Opublikowano 18 kwietnia 20177 l Koniak, napój alkoholowy (ok. 45% alkoholu), ze spirytusu, podwójny destylat wina gronowego, gł. białego, poddanego kilkuletniemu leżakowaniu w beczkach dębowych. Oryginalny koniak, dla którego zastrzeżona jest ta nazwa, pochodzi z okolic Cognac we Francji. Produkowany jest też w in. okręgach położonych w departamentach Charente oraz Charente-Maritime. Francuskie koniaki w zależności od wieku oznaczone są jedną, dwiema lub trzema gwiazdkami oraz następującymi symbolami: VO (very old), VSO (very superior old), VSOP (very superior old pace) oraz XO (extra old). Jest temat o Whiskey a od niej... Prosta droga wiedzie do Koniaku. Wielu forumowiczów lubi whiskey, niemała cześć bardzo dobre marki. Możliwe więc, że są tu też fani koniaku. Ja swoją przygodę z tym szlachetnym trunkiem zacząłem od Baron Otard. Wyjątkowy łagodny koniak, amatorzy single maltów powinni poczuć się jak w domu. Edytowane 18 kwietnia 20177 l przez Wilk_Zly
Opublikowano 18 kwietnia 20177 l Ojciec z bratem często piją Hennessy, albo Martell, więc też czasami ryja zamoczę. Jednak bardziej podchodzą mi jakieś lepsze whisky, koniaki dla mnie za ciężkie.
Opublikowano 18 kwietnia 20177 l Wypić mogę ale nie moje smaki, zresztą poza hennessy czy sztokiem 84 nie miałem okazji testować innych.
Opublikowano 18 kwietnia 20177 l Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus?
Opublikowano 18 kwietnia 20177 l Podbno kac masakra po koniaku jest. To wyzej bardzo ladna ma butelke.
Opublikowano 18 kwietnia 20177 l lol, odpadam przy whisky bez coli, a za koniaka mialbym sie brac xD morda wypalona chociaż raz na Cyprze dostałem koniak i był tak pyszny i mimo mocy nie palił, czasami mam ochotę sprobowac, moze podobnie jak z whisky, cena robi znaczną różnice.
Opublikowano 19 kwietnia 20177 l Autor Dobry koniaczek nie pali, a koi podniebienie! Dobrym koniaczkiem nie jest "koniak" za 30 zł od zaprzyjaźnionej Ukrainki ;)!(choć miewają dobre). Da się tym bezboleśnie najěbać, czy tylko degustacja jak jakiś lamus? Oczywiście, że się da.Inne, piękne butle: