Skocz do zawartości

Zużycie prądu. Ile placicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Fajny temat :)

Mieszkanie w bloku z lat 80 ponad 74m2  4 osoby i opłaty

1100 zł  czynsz (wywóz śmieci, gaz, prąd z klatki, woda, ogrzewanie, opłaty remontowe oraz jakieś inne duperele) 

130-150 zł prąd/ miesięcznie

Czyli 15 tyś rocznie, czytam w necie że to jedna z najdroższych spółdzielni  we Wrocku.  

Edytowane przez Tynio
Opublikowano

Raz na pół roku przychodził typ do spisywania liczników, a teraz zostawiają notkę z numerem żeby im smsem przysłać stan licznika. Mówisz, żeby co miesiąc im podsyłać stan licznika i co miesiąc będą przesyłać blankiet do wpłaty bieżącego zużycia?

Opublikowano
18 minut temu, mitra napisał:

Mówisz, żeby co miesiąc im podsyłać stan licznika i co miesiąc będą przesyłać blankiet do wpłaty bieżącego zużycia?

Zapewne zależne od dostawcy, ale ja co dwa miesiące (można tez co miesiąc) loguje się na stronę Taurona i tam podaje stan licznika, po czym faktura przychodzi w .pdf na maila.

Opublikowano

Mi ostatnio wyszło 210zł za dwa miesiące, co dla mnie jest sporo bo zawsze było 180zł, ale może to przez tę podwyżkę albo przez covida, bo dużo pralka chodziła no i wiadomo, że wszystko chodziło włączone częściej,

Opublikowano
2 hours ago, Wilk_Zly said:

Czy ktoś z Was ma/myśli o położeniu paneli fotowoltaicznych?

Bielik chyba ( taki z orłem w awavatarze) się tym zajmuje. Ja jakbym budowal dom to na pewno biorę panele pod uwagę, a najlepiej z pompą ciepła, ale to już dość duże wydatki

Opublikowano

No właśnie chce iść w tę stronę - zastanawiam się czy nie położyć więcej niż zużyję. 

Prezes Columbusa (wchodzą w dystrybucję) wspominał o planach, aby nadwyżki mocy można było konwertować na tokeny i np. zamienić je na darmową energię w innym miejscu (np. mieszkaniu zajmowanym przez Babcię).

Opublikowano
4 godziny temu, Wilk_Zly napisał:

Ja się waham. W tygodniu ma być jakiś przedstawiciel od fotowoltaiki - zobaczymy ilu sąsiadów się zdecyduje i ile będzie taniej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Wilk_Zly Ja mam dom wpełni elektryczny z panelami 9,6 Kwh

Wszystko mam na prad, razem z ogrzewaniem

Jestem bardzo zadowolony z komfortu jaki to daje, jednoczesnie przy tegorocznej mroznej zimi caly dom zuzyl w ciagu roku kwiecien-kwiecie 13800 kwh

Wyprodukowalem 10740 kwh mimo bardzo pochmurnych listopada i grudnia.

Szacuje ,ze razem z kosztami orzesylowymi bla bla bla roczny rachunek nie powinien przekroczyc 2800-3000 PLN za prad i ogrzewanie razem

W kwietniu prze 10 dni wyprodukowalo 258 kwh

Edytowane przez Welna
Opublikowano

W lutym miałem rachunek na 103 zł, a w marcu już 174 zł. Dwie osoby, od roku siedzę na HO, czasami konsola, telewizor z filmem/serialem, jakaś pralka, wiadomo lodówka, oczyszczacz, nawilżacz powietrza, płyta indukcyjna, piekarnik. W porównaniu z zeszłym rokiem mocno poszło do góry, biorąc pod uwagę, że dodatkowo doszło tylko zasilanie laptopa + co któryś dzień konsola na 3-4 godziny. 

Opublikowano
W dniu 21.03.2021 o 11:51, Wilk_Zly napisał:

W dniu 21.03.2021 o 14:14, Sedrak napisał:

Bielik chyba ( taki z orłem w awavatarze) się tym zajmuje. Ja jakbym budowal dom to na pewno biorę panele pod uwagę, a najlepiej z pompą ciepła, ale to już dość duże wydatki

Jo jak coś zapraszam w wiadomości prywatnej, mogę nieco rozjaśnić sytuację. 

Opublikowano
W dniu 17.03.2021 o 10:28, Plugawy napisał:

Mi ostatnio wyszło 210zł za dwa miesiące, co dla mnie jest sporo bo zawsze było 180zł, ale może to przez tę podwyżkę albo przez covida, bo dużo pralka chodziła no i wiadomo, że wszystko chodziło włączone częściej,

To nie było covidowe pranie u mnie też podwyżka niestety i teraz 198 wpadło do zapłaty za dwa miesiące, a specjalnie pilnowałem się z prądem.

Opublikowano

Prognozy są mega pojebane. Teraz 100zł bo zima była, to światło non stop itp, a w czerwcu (do grudnia) pewnie z 70 zł. Za 3 lata zmiana liczników za 360 zł i zbierane "na bieżąco" czyli znowu podwyżka bo ktoś musi chodzić i trzeba mu płacić. Czyli teraz powiedzmy jak mam po podwyżce 100 zł po zimie to pewnie w lato koło 80 zł. Po wymianie liczników na zdalne czyli ich cena, co roku podwyżka i płacić typowi z radiem to w okresie letnim pewnie 120 a zimowym koło 200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wlasnie dostalem roczny rachunek za okres od kwietnia do kwietnia czyli caly lockdown i zuzycie w stosunku do roku poprzedniego skoczylo mi o 300kWh. 72 euro doplaty. W sumie sie nie spodziewalem az tak wysokiego zuzycia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym tygodniu mi odczytywali liczniki i byłem ciekaw czy będzie jakaś podwyżka. Przyszła faktura i nic z tych rzeczy. Porównałem z poprzednimi latami i jest prawie tak samo (różnica nie całej złotówki).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie dziś przyszedł kwit z Enea. W lipcu muszę dopłacić  skromne 1300 zł :obama:

Chyba czas przestać korzystać z trybów spoczynku w konsolkach... 

Opublikowano

Prąd i gaz opłacam w OVO Energy i w kontrakcie mam zapisane 44£ miesięcznie przez Direct Debit. Woda ok 60£ kwartalnie. Niezależnie czy zima, czy lato, ile bym nie naciągnął to płacę za prąd co miesiąc tyle samo. Na poprzednim flacie ze współlokatorami to bywało różnie bo preferowali oni kąpiele w wannie pełnej wody z bombelkami zamiast prysznica, co przekładało się na wydatki. Po przeprowadzce rok temu i zmianie dostawcy, opłaty mamy już znacznie mniejsze.

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...