balon 5 343 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Pytanie deko z czapy. Gdzie jest ładniejsza graficzka po paczach „next gen”? W Cyberze czy w Metro? Ogólnie lubię fps ale tutaj chyba jest jakiś tam nacisk na fabułę?, no i wspomógłbym Ukraińców. Cytuj
mario10 530 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Cyberka nie grałem, ale po tym początkowym etapie Metro wygląda na prawdę ładnie Gram na PS5 choć teraz zabiłeś mi klina czy mam wersję ps4 czy ps5 Cytuj
izon 995 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 8 minut temu, balon napisał: Pytanie deko z czapy. Gdzie jest ładniejsza graficzka po paczach „next gen”? W Cyberze czy w Metro? Ogólnie lubię fps ale tutaj chyba jest jakiś tam nacisk na fabułę?, no i wspomógłbym Ukraińców. W wersji na PC zdecydowanie Cyberpunk, na konsoli zdecydowanie Metro 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Ofc chodziło mi o konsole. No to nieźle to musi wyglądać, bo dla mnie Cyber po paczu „next gen” wygląda mega. 60 klatek w tym Metro jest? Cytuj
mario10 530 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 A teraz chyba na psn jest promocja za 31zł Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Warto. Klimat jest tak gęsty, że można ciąć nożem, w dodatku jest "swojsko" przez tę wschodnią otoczkę. No i wygląda obłędnie, zwłaszcza w kwestii oświetlenia. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 1 minutę temu, mario10 napisał: A teraz chyba na psn jest promocja za 31zł Looo to dużo ich nie wesprę:) A jak klateczki na „next genach”. Jest 60? Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Płynne 60 (PS5). 1 Cytuj
mario10 530 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Opublikowano 21 kwietnia 2022 Ja kupiłem już jakiś czas temu ale widzę, że promka nadal jest na psn więc warto ograć nawet tak małą cegiełką wspomóc 1 Cytuj
mario10 530 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Początek za mną teraz wysiadłem już z pociągu i zaczynam zwiedzać. Pięknie ta gra się prezentuje co prawda strzelanie jakieś takie dziwne, przynajmniej na razie, ale poza tym wydaje się bardzo spoko. Cytuj
knotek 211 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Dla mnie ten specyficzny gunplay to był na plus. W końcu nie biegamy tu z giwerami rodem z CoD czy Far Cry. 2 Cytuj
mario10 530 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Może tak być, że po przyzwyczajeniu się do mechaniki strzelania będzie to działać na plus. Zobaczymy po dłuższym czasie gry Cytuj
knotek 211 Opublikowano 4 maja 2022 Opublikowano 4 maja 2022 Wydaje mi się, chociaż to było dawno więc głowy nie dam, że w Metro 2033 i Last Light strzelanie było jeszcze bardziej surowe. I jakoś mi to pasowało 2 Cytuj
mario10 530 Opublikowano 5 maja 2022 Opublikowano 5 maja 2022 Może być, że faktycznie to kwestia przyzwyczajenia do mechaniki gry i po jakimś czasie będzie w porządku Cytuj
messer88 6 485 Opublikowano 5 maja 2022 Opublikowano 5 maja 2022 Trzeba się przyzwyczaić, dramat to był jak się z jakiejś gry fps Multi wskoczyło w Metro. Straszne drewno. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 Szkoda ze tu nie ma mechanik typu aim and cover. Nawet w cyberku, który jest RPGiem wciśnięcie L2 zza osłony wynurza nas, a tu? Kółko by kucnąć, L2 żeby przycelowac w ścianę, wiec trzeba wstać kółkiem, szybko strzelić, schować się kółkiem. Ale drewno, nie mam żadnej frajdy z walki między skrzyniami Cytuj
mario10 530 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 No to jest trochę słabe ale teraz Spoiler Napadam na obozowisko Barona i już się do tego strzelania przyzwyczaiłem Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 Na razie jestem w miarę na początku, z 1.5h max. Póki co jest prowadzenie za rączkę, a czy potem nagle robi się fabularne rozwodnienie i sandbox typu Far Cry, czy raczej przemy do celu korytarzem? Grałem wcześniej wyłącznie w Last Light na PS3 i juz za bardzo nie pamiętam. Cytuj
mario10 530 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 Teoretycznie jest dość otwarta mapa i robisz co chcesz, ale nie są one jakoś obszarowo duże więc do ogarnięcia choć ja też jestem dopiero +- połowa gry. 1 Cytuj
Pure Bladestone 151 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 (edytowane) Te Metro ma zepsutą mechanikę strzelania i sterowania. Pamiętam kiedy grałem to robiłem się nerwowy przez samo obracanie kamerą, gra niby działa w 60 fps na PS5, a czuć imput lag, jakieś niespotykane zmulenie. Jakoś na PS4 mi to kiedyś nie przeszkadzało w tej samej grze. Dla porównania jak odpaliłem Returnal to miałem wrażenie jakbym grał w 120 fps mimo, że gra działa tylko w 60. Responsywność jest tak samo ważna jak liczba fps. Przez te sterowanie i nachalne dialogi rodem z gier z kiosku przestałem lubić tą serię. Edytowane 20 maja 2022 przez Pure Bladestone Cytuj
messer88 6 485 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 Godzinę temu, _Red_ napisał: a czy potem nagle robi się fabularne rozwodnienie i sandbox typu Far Cry Będzie później taka jedna większa mapka którą myślę że można lekko tak przyrównać. Ale możesz się skupić na znacznikach i robić story, ominiesz tylko wtedy parę upgrade sprzętu i broni. No i klimatyczne miejscówki. Fabularnie gierka będzie dobra do końca bez przynudzania. 1 Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 20 maja 2022 Opublikowano 20 maja 2022 Mam tylko lekkie obrzydzenie grać po rusku xd A input laga jako takiego nie czuje w ogóle, a jestem wyczulony na brak responsywnosci. Za to jest podobny sposób obracania kamery jak w Cyberku na defaultowych ustawieniach, tj. kamera rozpędza się przy obrocie (wpierw wolno, po ułamku sekundy full speed). Tam nazywało się to jakoś rotating bonus czy cos i można było wyłączyć dla gładszego obracania. update podoba mi się podejście epizodyczne, tj. kawałek mapki, zwiedzamy i jedziemy dalej, a nie ubi sandbox style. Klimat się wylewa, uwielbiam post apo itp. Ale co tu się odjebuje z celowaniem? Mam lunetę 4x, Zombiaki sobie idą w moją stronę, przymierzam w głowę i dupa, pocisk przelatuje. Hitbox nie zaliczony. No kurde trzeba chyba z 3 metrów w korpus strzelać bo nie wiem co z tym aimingiem nie gra. Cytuj
mario10 530 Opublikowano 25 maja 2022 Opublikowano 25 maja 2022 Wczoraj skończyłem Metro Exodus i jest to dobra gra może dobra z plusem. Co mi się podoba w tej grze to oprawa wizualna. Wygląda to na prawdę świetnie, lokacje są różnorodne, a najbardziej mi się podobała ostatnia lokacja Martwe Miasto, miasto w śniegu w takim mrocznym klimacie. Ogólnie na PS5 gra wygląda bardzo ładnie. klimat czuć bardzo dobrze. Fabuła też niezła jak na kolejną część. Strzelanie takie sobie, ale po jakimś czasie się przyzwyczaiłem i nie było problemu. Ciekawy pomysł na lokacje choć Ci główni antagoniści tacy bez wyrazu i nie za bardzo będę ich pamiętał za jakiś czas. Wkurzały mnie takie drobne rzeczy w tej grze mapa i znacznik na niej położenia, ktoś zrobił czerwony znacznik na czerwonej lupie czasem musiałem podejść do tv żeby zobaczyć, w którą stronę jestem odwrócony. Po drugie milczący Artem, szkoda, że nie dali mu głosu i normalnie nie uczestniczył w dialogach. Ogólnie gra spoko, ale takie 7-8/10 bym dał. Ps. Właśnie zaglądnąłem do jakiegoś poradnika i się okazało, że Spoiler wszystko co mogłem zepsuć w tej grze to zepsułem , po walce z Baronem jeden z moich ziomków został tam dalej walczyć, po przejściu moczar koleś dostał strzałę podczas ucieczki bo zabijałem tubylców, hello atakowali mnie to się broniłem więc z tego co wyczytałem miałem jakieś kiepskie zakończenie. Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 6 czerwca 2022 Opublikowano 6 czerwca 2022 W dniu 25.05.2022 o 09:51, mario10 napisał: mapa i znacznik na niej położenia, ktoś zrobił czerwony znacznik na czerwonej lupie czasem musiałem podejść do tv żeby zobaczyć, w którą stronę jestem odwrócony. Myślałem, że to kwestia ustawień mojego tv, ale jednak nie XD Też właśnie gram w ten tytuł i mega mnie ten znaczek irytuje! I wkurza też ciągłe zaznaczanie przed misjami, żeby postarać się przejść ją bez rozlewu krwi, ale po pierwsze czasem trwa to mega długo przez co robi się nuda, a po drugie nawet nie wiadomo jaki jest w tym cel. Pewnie chodzi o inne zakończenie, ale po przejściu misji nic nie wskazuje na to, czy zrobiliśmy coś dobrze czy źle Cytuj
mario10 530 Opublikowano 6 czerwca 2022 Opublikowano 6 czerwca 2022 Jak chcesz mieć "dobre" zakończenie to zerknij do opisu jakiegoś. Ja generalnie eliminowałem wszystkich po cichu, ale faktycznie trzeba ich nie zabijać tylko omijać, ale ja czułem pewną sprzeczność. Jak w jednej lokacji starałem się nie zabijać miejscowych to zaraz nie miałem zasobów, ale da się to zrobić. No ten znacznik jest mega wkurzający. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi