_Red_ 12 065 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca U mnie wyszedł teraz efekt niżu demograficznego i przedszkole, z którego właśnie wychodzi już starszy syn ma niedobór dzieci i wręcz zaczyna robić agresywną kampanię rekrutacyjną (a to zwykłe tanie samorządowe). Z przedszkolem i miejscem na szczęście nigdy nie mieliśmy problemu, gorzej ze złobkiem - dla starszego miejsca nie było przez 2 lata, chodził do prywatnego. Młodszy chodził rok do prywatnego, a dopiero na niecały drugi rok załapał się na samorządowe (dobre i to, sporo tysi w kieszeni). Cytuj
BRY@N 1 594 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Z ciekawości jaka różnica pomiędzy żłobkiem prywatnym a państwowym ? Jakieś plusy minus oczywiście oprócz tej kasy? Cytuj
Boomcio 4 159 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Prywatny, to dzieciak może sobie do CV później wpisać. 2 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca 3 godziny temu, _Red_ napisał(a): chodził do prywatnego. Ile kosztuje taki prywatny żłobek na miesiąc w Krakowie? u nas państwowy ale za wyżywienie i tak się płaci. Myślałem kiedyś że wszystko jest wtedy za free Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Nie ma nic za free xD Państwowy żłobek to cena bazowa + całodniowe żarcie dodatkowo wg stawki (nieduzo, chyba z 12zl/dzien). Takze z zarciem panstwowy żłób zamyka się w okolicy 450 zl/mc, a prywatny to było z 1500 zł (i to jeden z tańszych, ot lokal na parterze w nowym bloku, bez ogrodu i placu zabaw). Wiem, że i ponad 2k mogą wychodzić oplaty w innych placówkach 1 Cytuj
BRY@N 1 594 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Jak uruchomią babciowe to pewnie ceny za żłobek pójdą do góry Cytuj
Shen 9 694 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca 4 godziny temu, _Red_ napisał(a): U mnie wyszedł teraz efekt niżu demograficznego i przedszkole, z którego właśnie wychodzi już starszy syn ma niedobór dzieci i wręcz zaczyna robić agresywną kampanię rekrutacyjną (a to zwykłe tanie samorządowe). Z przedszkolem i miejscem na szczęście nigdy nie mieliśmy problemu, gorzej ze złobkiem - dla starszego miejsca nie było przez 2 lata, chodził do prywatnego. Młodszy chodził rok do prywatnego, a dopiero na niecały drugi rok załapał się na samorządowe (dobre i to, sporo tysi w kieszeni). W Trójmieście chyba nie jest tak kolorowo, bo ostatnio ziomek przez znajomą w kuratorium załatwiał miejsca dla bratanka i bratanicy. W tych ościennych wioskach gdzie się ludzie wynieśli z Gdyni też lipa, w jednej szkole lekcje były do 18 czy 19 xd Na szybko budowali nową. Cytuj
iluck85 2 964 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca 23 minuty temu, _Red_ napisał(a): Nie ma nic za free xD Państwowy żłobek to cena bazowa + całodniowe żarcie dodatkowo wg stawki (nieduzo, chyba z 12zl/dzien). Takze z zarciem panstwowy żłób zamyka się w okolicy 450 zl/mc, a prywatny to było z 1500 zł (i to jeden z tańszych, ot lokal na parterze w nowym bloku, bez ogrodu i placu zabaw). Wiem, że i ponad 2k mogą wychodzić oplaty w innych placówkach Gdzie wy mieszkacie? Poznań- państwowy z żarciem 1100zł. Cytuj
MichAelis 5 625 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca W państwowym płaci sie za jedzenie, nawet niech to bedzie catering po 12zl, jak kuchnia to taniej. Plus 1zl za kazdą godzinę ponad 5h dziennie? O ile dobrze pamietam, to nie wiem jak to możliwe ze wychodzi 1100. Nie ma opcji że ze państowy. Pewnie tylko dofinansowany. Cytuj
iluck85 2 964 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca (edytowane) Ile kosztuje żłobek publiczny w Poznaniu? Opłata za pobyt dzieci w żłobku oraz wyżywienie ustalona jest uchwałą Nr LXXXVII/1617/VIII/2023 Rady Miasta Poznania z dnia 30 czerwca 2023 r. Od lutego 2024 r. opłata stała wynosi: 892,00 zł. Przekraczamy próg, kilka stówek Tak to by było z dofinansowaniem- 450zł. Edytowane 5 czerwca przez iluck85 1 Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca Pojebana akcja, no to u nas w K r a k o w i e standardzik samorządowy to 299 zł podstawa + 10-13 zł/dzień żarcie. I to po powyżce, bo było 199 zł parę lat temu https://lifeinkrakow.pl/w-miescie/5235,publiczne-zlobki-podrozeja-prywatne-beda-tansze-miasto-doplaci-do-nich-ponad-700-zl-miesiecznie Myślałem, że to jakiś standard ogólnopolski, a nie że pan Majchroski daje na dzieci, a Jaśkowiak nie bardzo. Cytuj
iluck85 2 964 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca U nas dopłata 500zl. Ale dochodzi kwestia RKO czy ktoś pobierał. Zarcie podobnie się buja. Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 5 czerwca Opublikowano 5 czerwca RKO nie liczę w tej cenie, bo to kasa, która wpadała na prywatne konto (za drugie dziecko będące pomiędzy 1-3 r.ż.). Na pierwsze też chyba coś jest obecnie, ale nie wiem, już nie śledzę. Niedługo wydatki jeszcze się zmniejszą, bo starszy idzie do szkoły (to kwestia kredek i zeszytów, książki chyba do 3 klasy są dostępne w szkole), młodszy awansuje ze żłobka do przedszkola (199 zł + żarcie) także portfel odpocznie. Cytuj
Bartg 5 529 Opublikowano 6 czerwca Opublikowano 6 czerwca 10 hours ago, _Red_ said: Niedługo wydatki jeszcze się zmniejszą, bo starszy idzie do szkoły (to kwestia kredek i zeszytów, książki chyba do 3 klasy są dostępne w szkole) Też tak myślałem Tu rada rodziców, tam wycieczka, tu zielona szkoła, tu na dzień nauczyciela, tu na dzień kobiet. Plus przynajmniej u mojego w szkole jest milion dodatkowych zajęć, do tego robią pokazowe lekcje za darmo wszystkiego i dzieciaki ciągną na dodatkowe zajęcia (to akurat dobrze dla nich, gorzej dla portfela). Lego Robotyka + basen + jakiś sport i masz 500zł miesięcznie. 1 Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 6 czerwca Opublikowano 6 czerwca To w przedszkolu i żłobku tez co parę dni jakis teatrzyk, wyjazd, alpaki, dzien kobiet, budzet na kredki, także tez to mam Cytuj
Bartg 5 529 Opublikowano 6 czerwca Opublikowano 6 czerwca Tylko w szkole państwowej bieda jak chuj i na wszystko biorą od rodziców. Się np dowiedziałem, że po 25 latach zrobili ostatnio remont kuchni Cytuj
Santi 30 Opublikowano 6 czerwca Opublikowano 6 czerwca W państwowym płaci sie za jedzenie, nawet niech to bedzie catering po 12zl, jak kuchnia to taniej. Plus 1zl za kazdą godzinę ponad 5h dziennie? O ile dobrze pamietam, to nie wiem jak to możliwe ze wychodzi 1100. Nie ma opcji że ze państowy. Pewnie tylko dofinansowany.W przedszkolu tak jest. Żłobek podlega pod miasto, a nie pod MEN i dlatego kwoty się różnią pomiędzy miastami. W Łodzi jest obecnie 20% najniższego wynagrodzenia brutto czyli 849zł + wyżywienie. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 6 czerwca Opublikowano 6 czerwca Czyli z 800+ jedynie 49zl + wyzywienie. Cytuj
Alpha Trion 119 Opublikowano 13 czerwca Opublikowano 13 czerwca (edytowane) Nie wiem jak w innych dużych miastach ale w Wawie Żłobki prywatne mają obowiązek przekazać część miejsc na poczet miejsc publicznych. Ceny od 2k się zaczynają jak się nie uda na państwowe Edytowane 13 czerwca przez Alpha Trion Cytuj
iluck85 2 964 Opublikowano 22 czerwca Opublikowano 22 czerwca @yaczes No dawaj wrażenia IMO najlepszy okres teraz. Cytuj
BRY@N 1 594 Opublikowano 23 czerwca Opublikowano 23 czerwca Dokładnie do póki leży na dupie bo jak zacznie raczkować Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 23 czerwca Opublikowano 23 czerwca Ciekawe czy dostanie prezent „niby od syna” na swój pierwszy dzień ojca. A właśnie, to dziś Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 25 czerwca Opublikowano 25 czerwca I koniecznie post o tym na SM. W tym roku to jakaś plaga tego była Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 30 czerwca Opublikowano 30 czerwca takie starsze żyćko wam forumowicze życzę Spoiler 2 Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 2 lipca Opublikowano 2 lipca W dniu 22.06.2024 o 22:25, iluck85 napisał(a): @yaczes No dawaj wrażenia IMO najlepszy okres teraz. Sorki, jakos mi wzmianka umknela. Maly jest cudowny, mam wrazenie ze zmienia sie doslownie z dnia na dzien Fizycznie ostatni miesiac to byla meczarnia - w pracy zwalilo sie wszystko naraz, do tego tygodniowy urlop sprawil, ze do teraz nie moge sie wygrzebac, a noce nieprzespane, wiec juz rozumiem dlaczego kolezanka powitala mnie w zombielandzie po urodzinach syna Czekam, az bedzie na tyle kumaty az przeprowadze go od 8 bitow do PS5! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi