Wilk_Zly 960 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 (edytowane) Koniak, napój alkoholowy (ok. 45% alkoholu), ze spirytusu, podwójny destylat wina gronowego, gł. białego, poddanego kilkuletniemu leżakowaniu w beczkach dębowych. Oryginalny koniak, dla którego zastrzeżona jest ta nazwa, pochodzi z okolic Cognac we Francji. Produkowany jest też w in. okręgach położonych w departamentach Charente oraz Charente-Maritime. Francuskie koniaki w zależności od wieku oznaczone są jedną, dwiema lub trzema gwiazdkami oraz następującymi symbolami: VO (very old), VSO (very superior old), VSOP (very superior old pace) oraz XO (extra old). Jest temat o Whiskey a od niej... Prosta droga wiedzie do Koniaku. Wielu forumowiczów lubi whiskey, niemała cześć bardzo dobre marki. Możliwe więc, że są tu też fani koniaku. Ja swoją przygodę z tym szlachetnym trunkiem zacząłem od Baron Otard. Wyjątkowy łagodny koniak, amatorzy single maltów powinni poczuć się jak w domu. Edytowane 18 kwietnia 2017 przez Wilk_Zly Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Ojciec z bratem często piją Hennessy, albo Martell, więc też czasami ryja zamoczę. Jednak bardziej podchodzą mi jakieś lepsze whisky, koniaki dla mnie za ciężkie. Cytuj
messer88 6 590 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Wypić mogę ale nie moje smaki, zresztą poza hennessy czy sztokiem 84 nie miałem okazji testować innych. Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus? Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Podbno kac masakra po koniaku jest. To wyzej bardzo ladna ma butelke. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 18 kwietnia 2017 Opublikowano 18 kwietnia 2017 lol, odpadam przy whisky bez coli, a za koniaka mialbym sie brac xD morda wypalona chociaż raz na Cyprze dostałem koniak i był tak pyszny i mimo mocy nie palił, czasami mam ochotę sprobowac, moze podobnie jak z whisky, cena robi znaczną różnice. Cytuj
Wilk_Zly 960 Opublikowano 19 kwietnia 2017 Autor Opublikowano 19 kwietnia 2017 Dobry koniaczek nie pali, a koi podniebienie! Dobrym koniaczkiem nie jest "koniak" za 30 zł od zaprzyjaźnionej Ukrainki ;)!(choć miewają dobre). Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus? Oczywiście, że się da.Inne, piękne butle: Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 19 kwietnia 2017 Opublikowano 19 kwietnia 2017 Pijac z takiej butli to az nie wypada sie naj.ebac. Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 20 kwietnia 2017 Opublikowano 20 kwietnia 2017 Pięknie to wygląda. Normalnie nie piję ale aż korci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi