Skocz do zawartości

"Zielony jak ta trawa" - Switch Ver.

Rayos

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam switcha, ale go nie używam i co jakiś czas ładuję go do pełna, żeby bateria się nie rozładowała. Czy dobrze robię, czy lepiej żeby leżął całkiem rozładowany i to by było lepsze dla baterii?

Opublikowano
4 minuty temu, Plugawy napisał(a):

Mam switcha, ale go nie używam i co jakiś czas ładuję go do pełna, żeby bateria się nie rozładowała. Czy dobrze robię, czy lepiej żeby leżął całkiem rozładowany i to by było lepsze dla baterii?

Imo bez znaczenia ale jak nie używasz to na pewno jedno co warto to trzymać konsolę w trybie samolotowym

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Nie widziałem chyba nigdy sugestii, że dobrze żeby leżało rozładowane. Switch ma ogólnie zabezpieczenia takie, żeby bateria nie była dosłownie rozładowana, bo to by ją rozwaliło na pewno, chyba każdy sprzęt je ma, ale tak czy siak, praktycznie wszystko co czytałem generalnie mówi że im wyżej tym lepiej, w każdym razie powyżej 50%. Kwestia powyżej 80% zależy od ustawień i tutaj już różne rzeczy piszą - jeśli nie ma ograniczenia w samym urządzeniu, to raczej lepiej mieć 80% albo niżej, niż wyżej.

Nintendo oficjalnie mówi tylko, że baterię rozwali trzymanie jej rozładowanej pół roku.

image.thumb.png.aed93ceabe32f5db7108e0fc7c24c9e0.png

Bardziej szczegółowe zachowania POWINNY nie mieć kolosalnego wpływu na życie baterii, tak spadnie z czasem do pewnie 80% oryginalnej pojemności, a tak może do 90%. Najgorsze dla życia baterii są jednak awarie, a te w dzisiejszych czasach wynikają chyba z randomu i z wysokiej temperatury częściej niż z dokładnego DOD.

Jak chcesz nie używać Switcha, to konsensus wydaje się taki: wyłączyć konsolę (nie uśpić), trzymać baterię na poziomie 50%-80% w chłodnym, suchym miejscu, i w jakimś futerale co najmniej żeby pyły itd. nie dostawał się do wtyków i wentylatora, włączać i sprawdzać stan najwyżej co kilka miesięcy.

• Plusik 1