MarJanOS 27 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Jakby ktoś chciał pograć na karcie graficznej typu R9 280 3 Gb(wiem zabytek ) jak moja to informuję, że to kiepski pomysł. Frame dropy masakryczne nawet na średnich detalach ale też nie ma się co dziwić bo nawet na tych ustawieniach gra graficznie miażdży beret. Gra ma nacisk na GPU więc procesor aż tak bardzo nie ma tutaj znaczenia.Jak na tę chwilę najlepiej wygladajaca gra w tym roku. Z całą pewnością można powiedzieć, że pod tym względem przebiła Crysisa. Wspominano tutaj o audio. Dołączam się do pochwał w tym kierunku. Świetny poglos broni w zależności od tego czy jesteśmy w środku lub na zewnątrz. No co tu dużo mówić. Gra dopracowana w wielu elementach. Wytapane z HTC U11 Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 827 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Ja wczoraj skończyłem i mimo poczatkowych narzekań w ogolnym rozrachunku podobała mi się gra. Po pierwsze musiałem czułość celowania wziąć na maxa i wyłączyć całkowicie autoaim, a i tak musiałem się przyzwyczaić do sterownia (cały styczeń w bfv i cały luty w apex jednak przyzwyczaiły mnie do nieco bardziej dynamicznego i responsywnego sterowania). Na plus zdecydowanie historia, która jak mnie już złapała to ciągnęła do grania, ciekawe zakończenie, ktorego się w sumie nie spodziewałem. Gra dla ludzi co podobały się poprzedniczki (rozwinięcie formuły przez dodanie trzech obszarów sandoboksowych przeplatanych liniowymi etapami), specyficzna i pod pewnymi wzgledami archaiczna, ale napewno warta ogrania tym bardziej, że dobrych singlowych fps coraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
szurubur 114 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 W piątek zacząłem i właśnie ukończyłem grę. Jedna z moich ulubionych serii i muszę przyznac, że metro utrzymało poziom który uwielbiam. Mimo ogolnej ociężałość sterowania to klimat i historia wynagradzają to po stokroć. Swoją drogą, książki nie czytałem i czy ktoś tu może mi powiedzieć, czy jest sens po ograniu gry czy raczej jest to kopia 1:1 i nie warto już czytać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
blakuś 597 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 1 godzinę temu, szurubur napisał: W piątek zacząłem i właśnie ukończyłem grę. Jedna z moich ulubionych serii i muszę przyznac, że metro utrzymało poziom który uwielbiam. Mimo ogolnej ociężałość sterowania to klimat i historia wynagradzają to po stokroć. Swoją drogą, książki nie czytałem i czy ktoś tu może mi powiedzieć, czy jest sens po ograniu gry czy raczej jest to kopia 1:1 i nie warto już czytać? Metro Exodus to bardziej kontynuacja Metro 2035 ( trochę zmodyfikowali wydarzenia z książki ). Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 268 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Ok, jeszcze jeden trofik i wpadnie platyna. Tylko to dość wredny trofik bo za zużycie chemikaliów na czyszczenie... i to dużo. Po dwóch przejściach nie wpadło, przy czyszczeniu innych trofików też nie, a nie wiem ile mi zeszło przy poziomie stalker (bierze dość dużo za czyszczenie, chyba 40 za pusty pasek). I (pipi)a... myślałem, że jeden dziennik w Yamantau był zbugowany albo coś bo tylko cień był w miejscu dziennika, a teraz zauważyłem w rogu konsolę i gdy ją uruchomiłem spadł truposz i dziennik xD Ładnie bym sobie czekał na patcha albo coś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Zabójstwa można było robić poprzez wczytanie checkpointa. Może czyszczenie broni też tak się da? Ubrudzić na maxa, podejść, wyczyścić, wczytać i tak dopóki nie wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 268 Opublikowano 3 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 No jest taki sposób właśnie. Chyba go wypróbuję ale podejrzewam, że nie trzeba będzie długo się w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kibot 10 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Udało się komuś zdobyć kluczyki do quada? Zastanawiam się czy jest to w ogóle możliwe... Chociaż jak się podchodzi do niektórych to pokazuje się symbol kłódki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 1 godzinę temu, Kibot napisał: Udało się komuś zdobyć kluczyki do quada? Zastanawiam się czy jest to w ogóle możliwe... Chociaż jak się podchodzi do niektórych to pokazuje się symbol kłódki. Nie ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sylvan Wielki 4 533 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Metro 2033, które ukończyłem wiele lat temu bardzo mi się podobało. Metro Last Light skończyłem zraz po pierwszej części i uważam, że jest jeszcze lepszą pozycją. Exodus zaliczyłem 14 dni temu i uważam, że trzyma poziom poprzedniczek. Jeżeli komuś poprzednie odsłony serii się podobały, to i przy tej będzie bawił się znakomicie. Jedną z największych zalet gry jest niesamowity klimat. Takie postapo działa na wyobraźnię bardziej, niż to przedstawione w New Dawn. Gdy na materiałach promocyjnych przedstawiono pustynię dało się spotkać z opiniami w deseń "eeee, to nie Metro tylko jakiś Mad Maks". Spokojnie, bowiem nawet tam godzinami będziemy przemierzać niegościnne bunkry. Zresztą czas spędzony w towarzystwie pustynnego piasku też dobrze oceniam, ponieważ sukcesywnie walczył on z monotonią klaustrofobicznych, ciemnych korytarzy, bo trzeba też pamiętać, że Exodus jest dłuższy niż obie poprzedniczki razem wzięte - dual szok rozładował się podczas przechodzenia gry 4 razy, więc stawiam, że zabawa trwała jakieś trzydzieści godzin. Zresztą na klimat wpływa udanie zaprojektowana walka. Należy pamiętać, że to nie CoD i już na podstawowym poziomie trudności marnie jest z zasobami i opcja na Rambo nie przejdzie. Czyli podobnie jak w REmake, ale tutaj Metro sprawiedliwiej podchodzi do potyczek, ponieważ jedna kulka w łeb przeciwnika kończy się jego zgonem. Broni nie ma za dużo, ale dzięki modyfikacjom nie nudzimy się w tym aspekcie do samego końca gry, gdyż nawet zwykły rewolwer można przerobić na coś na kształt prowizorycznego karabinu snajperskiego. Poza tym nawet po 14 godzinach zabawy dostajemy w swoje dłonie nowe zabawki. Nie sposób nie pochwalić szaty graficznej. Wizualnie Metro Exodus prezentuje się fantastycznie. Ogrywałem wersje na PS4 Pro. Ta gra wręcz tonie w detalach i nie ma mowy o powtarzalności. Pamiętacie wybitne The Last of Us.... Tam często odwiedzaliśmy pokoje, do których nie musieliśmy wchodzić. Pokoje, w których nierzadko nie znajdowało się nic istotnego (surowce). Ot najzwyczajniej w świecie te pomieszczenia sobie istniały. I tu jest podobnie, ale na większą skalę. No i sama stylistyka robi wrażenie. Każdy z etapów bardzo mi się podobał i raz jeszcze powtórzę, że różnorodność scenerii wyszła grze tylko na dobre. No i ta niesamowita gra świateł.... Czasami tekstury dłużej się doczytują, grze zdarza się zgubić nieco klatek, niemniej całość i tak robi wrażenie. Dodam, że postacie są bardzo dobrze wykonane. Mimika trochę drewniana, ale przynajmniej kobiety wyglądają ładnie - Olga Jak wieść niesie na One X otrzymujemy natywne 4k, które robi wrażenie. Tej wersji jeszcze nie sprawdzałem, ale pograłem na PCMR. Na 1080ti nie da się zyskać stałych 60 k/s przy 4k i ultra, ale to nie jest tak jak w sieci piszą. Ot czasami gra hula w 40 klatkach, czasami w 60. Zdarza jej się podskoczyć nawet do osiemdziesięciu. Inna sprawa, że sprawdzałem pierwszy etap, a zapewne taka Tajga da podzespołom bardziej w kość niż początkowy etap. Oczywiście po zabawie z suwakami można cieszyć się płynną rozgrywką w natywnym 4k. Piękna gra, ale zarzyna PC bezlitośnie. Świetnie wypada też sfera audio. Już muzyka z intro szalenie mi się spodobała. Podczas samej rozgrywki jest równie dobrze, a to co przynosi ostatni etap - klimat + dźwięk Coś niebywałego. Podsumowując Metro Exodus bardzo mi się podobało. Tytuł ten kapitalnie wygląda, znakomicie przy tym brzmi. Zapewnia długą, soczystą rozgrywkę. Taki trochę FPS w starym stylu. Dobrze, że nie kombinowano z multi, bądź jakimś odłamem battle royale. Natknąłem się na kilka błędów, ale grę kupiłem dwa dni przed premierą, więc drobne problemy na barki tego można zrzucić. Ogólnie zgadzam się z chłopakami z Easy Allies, że gra zasługuje na 8.5/10. Komu poprzedniczki się podobały, niech atakuje śmiało. Jeżeli ktoś nie grał, powinien ten stan rzeczy nadrobić. 9/10 - grafika; 9/10 - audio; 8/10 - grywalność; 8+/10 - ocena końcowa; P.S. @Farmer specjalnie dla ciebie Galeria: Edytowane 4 Marca 2019 przez Sylvan Wielki 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 @Voytec @Wredny Pamiętacie zapewne naszą dyskusję na temat rendera Metro, o downgradzie raczej nie ma mowy dowieźli Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 446 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Co nie zmienia faktu, że tamto był target render plus trochę podrasowanego gameplayu z poziomem interakcji niespotykanym w grze właściwej Ale zgadzam się - graficznie dostarczyli, downgrade'u nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Ja zaczynam powoli zalowac ze nie wzialem na peceta. Ten lag w sterowaniu to jest dla mnie dramat, na razie odpuszczam i czekam z nadzieje na patch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Teraz, Grabek napisał: Ja zaczynam powoli zalowac ze nie wzialem na peceta. Ten lag w sterowaniu to jest dla mnie dramat, na razie odpuszczam i czekam z nadzieje na patch. powiedzieli ze juz pracuja nad rozwiazaniem problemu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Xd https://gearnuke.com/metro-exodus-update-version-1-03-patch-notes/ no nic, chyba wieczorem odpale 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
nobody 3 504 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 to czekam na wersje goty której nie bedzie z tą łatką na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza
pistaczek 43 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Grabek napisał: Xd https://gearnuke.com/metro-exodus-update-version-1-03-patch-notes/ no nic, chyba wieczorem odpale Daj znać jak tam sterowanie, bo mnie totalnie odrzuciło. Jestem ciekaw jak po łatce. Edytowane 4 Marca 2019 przez pistaczek Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 1 godzinę temu, Grabek napisał: Xd https://gearnuke.com/metro-exodus-update-version-1-03-patch-notes/ no nic, chyba wieczorem odpale o kooorwa patrze, że nowe posty w temacie i se myślę, że napisze stękanie o patcha a tutaj to cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Godzinę temu, pistaczek napisał: Daj znać jak tam sterowanie, bo mnie totalnie odrzuciło. Jestem ciekaw jak po łatce. No jest duzo lepiej. Opoznienia minimalne, nie przeszkadzaja jak przy premierze. Dla mnie jeszcze jednak za mala czulosc mimo ustawien maksymalnych. Ale dobrze sie smiga po paru minutach przyzwyczajenia postarali sie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
pistaczek 43 Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 9 minut temu, Grabek napisał: No jest duzo lepiej. Opoznienia minimalne, nie przeszkadzaja jak przy premierze. Dla mnie jeszcze jednak za mala czulosc mimo ustawien maksymalnych. Ale dobrze sie smiga po paru minutach przyzwyczajenia postarali sie Dzięki. Będzie podejście nr 2. Z tego co pisali będą jeszcze nad tym pracowali. Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 moim zdaniem praktycznie nic się nie zmieniło, lag jest jak ch,uj i responsywnosc to tragedia, no ale gierka jest bardzo fajna i napewno dokończę Cytuj Odnośnik do komentarza
GSPdibbler 169 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Wydaje mi się czy motyw z leśnymi dziećmi nie jest przypadkiem nawiązaniem do "Władcy Much"? Cytuj Odnośnik do komentarza
keczu78 55 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Czyli można szukać ciekawej oferty Np. Olx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 024 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 https://youtu.be/E0OYyQMM-DU https://youtu.be/E0OYyQMM-DU ale ten kawałek "robił" podczas sesji... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi