Skocz do zawartości

Zużycie prądu. Ile placicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 25.08.2024 o 16:22, Sedrak napisał(a):

580 zł za dwa miesiące. Każdy kolejny rachunek co raz bardziej mnie przeraża.

Mam dokładnie tyle samo-dwie osoby dorosłe plus dziecko.

• Smutny 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 4.07.2024 o 11:31, LeifErikson napisał(a):

No i dalej Tauron mi nie wystawił nowych faktur. :reggie:  Miał ktoś tak kiedyś? Wysłałem już im wiadomość, ale pewnie z miesiąc będą odpisywać. 

Wczoraj dostałem SMS z tekstem "Prosimy, zapłać za prąd" i jakąś kwotą. No ok, pewnie wystawili w końcu fakturę. Wchodzę na eBOK, a tam 18 dni po terminie. :/ To był SMS z przypomnieniem. O fakturze, która nigdy do mnie nie dotarła (mam oczywiście efakturę). Wcześniejszą mam z kwietnia. Dziwna sprawa.

Opublikowano

Co pół roku przychodzi rozliczenie i kolejne 6 faktur prognozowanych. Kolejne wystawili w październiku (o czym nie wiedziałem) z terminem pierwszej płatności na 4.11, a 22.11 mi dopiero SMSa wysłali, bo nie zapłaciłem.

Opublikowano

Najlepszy sposób na prąd to inkasent co miesiąc. Nie jakieś prognozy i rachunki określone z góry na 5-6 miesięcy, kiedy akurat prąd jest „na górce”.  Sam mam te prognozy co 5 miesięcy:)  ale na lokalu usługowym kiedyś pozmieniałem i miałem co miesiąc gościa. I rachunki były nizsze i przy okazji wyszło że mam jakąś dodatkową opłatę 30zl na miecha za „wzywanie technika w razie awarii” czy coś tego typu, gdzie x lat nigdy żadnego typa nie widziałem, a 30 zł/miech kroił Tauron.

Opublikowano

O, mailing jednak działa!

image.png.5e3e5f40c68d2b94236a06b254ca6b86.png

Faktury niet, ale powiadomienie o zaległej płatności (którą uregulowałem już dzień wcześniej, ale domyślam się, że się nie zaksięgowała jeszcze jak ten automat wysyłał maile) jest.

Opublikowano

Ja właśnie widzę w spamie 4 faktury. Przyszły wczoraj. Loguję się w apce i faktycznie są, nie zgłaszam żadnych internetowych, chce papierowo. I mam nadzieję że jeszcze list mi przyjdzie z fakturami. No i powinno być 5 - bo tyle mam na apce.

Opublikowano

Ta scena z misia xD Pare tygodni temu ubezpieczalem mieszkanie i na pytanie skad taki wyliczenia stawki babka odpowiedziala, ze to robi teraz AI xDDDDD Nawet nie wchodzilem juz w dluzsza dyskusje bo bym sie nasluchal jakichs dyrdymalow. Zaraz kazde debilne decyzje beda otagowane AI.

Opublikowano

Tia. Mnie zawsze rozwala inżynier Karwowski z "Czterdziestolatka". Najlepsze jest to, że kiedy aktor wcielał się w tę rolę, to w rzeczywistości również był w tym wieku. Mój tata chyba tak samo wyglądał. Ja mam 40+ jak i wielu moich kolegów i NIKT nie wygląda jak Karwowski. PRL nieźle musiał orać ludzi.

Opublikowano (edytowane)

O cie huj

Gaz za 57m2 500 pln

No kosmos. 

Ale nie przejmujcie sie

Teraz przyszla prognoza ( bo widocznie kasy potrzebuja zanim rachunek wystawia jak do tej pory)

11 tys razem za prąd prognoza pazdziernik marzec.

Piekny przyklad jak prad zapierdala w gore

Sierpien 2022 3800, potem 6800 bo zwrot a teraz 9100

Zima

2900

5800

10000

Firmowy rachunek wyglada jeszcze gorzej, wiec sie wcale nie dziwie, ze przedsiebiorcy mowia, ze oni to pierdola.

Wlasciciele dobrych biznesow maja z regoly kasy tyle ze jak sprzedadza albo sie wycofaja to im jiz wystarczy. Tylko przy okazji, jakbym np ja sie zdecydowal, to 25 rodzin traci zrodlo utrzymania.

Screenshot_2024-12-10-16-58-06-87_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez Welna
  • Smutny 2
Opublikowano

Wszedłem sobie do eBOKu Taurona właśnie. Takie coś się tam pojawiło:

image.thumb.png.baf5f492b500d4bb9e6c9219862f9ff4.png

Czyli mam się nie cieszyć, że płacę teraz 250 zł z hakiem? ;) Słabo śledzę ten temat, bo faktury za prąd to chyba jedyne dokumenty, których za bardzo nie rozumiem (niezmiennie czytając kolejne pozycje w tabeli mam wrażenie, że ktoś robi mnie w wała dzieląc opłaty na kilka mniejszych i wymyślając wirtualne usługi). Jedynie do mnie dotarło tyle, że ceny mają być zamrożone na 2025. Jakich podwyżek można się spodziewać? Coś mi się wydaje, że lepiej to kliknąć, żeby potem nie mieć wielkiej niespodzianki, ech.

Opublikowano

Ja jebie, to moje faktury na gaz typu 35 zł co 2 miesiące (gaz tylko do gotowania) i na prąd 70 zł miesięcznie wyglądają jak żart przy waszych. A czynsz z zaliczkami na ogrzewanie też nie jest jakiś gigantyczny bo ok. 550 miesięcznie za 45-metrowe mieszkanie.

Jednak ogrzewanie jakiekolwiek inne niż miejskie to zuo. :notlikethis:

Opublikowano

No to u mnie grzanie 24/7 niską temperaturą tj. 28-30 stopni (wszędzie podłogówka) - rachunek za gaz wjechał za listopadzie na kwotę 396 zł przy 100m2 (z piętrem) także jestem pozytywnie zaskoczony jak na 1 sezon grzewczy.

Prąd z kolei 257 zł, czyli raczej przeciętna krajowa.

Opublikowano
22 godziny temu, LeifErikson napisał(a):

Ja jebie, to moje faktury na gaz typu 35 zł co 2 miesiące (gaz tylko do gotowania) i na prąd 70 zł miesięcznie wyglądają jak żart przy waszych. A czynsz z zaliczkami na ogrzewanie też nie jest jakiś gigantyczny bo ok. 550 miesięcznie za 45-metrowe mieszkanie.

Jednak ogrzewanie jakiekolwiek inne niż miejskie to zuo. :notlikethis:

Jakie zuzycie i ile za kwh placisz?

Opublikowano

U mnie też nieciekawie. Pierwszy sezon na gazie i za październik/listopad dostałem 480zł za te dwa miesiące a przecież pizgać nawet porządnie nie zaczęło.

Prąd też w górę 287 za dwa miesiące czyli 50zł wiecej odkąd piec gazowy jest. Wyngiel jednak tańszy był bo jak napaliłem to było 23-24 stopnie i dwa dni miałem spokój a teraz temp maks 21 i na drugi dzień zimno jak nie włączę pieca.