Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

No i to jest właśnie opinia kogoś kto faktycznie testował/sprawdzał oba telewizory i wie o co chodzi, a nie kłamie by przedstawić swoją markę w dobrym świetle.

6 minut temu, Kyo napisał:

Aha - @Ins to oznaczanie na mnie nie działa :D Wyłączyłem sobie powiadomienia. Zdrowszy będę :lapka: 

Dobrze wiedzieć ;)

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
17 minut temu, Kyo napisał:

Włączyłem na chwilę te ulepszacze i których mowa - sam teraz gram na TV który pozostawia wiele do życzenia jeśli chodzi o IL ale ja pierdole. Jak można tak grać? Jak by ktoś mi założył alko-gogle.

Uzupełniając - ktoś chyba nie wie o co chodzi w 60 klatkach na sekundę. Chodzi o responsywność, reakcję. A tutaj jest płynnie ale powoduje to efekt odwrotny do zamierzonego. Czuję się jak bym grał stawiony. Pewnie można się do tego przyzwyczaić tylko pytanie PO CO?

Dobra - bo się wkręciłem. Kończę wywody :lapka: 

Opublikowano

Puenta jest taka , że Wulfen kitował z tym super duper fajnym HDRem tak zachwalanym przez niego na XE93, co dobitnie udowodnił mu Kukuryku pokazując że jego turbo SDR jest lepszy niż najlepszy HDR Wulfena. Chyba że coś pominąłem...:D

Także dobra robota Kukuryku. W pore przestrzegłeś ludzi żeby nie kupowali XE93 z myślą o graniu z HDRem. Lepiej brać OLEDa. Na nie przynajmniej nikt nie narzeka jeśli chodzi o obraz (a przynajmniej nie te osoby które go mają).

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Ins napisał:

No i to jest właśnie opinia kogoś kto faktycznie testował/sprawdzał oba telewizory i wie o co chodzi,

Różne są opinie.

Tutaj

http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-hdr-201608054331.htm

lg dopiero na 3 miejscu.

• Samsung KS9500: 9 votes
  • Panasonic DX902: 6 votes
  • LG E6: 4 votes
  • Sony XD94: 3 votes

KS9500 i dx900 okazał się lepszy, a co dopiero zd9 czy xe93.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

Pomijając to, że nie porównują ich do tych dwóch telewizorów i twoja podnieta jest niezdrowa, to jest tam gdzieś napisane, że na oledzie jest szmata w HDR ? No właśnie. Nie ośmieszaj się dalej.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Przez weekend jest otwarta beta Sea of the Thieves, ale HDR robi wrażenie w tej grze, myślę, że nawet człowiek ziarno by się przekonał.

Szkoda, że przez zdjęcia nie można pokazać tego co się widzi. FALD robi różnicę :)

IMG_20180309_174140566_HDR.jpg

Opublikowano

Ziarenko wrzuciłeś zdjęcia z U4, ale to z HDRem ma rozdzielczość 960x541, a to w SDR 1599x901. Możesz wrzucić to z HDRem w takiej samej (albo zbliżonej) rozdzielczości co SDR?

Opublikowano
56 minut temu, wulfen napisał:

Różne są opinie.

Tutaj

http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-hdr-201608054331.htm

lg dopiero na 3 miejscu.

• Samsung KS9500: 9 votes
  • Panasonic DX902: 6 votes
  • LG E6: 4 votes
  • Sony XD94: 3 votes

KS9500 i dx900 okazał się lepszy, a co dopiero zd9 czy xe93.

Zdajesz sobie sprawę, że to są TV FALD, a XE93 oprócz jasności dalej pozostaje krawędziakiem i widać to właśnie w HDR najbardziej. Wymieniłeś obok siebie i porównałeś ZD9 i XE93 a te telewizory dzieli przepaść i bliżej KS9500 do tego flagowca Sony niż XE93, który jest krawędziakiem?

Opublikowano
1 godzinę temu, hennepin napisał:

Przez weekend jest otwarta beta Sea of the Thieves, ale HDR robi wrażenie w tej grze, myślę, że nawet człowiek ziarno by się przekonał.

Szkoda, że przez zdjęcia nie można pokazać tego co się widzi. FALD robi różnicę :)

IMG_20180309_174140566_HDR.jpg

no fajnie ale koniecznie podaj ustawienia telewizora i wersję jego oprogramowania bo sama jakość obrazu jest w tym miejscu drugorzędna, dla dzbanów z tego tematu ważniejsze są ustawienia niż sama jakość obrazu

Edytowane przez MAJOR SZEJDI

Opublikowano
14 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Wczoraj sprawdziliśmy TLOUR i niestety z hdr nadal nie wesoło (bezbarwnie).

Ustawiłem Uncharted 4 wczoraj tak za(pipi)iście,

Zgoda, ze wszystkich gier jakie mam z HDR TloU najslabiej wyglada :( No (pipi)a mlecznie.

U4 kozak, jeszcze musze tego asasyna kupic bo sam widok z hdr to dla mnie zacheta.

12 godzin temu, Kyokushinman napisał:

sztucznym włączeniu w trybie sdr tj. tryb hdr 10, to faktycznie jestem w stanie przyznać, że jest lepszy kontrast (światło księżyca wali konkretnie) oraz bardziej nasycony kolor (aż za bardzo), ale niestety hdr to nie jest ponieważ słoneczka okrągłego brak itd.

Kogo obchodzi sloneczko :) ?

2 godziny temu, Kyo napisał:

Uzupełniając - ktoś chyba nie wie o co chodzi w 60 klatkach na sekundę. Chodzi o responsywność, reakcję. A tutaj jest płynnie ale powoduje to efekt odwrotny do zamierzonego. Czuję się jak bym grał stawiony. Pewnie można się do tego przyzwyczaić tylko pytanie PO CO?

Bez przesady. Jak grales w BB wlasnie czy cos online bez dedykow to na 100% jakies cyrki byly. Nie mowie, ze input lag nie ma znaczenia, ale z drugiej strony nie ma sensu odlewac zlotego cielca na pustyni.

edit - Kunshin - akurat gralem niedawno wlasnie w U4 z HDRem i u mnie efekt jest podobny jak u Ciebie na zdjeciach SDR do HDR ( swoja droga (pipi)owo zrobionych, nie wrzucaj takich), jakby sie dalo ustawieniami takie kolorki w NIER ustawic .. marzenia.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano
8 godzin temu, blantman napisał:

czy ps4 to po uruchomieniu gry z hdr samo się hdr uruchamia.

Nie, nie uruchamia sie. Pamiec juz nie ta...

Edytowane przez aphromo

Opublikowano
1 godzinę temu, aphromo napisał:

Nie, nie uruchamia sie. Pamiec juz nie ta...

Also, avoid engaging settings such as Samsung’s “HDR+”. These are upscaling functions for SDR->HDR and have little to do with true HDR. As a general rule of thumb your TV should automatically switch to HDR mode and show a small HDR label in one corner. If it does not, there is something wrong.

Opublikowano

Mi chodzi o to ze gra sama spyta na poczatku ( jak jest odpowiedni TV wiadomix ) czy chcesz grac z czy bez, a pozniej to w opcjach sobie mozna wlaczyc.

Ten tryb o ktorym mowisz to smiec, nie polecam.

edit -- aa no i trzeba sobie jeszcze jedno hdmi oflagowac jak hdr na start wiadomix.

the-last-of-us-remastered-hdr-detection_1920.0.jpg

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Ja na xbox nawet nie mam pytania. Ustawilem raz w opcjach konsoli że mam tv z hdr i wsio. Jak uruchamiam grę z hdr od ffxv po monster huntera to samo się włącza i jedynie w opcjach moge zmienić jasność hdr. 

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, hennepin napisał:

Zdajesz sobie sprawę, że to są TV FALD, a XE93 oprócz jasności dalej pozostaje krawędziakiem i widać to właśnie w HDR najbardziej.

XD94 ma gorszy kontrast i dużo gorszą jasność względem xe93 a i tak dostał 3 głosy. Zdajesz sobie z tego sprawę? Zresztą z tego testu właśnie wynika że ilość stref podświetlania nie ma tu kluczowego znaczenia, bo wtedy wygrałby oled ze swoimi ponad 8 milionami stref wygaszania, a zajął dopiero 3 miejsce. Jak myślisz dlaczego, czyżby miało to coś wspólnego z maksymalną jasnością?^^

Cytat

Wymieniłeś obok siebie i porównałeś ZD9 i XE93 a te telewizory dzieli przepaść

:rofl:

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

Nie masz pojęcia o czym piszesz, fizyki nie przeskoczysz, krawędziak to krawędziak i silą rzeczy nie uzyskasz tak dobrego efektu HDR,  to nie chodzi o maksymalną jasność, co z tego, że taką ma jak przez swoją technologię "edge" musi rozświetlić równocześnie ciemne obszary. Papier wszystko przyjmie i cyferki pięknie wyglądają ale jak postawisz obok siebie  TV FALD i EDGE to jest różnica w HDR widoczna gołym okiem nawet dla laika.

Opublikowano

Sprawdzałem akurat HDR w Uncharted 4 także na ZD9 i jest taki sam jak na XE93, także twoje teorie o lepszym hdr jak tv ma więcej stref przyciemniania można o kant dupy potłuc.

Na jednym jak i na drugiem w tej grze jest mleko na identycznym poziomie.

Opublikowano

@hennepin wszystko zależy jeszcze od tego czy dla Ciebie HDR to jest poszerzona paleta barw i lepsze detale tam, gdzie ich wcześniej nie było czy obraz ma oślepiać xD. No i jeszcze trzeba ten HDR umieć włączyć, bo jak widać niektórzy mają duży problem. 

Opublikowano
2 godziny temu, blantman napisał:

Ja na xbox nawet nie mam pytania. Ustawilem raz w opcjach konsoli że mam tv z hdr i wsio. Jak uruchamiam grę z hdr od ffxv po monster huntera to samo się włącza i jedynie w opcjach moge zmienić jasność hdr. 

W ps4 pro jest tak samo, jedynie jeśli uruchamiasz grę pierwszy raz to pojawia się w niektórych grach pytanie czy włączyć hdr. 

Opublikowano
55 minut temu, Kyokushinman napisał:

Sprawdzałem akurat HDR w Uncharted 4 także na ZD9 i jest taki sam jak na XE93, także twoje teorie o lepszym hdr jak tv ma więcej stref przyciemniania można o kant dupy potłuc.

Jesteś bardzo wiarygodną  i obeznaną osobą, więc skoro mówisz, że krawędziak ma taka samą jakość jak FALD to nie ma powodów żeby Ci nie wierzyć,  posypuję głowę popiołem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Nie chcę być złośliwy,  ale czy jest w ogóle jakiś tv, którego nie sprawdziłeś ???

Serio chodzisz po sklepach z PS4 i odtwarzaczem Ultra HD w plecaku i testujesz w ten sposób telewizory? We wszystkich możliwych konfiguracjach ustawień, trybach i ustawieniach obrazu? Na różnych grach i filmach?

Opublikowano

Gdzie jest Ukanio ja się pytam

Opublikowano

w głowie kukuryku

Opublikowano
2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Ziarenko wrzuciłbyś w końcu te zdjecia z U4 w tej samej rozdzielczości (a najlepiej w jeszcze lepszej jakości). Bo  na tych twoich turbo SDR ustawieniach zamiast detali widać czarne plamy. 

2yuwx9v.jpg

Nawet na tym zdjęciu widać że brakuje detali ściany po prawej stronie i zamiast tego jest czarna plama. To samo po lewej stronie.

A na tym zdjeciu trybu HDR wyraźnie widać w tych miejscach detale, pomimo tego że zdjecie jest jeszcze gorszej jakości.

wmcns3.jpg

Także wrzuć jakieś inne zdjecia. Ale jeśli ten twój tryb turbo SDR jest taki kaszaniasty, że kosztem (pipi)itnie nasyconych kolorków nie widać tylu detali, to ja dziękuję za taki syf.