Gość mate5 Opublikowano 29 grudnia 2017 Opublikowano 29 grudnia 2017 Odsłuchanie Nowej Aleksandrii Siekiery zainspirowało mnie do stworzenia tego tematu. Na ogół ignoruje polskie zespoły, bo lubię przede wszystkim wszelkie podgatunki punku a ten choć wiadomo, ma relatywnie sporą reprezentację w PL, to większości z nich brakuje pier.dolniecia. Wokal przede wszystkim jest czesto nudny. A Nowa Aleksandria, choć agresywny ten album naturalnie nie jest, to kreuje immersyjna hehe atmosfere, no i pomaga to ze album ma jedną z najlepszych okladek w historii: Oprocz Nowej Aleksandria polecalbym jeszcze Moskwę: I Low Standarda, powerviolence/noise ze śląska: Spoiler Oczywiscie nie ukrywam ze temat zakladam z pobudek czysto egoistycznych, bo licze na to ze tak jak w przypadku mojego tematu o emoviolence znajde tutaj cos nowego dla siebie Cytuj
ping 9 048 Opublikowano 29 grudnia 2017 Opublikowano 29 grudnia 2017 Tymański, młody Możdżer, Lester Bowie... No (pipi)a, klasa. Chłopaki znowu ostro koncertują, gdyby nie ich bębniarz, nigdy nie zacząłbym przygody z perkusją. To lubię, bo cały album to zlepek totalnie bezsensownych tekstów, przy których zastanawiasz się, czy po ćpaniu mają głębszy sens, czy też może są całkowicie pozbawione logiki. Bardzo miła, choć momentami trudna w odbiorze formacja. Tymi wszystkimi nergalami i brodkami niestety nie jestem w stanie się karmić. Lukstorpedy i inne hehe śmieszne daj na wykop nocne kochanki również nie wchodzą. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 29 grudnia 2017 Opublikowano 29 grudnia 2017 Nie mam jak teraz powrzucac linków więc tylko palnę nazwy: the Ku.rws, wszaniec i np. Nowy album BNNT czyli Multiverse. Cytuj
Absolem 1 036 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 (edytowane) Pewnie nie będę oryginalny. Pełno tego, ciężko wybrać coś konkretnego. Edytowane 30 grudnia 2017 przez Absolem 1 Cytuj
Siara_iwj 4 138 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 A ja serio polecam zapoznać się z materiałem Budki Suflera. każdy zna Takie Tango, czy Bal Wszystkich Świętych, bo klepali to w radiu do upadłego, ale to jest takie ich We Are The Champions - większość ludzi nie wychodzi poza to i uznaje, że to jedyne co zespół stworzył dobrego. BS ma do zaoferowania genialne, nierzadko cholernie gorzkie teksty, którym należy się przysłuchać i zrozumieć, a nie traktować jako tło, wybuchowy wokal i świetne melodie wykonywane przez doskonałych muzyków (m.in. Romuald Lipko, obok Sławomira Łosowskiego chyba największa tuza polskiego syntezatora) . Zauważyłem, że z wiekiem coraz bardziej doceniam ich twórczość i więcej przesłania do mnie dochodzi: To jest kopalnia dobrej muzyki, może poza albumem "Na Brzegu Światła", który najlepiej zostawić na koniec, bo jest dość dziwny i chyba najsłabszy w ich dyskografii. 1 Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Siara, zapomniałeś chyba jeszcze o jednym kawałku: Świetny tekst, muza, wokal... A odkryłem z parę lat temu W sumie tutaj jeszcze polskie rege hehe: A ten kawałek kiedyś w lokalnym radiu usłyszałem i się zastanawiałem, co to za pankrok, a to Maanam:https://www.youtube.com/watch?v=VB_nYhxrDRc 1 Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 I w ogóle cały Tadziu, niekojarzony jedynie wieśniacko z Kiedy byłem. Dla mnie jeden z największych mózgów polskiej muzyki. 2 Cytuj
maciucha 11 647 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 (edytowane) oj tak Nalepe szanuję jak poje.bany jedna z moich ulubionych bluesowych piosenek, w tym samym rzędzie co Since I've Been Loving You i Tea for One, Zeppów oczywiście. z nowszych rzeczy bardzo lubię The Stubs Edytowane 30 grudnia 2017 przez maciucha Cytuj
Absolem 1 036 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Nie sposób też nie wspomnieć o Perfect. Pomijam nowe płyty ale do dwóch pierwszych czyli Perfect i Unu z Hołdysem mam ogromny sentyment i lubię do nich wracać. Warto też dodać że Perfect w czasach "słusznie minionych" jak nikt inny potrafił dać ówczesnej władzy i cenzurze prztyczka w nos, a teksty pokroju Autobiografii z wiekiem nabierają bardzo.... innego wyrazu 1 Cytuj
ornit 2 991 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Mam takie swoje małe marzenie, że kiedy skończę z tymi wszystkimi Szatanami, które kupuję to zacznę zaopatrywać się w nagrania Klenczona, Ewy Demarczyk, Ciechowskiego, Grechuty, Celińskiej i (może) przede wszystkim Marka Dyjaka. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Dla fanów mrocznego folku i rzeczy pokroju Death in June polecam jednoosobowy projekt mojego kolegi z Wrocławia Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Calm the Fire, szczegolnie perkusja Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 (edytowane) Brokuł, ale tytuł tematu to "Porządna polska (niemetalowa) muzyka", odpalam dwa pierwsze kawałki, a tam metal. Z resztą już lepiej. Edytowane 30 grudnia 2017 przez grzybiarz Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Pierwsze to hc, a drugie to grindcore. Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Ok, myślałem, że wrzucamy tu wszystko za wyjątkiem metalu i jego podgatunków Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 To nie są podgatunki metalu grzybuś. Wiem, bo jestem popier.dolony na punkcie szufladek. Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 No a od czego się wywodzi grindcore? Z elektroniki, czy popu? Może z metalu? Nie no... chyba z jazzu. Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 30 grudnia 2017 Opublikowano 30 grudnia 2017 Bluber wypier.dalaj z tymi kucami Wiedziałem że się zaraz zlecą kutasiarze że starymi prykami W temacie, the Stubs propsuje jak poje.ban Jeszcze dodam Ewa Braun - Esion, jaki to jest kur.wa sztos <3 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 31 grudnia 2017 Opublikowano 31 grudnia 2017 6 godzin temu, grzybiarz napisał: Brokuł, ale tytuł tematu to "Porządna polska (niemetalowa) muzyka", odpalam dwa pierwsze kawałki, a tam metal. Z resztą już lepiej. To nie jest metal lol 5 godzin temu, grzybiarz napisał: No a od czego się wywodzi grindcore? Z elektroniki, czy popu? Może z metalu? Nie no... chyba z jazzu. z rocka przez punk rocka do hardcore przechodząc w grindcore jeszcze elegancki numer z płyty, która jest w mojej sygnaturze i solowy piernikowski i solowy 1988 z swoim dubowymi ambientami Cytuj
TheAceOfSpades 482 Opublikowano 31 grudnia 2017 Opublikowano 31 grudnia 2017 @_Be_ By The Spirits fajne, widzę że cd sold out, jak masz to mógłbyś zarzucić ripa na jakiś serwerek Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 31 grudnia 2017 Opublikowano 31 grudnia 2017 O, a to mnie ostatnio z kapci wyjebało Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 31 grudnia 2017 Opublikowano 31 grudnia 2017 Bluber, myślałem, że tu wrzucamy coś takiego np.: Polski zespół, ale brzmi jak zagraniczny:) Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 31 grudnia 2017 Opublikowano 31 grudnia 2017 5 godzin temu, TheAceOfSpades napisał: @_Be_ By The Spirits fajne, widzę że cd sold out, jak masz to mógłbyś zarzucić ripa na jakiś serwerek Tylko na kasecie mam Cytuj
tukan 1 917 Opublikowano 4 stycznia 2018 Opublikowano 4 stycznia 2018 takie jeszcze ciekawostki ambient/experimental/noise experimental/jazz ambient/minimal i coś dla fanów the Stubs w wydaniu mniej rock'n'rollowy a garage rockowym, bo to prawie ta sama ekipa Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 5 stycznia 2018 Opublikowano 5 stycznia 2018 No prawie taka sama ekipa gitarzysta/wokalista i tyle Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi