czarek250885 309 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Witam serdecznie. Właśnie zmieniłem miejsce zamieszkania i pojawił się mały problem dotyczący braku możliwości podpięcia się do sieci po kablu. W takim wypadku mam do wyboru połączenie radiowe, lub LTE. Nigdy nie korzystałem z takich rozwiązań, tak więc zwracam się z zapytaniem do osób obeznanych w temacie, co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem? Nie mam co prawda już tak dużo czasu jak kiedyś, jednakże czy przy takim połączeniu jest możliwość gry online? Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Nie wiem jak radiówki, ale LTE po pierwsze musisz mieć dobry zasięg, a po drugie najpewniej będziesz miał ofertę z limitem transferu, który potrafi zaskakująco szybko się wyczerpywać. W co grasz i gdzie mieszkasz? Bo jedne gry zużywają parę MB/godzinę gdzie inne potrafią setki przerzucać przez sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza
KOMARZYSKO 373 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Odpal sobie jeszcze Netflixa w 4k i takie lte można se w dupe wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Kumpel wziąl LTE 150gb limitu i w nocy od 0 od 8 na ranem nie na licza mu transferu czyli opcja całkiem spoko, mieszka w dość ok lokalizacji, ale kabla mu tam nie podlączą ale z tego co mówił to nie jest źle. Ja korzystałem z LTE jak mieszkałem na obrzeżach miasta w domu to jak była dobra pogoda to dało się pograć we wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Przypominam, że 150gb to potrafią nie raz same gry z gwg ważyć w danym miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Przypominam, że 150gb to potrafią nie raz same gry z gwg ważyć w danym miesiącu. A umiesz czytać, że w nocy nie naliczy mu transferu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Oczywiście, że umiem czytać. Jednak jest to pewna niedogodność nie sądzisz? A jak konsola w stand by zacznie sobie zasysać aktualizacje gier to będzie problem. Netflixa czy nawet głupiego youtuba też ma oglądać w nocy? Mamy 2017 rok i wszystko zaczyna pożerać ogromne ilości transferu, ja jak od czasu do czasu monitoruje sieć to wychodzi średnia z miesiąca około 80-90gb DZIENNIE. Dlatego ja wybrał bym na jego miejscu radiówkę bez ograniczenia o ile nie będzie miała tragicznego sygnału... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Nie trzymasz konsoli na standby to raz dwa nie marnujesz tyle czasu na sciąganie/oglądanie rzeczy na YT bo ku,rwa 90gb dziennie to jakieś chore liczby, chyba, że nie możesz chodzić i leżysz cały dzien w łozku i nie masz nic innego do roboty to wtedy ok, rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Sorry za offtop ale zaciekawiło mnie to. Na co idzie aż tyle wspomnianych GB dziennie??? Nawet gdybym chciał to nie udałoby mi się tylu ściągnąć i nawet nie chodzi o szybkość transferu. Po prostu nie miałbym pomysłu. Chyba, że chcesz ściągnąć cały internet Cytuj Odnośnik do komentarza
Smiti 313 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 W zasadzie to pewnie najwięcej na streaming wideo. Filmy oglądam na HBO Go i Netflixie w 4k + zawsze jakiś YT też w najlepszej jakości, często 4k 60fps. Jako, że w konsoli mam dysk tylko 500gb to nie trzymam na niej wiele gier i jak przyjdzie ochota w coś zagrać to ściągam grę od nowa. Wczoraj miałem ochotę pograć w BF1 to go pobrałem ( 67gb ) a dzisiaj przychodzi do mnie młody brat to pewnie pobiorę FH3, która też coś koło tego waży. Z moim złączem jest to szybkie i bezproblemowe. Do tego partnerka też korzysta ze swojego komputera + ogląda jakieś programy na TVN player do tego 2 smartfony z włączoną chmurą i w ten sposób takie ilości danych to nie jest żaden problem. Fakt, w tygodniu jest mniejsze zużycie a w weekendy większe ale tak to się mniej więcej prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
czarek250885 309 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie wiem jak radiówki, ale LTE po pierwsze musisz mieć dobry zasięg, a po drugie najpewniej będziesz miał ofertę z limitem transferu, który potrafi zaskakująco szybko się wyczerpywać. W co grasz i gdzie mieszkasz? Bo jedne gry zużywają parę MB/godzinę gdzie inne potrafią setki przerzucać przez sieć. Mój nowy dom znajduje się w małej miejscowości Pszczółki 23 km od Gdańska. Ogólnie jak mam czas odpalam TitanFall 2, czasami COD BO3 oczywiście sieciowo. Czyli typowe FPP. Inne pozycje w które grywam czyli np. Disgaea czy Persona to nie problem bo tam sieci nie potrzebuje. Pojawia się pytanie, jakie łącze jest potrzebne by spokojnie móc bez problemu pośmigać wieczorem te 2h. Korzystam z ps4. W sumie ważne by po prostu w domu można było spokojnie korzystać z połączenia wfi dla komórek i laptopa, ta konsola i tak w sumie tylko późnym wieczorem jest odpalana jak dzieciaki pójdą spać i oczywiście jeśli jeszcze mam jakąś siłę :D Ps. jeśli ktoś korzysta z LTE, to która z dostępnych platform jest najlepsza? O której bym nie czytał jest zawsze jakieś ale;/. Na rynku jest T-Mobile, Plus, Orange, Play, Nju. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez czarek250885 Cytuj Odnośnik do komentarza
Meanthord 325 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Radiówka (mam, korzystam) = brak limitów, znośny u/d (zależy od wykupionego pakietu, w sumie ceny są wysokie), da się grać online (NAT2), tragedii nie ma. Byle być w solidnym zasięgu masztu, ale to technik ci już powie podczas instalacji. LTE - limity i tego nie przeskoczysz, lepszy u/d, da się grać online, niższa cena. W jednym i drugim zapomnij o 4K. Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Meanthord 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
czarek250885 309 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Radiówka (mam, korzystam) = brak limitów, znośny u/d (zależy od wykupionego pakietu, w sumie ceny są wysokie), da się grać online (NAT2), tragedii nie ma. Byle być w solidnym zasięgu masztu, ale to technik ci już powie podczas instalacji. LTE - limity i tego nie przeskoczysz, lepszy u/d, da się grać online, niższa cena. W jednym i drugim zapomnij o 4K. Dzięki za odpowiedź, szkoda że w tych czasach musimy pisać o takich problemach. Moim zdaniem wszystkie miejscowości, pomijając bardzo małe wsie powinny mieć dostęp do światłowodu. Muszę usiąść i na spokojnie podjąć decyzję. Zastanawia mnie tylko jedno, gdzieś przeglądając fora apropo LTE ktoś napisał, że biorąc na firmę nie ma limitu. Teraz nie wiem ile w tym prawdy? Co do radiówki, w mojej okolicy pracuje operator ABAKS, tyle że to jakieś 12-15 mb, trochę lipa jak na dzisiejsze standardy. Jednakże jeśli nie ma się tego co się lubi, to się lubi co się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza
Arek_ 20 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) W każdym LTE są limity drobnym druczkiem. Po prostu trzeba się ograniczać i to z ROZSĄDKIEM, zaoszczędzę na bułce 5gr a samochód kupię za 100 tys, wow ale oszczędzanie. Tu też oszczędzaj na 4K, youtube 1080p, różnych filmikach, ściąganiu gier. Grać online możesz godzinami bez ograniczeń (o ile NAT nie będzie 3 lub Strict), a siedzieć na www 24h na dobę, 365 dni w roku. Zanim coś kupisz zrób testy na starterach, bo może się okazać, że szybkość wieczorem jest często typu 1 Mb/s (gdy np. u znajomego 5 km dalej 20 Mb/s). W LTE szybkość jest mocno niestała więc z graniem może być problem, a NAT może zabić granie. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Ja gram online przy użyciu LTE i żadnych problemów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Arek_ 20 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 To jest twoja lokalizacja, u mnie jest kiepsko z szybkością (czyli typowo), do multi online się nie nadaje. Trzeba sprawdzać w SWOJEJ żeby się upewnić. Zaś NAT to kwestia operatora, najgorzej Orange, ale też niektórzy dają publiczne IP za dodatkową kasę. Grać można nawet na Strict - nie wiedząc jakim jest się szkodnikiem, bo inni nie mogą dołączać (tylko Open może). Ja bym sprawdził radiówkę, obecnie potrafią oferować świetną jakość ale też fatalną, też więc zależy od lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 692 Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 T-mobile ma teraz lte do 60 mb/s bez żadnych limitów w cenie około 50 zł za miesiąc. Korzysta ktoś z podobnego rozwiązania? Bo ciekawi mnie realna prędkość, bo chyba słowo "do" jest tutaj kluczowe. Mieszkam około 5 km od miasta, na telefonie mam pakiet z plusa i lte łapie w całym domu, ale z prędkością około 3 mb/s jak mierze na telefonie. Cenowo super, bo radiowka 22 mb/s w mojej okolicy kosztuje około 130 zł, tylko pytanie czy z tym lte jest tak jak obiecują w umowach? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 LTE to loteria, nie wiem jak to teraz wygląda ale wczesniej jak nie miałem opcji stałego łącza to wieczorami działało tak z pi,zdy, ze szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Ja jestem zmuszony korzystać z ich oferty "LTE bez limitu" (najwięcej poszło mi 1,5TB w miesiąc jak zmieniałem konsolę na Xboxa, pacze same się nie pobiorą) i choć przez 80% czasu prędkość lata tak około 40Mb na 5GHz to tak jak @_Be_ mówi, wieczorami potrafi zmulić konkretnie. Jeśli masz inne opcje to najpierw je rozważ, bo stabilność łącza potrafi być różna i wahać się od "lecę bo chcę" do "swoją barkę pozostawiam przy brzegu". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 692 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 A te spadki to tak do ilu mniej więcej? Bo jak do około 6, to jestem w stanie to przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Potrafi zmulić nawet i do 1Mb. Rzadko pada aż tak nisko, ale jednak nie na tyle rzadko, żeby można było o tym nie wspomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 268 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Ja mam neta w fonie z plusa (lte) i sprawa wyglada tak, ze w chacie, bedac ok 200m od nadajnika mam 1Mb i 3G, stale (xD) a na peryferiach miasta 50Mb, w miescie roznie 10-20Mb. Takze jak blaber pisze, loteria. Kiedys plus oferowal tydzien czy dwa testow lte za darmo wiec radze sie podpytac w t mobile czy czegos takiego rowniez nie maja bo jesli masz 3Mb od plusa to szczerze nie wroze temu dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Mają, jest dwa tygodnie na test i jeśli nie spodoba Ci się działanie neta to bez konsekwencji oddajesz wszystko do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Chewie 133 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Ma ktoś internet mobilny w plusie? Jak robie sprawdzenie pakietow to jest jakies big single 999000000 kb, czyli powinienem miec 999 gb? Tylko internet dopiero dziala jak aktywuje jakis inny pakiet. Po co mi te biliony gb jak to w ogole nie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza
MEVEK 3 440 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Gdzieś od 2 tygodni mieliśmy poważny problem z upc. Internet zrywał laczek nawet do 10 x na minutę. Nawet do appki banku nie szło sie zalogować (musiałem korzystać z mobile data), o graniu nie wspominając. Zgłosiłem raz, dwa i za trzecim zerwaniem kontraktu i w tedy dopiero zgodzili sie na wymianę routera. Wymieniłem router z okablowaniem, tak jak przysłali a stary oddałem kurierowi. Narazie śmiga jak złoto. Modem miał koło rok a juz szwankował. Resetowałem go może kilka razy w całym okresie. Nie wiem o co chodzi ale ten dzisiejszy sprzęt to jest porazka. Mam tylko nadzieje ze nie będę musiał tego robić co jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi