Opublikowano 3 marca 20187 l Autor Wniosek jest prosty-z HDR da się jeszcze więcej wycisnąć niż obecnie. Cytat to nie ma zadnego powodu by miec mniejszy TV. Przy niższych rozdzielczościach może być większa paćka na ekranie na większym TV. Ja tam jestem zadowolony ze swoich 55. Może jak kiedyś na ps5 standardem będzie 4k wtedy przejdę na 65. Edytowane 3 marca 20187 l przez wulfen
Opublikowano 3 marca 20187 l Godzinę temu, Kyokushinman napisał: Bravia 55XE9305 To trzeba było brać 65" albo większy tak byłby niszczator światów, a tak telewizorek. Pomyśl jeszcze zawsze można powiedzieć w sklepie że za mały
Opublikowano 3 marca 20187 l 43 minuty temu, Atos napisał: Serio gdzieś tak napisał, że obraz SDR wygląda lepiej niż HDR ???? W dniu 1.03.2018 o 07:31, Kyo napisał: W dniu 28.02.2018 o 09:59, Kyokushinman napisał: obecny hdr jest wyprany z barw. Wyprany z barw powiadasz. Wyprany z barw w stosunku do czego? Do SDR? W dniu 1.03.2018 o 09:13, Kyokushinman napisał: Tak. Obraz jest niemal bez barw w grach na obecną chwile. A tv nie kupiłem tylko testuje i szukam odpowiedniego.
Opublikowano 3 marca 20187 l @Kyo i PIOTR8642 Dzięki, musiało mi mi jakoś umknąć. Edytowane 3 marca 20187 l przez Atos
Opublikowano 3 marca 20187 l Autor 2 minuty temu, Maus napisał: serio ktos jeszcze gra na 90ms? komus imponuje symulator epileptyka? Mnie dziwi jak można grać z szarpiącym obrazem, tym bardziej przy dużych TV.
Opublikowano 3 marca 20187 l 5 minut temu, wulfen napisał: Przy niższych rozdzielczościach może być większa paćka na ekranie na większym TV. Ja tam jestem zadowolony ze swoich 55. Może jak kiedyś na ps5 standardem będzie 4k wtedy przejdę na 65. Moim zdaniem TV to inwestycja na lata ( nie wyobrazam sobie zeby teraz kupic bez mysli o next genach ) i naprawde nie ma sensu bawic sie w polsrodki, prawdziwy efekt WOW i komfort na wysokim poziomie zaczyna sie od 65. Na PS5 to moga wymyslec wsteczna jak na Xbox One X i sie okaze ze lekka wtopa. Mniejszy komfort w grach na PS3 mozna przebolec, sa netflixy,vody, zreszta monitorek z Biedronki da rade. Teraz, wulfen napisał: Mnie dziwi jak można grać z szarpiącym obrazem, tym bardziej przy dużych TV. Zalezy, u mnie czasem szarpnie np w Fifie i wyglada mega wujowo zgadzam sie, niestety zauwazylem to juz nie odzauwaze. Odpukac poki co tylko w Fifie.
Opublikowano 3 marca 20187 l 15 minut temu, Fanek napisał: To trzeba było brać 65" albo większy tak byłby niszczator światów, a tak telewizorek. Pomyśl jeszcze zawsze można powiedzieć w sklepie że za mały Też wydaje mi się, że popełniłem błąd i mogłem brać 65 cali, ale jednak chce mieć tv do wszystkich konsol. Z rozdziałkami pokroju 480p na takim 65 cali to nawet nie wiem czy ja bym dał radę odpowiednio ustawić aby wyglądało lepiej niż na 50W829. Przeraził mnie trochę katastrofalny obraz 1440p w Uncharted 4 na 65 KS7000. Jednak Ukanio cały czas mi powtarzał, że na Sony w tym rozmiarze nic nie będzie gorzej. Pewnie miał racje, bo opcji jest masa w Bravi, które podnoszą gry z niskiej rozdziałki do świetnego poziomu. Zobaczymy na Tekkenie 5 NTSC PS2 po componencie W829 vs XE93 jak sytuacja się przedstawia na 55 calach. Jak będzie wszystko git to może wymienię na większy.
Opublikowano 3 marca 20187 l nie wiem czy to dobry temat i czy w ogóle ktoś jest tym zainteresowany, ale na resetera pojawiła się spora analiza HDR'u na przykładzie kilku gier https://www.resetera.com/threads/hdr-games-analyzed-pt-2-now-with-some-ps4-exclusives.27129/
Opublikowano 3 marca 20187 l 8 minut temu, Kyokushinman napisał: ale jednak chce mieć tv do wszystkich konsol. Marzenie scietej glowy, wyjdzie tak ze kupisz TV ani nie do tego, ani nie do tego. Obraz 4K sam z siebie wymusza duzy odbiornik, a duzy odbiornik daje dodatkowe korzysci w ergonomii o ktorych mowilem wczesniej. Retro konsole dzialaja dokladnie na odwrot i skonczysz jak moj sasiad biznesmen, co sobie kupil opla zafire ( samochod 7 osobowy) bo i do firmy i do jazdy a teraz narzeka na spalanie, niewygodne parkowanie, a jak ma wiezc towar to sie pierdzieli z jakimis matami no bo kto wsiadzie do utytlanego samochodu. Edytowane 3 marca 20187 l przez aphromo
Opublikowano 3 marca 20187 l @ziarno jak dla ciebie obecnie SDR >>>> hdr, uzyskujesz 4k za pomocą ustawień na 1080p oraz masz oledową czerń to na uj zmienisz TV? Poczekaj jeszcze trochę z takim sztosem w domu akurat przez te 2-3 lata inżynierowie Sony tak dopracują hdr, że w końcu przewyższy SDR!
Opublikowano 3 marca 20187 l 23 minuty temu, aphromo napisał: Marzenie scietej glowy, wyjdzie tak ze kupisz TV ani nie do tego, ani nie do tego. Obraz 4K sam z siebie wymusza duzy odbiornik, a duzy odbiornik daje dodatkowe korzysci w ergonomii o ktorych mowilem wczesniej. Retro konsole dzialaja dokladnie na odwrot i skonczysz jak moj sasiad biznesmen, co sobie kupil opla zafire ( samochod 7 osobowy) bo i do firmy i do jazdy a teraz narzeka na spalanie, niewygodne parkowanie, a jak ma wiezc towar to sie pierdzieli z jakimis matami no bo kto wsiadzie do utytlanego samochodu. No widzisz a u mnie taki W829 kosi obrazem wszystkie crt hd 480p (mam na chacie Philipsa takowego), 720p, 1080p itd. Na 55XE85 sprawdzałem po odpowiednich oczywiście ustawieniach Far Cry 4 i Dark Souls 3. Wyglądały lepiej niż na najlepszym według mnie tv 1080p tj. W829. PS4Pro ma (pipi)owy scaler z PS3 było podobnie na tle X360. Trzeba ręcznie zmieniać w grach, które chodzą w 1080p i poniżej rozdziałkę w menu konsoli na 1080p ponieważ inaczej czeka nas paćka o czym wcześniej mówiłem. Do tego dodać w ustawieniach ekranu obraz wyświetlania na wszystkie piksela aby nie był przesadnie rozciągnięty. Wówczas otrzymamy z obrazu 1080p tzw. żyletę. O 720p się jeszcze nie boje bo będzie podobnie. Tylko o 480p tak naprawdę chodzi. Zabawa z mastered 4k, filtrowaniem zakłóceń, rozdziałką, ostrość, motion flow wyraźny dla starych gier, tryb kliszy. Będzie zabawy, ale myślę, że przebije w grach 480p jakość z W829. 20 minut temu, balon napisał: @ziarno jak dla ciebie obecnie SDR >>>> hdr, uzyskujesz 4k za pomocą ustawień na 1080p oraz masz oledową czerń to na uj zmienisz TV? Poczekaj jeszcze trochę z takim sztosem w domu akurat przez te 2-3 lata inżynierowie Sony tak dopracują hdr, że w końcu przewyższy SDR! Potrzebuje przede wszystkim płynności oraz rozdziałki, której W829 nie ma. Edytowane 3 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 3 marca 20187 l Od razu nadmienie, ze zakladam ze kupno TV to zakup na dluzszy okres czasu. Wszystko to co mowisz, to jest jedna strona medalu. Ja mowie o drugiej stronie, perspektywicznej. Za jakis czas sytuacja sie zmieni, nowe konsole, moze np. wsteczna z PS4, PS3 ( hakerzy juz teraz wlamali sie do gier z PS2 na PS4 i dziala dokladnie tak samo jak na xboxie, lepsza rozdzialka framerate itp ) i wtedy moze sie okazac ze korzysci z mniejszego metrazu sa iluzoryczne, a niedomagania beda dokladnie takie same. Retro gaming ? To jest raczej dealbreaker wiadomix, ciezko cokolwiek powiedziec, sprzety do wszystkiego sa do niczego, tak uwazam. Cos za cos. Wychodze z zalozenia ze wielkosc pomieszczenia jest odpowiednia, jesli tak to w takiej sytuacji jedyna przewaga 55tki to tyle ze jest taniej, mniej do dzwigania i latwiej przejdzie przez drzwi. I na tym sie koncza zalety. Kazdy ma swoje priorytety i nie mam zamiaru nikogo nawracac, po prostu sygnalizuje aspekty, o ktorych mowi sie malo albo wogole.
Opublikowano 3 marca 20187 l 2 godziny temu, Kyokushinman napisał: Przecież oni sami takie opcje w tv zastosowali. Co ja niby miałem odkrywać? No odkryłeś, że tryb gra nie nadaje się do gier. Musisz to inżynierom Sony uświadomić. Zabawa w poprawianie rozdzielczości, ostrości, tworzenie realizmu i inne cuda, narzekanie na kompresje 420 w hdr, zamiast 444. Tylko po to, by później i tak wszystko puścić przez upłynniacz z artefaktami (o lagu nie "wspomnę" ;p) Mam na to cudowny sposób. Kupno porządnego PC i masz natywne 60fps, a jak kasa pozwoli to nawet prestiżowe 120-144 fps :E. Żaden upłynniacz już nie będzie potrzebny i zobaczysz dopiero co to naprawdę znaczy płynny obraz i to bez artefaktów i z nieodczuwalnym input lagiem.
Opublikowano 3 marca 20187 l 1 minutę temu, bocieque napisał: Zabawa w poprawianie rozdzielczości, ostrości, tworzenie realizmu i inne cuda, Opcje w TV po to wsadzili, zeby w razie potrzeby mozna sobie bylo cos ustawic pod wlasne preferencje. Kazdy gra jak mu najlepiej.
Opublikowano 3 marca 20187 l Ale żeby grać na takim lagu jak ci spece i jeszcze sie tym zachwycać, to naprawde trzeba być upośledzonym.
Opublikowano 3 marca 20187 l 4 minuty temu, PIOTR8642 napisał: Ale żeby grać na takim lagu jak ci spece i jeszcze sie tym zachwycać, Jesli korzysci z takiego a nie innego ustawienia sa wieksze niz wzrost input lag, oczywiscie to jest subiektywne, to nie ma tematu. W ostatecznosci nikt fanow PUBG co sama gra im rwie na Xboxie palcem nie wytyka. Ja tez gram na lagu niewiele ale wiekszym niz najnizszy i nie narzekam, bo zysk w jakosci obrazu jest odpowiedni. Edytowane 3 marca 20187 l przez aphromo
Opublikowano 3 marca 20187 l 43 minuty temu, bocieque napisał: No odkryłeś, że tryb gra nie nadaje się do gier. Musisz to inżynierom Sony uświadomić. Zabawa w poprawianie rozdzielczości, ostrości, tworzenie realizmu i inne cuda, narzekanie na kompresje 420 w hdr, zamiast 444. Tylko po to, by później i tak wszystko puścić przez upłynniacz z artefaktami (o lagu nie "wspomnę" ;p) Mam na to cudowny sposób. Kupno porządnego PC i masz natywne 60fps, a jak kasa pozwoli to nawet prestiżowe 120-144 fps :E. Żaden upłynniacz już nie będzie potrzebny i zobaczysz dopiero co to naprawdę znaczy płynny obraz i to bez artefaktów i z nieodczuwalnym input lagiem. Tryb gra jest do gier, ponieważ ma najmniejszy input lag. Logiczne. Dla pokazania kapitalnej grafy w takim np. Horizon się nie nadaje. Dlaczego? Ponieważ większość parametrów obrazu jest stonowanych lub nie nie ma co niektórych wcale, w celu zapewnienie najmniejszego opóźnienia. Tv Bravia nie mają praktycznie artefaktów, a jak już to niewielkie, wszystko zależy od danego modelu oraz szybkości odświeżania matrycy. PC mnie nie interesuje. Skończyłem grać na nim w 2001 roku. Od płynności mam tv. Edytowane 3 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 3 marca 20187 l 10 minut temu, aphromo napisał: W ostatecznosci nikt fanow PUBG co sama gra im rwie na Xboxie palcem nie wytyka. Gram w PUBGa na XOX i od razu ci moge powiedzieć że porównywanie laga w tej grze do tego co sie dzieje gdy właczysz upłynnienie obrazu, nie ma nawet najmniejszego sensu, bo przy właczonym upłynnieniu całe sterowanie nalezy jedynie określić mianem "pływania". A PUBGowi w chooy daleko do tak katastrofalnego stanu. Powie ci to kazdy kto grał w ta gre i dla porównania odpalił upłynniacz w dowolnej innej grze.
Opublikowano 3 marca 20187 l 17 minut temu, Kyokushinman napisał: Dla pokazania kapitalnej grafy w takim np. Horizon się nie nadaje. Dlaczego? Ponieważ wszystkie parametry obrazu są stonowane lub nie nie ma ich wcale, Jeżeli nie ma ich wcale to znaczy że grasz na wyłączonym telewizorze. Co to Sony robi ludziom z mózgu to ja nawet nie....
Opublikowano 3 marca 20187 l 13 minut temu, PIOTR8642 napisał: od razu ci Gdzie sa Twoje maniery ? Kto Cie uczyl kultury ? 13 minut temu, PIOTR8642 napisał: że porównywanie laga w tej grze do tego co sie dzieje gdy właczysz upłynnienie obrazu, nie ma nawet najmniejszego sensu Zgoda, w kazdej grze jak framerate leci na pysk to jest lipa. Jak jest 30 FPS to klatka wyswietla sie co 33 ms wiec de facto wszystko ponizej to sztuka dla sztuki. Przyklad Pubga podalem, bo wiele milionow ludzi gra tak i mimo wszystko ciesza sie gra. Wiadomix, jak dla mnie competite MP na przyklad to obowiazkowo tryb gra, ale np Gravity Rush 2 absolutnie mozna sobie pozwolic na tryb dynamiczny bo kolory lepiej wygladaja i jakos " da sie " grac. 13 minut temu, PIOTR8642 napisał: całe sterowanie nalezy jedynie określić mianem "pływania". A PUBGowi w chooy daleko Nie chce oceniac kto ma gorzej, ten komu rwie czy ten komu plywa. Wszyscy gramy w gry gdzie framerate potrafi chrupnac i jakos to kazdy bierze na klate. To jest jasne jak Slonce ze MF ma swoje wady i zalety, jesli komus tak pasuje, niech gra. Pamietajmy, ze rozmawiamy o milisekundach, wiele osob pewnie by nie zauwazylo nawet. Edytowane 3 marca 20187 l przez aphromo
Opublikowano 3 marca 20187 l 10 minut temu, aphromo napisał: Gdzie sa Twoje maniery ? Kto Cie uczyl kultury ? Spoko luz. 12 minut temu, aphromo napisał: Przyklad Pubga podalem, bo wiele milionow ludzi gra tak i mimo wszystko ciesza sie gra. W PUBGu inputlagowi daleko do doskonałosci, ale gdyby był on na tak skandalicznym poziomie jak przy włączeniu upłynnienia w tv 4K, to założe się że nikt by w to nie grał na konsoli. 14 minut temu, aphromo napisał: To jest jasne jak Slonce ze MF ma swoje wady i zalety, jesli komus tak pasuje, niech gra. I ja jestem tego zdania. Tylko niech taki ktoś nie twierdzi że takie coś ma cokolwiek wspólnego z "grą" (albo z jakąkolwiek responsywnościa w grze na zadowalającym poziomie). 16 minut temu, aphromo napisał: Pamietajmy, ze rozmawiamy o milisekundach, wiele osob pewnie by nie zauwazylo nawet. Jakie osoby masz na myśli? Reumatyków? Epileptyków?
Opublikowano 3 marca 20187 l 30 minut temu, PIOTR8642 napisał: W PUBGu inputlagowi daleko do doskonałosci, ale gdyby był on na tak skandalicznym poziomie jak przy włączeniu upłynnienia w tv 4K, to założe się że nikt by w to nie grał na konsoli. Przed premiera PUBGa mowilem, ze nikt nie bedzie gral z takim frameratem i na zlosc mi najszybciej sprzedajaca sie gra w pudelku na xonie. 30 minut temu, PIOTR8642 napisał: I ja jestem tego zdania. Tylko niech taki ktoś nie twierdzi że takie coś ma cokolwiek wspólnego z "grą" (albo z jakąkolwiek responsywnościa w grze na zadowalającym poziomie). Wolnosc slowa ma swoje wady i zalety. Jeden bedzie zadowolony ze ma stabilne 30 klatek, inny nie moze wytrzymac nic ponizej 144. 30 minut temu, PIOTR8642 napisał: Jakie osoby masz na myśli? Reumatyków? Epileptyków? Czas reakcji czlowieka srednio przyjmuje sie na 200ms. To zalezy od wielu czynnikow, specjalnie dla Ciebie zrobilem test i wychodzi srednia na poziomie 40 milisekund. W sumie fajna zabawa, sam sprawdz i pochwal sie wynikami. Edytowane 3 marca 20187 l przez aphromo
Opublikowano 3 marca 20187 l 47 minut temu, aphromo napisał: Czas reakcji czlowieka srednio przyjmuje sie na 200ms. To zalezy od wielu czynnikow, specjalnie dla Ciebie zrobilem test i wychodzi srednia na poziomie 40 milisekund. Jesli chodzi o te 200ms, to masz na myśli tą wartość o której wspominają chłopaki z hdtvpolska ? https://hdtvpolska.com/input-lag-co-to-za-diabel-i-jak-duze-ma-rogi/ Bo jeśli tak, to sam widzisz po przeczytaniu tego artykułu, że inputlag powyżej 50ms (w tv, bo trzeba jeszcze doliczyć laga konsoli) już zaczyna wpływać na gre. A taki powyżej 70ms już przeszkadza. O tym w okolicach 80ms jaki jest przy upłynnieniu w XE93 nawet nie wspominam, bo taką responsywność trudno określić inaczej niż "pływanie". Edytowane 3 marca 20187 l przez PIOTR8642
Opublikowano 3 marca 20187 l Autor 13 godzin temu, Kyokushinman napisał: Przez nich też kupiłem tv W829 bo tak wychwalali płynność, że masakra. Okazało się, że tv okrutnie smuży w porównaniu z W5500. Dopiero po około 2 latach wyszło, że miałem racje i przyznali się do błędu. Tak mi się teraz przypomniało jak ten pseudo ekspert przekonywał, że lg b6 jest trwalszy od LCD, a potem okazało się że ich trwałość jest katastrofą i po roku grania obraz się wypala. Do dzisiaj nie przyznał się do błędu. Albo w teście panasonica DX900 nie zauważył ogromnych kwadratów od podświetlania. Pseudo ekspert.