakieś znaczenie, a dla kogoś kto nie ograł Left Behind to w ogóle może być wyrwane z kontekstu kompletnie. Przeszliśmy z opowieści o apokalipsie i o tym jak szare a nie czarno-białe jest życie i że każdy ma swoją moralność do historii obyczajowej i pokazywaniu wątku lesbijskiego. Po co? Ja tu żadnej wartości dodanej nie widzę. Politykowanie? W sensie, że politykowaniem jest wybranie konkretnych wątków, tematyki i próba opisania, przez pryzmat własnych przemyśleń? No oczywiście, że każdy scenariusz jest forsowaniem swojej wizji, dosłownie na tym polega twórcza praca. TLoU nie było grą obyczajową? Przecież było, w każdym sensie tego słowa (sam wymieniłeś zresztą elementy obyczajowe :v) - apokalipsa i świat, to był sztafaż, w którym ND opowiedziało prostą historię o stracie, przetrwaniu (w sensie fizycznym, jak i abstrakcyjnym, kwestionując moralność decyzji z tym związanych) i miłości. Pytasz po co? Bo mają do tego prawo, bo pojęcie "wartości dodanej" jest zgoła subiektywne, tak jak subiektywne są wybory osoby, która tworzy, a to co dla ciebie jest bez wartości, dla innych wartość posiada, nie rozumiem dlaczego ciężko to pojąć, empatia nie powinna być tak ciężkim zadaniem. 41 minut temu, MaZZeo napisał: I nawet nie miałbym z tym problemu bo to jest gra ND i oni podejmują decyzje o historii i bohaterach, ich święte prawo, gdyby nie te nachalne akcentowanie tego w trailerach. I mam taki sam problem z gloryfikowaniem przemocy, "strong female" etc Jakie nachalne akcentowanie tego w trailerach, skoro sam zarzucasz, że cała gra jest taka? To bardzo dobrze, że akcentują wątki, bo jeśli komuś nie pasują, to łatwiej podjąć decyzję o rezygnacji z zakupu, gdyby tego nie robiliby - według takiego toku rozumowania - to byłby znacznie gorszy proceder. Masz problem z gloryfikowaniem przemocy (imo do tej pory widzimy odwrotność tego, właśnie poprzez podniesiony realizm...)? Przecież z tego co wiem, to FPSy są jednym z twoich ulubionych gatunków i nie masz problemu z multi w nich, które dosłownie, u podstaw swojej rozgrywki/gameplayu ma przemoc i jej "gloryfikowanie" (szczególnie mówię o multi, bo single, czasami starają się dać jakiś kontekst i komentarz), w najbardziej prosty, możliwy sposób. Troszkę hipokryzja, nie uważasz? Nie widzę też nic złego w "strong female" - szczególnie w branży, w której wydawanie gier z kobietą w roli głównej - szczególnie bez jakichkolwiek przejawów seksualizacji - jeszcze do niedawna było drogą przez pole minowe, z marketingiem na czele (chociaż nadal jest ciężko). Edytowane 28 kwietnia 2020 przez Hendrix 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
MaZZeo 14 182 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) Jest różnica między strzelaniem w Call of Duty, piłowaniem demonów i wyrywaniu kręgosłupów w Doomie gdzie przemoc jest rzeczywiście fundamentem konwencji a pokazywaniem czegoś takiego gdzie dla mnie jest to równie tanie jak pokazywanie GTA V od strony sceny tortur Trevora. SZCZEGÓLNIE kiedy na powyższym trailerze nie ma ani jednej znajomej postaci - jest to tak wyrwane z kontekstu że bardziej się nie da. Tanie shock value. "Strong female" i dysproporcja w akcentowaniu jednej płci też jest widoczna gołym okiem. Ten trailer ma 3 lata prawie i już wtedy czułem że coś jest nie tak z tą historią W dniu 1.11.2017 o 10:03, MaZZeo napisał: mnie bardziej niż brutalność to przeszkadza w trailerze zachwiane parytety. Jak polygonu nie lubię tak muszę im trochę przyznać racji, bo ten trailer to był tylko pokaz tortur bez żadnego kontekstu. a po przejrzeniu spoilerów i głównego motywu fabuły tylko utwierdziłem się w przekonaniu że Druckmann popłynął za mocno. Moim zdaniem historia jest po prostu zła i jako fan TLOU1 jestem ogromnie zawiedziony. Jestem za różnorodnością w grach, pokazywaniem swoich wizji i nadawaniu głębi w fabule, ale powinno to pasować do konwencji i kontekstu, a tutaj moim zdaniem zbędna propaganda wygrała nad jakością scenariusza. Edytowane 28 kwietnia 2020 przez MaZZeo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Basior 1 072 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) Ja nie twierdzę, że mi się nie spodoba. Nie wiem tego. A z uwagi na poprzednią część i ogólnie gry ND to biorę. Ale to nie zmienia faktu, że pewne elementy są subiektywne. Może będzie to podane z klasą, może nie. Może mi się spodobają, może nie. Nie wiem tego i pewnie nawet po przeciekach (których nie czytałem) się nie dowiem. Chyba że jest kompletna padaka. A i jeszcze coś - wolę np. więcej potworków niż ludzi do zbijania, wolę bardziej horrorową atmosferę niż opowieść o zemście. To źle? To nie znaczy, że to mi się nie podoba/nie spodoba. Edytowane 28 kwietnia 2020 przez Basior . Cytuj Odnośnik do komentarza
Andżej 2 268 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) 41 minut temu, Hendrix napisał: Politykowanie? W sensie, że politykowaniem jest wybranie konkretnych wątków, tematyki i próba opisania, przez pryzmat własnych przemyśleń? No oczywiście, że każdy scenariusz jest forsowaniem swojej wizji, dosłownie na tym polega twórcza praca. TLoU nie było grą obyczajową? Przecież było, w każdym sensie tego słowa (sam wymieniłeś zresztą elementy obyczajowe :v) - apokalipsa i świat, to był sztafaż, w którym ND opowiedziało prostą historię o stracie, przetrwaniu (w sensie fizycznym, jak i abstrakcyjnym, kwestionując moralność decyzji z tym związanych) i miłości. Pytasz po co? Bo mają do tego prawo, bo pojęcie "wartości dodanej" jest zgoła subiektywne, tak jak subiektywne są wybory osoby, która tworzy, a to co dla ciebie jest bez wartości, dla innych wartość posiada, nie rozumiem dlaczego ciężko to pojąć, empatia nie powinna być tak ciężkim zadaniem. Jakie nachalne akcentowanie tego w trailerach, skoro sam zarzucasz, że cała gra jest taka? To bardzo dobrze, że akcentują wątki, bo jeśli komuś nie pasują, to łatwiej podjąć decyzję o rezygnacji z zakupu, gdyby tego nie robiliby - według takiego toku rozumowania - to byłby znacznie gorszy proceder. Masz problem z gloryfikowaniem przemocy (imo do tej pory widzimy odwrotność tego, właśnie poprzez podniesiony realizm...)? Przecież z tego co wiem, to FPSy są jednym z twoich ulubionych gatunków i nie masz problemu z multi w nich, które dosłownie, u podstaw swojej rozgrywki/gameplayu ma przemoc i jej "gloryfikowanie" (szczególnie mówię o multi, bo single, czasami starają się dać jakiś kontekst i komentarz), w najbardziej prosty, możliwy sposób. Troszkę hipokryzja, nie uważasz? Nie widzę też nic złego w "strong female" - szczególnie w branży, w której wydawanie gier z kobietą w roli głównej - szczególnie bez jakichkolwiek przejawów seksualizacji - jeszcze do niedawna było drogą przez pole minowe, z marketingiem na czele (chociaż nadal jest ciężko). A wiesz, jaki jest prwdziwy powod obecnego fuck festu w internecie tak w ogole? Sprawdzales leaki ? dowiesz sie o co tak naprawde ten caly szum po zagraniu albo sprawdzeniu wyciekow, to zobaczysz, o jaki kaliber politykowania chodzi i jakim kosztem. Dowiesz sie, ze TLOU2 jest tak nacechowany polityka, nazwijmy to ogolnie SJW, ze jest to zupelnie na sile, niepotrzebne nikomu w grze i tylko w jednym celu. Nikt jeszcze czegos takiego nie wypier.dolil w branzy raczej i cuckman oraz inny co za tym stoja, jak i sami ND za to bekna. Zreszta, jak wynika z przeciekow, tlou2 to bedzie poziom politykowania ktory wyznaczy pewnie nowe standardy i glebiej spier.doli branze tym dziadostwem. Obym sie mylil. Ci ktorzy z wiadomych powodow "nie zepsuli sobie zabawy" wyciekami, to trzymajcie sie mocno za 2 miesiace, bo sie przewrocicie xd Edytowane 28 kwietnia 2020 przez Andżej 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Observer 10 316 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Wbiłem się na spoiler w komentarzach na fb ultimy. Ale był tak durny że mało wiarygodny. Nie ma (pipi)a żeby przez dwa miesiące sie nie wbić w spojlery, chyba ze sie zrezygnuje z neta. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 @Andżej Życzę grze żeby była tak mocno "polityczna", jak tylko może być, nawet jeśli stwierdzę, że będzie beznadziejna, głupia i niedorzeczna, bo oznaczałoby, że nastał czas, w którym tytuł AAA, z budżetem grubo przekraczającym 100mln USD, może sobie na to pozwolić, że może sobie pozwolić na wolność twórczą w kwestii światopoglądowej. Nie zamierzam też czytać spoilerów (chociaż gra została mi zaspoilowana już - celowo oczywiście) - bo nie kręci mnie wyrabianie zdania o czymś, po lekturze bulletpointów i filmach - nawet jeśli miałyby pokazywać najważniejsze sceny - wyjętych z kontekstu. I wybacz, ale czytając w statusie "last of sjw", po prostu zakładam, że raczej się nie zgodzimy co do treści samej gry, i dobrze, dopóki jest zachowany wzajemny szacunek, szkoda jednak, że tak wiele osób ma z tym problem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
flavio 107 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Szkoda, że dopiero w czerwcu przekonamy się o tym całym politykowaniu, choć według mnie przełożą premierę raz jeszcze. Ale, pożyjemy, zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 322 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Nie no bez jaj xD A ludzi którzy tak przeżywają ten pocałunek ellie z nosaczem i przesadą przemoc zrozumieć niestety nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza
Andżej 2 268 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 radze sie wstrzymac z komentowaniem, do poki sie sam nie przekonasz, o co kaman xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Observer 10 316 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 8 minut temu, Hendrix napisał: @Andżej Życzę grze żeby była tak mocno "polityczna", jak tylko może być, nawet jeśli stwierdzę, że będzie beznadziejna, głupia i niedorzeczna, bo oznaczałoby, że nastał czas, w którym tytuł AAA, z budżetem grubo przekraczającym 100mln USD, może sobie na to pozwolić, że może sobie pozwolić na wolność twórczą w kwestii światopoglądowej. O TVP też napiszesz mogą sobie pozwolić na "wolność twórczą w kwestii światopoglądowej" za 2mld budżetu. Chyba tu nie chodzi o wolność, a o coś wręcz przeciwnego. Jaką mamy wolność światopoglądowa to sie przekonał typek co robił tę cyberpunkową grę 2d na Xboxa The Last Night jak gdzieś wspomniał że gra będzie dziać się w dystopijnym świecie rządzonym przez lewicę. Zmietli go z planszy. Jak masz tylko jedną opcję do wyboru do przedstawienia w grze to raczej mało ma to wspólnego z wolnością. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza
orion50 632 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Niech ktoś podeśle na priw fabułę, chętnie zobacze o co ta drama Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtq 787 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Cały ten szum wyjdzie jeszcze grze na dobre. Pamiętam jaki był wrzask przy okazji Kapitan Marvel, a film przekroczył standardowy marvelowski miliard. Miałem brać na premierę, ale jeśli to będzie poziom SJW najgorszych śmieci z Netflixa, to poczekam i wezmę używkę, bo sama rozgrywka zapowiada się fantastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 25 minut temu, Pupcio napisał: Nie no bez jaj xD A ludzi którzy tak przeżywają ten pocałunek ellie z nosaczem i przesadą przemoc zrozumieć niestety nie potrafię. Oj ale się zdziwisz xdddd Nieźle Dickmann zarżnie markę. Cytuj Odnośnik do komentarza
hav7n 5 936 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 1 godzinę temu, Hendrix napisał: Politykowanie? W sensie, że politykowaniem jest wybranie konkretnych wątków, tematyki i próba opisania, przez pryzmat własnych przemyśleń? No oczywiście, że każdy scenariusz jest forsowaniem swojej wizji, dosłownie na tym polega twórcza praca. TLoU nie było grą obyczajową? Przecież było, w każdym sensie tego słowa (sam wymieniłeś zresztą elementy obyczajowe :v) - apokalipsa i świat, to był sztafaż, w którym ND opowiedziało prostą historię o stracie, przetrwaniu (w sensie fizycznym, jak i abstrakcyjnym, kwestionując moralność decyzji z tym związanych) i miłości. Pytasz po co? Bo mają do tego prawo, bo pojęcie "wartości dodanej" jest zgoła subiektywne, tak jak subiektywne są wybory osoby, która tworzy, a to co dla ciebie jest bez wartości, dla innych wartość posiada, nie rozumiem dlaczego ciężko to pojąć, empatia nie powinna być tak ciężkim zadaniem. Jakie nachalne akcentowanie tego w trailerach, skoro sam zarzucasz, że cała gra jest taka? To bardzo dobrze, że akcentują wątki, bo jeśli komuś nie pasują, to łatwiej podjąć decyzję o rezygnacji z zakupu, gdyby tego nie robiliby - według takiego toku rozumowania - to byłby znacznie gorszy proceder. Masz problem z gloryfikowaniem przemocy (imo do tej pory widzimy odwrotność tego, właśnie poprzez podniesiony realizm...)? Przecież z tego co wiem, to FPSy są jednym z twoich ulubionych gatunków i nie masz problemu z multi w nich, które dosłownie, u podstaw swojej rozgrywki/gameplayu ma przemoc i jej "gloryfikowanie" (szczególnie mówię o multi, bo single, czasami starają się dać jakiś kontekst i komentarz), w najbardziej prosty, możliwy sposób. Troszkę hipokryzja, nie uważasz? Nie widzę też nic złego w "strong female" - szczególnie w branży, w której wydawanie gier z kobietą w roli głównej - szczególnie bez jakichkolwiek przejawów seksualizacji - jeszcze do niedawna było drogą przez pole minowe, z marketingiem na czele (chociaż nadal jest ciężko). 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Ja tylko przypomnę że w tej gierce będzie również eksploracja, walka, skradanie i ładne widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 044 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Teraz, aux napisał: eksploracja, walka, skradanie i ładne widoki. Brzmi to wszystko bardzo unikalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 322 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 4 minuty temu, Rozi napisał: Oj ale się zdziwisz xdddd Nieźle Dickmann zarżnie markę. Nie no ogólnie to niech się wali na cyce ten kudłacz . Ta gra przestała mnie interesować w momencie gdy powiedzieli że nie będzie Multi Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Też poproszę na priv bo jednak się tego nie uniknie, jak już tu memuchy wlatują to i tak mam wyj ebke Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) 44 minuty temu, Observer napisał: O TVP też napiszesz mogą sobie pozwolić na "wolność twórczą w kwestii światopoglądowej" za 2mld budżetu. Chyba tu nie chodzi o wolność, a o coś wręcz przeciwnego. Jaką mamy wolność światopoglądowa to sie przekonał typek co robił tę cyberpunkową grę 2d na Xboxa The Last Night jak gdzieś wspomniał że gra będzie dziać się w dystopijnym świecie rządzonym przez lewicę. Zmietli go z planszy. Jak masz tylko jedną opcję do wyboru do przedstawienia w grze to raczej mało ma to wspólnego z wolnością. Nie wiem jak punkt wspólny ma w sobie telewizja publiczna, finansowana z podatków, do produktu luksusowego finansowanego z prywatnych pieniędzy. Spodziewałem się, że padnie przykład Tima Soreta - ale ta sprawa jest bardzo specyficzna i związana właśnie z finansowaniem i problemami licencyjnymi (o czym ktoś kto śledzi sprawę wie, hell - ta gra nadal powstaje). Przecież dokładnie ze względów światopoglądowych część osób nie kupi właśnie kolejnej części TLoU. I ma do tego prawo. Edit: piękny mem @hav7n, no, ale na reseterze już nie widziałem żebyś podobne puszczał :v Edytowane 28 kwietnia 2020 przez Hendrix Cytuj Odnośnik do komentarza
teddy 6 856 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Zerknalem dzisiaj na te spoilery i faktycznie to wyglada jak jakis chory fanfiction z resetery. Jak sie potwierdzi to chyba trzeba bedzie olac na premiere i kupi sie uzywke albo na jakiejs promce Cytuj Odnośnik do komentarza
Ma_niek 857 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) Jak oni z swietnej historii z jedynki zrobili jakies lgbt friendly przez cala gre to niech Dickman (pipi) z ND.I mam nadzieje ze zamkna juz te cale Last of us i wezma sie za inne ip. Edytowane 28 kwietnia 2020 przez Ma_niek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
zdrowywariat 373 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 (edytowane) Chyba już wiem, co tam mniej więcej zostało pokazane, że tu takie pomyje lecą. Miałem nadzieję, skoro miało być o nienawiści, że Ellie będzie chciała się zemścić na kimś, a Joel będzie próbował ją od tego odwieźć w trakcie ich podróży. Jednak widzę, że przy okazji będzie walka z organizacją, która... W sumie można się tego domyślić po tym brutalnym i ostatnim trailerze. I jeśli się nie mylę to hmm, czy ja wiem, czy to aż takie złe? W jedynce mieliśmy Świetliki, które pracowały nad szczepionką, więc tu pewnie mamy organizację, która... Edytowane 28 kwietnia 2020 przez zdrowywariat Cytuj Odnośnik do komentarza
Shago 3 529 Opublikowano 28 kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 kwietnia 2020 Polygon z pewnością wystawi 10/10. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi