Czoperrr 5 239 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Dostałem rachunek na 133zł w porównaniu do 103zl z zeszłego miesiąca. Spora podwyżka, nigdy nie przekroczyłem 110zł za miesiąc. Cytuj
LiŚciu 1 305 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 17 godzin temu, Welna napisał: Maty grzewcze Słyszałem o tym. To się kładzie na jakim etapie? Pod wylewke czy wyżej? Porównywałeś z klasycznym ogrzewaniem podłogołowym z rurkami? Cytuj
bulgot72 17 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 U mnie niestety nie zapowiada się różowo. Pierwsza zima w nowym domu. Home office dla 2 osób (wiadomo, ze konsola + tv wtedy chodzi częściej, trzeba się jakoś odstresowywać ), pralkosuszarka, 2 lodówki (druga na piwerko w garażu ) i ogrzewana klimą antresola, w której mam pokój audio. Cała chata wyłącznie w podłogówce plus gaz, stąd na antresoli nie dało się zrobić innego. Na wiosnę fotowoltaika wjedzie. Cytuj
Bielik 746 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Weszła opłata mocowa, kara OZE też już jest naliczana + podwyżki cen za kwh klepnięte przez URE. Zapraszam do kontaktu piękni kawalerowie, zakładamy foto Tylko opłata kogeneracyjna wypadła w tym roku z rachunku za prąd. Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Godzinę temu, LiŚciu napisał: Słyszałem o tym. To się kładzie na jakim etapie? Pod wylewke czy wyżej? Porównywałeś z klasycznym ogrzewaniem podłogołowym z rurkami? Ja mam pod wylewka , ale to moze byc tez pod tynkiem a nawet na suficie ( pod wylewka najlepiej bo podloga ciepla). Termostaty w kazdym pokoju oddzielnie sterowane. 6 stref dzienni czyli np zmniejszasz na noc. jak wychodzisz do pracy , masz stale juz godziny to tez sobie ustawiasz , ze temp spada do np 19' , i rosnie np 1h przed powrotem. To jest tak , Cala instalacja kosztowała mnie 75k ( teraz taniej bo sie vat zmniejszyl itd ) Panele + maty + pompa ciepla powietrze powietrze do grzania wody. Przy duzym zuzyciu pradu: 2 tv , konsole , 2 lodowki , pralka, suszarka, plyta elektryczna , rekuperacja male dziecko wiec ktos caly czas w domu ( chwilowo mam stala w dzien temp bo przy pandemii wiecej sie siedzi w domu) itd. Koszty sa troche wyzsze , ale defakto jest to obliczone tak zeby byc w okolicach 0 +/- powiedzmy 1000 PLN rocznie. Jesli po tej zimie , gdzie bylo u mnie -25 , pandemia, caly dzien w domu, home office , gierki , zamkne sie w okolicach calego rachunku 2000 PLN rocznie to bede mega zadowolony. Moi rodzice placa rocznie 2400 za prad + 4000 PLN za gaz = 6400 - moje 2000 to teoretycznie zaoszczedzam 4k rocznie mniej wiecej Koszt instalacji calosci byl o jakies 45 k wyzszy niz instalacji gazu itd. Wiec w 10 lat mi sie zwroci roznica Cytuj
LiŚciu 1 305 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Ja za prąd i gaz za mieszkanie płace ok 6000 rocznie + woda więc taka opcja o której piszesz się mocno opłaca. Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Co to za mieszkanie, bo to brzmi na mocno zawyżone, żeby na same podstawowe opłaty tyle szło. Cytuj
bulgot72 17 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Faktycznie sporo. Ile z tego to gaz i ile masz metrów? Cytuj
LiŚciu 1 305 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Square napisał: Co to za mieszkanie, bo to brzmi na mocno zawyżone, żeby na same podstawowe opłaty tyle szło. Gaz wychodzi średnio ok. 300 pln miesięcznie (oczywiście lato mnie, zima więcej) to masz ok. 3600 pln rocznie Prąd mniej więcej 200 pln miesięcznie (właśnie patrze na rachunek - 195 pln) Mieszkanie 2 poziomowe - prawie 100mkw, ogrzewane gazem. 4 osoby, home office, TV i konsole non stop działają no i woda lana na potęge bo dzieci chcą popływać a że woda też gazem podgrzewana to podnosi zużycie Na szczęście mieszkanie bezczynszowe więc i tak wchodzi taniej niż w bloku z czynszem, Edytowane 21 stycznia 2021 przez LiŚciu Cytuj
balon 5 370 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 12 godzin temu, Welna napisał: Termostaty w kazdym pokoju oddzielnie sterowane. 6 stref dzienni czyli np zmniejszasz na noc. jak wychodzisz do pracy , masz stale juz godziny to tez sobie ustawiasz , ze temp spada do np 19' , i rosnie np 1h przed powrotem. To samo mam na klasycznej podłogówce i gazie, ba w salonie mam nawet dwa termostaty To jest w sumie taki domkowy standard. 12 godzin temu, Welna napisał: Koszt instalacji calosci byl o jakies 45 k wyzszy niz instalacji gazu itd. Wiec w 10 lat mi sie zwroci roznic No coś tanio ta instalacja gazowa wyszła. Ja za całą instalację (gaz, podłogówka i trochę klasycznych grzejników u góry) t.j. robociznę i sprzęt oraz materiał zapłaciłem w 2012 35 tys. 12 godzin temu, Welna napisał: Jesli po tej zimie , gdzie bylo u mnie -25 , pandemia, caly dzien w domu, home office , gierki , zamkne sie w okolicach calego rachunku 2000 PLN rocznie to bede mega zadowolony. A to mega wychodzi. Mi za gaz rocznie ok 3500, a za prąd ok 1700: Winszuje! Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 17 godzin temu, LiŚciu napisał: Na szczęście mieszkanie bezczynszowe więc i tak wchodzi taniej niż w bloku z czynszem, Teraz od kiedy są firmy zajmujące się obslugą bloków czynsze są mega tanie. Jak ktoś utrzymuje całą administrację osiedla to płaci sporo. Ja płacę 3,4 zł od metra w tym są , śmieci, obsługa windy, fundusz remontowy, utrzymanie powierzchni wspólnych i zaliczka na wodę. W KRK płacimy 3,8 zł od metra i tak się złożyło ,że akurat ta sama firma nas obsługuje. Cytuj
Wojtas1986 1 622 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 @balon , wełna napisał że koszt był wyższy o 45k a nie że tyle wynosił. Cytuj
balon 5 370 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 31 minut temu, Wojtas1986 napisał: @balon , wełna napisał że koszt był wyższy o 45k a nie że tyle wynosił. No tak zgadza się, czyli instalacje gazową wyliczyli mu na 30 tys, a ja zapłaciłem 35 w 2012, a domu nie mam większego. No chyba że on podawał cenę bez pieca albo też tak dawno wykańczał dom, ale wątpię bo maty grzewcze 10 lat temu to był kosmos. Cytuj
malin1976 110 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 Wszyscy ciągle gadają o podwyżkach prądu a ja od 7 lat płacę 200 zł plus minus 20 zł za dwa miechy choć tak w połowie tego okresu wjechała nowa energooszczędna lodówka a to ten sprzęt pobiera najwięcej prądu w mieszkaniach . Czynsz w spółdzielni mieszkanie 48 metrów w tym ogrzewanie kaloryfery cała zima termostat na 3 bo jak nie ma 22 stopni to nie da się żyć , woda zimna i ciepła po 5 metrów sześciennych na miesiąc , śmieci 40 zł na dwie osoby , fundusz remontowy 2 zł na metr . Całość 640 zł jak się wprowadzałem miałem 550 zł . Do tego internet 50 zł i dwa telefony po 25 zł w plush na kartę . Opłacam do tego apki netflix i canal + oraz spotify . Wszystkie opłaty miesięczne to nawet nie 1000 zł więc szału nie ma . A zarobki wzrosły sporo więcej niż te podwyżki przecież . Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 4 godziny temu, balon napisał: No tak zgadza się, czyli instalacje gazową wyliczyli mu na 30 tys, a ja zapłaciłem 35 w 2012, a domu nie mam większego. No chyba że on podawał cenę bez pieca albo też tak dawno wykańczał dom, ale wątpię bo maty grzewcze 10 lat temu to był kosmos. Nie no tak mowie mniej wiecej bo finalnego kosztu to nie mam Jesli instalacja gazu byla by jeszcze drozsza wiec wtedy tym bardziej sie to oplaca Cytuj
balon 5 370 Opublikowano 22 stycznia 2021 Opublikowano 22 stycznia 2021 No super opcja. Jakbym teraz budował dom to też bym tak zrobił. Niestety jak pomyśle o tym okresie to mi się odechciewa i już chyba nigdy się nie wybuduje (tyle problemów XD ), choć nie powiem wiele rzeczy w obecnej chacie mnie strasznie denerwuje o zrobiłbym to teraz inaczej mądrzejszy o doświadczenia i mając większe środki. Cytuj
bulgot72 17 Opublikowano 23 stycznia 2021 Opublikowano 23 stycznia 2021 No super opcja. Jakbym teraz budował dom to też bym tak zrobił. Niestety jak pomyśle o tym okresie to mi się odechciewa i już chyba nigdy się nie wybuduje (tyle problemów XD ), choć nie powiem wiele rzeczy w obecnej chacie mnie strasznie denerwuje o zrobiłbym to teraz inaczej mądrzejszy o doświadczenia i mając większe środki.Mam dokładnie tak samo. A mieszkam dopiero pół roku. Człowiek mógłby chatę budować w VR, zobaczyć jak to wyszło i później dopiero na żywo robić bogatszy o te doświadczenia. Cytuj
balon 5 370 Opublikowano 23 stycznia 2021 Opublikowano 23 stycznia 2021 Pierwszy dom buduje się dla wroga Drugi dom dla przyjaciela Trzeci dla siebie. Cytuj
maciekww28 848 Opublikowano 23 stycznia 2021 Opublikowano 23 stycznia 2021 (edytowane) U mnie zawsze było do 280 pln, teraz dostałem 340 Nie powiem, trochę się zdziwiłem. Najlepsze że prądu wykorzystałem za 150 zł a reszta to ich chore opłaty No chyba że baba przy spisywaniu podała orientacyjne zużycie, czasem nie chce się jej szafki z licznikiem otwierać Edytowane 23 stycznia 2021 przez maciekww28 Cytuj
_Red_ 12 061 Opublikowano 7 marca 2021 Opublikowano 7 marca 2021 W końcu przyszło naliczenie za energię. Cały ostatni rok wychodziła prognoza 89 zł / 135kWh (0,66zł/kWh). Z racji pracy zdalnej szło sporo prądu, więc zgodnie z przewidywaniem doliczyli mi niedopłatę i teraz oszacowali większą prognozę na ten rok: 113 zł / 159 kWh (0,71 zł/kWh). Podwyżka ceny jednostki to ~7,5% i chyba takie predykcje były w mediach w związku ze wzrostem cen energii. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 8 marca 2021 Opublikowano 8 marca 2021 Ja jeszcze oczekuję. Mam nadzieję, że będzie dobrze i nie wejdę w pułap 100plnów. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 15 marca 2021 Opublikowano 15 marca 2021 Ok. Dostałem. Prognoza na pół roku 99,56. Wiadomix. Zima większe zużycie ale teraz są dłuższe dni bla bla bla czyli teraz zużycie będzie mniejsze i nadpłata. Czemu trzeba czekać jeszcze do 5ciu lat, żeby zrobili liczniki że żucia bieżącego a nie na jakichś śmiesznych predykcjach? Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 16 marca 2021 Opublikowano 16 marca 2021 A czemu sam nie podajesz zużycia prądu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi