Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
Koniaknapój alkoholowy (ok. 45% alkoholu), ze spirytusu, podwójny destylat wina gronowego, gł. białego, poddanego kilkuletniemu leżakowaniu w beczkach dębowych. Oryginalny koniak, dla którego zastrzeżona jest ta nazwa, pochodzi z okolic Cognac we Francji. Produkowany jest też w in. okręgach położonych w departamentach Charente oraz Charente-Maritime. Francuskie koniaki w zależności od wieku oznaczone są jedną, dwiema lub trzema gwiazdkami oraz następującymi symbolami: VO (very old), VSO (very superior old), VSOP (very superior old pace) oraz XO (extra old).

Jest temat o Whiskey a od niej... Prosta droga wiedzie do Koniaku. Wielu forumowiczów lubi whiskey, niemała cześć bardzo dobre marki.

Możliwe więc, że są tu też fani koniaku. Ja swoją przygodę z tym szlachetnym trunkiem zacząłem od Baron Otard.

otard-hors-d-age-cognac-1795-extra.jpg

Wyjątkowy łagodny koniak, amatorzy single maltów powinni poczuć się jak w domu. 

Edytowane przez Wilk_Zly

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ojciec z bratem często piją Hennessy, albo Martell, więc też czasami ryja zamoczę. Jednak bardziej podchodzą mi jakieś lepsze whisky, koniaki dla mnie za ciężkie.

Opublikowano

Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus?

Opublikowano

lol, odpadam przy whisky bez coli, a za koniaka mialbym sie brac xD  morda wypalona

chociaż raz na Cyprze dostałem koniak i był tak pyszny i  mimo mocy nie palił, czasami mam ochotę sprobowac, moze podobnie jak  z whisky, cena robi znaczną różnice.

Opublikowano
  • Autor

Dobry koniaczek nie pali, a koi podniebienie! Dobrym koniaczkiem nie jest "koniak" za 30 zł od zaprzyjaźnionej Ukrainki ;)!
(choć miewają dobre). 

Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus?

Oczywiście, że się da.

Inne, piękne butle:
HINE+TRIOMPHE+Grande+Champagne+Cognac.jp

remy-martin-extra-cognac-fine-champagne.