szaden 228 Opublikowano 26 lutego 2017 Opublikowano 26 lutego 2017 Odziedziczyłem ziemię rolną w jednaj z nadmorskich miejscowości turystycznych. Ziemia znajduje się przy głównej drodze i jest uwzględniona w lokalnym planie zagospodarowania przestrzennego jako obszar dla domów jednorodzinnych i budynków usługowych. Chciałbym jakoś wykorzystać te ziemię i w związku z tym mam kilka pytań, na które może ktoś z was jest w stanie mi odpowiedzieć: 1. Jak taki plan wpływa na status ziemi? Czy gdybym chciał na niej coś postawić to nie muszę jej wcześniej odrolnić? Czytałem gdzieś w internecie, że w takiej sytuacji odrolnienie zachodzi jak gdyby z automatu - czy to prawda? 2. Jak na razie chciałbym wydzierżawić chociaż część ziemi, a w przyszłości podzielić całość na kilka działek (to prawie 1 ha ziemi) i być może część sprzedać. Czy Waszym zdaniem dzierżawa ma jakikolwiek sens w tym momencie? 3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad - jakieś strony w necie, fora, agencja nieruchomości, a może znacie kogoś, kto byłby w stanie pomóc w tym temacie? Pytam, bo jestem totalnie zielony. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj
szaden 228 Opublikowano 26 lutego 2017 Autor Opublikowano 26 lutego 2017 3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad No na pewno nie na forum dla stulejarzy i koniobijców. Chociaż sam też kiedyś odziedziczyłem trochę różnych gruntów po babci, ale to było 10-11 lat temu i już nie pamiętam co tam załatwiałem. Gdzieś trzeba zacząć... Jak zadzwoniłem do biura nieruchomości w miejscowości gdzie znajduje się ziemia to mi powiedzieli: ,,Panie, takie rzeczy tylko na miejscu w biurze"! A ja w ambasadzie Mordoru mieszkam... Cytuj
maciekww28 848 Opublikowano 26 lutego 2017 Opublikowano 26 lutego 2017 idziesz sobie do urzędu miasta, gminy i tam wszystkiego się dopytaj dzierżawę sobie odpuść - przekształć wszystko na budowlane, podziel na działki i sprzedaj - jak jest w dobrym punkcie to ceny za 1m2 są duuuuże 1 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 27 lutego 2017 Autor Opublikowano 27 lutego 2017 idziesz sobie do urzędu miasta, gminy i tam wszystkiego się dopytaj dzierżawę sobie odpuść - przekształć wszystko na budowlane, podziel na działki i sprzedaj - jak jest w dobrym punkcie to ceny za 1m2 są duuuuże Dzięki. Część ziemi znajduje się przy głównej drodze dojazdowej i dlatego myślałem o dzierżawie, żeby już teraz mieć jakiś profit z ziemi, bo cały proces podziału na działki i przekształcenia na budowlane trwa pewnie sporo czasu... Cytuj
[InSaNe] 2 510 Opublikowano 27 lutego 2017 Opublikowano 27 lutego 2017 Odziedziczyłem ziemię rolną w jednaj z nadmorskich miejscowości turystycznych. Ziemia znajduje się przy głównej drodze i jest uwzględniona w lokalnym planie zagospodarowania przestrzennego jako obszar dla domów jednorodzinnych i budynków usługowych. Chciałbym jakoś wykorzystać te ziemię i w związku z tym mam kilka pytań, na które może ktoś z was jest w stanie mi odpowiedzieć: 1. Jak taki plan wpływa na status ziemi? Czy gdybym chciał na niej coś postawić to nie muszę jej wcześniej odrolnić? Czytałem gdzieś w internecie, że w takiej sytuacji odrolnienie zachodzi jak gdyby z automatu - czy to prawda? 2. Jak na razie chciałbym wydzierżawić chociaż część ziemi, a w przyszłości podzielić całość na kilka działek (to prawie 1 ha ziemi) i być może część sprzedać. Czy Waszym zdaniem dzierżawa ma jakikolwiek sens w tym momencie? 3. Jak podejść do całego procesu? Gdzie szukać porad - jakieś strony w necie, fora, agencja nieruchomości, a może znacie kogoś, kto byłby w stanie pomóc w tym temacie? Pytam, bo jestem totalnie zielony. Z góry dzięki za pomoc! 1. Pierwsze pytanie, jaka jest dokładnie powierzchnia tej nieruchomości i czy całość jest objęta miejscowym planem oraz jakie oznaczenie ma w ewidencji gruntów. Możesz mi podać na privie księgę wieczystą, to zobaczę. 2. Jeśli nieruchomość objęta jest miejscowym planem, to wartość znacznie wzrasta i odpadają ograniczenia związane z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego, zgodnie z którą typową nieruchomość rolną (pow. 0,2999 ha) może nabyć tylko rolnik indywidualny na powiększenie gospodarstwa, czyli w sumie możesz to sprzedać każdemu. 3. Sprawa podatku. Pamiętaj, że sprzedaż przed upływem 5-ciu lat od nabycia jest opodatkowana stawką 19 procent od dochodu. Twoim dochodem będzie cała wartość tej nieruchomości, więc podatek może być spory. Podatku nie ma, jeśli poczekasz 5 lat od końca roku podatkowego, w którym zostało to nabyte LUB w ciągu dwóch lat wydasz tę kwotę na cele mieszkaniowe (również remont). 4. Co do dzierżawy, to wydaje mi się, że to słaby pomysł. Dzierżawi się raczej nieruchomości rolne, a to jest z tego co mówisz grunt pod budownictwo jednorodzinne, także nikt tam buraków nie będzie uprawiał, choćby z uwagi na fakt, że ziemia jest pewnie słaba. 5. Nie polecam wdawać się z kontakty z pośrednikami, bo tylko kasę niepotrzebnie wydasz, a "fachowcy" z nich tacy, że ręce opadają. Pozdro 1 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 27 lutego 2017 Autor Opublikowano 27 lutego 2017 (edytowane) @[inSaNe] dzięki, odpowiem na PW. Wyczyść skrzynkę, bo nie mogę wysłać wiadomości ;) Edytowane 27 lutego 2017 przez szaden Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 27 lutego 2017 Opublikowano 27 lutego 2017 (edytowane) Postaw tam domki dla turystów. Edytowane 27 lutego 2017 przez WiekszyZiemniak Cytuj
maciekww28 848 Opublikowano 27 lutego 2017 Opublikowano 27 lutego 2017 u mnie koleś dał w dzierżawę glebę - jest tam teraz żwirownia dzierżawca tak wydymał drugiego że ten nie ma ziemi i dodatkowo płaci ogromne podatki za tą odkrywkę - ma tam ponad 200 tyś do zapłaty Cytuj
szaden 228 Opublikowano 27 lutego 2017 Autor Opublikowano 27 lutego 2017 u mnie koleś dał w dzierżawę glebę - jest tam teraz żwirownia dzierżawca tak wydymał drugiego że ten nie ma ziemi i dodatkowo płaci ogromne podatki za tą odkrywkę - ma tam ponad 200 tyś do zapłaty Ooo, ciekawe. Wiesz coś więcej na ten temat? Cytuj
maciekww28 848 Opublikowano 4 marca 2017 Opublikowano 4 marca 2017 u mnie koleś dał w dzierżawę glebę - jest tam teraz żwirownia dzierżawca tak wydymał drugiego że ten nie ma ziemi i dodatkowo płaci ogromne podatki za tą odkrywkę - ma tam ponad 200 tyś do zapłaty Ooo, ciekawe. Wiesz coś więcej na ten temat? ogólnie to właściciel ziemi ugadał się z kolesiem (ziomek z jego rodziny) że ten płaci mu ok. 80 tyś i jakiś % zysku no i tamten trzepie kasę a właściciel dostaje jakieś marne grosze + pokrywa podatki i jakieś opłaty za odkrywkę nie powiem Ci dokładnie bo wiadomo, każdy morda na kłódkę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi