Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Mam Samsunga 65KS9500 od 6 lat, najlepszy TV ever. Jebać LG i inne Oledy, pewnie nic nie widać w dzień, hłehłęhłę. 

Swego czasy najlepszy gejmingowy TV (razem z 9500). W ogóle seria KS mega im wyszła. 

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
3 minuty temu, balon napisał:

Swego czasy najlepszy gejmingowy TV (razem z 9500). W ogóle seria KS mega im wyszła. 

Dalej chodzi jak złoto, tylko VOD się trochę przycina, matryca wciąż top po 6 latach i setkach godzin. 

Opublikowano
15 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Dalej chodzi jak złoto, tylko VOD się trochę przycina, matryca wciąż top po 6 latach i setkach godzin. 

Ja też mam KSiaka od kilku lat (teraz u juniora w kąciku gracza) i fakt dalej śmiga jak ta lala i nawet nie rozkleiła się obudowa :)  

Opublikowano
1 godzinę temu, balon napisał:

W ogóle seria KS mega im wyszła

Ja ciągle cisnę na KS7500, miał się rozkleić a ciągle w jednym kawałku i po tylu latach nawet znaczka tvn24 nie ma

Opublikowano
20 minut temu, Absolem napisał:

i po tylu latach nawet znaczka tvn24 nie ma

A to nie LCD?

Opublikowano
W dniu 8.02.2023 o 15:34, krzysiek923 napisał:

[...]

Niech ktoś założy w Graczpospolitej ogólny temat "kwestie techniczne gier", czy coś w tym stylu, a w tematach o grach niech zostanie tylko dyskusja stricte o grze. Oczywiście bez skrajności, można napisać, że ładna lub brzydka, ale bez liczenia każdej klatki. Pojebane tak przy każdej premierze przebijać się przez takie posty.

Jestem za. Przydałby się temat o technikaliach w grach, ale bez trzody jak w CW. Ot dyskusje z argumentami i na względnym poziomie.

Opublikowano

Można założyć nawet trzy tematy, zawsze to lepsze niż ściana technicznego bełkotu w temacie każdej jednej gry na forum: 1. kwestie techniczne gier na konsole Xbox, 2. kw. tech. gier na konsole PlayStation i ewentualnie (dla 2 osób na forum) kw. tech. gier na PC. Z podziałem na platformy, bo co gracza Xboksa obchodzi dyskusja o klatkach i jakości grafiki na PlayStation w ogólnym temacie gry. Jestem zdania, że temat gry powinien być tylko o grze samej w sobie, a sprawa jej portu na konkretną platformie to inny temat. Ja przykładowo nie zaglądałbym do tematu numer 2, bo konsoli Sony obecnie nie mam i wydajność na tej konsoli mnie nie interesuje. Od porównań e-penisa jest już CW i tam można sobie konfrontować wersje.

@Square Warto przemyśleć.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano

To sobie załóżcie jeden temat, bo trzech nie potrzeba.

Opublikowano

To w sumie już jest. W Upscalling Wars biadolimy o technikaliach, raczej bardziej merytorycznie niż mniej ;)

Opublikowano
W dniu 8.02.2023 o 19:24, Square napisał:

A to nie LCD?

pewnie, dlatego piszę że nadtelewizor :ragus:

Opublikowano

Jeszcze co do tych odległości od ekranu... myślę, że dużo zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości naszego organizmu, więc sztywne wyliczenia speców nie zawsze są odpowiednie. 

Ja mam 55 cali i według kalkulatorów powinienem siedzieć w odległości 110cm od ekranu. Próbowałem tak grać i niemal się porzygałem... nie dość, że bolały mnie oczy, to jeszcze miałem takie dziwne uczucie zagubienia, bo wzrok nie do końca ogarniał co dzieje się na ekranie. 

Dla mnie minimalna odległość to ok 170-180 cm i wtedy gra mi się komfortowo. Jedyny wyjątek, to sim racery i wtedy mogę siąść bliżej ekranu, ale to pewno dlatego, że dużą część wyświetlacza zajmuje widok kokpitu i koncentruję się na samej drodze. 

Oczywiście nie będę nikogo przekonywał, że siedzenie tak blisko to głupota, ale też niech nikt mi nie wciska, że jakieś sztywne wyliczenia będą odpowiednie dla mnie. 

Opublikowano

Te kalkulatory to można o kant dupy potłuc. Jeżeli ktoś chce siedzieć 1 metr od 65 cali, to jego indywidualna sprawa, jak ktoś 1.5m od 43, to też indywidualna sprawa. Próba na siłę udowadniania że coś źle robi, to jedno wielkie :reggie:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o mnie to ja nic takiego nikomu nie udowadniałem. Sam pisałem, że siedzę 1,5 metra od 48". Jedyne o czym pisałem to wpływ odległości siedzenia od ekranu na %pokrycia pola widzenia. Wystarczy zresztą spojrzeć najpierw na artykuł z linka, który wkleiłem, nie ma tam żadnych wyliczeń, że trzeba siedzieć 1,5 metra od 65 cali. Odległości są tam raczej ok, przy 55" między ok. 1,7 m-2,3 m także raczej wszystko w normie.

Opublikowano

Wydaje mi się że te tabelki z dupy pokazują po prostu to, że z tej odleglosci przy tym rozmiarze/rozdzielczości widac po prostu te konkretne szczegóły obrazu.

Im dalej tym przy jakosci powiedzmy 4k ta szczegółowośc zanika i tyle.

Co Tylko dobitnie pokazuje, że panele 8k przy rozmiarach do 65 cali nie mają po prostu większego sensu.

Opublikowano
W dniu 13.02.2023 o 20:20, PiPoLiNiO napisał:

Po co jest ten temat w ogóle? Przecież jest OLED i koniec. 

A Twój OLED ma zrobioną profesjonalną kalibracje?

Opublikowano
18 minutes ago, LiŚciu said:

A Twój OLED ma zrobioną profesjonalną kalibracje?

I procesor podkręcony do 5 giga?

Opublikowano
W dniu 13.02.2023 o 20:20, PiPoLiNiO napisał:

Po co jest ten temat w ogóle? Przecież jest OLED i koniec. 

Najprawdziwsza prawda. Dobrze że już każdy sobie z tego zdał sprawę bo jeszcze kilka lat temu trzeba było czytać wysrywy elcedekowców o jasności i kontraście dynamicznym xD

Teraz jedyna broń tych przegrywów to wypalenia podczas oglądania TVPis i TVN24.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

no gierki ze Switcha na 75 calach muszą wyglądać niesamowicie