milan 7 022 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Jest jeszcze gorzej bo wiedzialem ze zartujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 516 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 moze jeszcze nie rodzicielstwo, ale zona w 4 miesiacu, termin na marzec. dziwna sprawa, sam jeszcze jestem dzieckiem i troche nie wierze w to co sie dzieje 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Gratuluję olszu, patrząc po forumku to zdecydowanie spoważniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 516 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 nieprawda, po prostu mniej pisze bo za duzo nowych twarzy i nie chce mi sie ich wszystkich poznawac Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Ciekawe czy janol już jest tatem. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Ciekawe kiedy Pawcio będzie Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Ölschmitz napisał: moze jeszcze nie rodzicielstwo, ale zona w 4 miesiacu, termin na marzec. dziwna sprawa, sam jeszcze jestem dzieckiem i troche nie wierze w to co sie dzieje Będzie dobrze Olszu - też dygałem i miałem różne myśli. Zdrówka życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 gratulowanie komuś, że zaciążył = gratulowanie, że zaruchał Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 18 godzin temu, mcp napisał: gratulowanie komuś, że zaciążył = gratulowanie, że zaruchał Na tym forum to ewenement dlatego należą się oklaski. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zastawiam się co by napisał grzybiarz gdyby się okazało że jego dziewczyna jest w ciąży. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 "Dziewczyna zaszła. Dziwne. Wytrysku nie było. Musiała być preejakulacja". Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, mozi napisał: Zastawiam się co by napisał grzybiarz gdyby się okazało że jego dziewczyna jest w ciąży. Na pewno bym nie pisał na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Ojcowie forumowi jaki fotelik samochodowy dla dziecka 9-36 kg? W rozsądnej cenie i sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Optymalne gwiazdkowo i cenowo sa Romery. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Poza marką jeszcze jestem na etapie decyzji czy montowany tylem czy przodem. Tylem niby bezpieczniej przy wypadku czolowym bo dzieciakowi głową nie zarzuci, z drugiej strony pewnie będzie marudzić ogladajac przez kilka lat oparcie kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Coś się zmieniło w tych 1 fotelikach? Wydawało mi się ze zawsze tyłem do kierunku jazdy. Chodzi o to że przy przeciążeniach w razie wypadku głowa sama poleci do przodu co źle się skończy. Racja - MichAelis wyjaśnił. Edytowane 17 Października 2018 przez mozi Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 On mowi o drugim wiekszym Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 43 minuty temu, _Red_ napisał: Poza marką jeszcze jestem na etapie decyzji czy montowany tylem czy przodem. Tylem niby bezpieczniej przy wypadku czolowym bo dzieciakowi głową nie zarzuci, z drugiej strony pewnie będzie marudzić ogladajac przez kilka lat oparcie kanapy. Pytanie czy jak za 10 lat wykażą że najlpesza pozycją jest leżąca na podłodze z tyłu to też trzeba temu ulec :? Nie mówię ze tyłem źle, ale cholera, gdzie ten kontakt wzrokowy, chyba ze system dwóch luster. Do bułgarii się jechało w 88 maluchem beż żadnych pasow, połowa podróży spanie z tyłu na całej kanapie :p Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Tak, z pierwszej kołyski samochodowej zaraz mi wyrośnie. W ogole w markecie widzialem jakies ubertanie foteliki Kinderkraft. Troche nieswojo czulbym się sadzajac dziecko w fotel za 200 zl. Poczytalem troche w necie i jakie byly szanse na to, ze te markę stworzył dawny ziomek z klasy w liceum i ma cała gamę produktow dla dzieci #świat #takimały Co do pozycji to w sumie bezdyskusyjnie wg praw fizyki lepiej być caly wepchniety w fotel (tylem) niz szarpnąc szyją do przodu (przodem)? Edytowane 17 Października 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 One nawet nie mają gwiazdek chyba. W necie jest duża w ch,uj tabela z oznaczeniami fotelików ale pewnie do niej dotarłes. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kyo Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Wybierając fotelik korzystałem z tego https://fotelik.info/pl/testy/wszystkie/bezpieczenstwo/malejaco/index.html Osobiście na marketowe wynalazki nawet się nie oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) @Krystyna JJanda dobrze pamiętam, że masz wózek Barletta, czy cośtam Adamexu? Jezu jak to po roku wnerwia. Padł mi wentyl w przednim kole, to kupiłem dętkę 10" i pędzę wymienić. Kręcę imbusami z każdej strony osi no i dupa, nic nie drgnie. Kleszcze - nic. Od włożonej pary tylko sobie gwint wyjeździłem, a ośka ani myśli wyjść. Nie mam nawet jak wykręcić dętki i zostanę ze zrytymi śrubami :(pipi): Pozostaje zamówienie całego nowego koła wraz ośką/widelcem od producenta (o ile się da w ogóle :f) i sprzedanie tego crapa. Jest to słaby wózek jeszcze z powodów: - wiecznie spadająca obudowa (z powodu luzujących się nakrętek służących do blokowania pozycji - kto w ogóle wpadł na takie rozwiązanie) - koła trzeba pompować co 2-3 tygodnie, więc z chęcia przesiądę się na piankowe/gumowe bezdętkowe - oparcie pod głowe ciężko się reguluje, często nie chce się zahaczyć i zatrzymać na wybranej pozycji - pasy guzik dają, łatwo się z nich wykręcić i słabo trzymają - nawigacja tym kolosem między półkami w biedrze to lipa xd Na plus na pewno amortyzacja, torba, mufki na ręce, kuferek. I w sumie tyle. Sprawdzał się na pierwsze kilka miesięcy jako gondolka. Po zmianie kabinki na spacerówkę raczej same niedogodności jak wyżej. Uch... Po roku zamawiam lekką małą spacerówkę: Chicco Kwik (xD) One. W sklepie stacjonarnym potestowałem dziś (za 799 zł), w necie nówkę za 565 wypatrzyłem. Jak tylko uda mi się wymienić koło w Adamexie to wystawię na spylenie, niech chociaż trochę hajsu wróci. Rozpisałem się, może paru kwoczkom właścicielom purchlaków opinia się przyda. A jeszcze odnośnie fotelików. Black weekend trwał, to sklepy zabijały się na promocje. Pochodziłem, popytałem o foteliki z możliwością ustawiania tyłem (przekonałem się po różnych recenzjach, że jednak bezpieczniej będzie trzymać małego butami w kanapę, przynajmniej przy stłuczce wepchnie go w fotelik, a nie szarpnie samą głową do przodu). Padło w końcu na Cybex Sirona M2 I-size + Baza M isofix - 0-18kg. Cena w miarę (ok 1200 zł, też najtaniej w necie), baza w komplecie, można założyć tyłem jak i przodem, Cybex jest niemieckiej produkcji i przeszedł dobrze testy ADAC. Pewnie będzie OK, miałem już dość szukania, czytania, dopytywania bo każdy ma inne zdanie. edit: poczytałem też trochę testów ze stronki Kyo. Z fotelików do jazdy tyłem dobrze tez oceniają Concord Reverso - fajny ma opis "dopuszczony dla noworodków aż do 23kg wagi dziecka, maksymalnie do 105cm wzrostu.". Dojebane muszą być noworodki do 23kg/105 cm xD Edytowane 25 Listopada 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 20 godzin temu, _Red_ napisał: Pochodziłem, popytałem o foteliki z możliwością ustawiania tyłem (przekonałem się po różnych recenzjach, że jednak bezpieczniej będzie trzymać małego butami w kanapę, przynajmniej przy stłuczce wepchnie go w fotelik, a nie szarpnie samą głową do przodu). Jeżeli rozmawiamy już o wypadkach, to co gdy dostaniesz dzwona z tyłu? Przecież wtedy to samo się zdarzy co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Tez zwracalem na to uwage przed zakupem i poczytalem wypowiedzi. Dzwon z tylu potencjalnie jest mniej grozny niz z przodu, gdzie prędkości sie najczesciej sumuja na czolowke. Ponadto fotelik tylem jest nieco pod kątem z tego co kojarze, wiec tez rozprasza troche sily i naprezenia. Tak czytalem w testach, a jak jest realnie to i tak wolalbym nie sprawdzac na zywo. No niby ogolem sa duzo mniejsze ryzyka uszkodzenia kregow szyjnych niz gdyby niemowlak siedzial przodem i szarpneloby mu głową do przodu przy dzwonie maską. Edytowane 26 Listopada 2018 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi