iluck85 2 941 Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 Producent może dać 12. Jako mieszkaniec EU masz 2 lata. Po roku oddajesz sprzęt tam gdzie kupiłeś. Wtedy sprzedawca ogarnia naprawę/wymianę. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 Dosyć śmiało rozporządzasz prawem gwaranta do udzielania gwarancji. 2 lata? No no, poproszę źródło Cytuj
iluck85 2 941 Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 O to zawsze była drama w przypadku Apple. Wszyscy twierdzą sztywno że nas obowiązuje 2 lata gwarancji. Ale Apple daję rok i tutaj ktoś się rozpisał. Apple daję rok, ale nasz obowiązuje 2 lata i drugi leci na koncie resselera. Sam Cortland na swoim blogu chyba o tym pisał. Jak wyszukam, to podlinkuje. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 Gwarancja jest dobrowolnym i kreowanym swobodnie oświadczeniem woli gwaranta. Nie ma czegoś takiego jak 2 letnia, obowiązująca gwarancja. W kodeksie cywilnym wprowadzono jedynie przepis, że w razie wątpliwości gwarancja trwa przez 2 lata, ale tylko w razie nie określenia długości jej trwania przez gwaranta. Zresztą sam gwarant może kryć pod sobą nie tylko producenta, ale też sprzedawcę. Może też nie oznaczać nikogo, gdyż gwarancji wcale nie trzeba udzielać. Dlatego też powoływanie się na gwarancję udzielaną przez Apple nijak nie można odnieść do innych producentów. Zmierzam do tego, że aby dowiedzieć się co kryje się pod gwarancją udzielaną na Nintendo Switcha, należy skontaktować się ze sklepem, w którym kupujemy konsolę. Cytuj
Godot 416 Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 To nie jest gwarancja tylko odpowiedzialność sprzedawcy za towar. I to jest dwa lata zawsze na elektronikę. Cytuj
iluck85 2 941 Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 (edytowane) Doczytałem. Jak piszesz Ragus. N może dać miecha, a może dać 3, a w sumie może nic nie dać. 2 lata jak nie ma żadnej informacji o okresie. 2 lata MUS w EU ale u sprzedawcy. Znasz przypadek gdzie producent jest sprzedawcą i producentem? Ciekawi mnie zakup w sklepie Apple- Kupuję w sklepie apple, to jak wyżej, jest sprzedawcą i producentem. EDIT Ze strony apple Zgodnie z polskim prawem konsumenckim zakłada się, że każda wada produktu dostarczonego do klienta wykryta w ciągu 1 roku od daty dostawy istniała w dniu dostawy. W okresie pomiędzy 1 a 2 rokiem od daty dostawy na konsumenta przechodzi ciężar udowodnienia, że wada towaru istniała w dniu dostawy towaru. Edytowane 28 lutego 2017 przez iluck85 Cytuj
Gość ragus Opublikowano 28 lutego 2017 Opublikowano 28 lutego 2017 Jeżeli kupisz rzecz w sklepie Apple, to Apple jest odpowiedzialne wobec ciebie za wady rzeczy na podstawie dwóch reżimów odpowiedzialności: a)odpowiedzialność z tytułu gwarancji, trwająca rok, kreowana swobodnie przez Apple jako gwaranta b)odpowiedzialność z tytułu rękojmi, trwająca 2 lata, nie ma w niej miejsca na swobodę, jest ściśle określona przez przepisy kodeksu cywilnego i Apple jako sprzedawca musi jej przestrzegać Jedna nie wchodzi w drogę drugiej, możemy stosować je niezależnie, myk polega na tym, że owszem, odpowiedzialność z tytułu rękojmi trwa 2 lata, ale w trakcie drugiego roku ciężar udowodnienia, że wada nie powstała z naszej winy przeskakuje ze sprzedawcy na kupującego, przez co korzystanie z niej nie jest już takie łatwe. No chyba, że jesteśmy tego na tyle pewni, że możemy sobie pozwolić na wytoczenie powództwa w uproszczonym postępowaniu cywilnym, biorąc rzeczoznawcę i ryzykując przegraną oraz zwrot kosztów procesowych. Także najbezpieczniej jednak powiedzieć, że realnie chroni nas rok rękojmi i gwarancja taka, jakiej udzieli nam gwarant. Cytuj
iluck85 2 941 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 No zgadza się. Trudno udowodnić że coś było niesprawne tydzień po zakupie i wyszło po 15 miesiącach. Taki Nikon daję już duża naklejkę na instrukcji- 2 LATA GWARANCJI :D To się ceni. Chociaż ich serwis to pożal się boże... Jak nie urok to (pipi)zka. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 No różnie to bywa. Jabłko jest w Polsce akurat wzorem stosowania tych przepisów, gdzie dzwoniąc na infolinię pierwsze co słyszymy, to recytowane przepisy kodeksu cywilnego, które tutaj przytoczyłem. Cytuj
iluck85 2 941 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 Ten sprzęt z każdym updatem jest coraz mniej warty tej kasy, a oni jeszcze ceny podnoszą + strasznie nudni się zrobili za Cooka.Eh... Cytuj
subek 60 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 http://allegro.pl/konsola-nintendo-switch-red-blue-zelda-mamy-i6734764865.html piszą, że wysyłają od ręki, ciekawe :) Odpisali na maila, że wysyłka jutro, a już chciałem zamawiać :) Cytuj
zdrowywariat 373 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 Troszkę się wkurzyłem, bo właśnie mi zadzwonili z Gamestopu, że mają dla mnie Switcha, tylko że wersję grey, bo niewiele sztuk dostali neona, ale są niezorganizowani na wyspach, kiedy byłem w pierwszy dzień złożyć preordera na neona to nawet nie widział o co chodzi. Cytuj
Rayos 3 171 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 ale ultima sie pochwalila zdjeciem, ze PRZYSZLY im switche, a nie ze wysylaja Cytuj
Starh 3 170 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 W Menago dostałem informację, że żaden sklep nie wyśle wcześniej. Nie ma takiej opcji. Cytuj
sprite 1 794 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 Ragus blefuje. Wczoraj gadałem z typem ultimy i mówił, że wysyłają w czwartek. Cytuj
MichAelis 5 619 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 Dokładnie. HDMarket tez nie sprzeda jutro Cytuj
iluck85 2 941 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 ale ultima sie pochwalila zdjeciem, ze PRZYSZLY im switche, a nie ze wysylaja Ultima podpisała zdjęcie ZACZYNAMY. Zaczynają pakować i wysyłać Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 Gotowi na forumowy unboxing i test nintendo sztos? Zaraz schodzi sie forumowa elita i jedziemy z koksem Cytuj
Gość ragus Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 czekamy na zdjęcia i pozdrowienia Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 ojjj rozi bedzie solidnie pozdrowiony Cytuj
MichAelis 5 619 Opublikowano 1 marca 2017 Opublikowano 1 marca 2017 No to chyba się przejadę do tego HDmarketu i ladnie poproszę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi