Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Koleś gra w tzw. "torch mode" gdzie ma z(pipi)ane wszystko co możliwe, a w ogóle śmie wypowiadac się na temat jakości obrazu. Spoko, też kiedyś grałem/oglądałem na dynamicznym kontraście i ustawialem wszystko pod ten tryb. Na szczęście kilka lat temu się przemogłem i przestawiłem. Może kiedyś tobie też sie uda.

Edytowane przez Ins

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

Nie tylko na Samsungu i nie tylko na LCD, ale co za różnica, januszowy dynamiczny tylko na Bravii.

Jal chcesz udowodnić, że twój paściarski tryb czymś się wyróżnia oprócz olbrzymiego laga to wystarczy byś podał ustawienia i zaraz je sprawdzę.  Jak znowu zaczniesz pyerdolic, że są  magiczne i za długo nad nimi pracowałeś by się  dzielić to zwyczajnie zamknij mordę.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Żebyś wiedział.

Mi też próbowali wcisnąć kit tryb gra dekadę temu w przypadku zakupu pierwszej Bravi, jednak wystarczyło nie wierzyć w bzdury.

Tryb ten po dziś dzień jest dramatem.

Dynamiczny na lg i samsungu jest odpowiednio słaby i tragiczny a na Bravii to coś za(pipi)istego. 

Oczywiście duże znaczenie ma też model tv. 

Opublikowano

Na obrazie w tv Sony jeszcze się nie zawiodłem (trybu gra nie biorę pod uwagę)

Nawet te modele z gorszej półki dają radę.

Z płynnością był problem przez 2 lata, ale teraz znów są liderem. Taki Xe85 jest tego doskonałym przykładem.

Opublikowano
32 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Z płynnością był problem przez 2 lata, ale teraz znów są liderem. Taki Xe85 jest tego doskonałym przykładem.

To jak ci sie grało w U4 i Horizona na Xe85 przy takim lagu (skoro nie grasz na trybie gry)?

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano
1 godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Dynamiczny na lg i samsungu jest odpowiednio słaby i tragiczny a na Bravii to coś za(pipi)istego.

To pokaż na ile poprawnie ten twój tryb dynamiczny (nawet po twoich poprawkach) będzie oddawał w praktyce obraz referencyjny np taki:

Ref6.jpg

Ref12.jpg

r1.jpg

Opublikowano

Zdecydowanie jeden z ciekawszych tematów ostatnimi czasy. Dziś rozpocząłem foruming od tego tematu, a to już wiele znaczy.

Opublikowano

To dobrze.

@ Piotruś

Te referencje wiesz gdzie ja mam.

Dobre dla filmów a nie dla gier u których trzeba pokazać jakość tekstur, oświetlenia, kolorystykę, cienie itd.

2 godziny temu, PIOTR8642 napisał:

To jak ci sie grało w U4 i Horizona na Xe85 przy takim lagu (skoro nie grasz na trybie gry)?

Świetnie.

W porównaniu z takim ks7000 to jak jazda mercedesem klasy s vs maluch z przebitym kołem.

Opublikowano

dawno tak dobrego trollingu nie czytałem, podziwiam wyobraźnie :)

Opublikowano

Ja nie mam 15 lat i w trolling nigdy się nie bawię.

Tekst podpieram tylko i wyłącznie wiedzą a nie tanimi zagrywkami.

Jeżeli ktoś będzie posiadał xe85 to podam te ustawienia i sam zobaczy jak wyblakły jest obecny hdr na tle sdr z powodu wspomnianych ograniczeń.

@ Ins

Dupka boli?

Niestety musi.

Tutaj gość to nawet ogarnia o czym mówię.

SDR Sony VS HDR Szajsung

Ktoś tam nawet napisał, że hdr to na chwile obecną taka marketingowa ściema.

Jakby to piękne słoneczko dało się ustawić z kolorami z sdr to nie mam pytań.

Do PS5 być może uda się osiągnąć ten cel.

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano

No ile razy jeszcze napiszesz, że jesteś januszem, który wybiera kolorowe paciorki z bazarku zamiast diamentu ? No się świecą, są kolorowe, przyciągają wzrok, dokładnie tak jak twój ukochany tryb.

Tak, wiemy że lubisz nienaturalne, przejaskrawione, oczoyebne kolory. HDR nie na tym polega. Ten filmik to też niezła beka bo obraz na szajsungu wygląda na bardziej naturalny, a to jest tylko zakłamany obraz z kamery.

Opublikowano

HDR to miała być piękna kontrola obrazu od jasnego punktu do czarnego nasączona o wiele lepszym kolorem, kontrastem oraz czernią niż sdr.

Niestety na chwile obecną jest bardzo słabo. Dostajemy obraz hmm? Szmatę z ładnym szczegółami jak obwódka słońca, źródło światła przy lampie i niestety tyle.

Tak mówisz, że obraz z kamery? Owszem to lepiej dla samusnga hdr (gość zresztą o tym wspomina) bo w rzeczywistości jest o wiele gorzej tj. mleko na ekranie.

Opublikowano

Ja nie mogę, weź tylko spójrz na chmury ile detali jest straconych w SDR.

Chociażby 4:41 typie. To co na Samsungu jest niebem jest po prostu BIAŁE na Sony. Na tym polega HDR, nie na najbardziej jasnych i jaskrawych kolorach jakie TV może wykręcić. Włączyliby tego Samsunga w SDR to pewnie na to samo by wyszło.

Opublikowano
16 minut temu, Kyokushinman napisał:

HDR to miała być piękna kontrola obrazu od jasnego punktu do czarnego nasączona o wiele lepszym kolorem, kontrastem oraz czernią niż sdr.

Niestety na chwile obecną jest bardzo słabo. Dostajemy obraz hmm? Szmatę z ładnym szczegółami jak obwódka słońca, źródło światła przy lampie i niestety tyle.

No i w końcu zrozumiałeś, że HDR na krawędziowcach nie ma sensu bo wszystko się rozjaśnia, włącznie z kolorami xD 

Edytowane przez Ins

Opublikowano

całkowity brak autorefleksji, to nie jest zdrowy człowiek 

Opublikowano

Czyli w skrócie 8 bitowy krawędziowec Kyokushimana z 256x256x256 zjada hdr 10 bitow 1024x1024x1024 na Pixel? 

Opublikowano

Piszcie więcej pośmieje.

:kaz:

Godzinę temu, raven_raven napisał:

Ja nie mogę, weź tylko spójrz na chmury ile detali jest straconych w SDR.

Tylko tym może się pochwalić hdr.

Reszta leży czyli 3 najważniejsze rzeczy o których cały czas tłukę.

Opublikowano

Ziarno ładnie wyjaśnia tv Sony:

- chvjowy HDR

- chvjowy tryb gry 

- trzeba grać w SDR w trybie dynamicznym

- trzeba grać z monstrualnym lagiem

xD

Opublikowano
4 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Ktoś tam nawet napisał, że hdr to na chwile obecną taka marketingowa ściema.

Napewno uzgodniłeś tą wersje wydarzeń z twoim guru Wulfenem ? Czy sam tak wyskoczyłeś z takimi wnioskami bez konsultacji z tym "znafcom" HDRu z drugiego końca skrajności.

Opublikowano

Nie, to jest opinia moja i Ukanio.

Potwierdza to też gość z yt oraz w pewien sposób skrajnie (bo marketing) osoby odpowiedzialne za obecną technologie hdr.

Wulfen gra na innych ustawieniach.

On pisze to co on wie a ja piszę to co ja wiem.

Dla mnie na xe85 i ks7000 hdr jest (pipi)owy i nie zamierzam w żaden sposób tego chwalić.

.

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano
20 minut temu, Kyokushinman napisał:

Dla mnie na xe85 i ks7000 hdr jest (pipi)owy i nie zamierzam w żaden sposób tego chwalić.

A gdy tak testowaliście z Ukanio HDR na tych tv, to zauwazyliście chociaż jakieś inne zalety HDRu oprócz "słoneczka", np  wiecej detali, które do tej pory były niewidoczne w SDR itp ?