Skocz do zawartości

Shadow of the Colossus Remake

Shen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gra długa jest. Wydłużyć ją mogą poszczególne Kolysy czy jakieś inwidualnie problemy z dotarciem do celu. No ale twój czas, biorąc pod uwagę że nie grałeś w to nigdy jest mega. Ja pisałem że pierwsze przejście zajęło mi 16-18h xD pomyliło mi się coś ale grałem w to ponad 10 lat temu (w wersję na PS3 nie grałem). Dotarłem do starych notatek i wyszło 8:40 ale pamiętam, że dość dużo lizałem :P

Opublikowano

No gra normalnie zajmuje ok te 8h, ale wiadomo jak to jest, jeden będzie grał 10h, a drugi skończy w 5h. Pierwsze przejście Remastera zajęło mi mniej niż 8h, a wiedziałem gdzie są wszystkie kolosy, jak je pokonać itd.

Wczoraj skończyłem Hard+ i zacząłem robić TT, poszło bardzo sprawnie, bo trofik za wszystkie przedmioty wpadł w mniej niż dwie godziny :D Jak już wspominano w temacie, najgorszy jest chyba Gaius (#3), ale jak już mamy dobry plan to można go na spokojnie ubić w 4 minuty i to wykorzystując rozbicie pancerza. Cała reszta padała za pierwszym razem. Zostało mi napakowanie staminy i wejście na górę świątyni, co mogę już spokojnie zrobić.

Zebrał ktoś wszystkie skarby? Aktualnie mam 30 i chyba się pokuszę o wszystkie.

Gość suteq
Opublikowano

W świecie znalazłem kilka jaszczurek biegających tak po prostu po trawie, ale w statystykach ciągle pokazuje mi 0. Wśród wszystkich jaszczurek są jeszcze jakieś specjalne czy gra mnie trolluje? 

Opublikowano (edytowane)

Przejście gry zajęło mi ok 12 h na Normalu. Gdyby nie problemy z kamerą spokojnie bym się uwinął w mniej niż 10. Aha, w pierwowzór na PS2 nigdy nie grałem, podobnie jak remastera z PS3. Z podpowiedzi Youtuba skorzystałem jedynie na okoliczność najgorszego do przejścia dla mnie czerwia z Diuny oraz ostatniego bossa... 

Edytowane przez Czezare
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Square napisał:

Jak widzisz nową kapliczkę to wiedz, że jest tam jaszczurka ze święcącym ogonem.

A czasem nawet kilka - wystarczy odjechać na pewną odległość i wrócić - pojawi się następna (chyba na dwóch kapliczkach są nawet 3 sztuki).

Edytowane przez Wredny
Opublikowano

Gdzieś widziałem, że można zjechać na plaże. Jak to zrobić? Może macie jeszcze jakieś ciekawe, opcjonalne miejsca oprócz ogrodu na szczycie? 

Gość suteq
Opublikowano (edytowane)

Dobra skończyłem.

Czas stanął na 4:59:24 więc zmieściłem się w 5h. :D 

O dziwo większość kolosów poszła w miarę sprawnie, ale trójka z nich w tym ostatni zajęła mi znacznie dłużej niż się spodziewałem.

Ogólnie to mam duży problem z oceną tej gry. 

Czy jest teraz opcja swobodnego łażenia po świecie po ukończeniu gry? W sensie jak kliknę Continue to będzie git czy wywali mi NG+? 

Edytowane przez suteq
Opublikowano

Piękny wywiad DF Retro z panami z Bluepoint. Można się wielu ciekawostek o działaniu gry dowiedzieć, np. tego, że w remake'u działają tak naprawdę dwa silniki jednocześnie - nowy od Bluepoint do renderowania wszystkiego i oryginalny odpowiedzialny za całą logikę gry. Polecam serdecznie.

• Plusik 5
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W sumie nie predko pogram w remake, choc kusi, ale dalej czekam az ps4 pro spadnie z ceny.

Apropo niedlugo bede w posiadaniu bardzo rzadkiego beta buildu z oryginalnego Sotc, wiec w sumie jaram sie tym bardziej niz remakiem :D Moze cos ruszy i wkoncu bede filmiki wrzucal znowu ze swiata Sotc.

4q3qdx.png

Edytowane przez Pikol
  • Plusik 1
  • Haha 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam troche problem z ta gra.

Przeszedłem na ps2, wbilem platyne na ps3(chyba z 5/6 razy przeszedłem)

Teraz w mm kupilem za 69zl grzech nie brac...

Niby remake, grafa bdb(nowy tv 4k hdr+ pro)muza wiadomo wypas ale jakos mnie nie porwalo jak kiedys.

Nie ma niestety żadnej tajemnicy, dokladnie pamietam niemal wszystkie kolosy i strategie na nie.

Zazdroszczę tym co 1 raz grali.

Mam ze 2.5h i juz 8 kolosow zrobionych... a troche nawet zwiedzalem, zabilem kilka jaszczur itd.

Robie po 2 kolosy i wylaczam bo przysypiam confused.gif

Szkoda ze nie pokusili sie o dodanie nowych kolosow, sterowanie tez momentami wqrwia ale ta gra zawsze tak miala.

Troche zepsulem sobie wspomnienia po tej perełce.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja też wymasterowałem wersje na PS2 i PS3, wciąż jednak mnie ta gra bawi. Są nowości typu pay2win (preorderowe kody na mućkę, miecz i łuk), zbieranie pierdół na miecz Dormina i jeszcze jedna lub dwie osobne zagadki, których nierozwiązane (freski z kozłami i heksy). Nic nowego dodać nie mogli ponoć (a szkoda, gdyby dodali proto lokacje i chociaż kilka kolosów z milestone'ów to pewnie więcej fanów by się skusiło). Ja kupiłem razem z TLG za 80zł każda i nie żałuję.

Fantastycznie odrestaurowali lokacje, kolosy też, ale to właśnie enviro robi największe wrażenie. Zarzuca się, ze zmienili kolorystykę na bardziej realną z tonacji turkus/błękit/nijaki, ale na PS2 wyglądało jak wyglądało ze względu na charakter możliwego do zastosowania oświetlenia (a przepalenia nadal są obecne, mogliby się tego pozbyć...), mgła maskująca niedoróbki i doczytywanie obiektów etc. Gram na Slimie na zwykłym 1080p i jestem bardzo zadowolony (geolodzy pewnie dostają orgazmu na widok formacji skalnych, które grają tutaj pierwsze skrzypce). Fizyka jest taka sobie, czyli taka sama jak na PS2 i remasterze na PS3. Koń to dramat, ludzik miota się bezwładnie, ale da się z tym żyć. Bardziej narzekam na kolizje (lipny system krawędzi i dziwnie to podzielone na kolosach). Są te bugi jak np. błędy w oznaczaniu dupereli na mapie (u mnie na "none" wyświetla wszystko, a na "shrines and colossi" nic, czasem 14 kolos stoi jak idiota w miejscu, 15 nie chce podejść pod skok, 3 nie chce (pipi)*ć pałą o glebę, a 9 podejść pod gejzer, kilka razy szukając świecidełek zaklinowałem się na amen w skałach, są też błędy w rozpoznawaniu ostatniego save'a którego gra tak nie widzi (tylko te auto po ubiciu kolosów i modłach przed obeliskiem), brak muzyki sweet horse na napisach tylko jakaś bezpłciowa plumkanina, pewnie i się w czasie nie zgrywała >> v1.01). Mimo wszystko to jest świetny remake i szczerze powiedziawszy to do starej wersji już bym nie wrócił za Chiny ludowe.

W dniu 21.02.2018 o 09:10, Rayos napisał:

odpuść sobie ICO bo jest tragicznie słabe

argowtfpn_qerrseq.png

- - -

A co do czerwia to pamiętam jak miałem z nim problem na PS2. Wystarczy trzymać R1 i postać sama się odwraca, puszczać jak ślepie się wyłoni z piachu (i tak jest bardzo duża tolerancja, nie musi to być idealnie oko), koń biegnie sam a trzymając trójkąt biegnie nadanym mu wcześniej pędem, więc nie trzeba ciągle klepać tego przycisku, jedynie co jakiś czas korygować tor prawo/lewo na gałce. Nie ma innej na niego taktyki, więc trzeba to opanować.

Ktoś narzekał tu na 16 kolosa. Nie trzeba nawet kłuć grabki i strzelać w ramie. Można mu od razu wskoczyć na serdak korzystając z przyspieszenia podnoszonej ręki. I ja do czasu PS4 myślałem, że to właśnie tka się go zabija... ^^

• Plusik 2
Opublikowano
28 minut temu, Berion napisał:

błędy w oznaczaniu dupereli na mapie (u mnie na "none" wyświetla wszystko, a na "shrines and colossi" nic

To nie jest bug, po prostu opis przy przycisku oznacza co będzie się wyświetlało po jego wciśnięciu, a nie aktualnie. Sporo gier tak ma.

30 minut temu, Berion napisał:

brak muzyki sweet horse na napisach tylko jakaś bezpłciowa plumkanina

Hmm, a wydawało mi się ,ze jest dokładnie to samo. Możesz zarzucić filmikiem, o co Ci dokładnie chodzi?

• Plusik 1
Opublikowano

Jakiś czas temu ukończyłem wersję na PS3, by w końcu doświadczyć w całości (mniej lub bardziej) oryginału. Wczoraj zlądowała u mnie płytka z remakiem i... słodki Jezu a nasz Panie, jak to wygląda :obama:. Ja wiem, że to różnica dwóch generacji, ale jestem pod kolosalnym wrażeniem. Szanuję dodatkowo za pozostawienie fizyki i gameplayu dokładnie takimi, jakimi znamy je z oryginału (zasługa działania dwóch silników obok siebie). No Panowie z Bluepoint bardzo mi imponują swoją robotą. Jak oni dostarczą Demon's Souls w końcu to nie będzie co zbierać.

Opublikowano (edytowane)

@Square Ale jestem głupi, faktycznie tak to działa. Przekonany byłem, że wyświetla się obecnie ustawiony, a nie do ustawienia. Moim zdaniem to nieintuicyjne (i bezsensowne). Lepiej by było jakby zrobili legendę, na której odznaczałoby się to czego się nie chce jak w wielu sandbox'ach. Mogliby też zostawić odkrytą mapę w game+ (a swoją drogą, tego na PS2 chyba nie było, po zzoomowaniu można dostrzec "ruch" chmur niezależnie od mapy względem jej przesuwania - fajny efekt).

Ta muzyka jest, ale dopiero pod sam koniec scenek w ogrodzie, na PS2 z tego co kojarzę leciała przez całe napisy.

@raven_raven Porównanie najlepiej to wygląda na zamku 15 kolosa, arena piaskowego czerwia i chyba tego psa nr. 11 (trawa do kolan), super zrobili zalaną grotę i świątynię z kolosem, któremu strzela się po łapach. W menu za Reminiscence Mode jest kilkanaście takich zestawień.

- - -

Kilka screenów :) dla maniaków screenshotowania jak ja:

https://www.dropbox.com/sh/s37gepwozi365go/AAAJnGeLzOJKEA_YmXjSGl0ta?dl=0

Edytowane przez Berion
Opublikowano

Przeszedlem, 6h troche problemow z ostatnim kolosem(kamera+sterowanie= spadlem z 5 razy....)
Co by nie mówić zakonczenie mocno robi, wzruszylem sie.
Muzyka wiadomo 11/10 .
Piekna gra, zwlaszcza jak ktos odkrywa ja po raz pierwszy.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

CkwMTOT.jpg

No i siadła platynka :banderas: Nie było jakoś trudno, ale maxowanie health/stamina to nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Time triale na hard też jakieś ciężkie nie były. Większość padła za 2/3 razem. Nad gierką nie będę się spuszczał, bo wiadomo że cudo z genialną muzyką. Za małolata jak grałem na ps2 to srałem w majty podczas walk z kolosami i nawet nie próbowałem maksować. Tutaj już musiałem zdobyć ten komplet. 9,5/10 :fsg: 

Edytowane przez sprite
  • Plusik 1
  • Lubię! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie kończę kolosy, został mi jeszcze jeden do pokonania. W pewnych aspektach gra ociera się o małe dzieło sztuki, ale osobiście maksymalnej noty bym nie wystawił. Widać, że gra pochodzi z ery ps2, bo widać wiele archaizmów, takich jak poruszanie się postaci (straszne drewno), sterowanie Agro (ile to k**w poleciało jak nie jechał tam gdzie chciałem, albo blokował się na byle kamieniu). Nic to jednak w porównaniu z magią jaką ten tytuł generuje. Po pierwsze kolosy, a raczej KOLOSY, w mało której grze każdym  kolejnym przeciwnikiem jest boss. Po drugie, to jak poradzili sobie z przeniesieniem gry na ps4, te widoki i przede wszystkim futro. Tak jak pisałem na wstępie, gra wg. mnie nie jest na 10, głównie poprzez archaizmy, ale każdy posiadacz ps4 powinien w nią zagrać, a raczej doświadczyć, bo tę grę się przeżywa. Ja po pokonaniu każdego kolosa czułem smutek. Polecam i wracam dokończyć tę niesamowitą przygodę.

• Plusik 4