Opublikowano 16 marca 20214 l Fajny temat Mieszkanie w bloku z lat 80 ponad 74m2 4 osoby i opłaty 1100 zł czynsz (wywóz śmieci, gaz, prąd z klatki, woda, ogrzewanie, opłaty remontowe oraz jakieś inne duperele) 130-150 zł prąd/ miesięcznie Czyli 15 tyś rocznie, czytam w necie że to jedna z najdroższych spółdzielni we Wrocku. Edytowane 16 marca 20214 l przez Tynio
Opublikowano 16 marca 20214 l Za wodę i kanalizację jakie macie opłaty u siebie, u mnie 3.87zł/m3 wody i 12.07 za metr ścieków, ścieki złotówkę do góry poszły od nowego roku
Opublikowano 16 marca 20214 l Raz na pół roku przychodził typ do spisywania liczników, a teraz zostawiają notkę z numerem żeby im smsem przysłać stan licznika. Mówisz, żeby co miesiąc im podsyłać stan licznika i co miesiąc będą przesyłać blankiet do wpłaty bieżącego zużycia?
Opublikowano 16 marca 20214 l 18 minut temu, mitra napisał: Mówisz, żeby co miesiąc im podsyłać stan licznika i co miesiąc będą przesyłać blankiet do wpłaty bieżącego zużycia? Zapewne zależne od dostawcy, ale ja co dwa miesiące (można tez co miesiąc) loguje się na stronę Taurona i tam podaje stan licznika, po czym faktura przychodzi w .pdf na maila.
Opublikowano 17 marca 20214 l U mnie w sezonie grzewczo-świątecznym czyli zalegania cały dzień przed tv wychodzi około 200-260 za miesiąc. Płacimy za realne zużycie. a nie prognozy. 2 osoby, dom 188m.
Opublikowano 17 marca 20214 l Mi ostatnio wyszło 210zł za dwa miesiące, co dla mnie jest sporo bo zawsze było 180zł, ale może to przez tę podwyżkę albo przez covida, bo dużo pralka chodziła no i wiadomo, że wszystko chodziło włączone częściej,
Opublikowano 21 marca 20214 l 2 hours ago, Wilk_Zly said: Czy ktoś z Was ma/myśli o położeniu paneli fotowoltaicznych? Bielik chyba ( taki z orłem w awavatarze) się tym zajmuje. Ja jakbym budowal dom to na pewno biorę panele pod uwagę, a najlepiej z pompą ciepła, ale to już dość duże wydatki
Opublikowano 21 marca 20214 l No właśnie chce iść w tę stronę - zastanawiam się czy nie położyć więcej niż zużyję. Prezes Columbusa (wchodzą w dystrybucję) wspominał o planach, aby nadwyżki mocy można było konwertować na tokeny i np. zamienić je na darmową energię w innym miejscu (np. mieszkaniu zajmowanym przez Babcię).
Opublikowano 21 marca 20214 l 4 godziny temu, Wilk_Zly napisał: Czy ktoś z Was ma/myśli o położeniu paneli fotowoltaicznych? Ja się waham. W tygodniu ma być jakiś przedstawiciel od fotowoltaiki - zobaczymy ilu sąsiadów się zdecyduje i ile będzie taniej.
Opublikowano 11 kwietnia 20213 l @Wilk_Zly Ja mam dom wpełni elektryczny z panelami 9,6 Kwh Wszystko mam na prad, razem z ogrzewaniem Jestem bardzo zadowolony z komfortu jaki to daje, jednoczesnie przy tegorocznej mroznej zimi caly dom zuzyl w ciagu roku kwiecien-kwiecie 13800 kwh Wyprodukowalem 10740 kwh mimo bardzo pochmurnych listopada i grudnia. Szacuje ,ze razem z kosztami orzesylowymi bla bla bla roczny rachunek nie powinien przekroczyc 2800-3000 PLN za prad i ogrzewanie razem W kwietniu prze 10 dni wyprodukowalo 258 kwh Edytowane 11 kwietnia 20213 l przez Welna
Opublikowano 13 kwietnia 20213 l W lutym miałem rachunek na 103 zł, a w marcu już 174 zł. Dwie osoby, od roku siedzę na HO, czasami konsola, telewizor z filmem/serialem, jakaś pralka, wiadomo lodówka, oczyszczacz, nawilżacz powietrza, płyta indukcyjna, piekarnik. W porównaniu z zeszłym rokiem mocno poszło do góry, biorąc pod uwagę, że dodatkowo doszło tylko zasilanie laptopa + co któryś dzień konsola na 3-4 godziny.
Opublikowano 13 kwietnia 20213 l W dniu 21.03.2021 o 11:51, Wilk_Zly napisał: Czy ktoś z Was ma/myśli o położeniu paneli fotowoltaicznych? W dniu 21.03.2021 o 14:14, Sedrak napisał: Bielik chyba ( taki z orłem w awavatarze) się tym zajmuje. Ja jakbym budowal dom to na pewno biorę panele pod uwagę, a najlepiej z pompą ciepła, ale to już dość duże wydatki Jo jak coś zapraszam w wiadomości prywatnej, mogę nieco rozjaśnić sytuację.
Opublikowano 16 kwietnia 20213 l W dniu 17.03.2021 o 10:28, Plugawy napisał: Mi ostatnio wyszło 210zł za dwa miesiące, co dla mnie jest sporo bo zawsze było 180zł, ale może to przez tę podwyżkę albo przez covida, bo dużo pralka chodziła no i wiadomo, że wszystko chodziło włączone częściej, To nie było covidowe pranie u mnie też podwyżka niestety i teraz 198 wpadło do zapłaty za dwa miesiące, a specjalnie pilnowałem się z prądem.
Opublikowano 17 kwietnia 20213 l Prognozy są mega pojebane. Teraz 100zł bo zima była, to światło non stop itp, a w czerwcu (do grudnia) pewnie z 70 zł. Za 3 lata zmiana liczników za 360 zł i zbierane "na bieżąco" czyli znowu podwyżka bo ktoś musi chodzić i trzeba mu płacić. Czyli teraz powiedzmy jak mam po podwyżce 100 zł po zimie to pewnie w lato koło 80 zł. Po wymianie liczników na zdalne czyli ich cena, co roku podwyżka i płacić typowi z radiem to w okresie letnim pewnie 120 a zimowym koło 200.
Opublikowano 5 maja 20213 l Wlasnie dostalem roczny rachunek za okres od kwietnia do kwietnia czyli caly lockdown i zuzycie w stosunku do roku poprzedniego skoczylo mi o 300kWh. 72 euro doplaty. W sumie sie nie spodziewalem az tak wysokiego zuzycia.
Opublikowano 14 maja 20213 l W tym tygodniu mi odczytywali liczniki i byłem ciekaw czy będzie jakaś podwyżka. Przyszła faktura i nic z tych rzeczy. Porównałem z poprzednimi latami i jest prawie tak samo (różnica nie całej złotówki).
Opublikowano 1 czerwca 20213 l U mnie dziś przyszedł kwit z Enea. W lipcu muszę dopłacić skromne 1300 zł Chyba czas przestać korzystać z trybów spoczynku w konsolkach...
Opublikowano 1 czerwca 20213 l Prąd i gaz opłacam w OVO Energy i w kontrakcie mam zapisane 44£ miesięcznie przez Direct Debit. Woda ok 60£ kwartalnie. Niezależnie czy zima, czy lato, ile bym nie naciągnął to płacę za prąd co miesiąc tyle samo. Na poprzednim flacie ze współlokatorami to bywało różnie bo preferowali oni kąpiele w wannie pełnej wody z bombelkami zamiast prysznica, co przekładało się na wydatki. Po przeprowadzce rok temu i zmianie dostawcy, opłaty mamy już znacznie mniejsze.
Opublikowano 16 lutego 20223 l Tak, żona wysyła mi 300zl do czynszu co miesiąc. Teraz kupiliśmy czajnik elektryczny więc będą podwyżki prądu..