Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Widzisz akurat telefon mam od LG.

No i jaka firma taka jakość, widać po zdjęciach hehe

Edytowane przez Kyokushinman

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
37 minut temu, wulfen napisał:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jaki-telewizor-z-hdr-kupic.html

Pierwsze 2 miejsca to oczywiście telewizory sony

Przeczytałem, że Panasonic ma niezłe multimedia, aplikacje Netflix, Amazon Video, YouTube (HDR), player, Chili, a także łatwy w obsłudze i szybki system operacyjny, jak również dobre materiały i staranny montaż. Jakieś wady? Brak obsługi słuchawek Bluetooth.

Tekst pisany chyba przez takich samych speców jak Wy xD

Opublikowano
Godzinę temu, wulfen napisał:

Ten TV o którym mówisz(lg UH6100) nie ma nawet 400 nitów. XE93 ma 1400 nitów.

Co ty tu nitami czarujesz, jak Kukuryku już nie raz udowodnił że to twoje 1400 nitów w prawdziwym HDR to sobie możesz w du..e wsadzić skoro masz tam mleko zamiast obrazu. I znowu zostałeś zaorany :D

Opublikowano
17 minut temu, Kyokushinman napisał:

HDR z gry da się pokazać na szocie, nie słuchajcie pseudo ekspertów.

:dynia:

teraz koles HDR w 1 shocie potrafi pokazac, cos czego caly swiat nie umie.

Opublikowano
15 minut temu, PIOTR8642 napisał:

Co ty tu nitami czarujesz, jak Kukuryku już nie raz udowodnił że to twoje 1400 nitów w prawdziwym HDR to sobie możesz w du..e wsadzić skoro masz tam mleko zamiast obrazu. I znowu zostałeś zaorany :D

XE93 dobija do nawet 1900 nitów według pseudo ekspertów z hdtv.

Samsung ks7000 niby fajnie świecił jak go sprawdzałem, ale to co robi XE93 to jest roz(pipi). Serio, trzeba uważać na oczy podczas gry w nocy, no i też aby tv nie zamęczyć bo może coś (pipi)nąć na hdr 10.

Cytat

teraz koles HDR w 1 shocie potrafi pokazac, cos czego caly swiat nie umie.

No widzisz jakoś się udało pokazać to (pipi)owe hdr, wystarczył aparat z telefonu natomiast z share faktycznie nie da się tego pokazać. Jest słoneczko hehe. Zresztą (pipi) wie co to takie tam do tej gry wrzucili. ND najwidoczniej ma siedziby na innej planecie bo takiego słońca na Ziemi tak jak mówiłem nie ma, a zarówno w U4 jak i TLOUR jest obecne :facepalm:

Niech mi tylko TLOU 2 obrazowo nie s(pipi)ą ziarnem tak jak U4 i TLOUR bo wyśle w ich kierunku atomówkę słowną.

Opublikowano

Ło kurde, nie zauważyłem tego tekstu. Jak widać wskoczył na wyższy poziom zidiocenia. Dajcie mu lepiej przy nicku Janusz HD by ktoś nie wziął przypadkiem na poważnie jego bzdur.

Na cholerę piszesz HDR10  skoro go nie ogarniasz, a grasz w SDR z podkręconą jasnością ?

Edytowane przez Ins

Opublikowano
9 minut temu, Kyokushinman napisał:

XE93 dobija do nawet 1900 nitów według pseudo ekspertów z hdtv.

Bajki piszą o 1900 nitach, tak samo jak pisali bajki o tym że prawdziwy HDR jest taki dobry. A przecież sam wszystkim udowodniłeś że SDRowy pseudo HDR jest jeszcze lepszy:rofl:

2 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Przecież gram na hdr 10

Możesz to jakoś udowodnić ?

Opublikowano

HDR10 to jest format, twoje granie z pseudo HDR'em dla SDR'owych treści nie ma z tym nic wspólnego. 

Tak swoją drogą szkoda, że na konsolach nie ma Dolby Vision. 

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Po to jest w tv aby z tego korzystać.

Nie we wszystkich grach to się sprawdzi, to fakt, ale wystarczy mi, że jak odpaliłem Horizona w tym trybie to światło i kolory dosłownie rzuciły mną o ścianę. Tak więc nigdy już więcej nie wrócę do hdrowej dramy z poziomu gry.

Mało tego, ostatnio odpaliłem sobie RE7 na trybie hdr z poziomu gry (w sumie to sam hdr się odpalił) i w początkowej lokacji przy brami nie było słoneczka obecnego w sdr i hdr 10 tv.

Ponoć HDR miał dodawać szczegóły a nie ujmować? Tutaj akurat wy(pipi)ali słońce:dynia:

Opublikowano

Nie moja wina, że na Sony tryb gry jest paściarski i trzeba się ratować gównianym obrazem z input lagiem na poziomie 100ms :reggie:

Opublikowano

xD (pipi) RE7 w HDR to dla mnie jedno z najlepszych doswiadczen tej generacji.

Ten Soniak to musi byc straszny smiec dla graczy!

Opublikowano
11 minut temu, Kyokushinman napisał:

Ponoć HDR miał dodawać szczegóły a nie ujmować?

Jeślii prawdziwy HDR ujmuje szczegóły, to nawet nie wiem jak nazwać to co robi ten badziew "HDR z tv" (jak to go nazywasz)...proponuje okreslenie "syfista czarna plama zamiast detali".

Pokaz czarnych plam w pełnej okazałości zamiast detali po włączeniu tego "HDR10 w tv" widać na tym filmiku :

2:34 Koleś przełacza z trybu Auto na twój HDR10 i nagle w czarnej otchłani znika cała roślinność pod tymi drzewami na pierwszym planie po lewej stronie.

5:08 na filmie widać po przełaczeniu z trybu Auto na "Kukuryku HDR10 syf" jak wszystko robi sie ciemne i ginie cała masa detali.

Także daruj sobie dalsze ośmieszanie się.

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano

Ziarno filmy też oglądasz w trybie magicznym ? Czy gówniany obraz jedynie dla gier ustawiasz ?

Opublikowano
Cytat

xD (pipi) RE7 w HDR to dla mnie jedno z najlepszych doswiadczen tej generacji.

Ten Soniak to musi byc straszny smiec dla graczy!

Być może dalej.

Ja na razie odblokowałem przejście koło kominka.

13 minut temu, Ins napisał:

Nie moja wina, że na Sony tryb gry jest paściarski i trzeba się ratować gównianym obrazem z input lagiem na poziomie 100ms :reggie:

Wiesz, można się kłócić dalej setki stron, ale dużą rolę pełnią tutaj też gusta.

Ja jestem mniejszością której hdr z poziomu gry się nie podoba.

Być może to wina grania na żywym prawie 10 lat, gdzie pewnie z 90% graczy przez ten czas grała na trybie gra. Dla tych osób faktycznie hdr to może być za(pipi)istość.

Cytat

2:34 Koleś przełacza z trybu Auto na twój HDR10 i nagle w czarnej otchłani znika cała roślinność pod tymi drzewami na pierwszym planie po lewej stronie.

5:08 na filmie widać po przełaczeniu z trybu Auto na "Kukuryku HDR10 syf" jak wszystko robi sie ciemne i ginie cała masa detali.

Piotrusiu słodziaku mój.

W tv Bravia jest taka fajna opcja która zwie się poziom czerni, w grach też można podnosić jasność i jeszcze szereg innych opcji które rozjaśniają czy przyciemniają obraz w tv Sony. Warto z nich korzystać aby nie gubić szczegółów, nie uważasz?

Opublikowano

Oczywiście, że to jest wina twojej percepcji, ale zrozum że dla większości granie w trybie żywym to tragedia i taki obraz nadaje się tylko do demek puszczanych w marketach.

Opublikowano
10 minut temu, Ins napisał:

Ziarno filmy też oglądasz w trybie magicznym ? Czy gówniany obraz jedynie dla gier ustawiasz ?

Filmy jak już to oglądam na kompie lub laptopie oczywiście w stonowanych ustawieniach.

Opublikowano
18 minut temu, Kyokushinman napisał:

Piotrusiu słodziaku mój.

W tv Bravia jest taka fajna opcja która zwie się poziom czerni, w grach też można podnosić jasność i jeszcze szereg innych opcji które rozjaśniają czy przyciemniają obraz w tv Sony. Warto z nich korzystać aby nie gubić szczegółów, nie uważasz?

No właśnie widziałem jak z nich korzystasz na twoich zdjeciach, na których w U4 widać dalej czarne plamy tam gdzie powinny być detale. Już nawet nie pytam jak wygląda choćby ta nocna scena na morzu na poczatku U4, bo to pewnie jedna wielka czarna plama.

Albo tych chorych wynaturzonych do granic możliwości od nasycenia kolorów, jak choćby na tym zdjęciu gdzie Drake ma niemal czerwoną ręke :rofl:

2uswxva.jpg

Także na serio nie ośmieszaj sie już z tym kukurykowatym HDR10 z tv.

Opublikowano

Z Uncharted 4 jeszcze muszę się pobawić bo mam problem z jasnością w tej grze i kolorem. Sdr na razie tylko ustawiony perfekt w tej grze.

Opublikowano
15 minut temu, Kyokushinman napisał:

Filmy jak już to oglądam na kompie lub laptopie oczywiście w stonowanych ustawieniach.

Mieć całkiem dobry TV za 6 tys i oglądać filmy na laptopie. Kolejny wpis do Przykazań Pana Ziarno!

Opublikowano

Sam się głowiłem jak to  napisał XD

Opublikowano
14 minut temu, Kyokushinman napisał:

Z Uncharted 4 jeszcze muszę się pobawić bo mam problem z jasnością w tej grze i kolorem.

Wrzucisz zdjecia z Horizon z jakiejś ciemniejszej scenerii i będzie to samo, czarne plamy w miejscach gdzie powinny być detale, skaszanione nasycenie wynaturzające niektóre kolory...więc co ty sie jednym U4 pocieszasz że tylko tam masz problemy. 

PS

A tak z ciekawości...ty tak sto razy dziennie przepinasz ten kabel HDMI pod inne wejście (ponoć masz dla każdego wejścia HDMI zapisane inne ustawienia) jak chcesz porównać te ustawienia z SDR i HDR ? Czy korzystasz z jakiegoś splitera HDMI ? 

Opublikowano
6 godzin temu, wulfen napisał:

Nie jak latarka a spawarka. Referencja HDR to 10 000 nitów, czyli TV ~15-20 razy jaśniejszy niż współczesne oledy.

Wartość jasności wyrażana w nitach (kandelach) nie jest liniowa, a logarytmiczna. Więc 1000 nitów to nie jest 2x jaśniej niż 500. Tak samo jak 40 decybeli to nie jest 2x głośniej niż 20. Dodatkowo w jasności, nitach im większe wartości, tym mniejsze różnice między nimi. Między 1000 nitów, a 500 jest mniejsza widoczna różnica niż między 50, a 100. Od zera do jednego kandela zmieścisz więcej widocznych detali o różnej jasności, niż między 1000 a 2000 kandeli.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, bocieque napisał:

Wartość jasności wyrażana w nitach (kandelach) nie jest liniowa, a logarytmiczna. Więc 1000 nitów to nie jest 2x jaśniej niż 500. Tak samo jak 40 decybeli to nie jest 2x głośniej niż 20. Dodatkowo w jasności, nitach im większe wartości, tym mniejsze różnice między nimi. Między 1000 nitów, a 500 jest mniejsza widoczna różnica niż między 50, a 100. Od zera do jednego kandela zmieścisz więcej widocznych detali o różnej jasności, niż między 1000 a 2000 kandeli.

Hahaha :rofl:

Sprawdźmy 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Nit_(jednostka)

Gdzie ty tam widzisś logarytm?

Urojenia czy analfabetyzm matematyczny? I jeszcze stado baranów pulsująca te bzdety.:rofl: