WisnieR 2 699 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Ja już w ogóle się poddałem i nie myślę o tym, że będziemy mieli dom. Jakoś się zmieścimy na 3 pokojach, a jak przyjdzie czas to sypialnie oddamy żeby mieli swoje osobne pokoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Ja działkę we Wrocławiu kupiłem 7 lat temu, a już wtedy kosmos cena była. Tak to jest z tą budowlanką nigdy nie będzie lepiej, a każdy mówił, że w złych czasach się buduje xd A wprowadziłem się w kwietniu 2020, na samym początku COVIDa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Psyko 177 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) . Edytowane 20 Października 2022 przez Psyko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 190 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 1 minutę temu, Anal Wake napisał: Młodszy roznosi chałupę, i to dosłownie. lepiej nie zbliżaj ich do swojej matki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 268 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Czy starszy wzial od ciebie 50zl za popychanie wozka z mlodszym po sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Psyko 177 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Od razu Marlboro czerwone i flaszkę. W końcu byliśmy w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Dlatego zawsze lubiłem swoje miasto. Nie za duże, nie za małe. Są kina, teatry, szpitale, filharmonia, dobre restauracje, kluby. Nie ma za to jakiś wielkich korków oraz chorych odległości i bezsensownej straty czasu na dojazdy. No i w sumie ryzko mniejsze, że Putin atomówkę zrzuci, bo za mało ludzi (ok 150 tys i blisko Niemcy). Mieszkam niby na „obrzeżach” przy lesie i jeziorze z wakepark. Do ratusza mam 6km (do tego ścieżka rowerowa spod domu do centum jakieś 30 min), autem z 5-10 min max. Wracajàc do main pytania. Odp brzmi ofc dom, ale w bardzo dużym mieście (Wawa, KRK, Wro, Poznań), to tylko gdzieś w miarę blisko działka jak Pan Michał. Nie wyobrażam sobie jechać do centum, pracy, szkoły, trening po godzinę w korkach itp atrakcje. No napewno nie z dwoma dzieciakami, gdzie tych kursów jest od zajebca w tygodniu… Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 873 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 No ja wybrałem sypialnię większego miasta, wszystkie podstawowe rzeczy jak lekarze (+dentyści), markety, weterynarz, paczkomat, szkoły czy transport dosłownie pod nosem to do tego 10 minut spacerkiem do szynobusu jeszcze. A do samej pracy 8 minut autem. Działka i mieszkanie kupione w tej samej miejscowości, boli tylko cena działki. Nawet na takim wypizdowie Polski 28 000 za ar Cytuj Odnośnik do komentarza
Alpha Trion 116 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Tak jeszcze wracając do tych co mają parkę, czy rodzeństwo wam się lało po łbach, czy bawiło się razem? Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 699 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Bawią się razem w na(pipi)ianie się po łbach. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 36 minut temu, Alpha Trion napisał: Tak jeszcze wracając do tych co mają parkę, czy rodzeństwo wam się lało po łbach, czy bawiło się razem? 2 minuty temu, WisnieR napisał: Bawią się razem w na(pipi)ianie się po łbach. Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 12:40, MichAelis napisał: Jedyne czego nie polecam to wynosić się na kompletne wygwizdowo, bez komunikacji jakieś minimalnej, widziałem na TTV program o kredyciarzach i tatuś dumny że mają w końcu wielką chatę, prezentuje jakiś sufit odbijany (lustrzany), a potem córka się wypowiada że jest wściekła że się wyprowadzili z bloku, bo nie ma w ogóle znajomych, bo mieszkają na wygwizdowie. I wszędzie daleko. Ale i tak bym chciał mieszkać gdzieś w domu pod miastem w ciszy i spokoju, a nie kur** klatka oszczana psim moczem (jebie jak stoję przy domofonie), za ścianą jakaś camgirls/wcześniej roxa, u góry baba ubiera buty na obcasie i nim wyjdzie do roboty, to pół godziny tym napierdala. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 288 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 ehh te stopy same problemy Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 336 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Godzinę temu, grzybiarz napisał: widziałem na TTV program o kredyciarzach i tatuś dumny że mają w końcu wielką chatę, prezentuje jakiś sufit odbijany (lustrzany), a potem córka się wypowiada że jest wściekła że się wyprowadzili z bloku, bo nie ma w ogóle znajomych, bo mieszkają na wygwizdowie. I wszędzie daleko. Pewnie bym z żonką już dawno wyjebał gdzieś z 20-30 km od Wrocka, właśnie dla spokoju ale wizja bycia kierowca moich dzieci przez najbliższą dekadę albo dłużej skutecznie mi to odbiera. Kolejna sprawa to temat znajomych dzieci. To co narzekała córka tego typa. W domach jednorodzinnych ilość znajomych jest mocno ograniczona. Jak są bloki czy szeregówki to jest w cholerę więcej opcji dla dzieci. Teraz już jest tak że córka siedzi popołudniami u co najmniej dwóch córek sąsiadów. To też mocno przemawia za tym że domy są raczej dla starych ludzi a nie dla młodych rodziców. No chyba że ktoś nie ma innego życia czy zainteresowań poza dziećmi to może swój czas tylko im poświęcać. Inna sprawa gdy taki dom dostajesz/dziedziczych. Ale z własnego wyboru? Bez sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 chyba wszystko zależy od portfela teraz dla mnie to najlepsza opcja mieszkanie w bloku + działeczka dla chilloutu. Natomiast budować wielki dom za 2 bańki, a za jakiś czas dzieciaki wyjadą studiować/opuszczą gniazdo, to trochę słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 11 minut temu, LiŚciu napisał: Pewnie bym z żonką już dawno wyjebał gdzieś z 20-30 km od Wrocka, właśnie dla spokoju ale wizja bycia kierowca moich dzieci przez najbliższą dekadę albo dłużej skutecznie mi to odbiera. Kolejna sprawa to temat znajomych dzieci. To co narzekała córka tego typa. W domach jednorodzinnych ilość znajomych jest mocno ograniczona. Jak są bloki czy szeregówki to jest w cholerę więcej opcji dla dzieci. Teraz już jest tak że córka siedzi popołudniami u co najmniej dwóch córek sąsiadów. To też mocno przemawia za tym że domy są raczej dla starych ludzi a nie dla młodych rodziców. No chyba że ktoś nie ma innego życia czy zainteresowań poza dziećmi to może swój czas tylko im poświęcać. Inna sprawa gdy taki dom dostajesz/dziedziczych. Ale z własnego wyboru? Bez sensu. Dlatego bdb opcja to szeregowiec na jakimś spoko osiedlu (blisko centrum). Nie ma chorych dojazdów, uber 20-30 zł, jest garaż, parking, działka, a nad głową nikt ci nie chodzi, nie na hałasu za ścianą bo są 2 x 24 cm mury oraz dylatacja (koniecznie). Zresztą są też domy obok szeregowców, gdzie dzieci jest multum (bo mieszkają głównie młodsi), u mnie tak jest na przykład na osiedl. Inna sprawa, że taki szeregowiec w dobrej lokalizacji w mieście, to większy hajs niz dom na jakimś wypizgajewie. 2 minuty temu, grzybiarz napisał: chyba wszystko zależy od portfela teraz dla mnie to najlepsza opcja mieszkanie w bloku + działeczka dla chilloutu. Natomiast budować wielki dom za 2 bańki, a za jakiś czas dzieciaki wyjadą studiować/opuszczą gniazdo, to trochę słabo. No z tego co kojarzę ty kawaler bez dziec. W takiej sytuacji nawet bym nie pomyślał o domu czy szeregowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 336 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Dokładnie tak jak mówisz. Mieszkam właśnie w czymś takim. 8 rzędów po 3 domy. Każdy z własną ścianą. Obok jeszcze kilka takich osiedli. Plus 4 bloki, 3-4 kondygnacyjne. Dzieciaków sporo, place zabaw. Lidl, biedronka, rossman 100 metrów od domu i chodze jak do osiedlowego sklepu. Do centrum 8,5 km. Nie zamieniłbym na dom teraz za żadne skarby, chociaż kupiłem to za niecałe 300k a dzisiaj bym sprzedał za 700k to i tak do 60 tu zostaje. Później się pomyśli czy nie wyjebać gdzieś do domu z widokem na zbocze góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 <Uwaga, ten post może zawierać dla niektórych nieznośny aromat cebuli> Także tego, tatuśki, którzy macie drugie dziecko w przedziale 12 - 36 mc. Dostaliście już te nowe pisoskie ( <3) pinionszki z RKO (Rodzinny Kapitał Opiekuńczy)? W tym miesiącu akurat młody kończy 12 mc i się łapie, wniosek złożony ze 3 miechy temu i potwierdzony, ale w ZUSie nie piszą nigdzie, kiedy są zaplanowane przelewy. Niby "najwcześniej w miesiącu, w którym kaszojad kończy rok", ale nie piszą kiedy najpóźniej xD Cytuj Odnośnik do komentarza
BRY@N 1 401 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Pewnie zależy jaki abonament wybrałeś 500zł/24m czy 1000zł/12m Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Wiadomo, że 1000 x 12 Szybciej trafi na p r o c e n t (dla dziecka oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 699 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 Regularnie wpadają na początku każdego miesiąca - to będzie przelew z ZUSu, a nie z centrum świadczeń jak w przypadku 500+. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 990 Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 500+ tyż ZUS przejął jakoś od niedawna (kiedyś urząd miasta przelewał), z tego co kojarzę. Anyway, no nic, to czekam, pewnie jest kilka terminów na te transze. Jak nie przyjdzie w październiku to spodziewam się skumulowanego w listopadzie. edit: pogrzebałem w tym antyintuicyjnym portalu zus pue i dokopałem się daty wypłaty, po 20ym każdego miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 043 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Pierwszy raz na śniegu i od razu wiedział co ma robić. Edytowane 19 Listopada 2022 przez Dud.ek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 U nas trochę więcej śniegu i bardziej tradycyjnie ps ale ta kula ciężka była, czułem się jak Pudzian w Kuala Lumpur jak wkładałem jedną na drugą 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 827 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Młody też miał pierwszy świadomy śnieg. Na początku stanął i był tak zdziwiony, że stał ja wmurowany. Ale później to już śmigał po śniegu zadowolony. Edytowane 19 Listopada 2022 przez creatinfreak 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi