okens 541 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Mija dziesiec lat odkad osiadlem w Austrii. Zwiedzilem ja wzdluz i wszerz wciaz odkrywajac nowe, genialne miejsca i pomimo tego, ze kraj jest znany i lubiany na swiecie mam wciaz wrazenie, ze u nas w polsce chuya o nim wiemy i kierujemy sie stereotypami wybierajac wcale juz nie tansza Chorwacje, czy inne polskie gory. A moi drodzy przeciez odleglosc jest ta sama, ceny porownywalne, kogos kto zna angielski nie musimy szukac ze swieczka no i jest co zobaczyc. Masa rzeczy zaczynajacych sie na naj... Najwiekszy wodospad w europie Najwieksza jaskinia lodowa na swiecie do ktorej dojscie wyglada w ten sposob najbardziej malownicza droga swiata czyli Grossglockner Hochalpenstrasse, masa klimatycznych austriackich miasteczek w ktorych ceny za pokoj w prywatnym domu to 25€ z takim sniadaniem, ze dupsko urywa. Nie ma morza? Nic nie szkodzi bo macie 7 jezior obok siebie w regjonie Salzkammergut z woda jakosci pitnej. Choc raz puscilem baka. Stezenie rzeczy do zwiedzenia, zobaczenia, zrelaksowania sie jest tak wysokie, ze jesli ma sie odpowiedni plan podrozy nie wiadomo w co wlozyc rece a wspominam teraz o samym landzie Salzburg. Biedni srednio lub w ogole nieogarnieci tursci z azji i ameryki przegapiaja 90% atrakcji bo przeciez liczy sie tylko Salzburg i dom Mozarta -___- a wszystko co w tym miescie najpiekniejsze, jest wlasnie porozrzucane poza nim w obrebie 100 km. Wszytsko to bez tlumow jak na Gubalowke. I nie dalej od podziurawionych od kul fasad i kamienistych plazy z niepewna pogoda na Chorwacji. 1 Cytuj
Mustang 1 775 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Opublikowano 19 sierpnia 2017 W zeszłym roku byłem w Arlbergu. Ogólnie potwierdzam, bardzo fajne miejsce, ceny rozsądne, tłumów nie ma. Tam z kolei był świetny deal: dwie noce i do nich karnet na kolejki oraz jakieś pomniejsze atrakcje na jeden dzień za darmo. Wjechaliśmy kolejkami na dwa szczyty i pojeździliśmy za darmo ponad godzinę na górskich rowerach elektrycznych, super sprawa. Cytuj
okens 541 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Autor Opublikowano 19 sierpnia 2017 Generalnie sam mysle czy aby nie zaczac w sezonie wynajmowac pokoju dla gosci z polski. Pare ojro wpadloby mi do kieszeni na splate kredytu a goscie mieliby w cenie swietnego przewodnika. Bo jednak jestem tu, moglbym powiedziec u siebie i znam pare miejsc i opowiesci od okolicznych mieszkancow. Cytuj
sprite 1 798 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Opublikowano 19 sierpnia 2017 Kocham Austrie za piękne Alpy. Nie ma sezonu, żebym nie śmigał tam na nartach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi