Skocz do zawartości

Silnik forum 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu jakieś badziewie w tle dojeżdża CPU serwera, tylko że teraz... nic w tle się nie dzieje, przynajmniej nic, co byśmy wiedzieli. Uderzę do supportu, może coś ogarną. 

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 22:24, Bzduras napisał(a):

Czym różni się przycisk "włącz tryb ciemny" od przycisku "dajme ciemnego skina"?

Gdzie jest ta opcja?

Opublikowano

No, dimension, gdzie na górze masz symbol księżyca, co przyciemnia forum pod warunkiem, że siedzisz na jasnym motywie. I nie wszystkie motywy mają taką opcję. Ogólnie można by było zrobić jeden główny i porządny motyw na stałe z opcja przyciemniania forum. 

Ja siedzę na ciemny dynamic, ale on ma te minusy, że cytaty są z czarnymi napisami. 

Opublikowano

No to jak napisałem, to jest dokładnie to samo jakbyś kliknął na dole strony, tylko przycisk jest o góry. Ten przycisk po prostu zmienia motyw pomiędzy Dimension Jasny/Ciemny.

jasny-ciemny.png

Opublikowano

Wszędzie muli, bo to wszędzie ten sam skrypt. Tylko tradycyjnie - admin mówi, że serwer OK, a IPB mówi, że to musi być wina serwera. No tylko ewidentnie problemy zaczęły się po ostatniej aktualce. 

Opublikowano (edytowane)

To brzmi jakby instalator dodawał jakieś zadanie do systemowego schedulera, ale to na pewno admin sprawdził od razu. Podczas zamulania warto by zerknąć na procesy, które idą w tej chwili i co obciąża CPU albo dysk. No ale to są takie oczywistości, ja nawet nie wiem na jakim systemie ten serwer działa :) A jeżeli to jakiś shared hosting, to możliwe, że inny klient uruchamia coś obciążającego na tej samej maszynie i obrywa się wszystkim.

Edytowane przez DarkStar
Opublikowano
Godzinę temu, DarkStar napisał(a):

To brzmi jakby instalator dodawał jakieś zadanie do systemowego schedulera, ale to na pewno admin sprawdził od razu. Podczas zamulania warto by zerknąć na procesy, które idą w tej chwili i co obciąża CPU albo dysk. No ale to są takie oczywistości, ja nawet nie wiem na jakim systemie ten serwer działa :) A jeżeli to jakiś shared hosting, to możliwe, że inny klient uruchamia coś obciążającego na tej samej maszynie i obrywa się wszystkim.

Hosting mamy w sprawdzonej firmie, z która działam od lat i mam bezpośredni kontakt z adminem. Jak pojawiły się te problemy to najwięcej podejrzeń budziły duże tematy, gdzie było bardzo dużo odpowiedzi. I niby IPB po części przyznaje, że w nowej wersji skryptu coś z tym przeliczaniem postów się zadziało, ale oni wychodzą z założenia, że "albo działa, albo nie działa", a tu teraz samo się psuje i samo się naprawia, więc to nie może być ich wina. 

Opublikowano
4 godziny temu, Perez napisał(a):

No a teraz śmiga jak szalone, a nikt nic nie robił...

No to moze powinien cos zrobic, np. popatrzec w jakies logi czy cos dlaczego tak sie dzieje. Bo zaczynie sie "naprawianie" na zasadzie "o przyszlo zgloszenie od Pereza, poczekamy pol dnia i git". W koncu chyba za ten hosting placisz.

Opublikowano

A to wiadomo, że logi są pierwsze i to co tam admin u siebie widzi, ale problem w tym, że nie widzi nic konkretnego, tylko że w pewnym momencie CPU jest dojechane na maxa i tyle. I właśnie padają podejrzenia na te duuuże tematy, ale nie ma konkretu. Konfiguracja serwera bez zmian, wszystko śmigało od wielu miesięcy, wleciał update i pojawił się problem. A znowu IPB mówi, że "no albo jest błąd, albo nie ma, że jeśli tak to się psuje/naprawia to wina serwera", a admin mówi, że no nie wina serwera :D. Wejdziemy niebawem na PHP. 8.1, bo nie jest wymagane, ale zalecane dla forum (a już na pewno będzie pod wersję 5.0).