Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Ty grałeś z wyłączonym hudem i piszesz coś o swojej niewiedzy, a jednocześnie zgrywasz eksperta od telewizorów nagle, wmawiając mi że nie wiem co widzę w salonie? No nieźle chłopie. Nie zdziwiłbym się jakby ten twój LCD stary był po prostu do dupy ustawiony, bo nie masz pojęcia jak toż zrobić stąd taki gówniany obraz masz.

Masz obejrzyj sobie jak to robią PROFESJONALIŚCI a nie aspirujący amatorzy YouTube grający z wyłączonym hudem.

Nie widzę gównianego obrazu na LCD na tym filmie.
  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

Tak to ja, to było jakiś czas temu (prawie dwa lata temu) od tamtego momentu moja wiedza na ten temat poszybowała w górę. 

Znam to porównanie i jest bardzo dobre a teraz popatrz na te same TV w grach.

Już tu nawet widać lekko ścierę na ekranie przy OLEdzie. 

Brak opisu.

===================================================c9 VS Q90

Brak opisu.

Brak opisu.

tu to już w ogóle bieda 

Brak opisu.

Po za tym dajesz filmik z najlepszego modelu Twój TV nawet obok niego nie stoi, więc u Ciebie to wygląda, jeszcze gorzej.

Edytowane przez Soul

Opublikowano
1 godzinę temu, WisnieR napisał:

Aha typy mi będą wmawiać co widzą, a czego nie widzą moje oczy i jeszcze insynuacje, że specjalnie modyfikuje ustawienia TV i aparatu, kombinuję i robię jakieś sztuczki tylko żeby dowieść czegoś na forum dla stulejarzy.

Witamy w internecie.

Tu nie chodzi o wmawianie Tobie czegoś, tylko uświadamianie, są ludzie co nie widza claudingu, nie widza różnicy pomiędzy 30 fps a 60 fps, Twoje zdjęcie zostało zrobione niepoprawnie, to wszystko, żaden LCD nie ma szans z oledem, tu w zasadzie nie ma nad czym dyskutować i każdy kto ma trochę pojęcia o technologii powinien to zrozumieć, nie mówimy tu o subiektywnych odczuciach, dla Ciebie ten czarny jest super i spoko, ale jest super tylko dlatego ze nie widziałeś tego na oledzie.

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Aha, a teraz wmawiasz mi że nie widziałem OLEDa na żywo i nie widzę, różnicy pomiędzy tymi dwoma technologiami. Gdy kupowałem NU8000 to stał obok niego B8 i tak widziałem te różnicę, ale widziałem też różnice 2500zł pomiędzy tymi dwoma modelami. To wy macie jakąś dziwną propagandę wmawiania wszystkim, że LCD mają obraz do dupy, a zamiast czarnego można oglądać tylko odcienie szarości. Spoko ja tam się świetnie bawię, mam dobrze ustawiony telewizor pod SDR, HDR film dzień i noc, gry i nie mam żadnych problemów z czarnym. No nie wiem "u mnie działa".

Nu8000 kosztował mnie 4999, XF9005 wtedy stał po 6700 a B8 chyba 7500...

Opublikowano

Tu pewno wina złego ustawienia a nie (pipi)owego podświetlania krawędziowego xD

I to pulsowanie loga GOW a dokładnie to co się dookoła niego dzieje. 

Edytowane przez Soul

Opublikowano

@Moldar te zdjęcia co zrobiłeś są tragicznej jakości, na żywo to nnapewno lepiej wygląda

Opublikowano
Tu pewno wina złego ustawienia a nie (pipi)owego podświetlania krawędziowego xD

[/url]  

I to pulsowanie loga GOW a dokładnie to co się dookoła niego dzieje. 

Nie, to wina Local Dimmingu - 90% użytkowników nawet go nie wyłącza i tego, że z(pipi)any Samsung nie pozwala go wyłączyć w całości tylko ustawić na LOW co najwyżej.

Opublikowano
W dniu 3.10.2020 o 12:03, 20inchDT napisał:

Ty się nie tłumacz tylko dawaj screena z czerwoną planszą!

proszę.

Brak opisu.

Opublikowano

I jeszcze raz momenty w których nawet najlepsze LCD siadają.

Opublikowano
23 minuty temu, Soul napisał:

proszę.

Brak opisu.

Dwa lata?

Opublikowano

Tak listek dwa lata, minęły jakieś dwa miechy temu.

Opublikowano

No właśnie. A naczytałem sie informacji tutaj na forum "poczekaj dwa lata to pogadamy" a tu widze zero wypaleń.

Opublikowano

Zawsze brałem opinie Bartka z przymróżeniem oka, ale odkąd sam mam Oleda i porównałem go z moim KSem (który przecież nie jest/byl złym tv, ba w swoim czasie wszędzie polecany) - trzeba powiedzieć wprost, ze różnica między jakością obrazu jest ogromna. Myślałem, ze tylko na początku będę miał efekt „wow”, ale heh z dnia na dzień ta reakcja się potęguje. Tym bardziej kiedy przyszedł kumpel i również stwierdził, ze różnica jest kolosalna. Widać to w każdej grze. Takie Metro Exodus na oledzie (początek) urywa jaja, Horizon dostał nowego życia, u4 z tym miękkim obrazem wyglada cudownie. Łapie się często ba tym, ze chciałbym ograć wiele gier na nowo i inaczej je zapamiętać. Dla mnie przesiadka z leda na Oleda to jak wskoczenie w nowa generacje. Paradoksalnie obecnie chyba ważniejsza jest sama jakość wyświetlanego obrazu na tv niż sam sprzęt jaki posiadamy do grania.

Opublikowano

2020 a ludzie dalej kupuja LCD xddddddd

Opublikowano

Jak przymknę oczy i założę okulary przeciwsłoneczne to smoła jak w OLEDzie mówię wam, robiłem zdjęcia ale zorką więc wam nie prześlę. 

Opublikowano

Nikt nie mówi że LCD w ogóle dorównuje OLEDowi czy nawet jest zbliżony bo te technologie za dużo dzieli, ale wrzucanie zdjęć źle ustawionych telewizorów i wmawianie wszystkim, że na LCD tak wygląda obraz i mleko MUSI być, to widzę jakaś misja życiowa osób, które OLEDa sobie kupiły.

Opublikowano
14 godzin temu, Soul napisał:

proszę.

Brak opisu.

Jakim cudem przedpremierowo dorwałeś ps5?

Opublikowano

o tym samym pomyślałem xD

Opublikowano
1 godzinę temu, WisnieR napisał:

Nikt nie mówi że LCD w ogóle dorównuje OLEDowi czy nawet jest zbliżony bo te technologie za dużo dzieli, ale wrzucanie zdjęć źle ustawionych telewizorów i wmawianie wszystkim, że na LCD tak wygląda obraz i mleko MUSI być, to widzę jakaś misja życiowa osób, które OLEDa sobie kupiły.

To nie życiowa misja a czysta brudna prawda, postawisz kiedyś obok tej krawedziowki OLEDA to zrozumiesz o czym mowa a tak no cóż. 

Jest tak jak ludzie piszą i to nawet tu to co mówiłem od dawna wszystko dostaje drugiego życia tu już nie chodzi o tą czerń a kontrast o kolory obraz na OLED nie ma sobie równych. Moze kiedyś jak microledy wejdą do masowej produkcji...

Edytowane przez Soul

Opublikowano

Mikro oledy może kiedyś.... nie warto czekać w nieskończoność bo zawsze coś nowego wyjdzie. A te mikro ledy to na start czuje nie kupi się w tak super cenie 7 k za 65 cali. Do czasu aż takie mikro oledy spadną do tj ceny mój tv i tak będzie do wymiany bo minie 4-5 lat. Umówmy się na 100 % wejdą nowe technologie warte upgrade. Chyba nikt tu nie trzyma telewizora 10 lat :) Ja kupiłem 5 lat temu lcd z wyższej półki bo na oled 55 cali wtedy nie było mnie stać (kosztował 55 cali chore pieniądze) teraz za mniejsze pieniądze niż wtedy lcd kupiłem oleda. Za następne 4-5 lat pewnie oledy będą tanie jak obecnie lcd a coś nowego zajmie ich miejsce. Może też już warto wtedy będzie brać 8k albo oledzik 77 cali :)  To tylko telewizor a nie dom czy samochód. Nikt nie bierze kredytu na x lat aby spłacić telewizor. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 5.10.2020 o 18:55, LiŚciu napisał:

No właśnie. A naczytałem sie informacji tutaj na forum "poczekaj dwa lata to pogadamy" a tu widze zero wypaleń.

Na forum czasami zdarza się tak, że głos zabierają osoby, które niekoniecznie powinny wypowiadać się w danym temacie. Poruszasz się po różnych działach forumka. Nieistotne czy odwiedzisz temat fabuły TLoU II, RDR II, Console Wars, czy dział TV. Niezwykle często pojawiają się tam mocno skrajne opinie, a tych wypośrodkowanych jest jak na przysłowiowe lekarstwo.

By nie być gołosłownym, przedstawię może, jak wygląda u mnie plansza testowa:

GUQC95G.jpg

To mój pierwszy OLED. C7 w 65 calach, który ma ponad dwa lata na karku. Odbiornika nie oszczędzam specjalnie. Sporo gram. W samo Dead Cells potrafiłem grać kilka godzin dziennie przez kilka tygodni. Do tego dochodzą dziesiątki innych gier. Plansza wydaje się być wręcz idealna, jak pierwszego dnia.
Telewizji jako takiej nie oglądam, zatem nie obawiam się, czy logo jakiegoś TVNu mi się wypali. Niemniej od jakiegoś czasu nadrabiam seriale. Taką Rodzinę Soprano (ależ to była wspaniała przygoda :hi:) obejrzałem w niecały miesiąc, serwując sobie po kilka odcinków dziennie. Następnie zanurzyłem się w świat The Wire (forumek polecał i była to rekomendacja najwyższej klasy - Omar, ty skurczybyku :shieeet:), później było jeszcze Westworld i kilka innych, więc to HBO świeciło się się przez kilkaset godzin i nic. Oczywiście dla świętego spokoju mam wykupioną pięcioletnią gwarancję.

Zgadzam się z tym, co napisał @Starh. Ja przeskoczyłem z bardzo dobrego LCD na OLED i różnica jest kolosalna. Ostatnimi grami w jakie grałem na LCDku były: Injustice: Gods Among Us oraz For Honor. Gdy sprawdziłem je na nowym tv. wyglądały wręcz jak wersje enhanced. :shok: Nieprawdopodobna jakość obrazu. Sprawdziłem niejedną grę, którą już kiedyś ograłem i mogę określić całość jednym słowem - zachwyt.

VrSdU7I.jpg

Barwy, kontrast :fsg: Niższa, niż przy topowych LCD luminancja nie przeszkadza kompletnie. Gdy grałem nocą w Assassin's Creed: Origins bądź Metro Exodus zmniejszałem jasność do okolic 40, ponieważ była tak intensywna. :notsure:

Z drugiej strony WisnieR w swojej wypowiedzi także miał rację. Użytkownik LCD absolutnie nie powinien czuć się gorszy. Nie powinien też kręcić nosem nad jakością obrazu.
Ta bowiem w wielu przypadkach jest co najmniej bardzo dobra. Jasne, zdarzają się lepsze - gorsze modele. Niemniej na pewno nie jest tak, ze każdy musi mieć OLEDa.
Dana osoba może nie mieć odpowiednich środków, albo je ma, ale nie widzi sensu dopłacać do odbiornika. Przyjaciel ostatnio kupił nowy TV. Stać go na OLEDa, nie widział jednak potrzeby dopłacać do niego. Zresztą po latach przeskoczył z Samsunga fHD, na tegoroczny model Sony w 65 calach, 4k plus HDR i jest zachwycony. Gdy mnie odwiedza widzi różnice, ale - tak jak wspomniał WisnieR - widział też 2400 zł, które zaoszczędził.

OLED to kapitalna sprawa. Jeżeli ktoś go ma, powinien się cieszyć z tv klasy premium i może sobie darować teksty typu "grasz na LDC, ale wieś".
Natomiast posiadacze LCD kompletnie nie powinni sobie zawracać głowy nieskończonym kontrastem, a idealna czerń nie powinna im snu z powiek spędzać.
Sam przez kilkanaście lat korzystałem z dobrodziejstw LCD i setki gier mnie zachwycały nie tylko swoim poziomem, ale i jakością szaty.

Aktualnie posiadam dwa OLEDy i nigdy nie przyszłoby mi do głowy kpić z kogoś tylko z tytułu innego wyboru. Nie mam też najmniejszego zamiaru co dwie godziny wyłączać tv. na kwadrans, bądź ukrywać paski energii/mapę w grach w obawie, że się mogą wypalić.