Skocz do zawartości

Właśnie zacząłem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Josh napisał(a):

Przez chwilę myślałem, że to ten nowy Indiana i już się chciałem odpalić :balon:

Na telefonie mozna sie pomylić, miaałem pisać, żeby włączył jednak ten Path Tracing xD. 

• Haha 1
Opublikowano

Serce z kamienia oraz Krew i wino.

Dwa dodatki do Wieśka 3, na pierwszy rzut oka bardziej zaintrygował mnie KiW, nowa mapa nieco baśniowa;) Spotkałem nawet znajomego

Spoiler

Regisa:)

Ale postaram się je robić w miarę równolegle według poziomów questów. W SzK pierwsza walka 

Spoiler

z tym przerośniętym ropuchem w kanałach nie była taka łatwa:obama:

Pewnie czeka mnie kolejne kilkadziesiąt godzin dobrej zabawy:banderas:No i nowa talia kart do gwinta:)

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano

Legend od Dragoon

Kiedyś jako dziecko pierwszy raz zagrałem w tę grę z płyty demo, mega mi się spodobała i szukałem okazji, żeby ją kupić, wtedy pan sprzedawca gier stwierdził, że to stara gra i nie ma jej w swojej ofercie. Kiedy więc zobaczyłem ją w promo na PS Store, musiałem nadrobić zaległości.

Z perspektywy PSXa musiała to być na prawdę rewolucyjna gra, niby zwykły, turowy RPG z transformacjami, jednak ma jeden bardzo fajny niuans - elementy zręcznościowe w systemie walki. Aby używać Skillsów nie wystarczy tylko wybrać pozycji z menu, system walki wymaga wciśnięcia odpowiedniego przycisku w określonym oknie czasowym, wtedy postać zamiast zwykłego ataku użyje wybranej umiejętności :D Bomba, bo walki dzięki temu są bardziej imersyjne!

Na razie jestem na początku, więc ciekaw jestem jakie jeszcze mechaniki mi umknęły z powodu braku znajomości języka. Fajnie powspominać, ale pewnie skończy się na tym, że pogram i porzucę. ;)

193d43365a19-screenshotUrl.jpg

193d433893868-screenshotUrl.jpg

Opublikowano

F.I.S.T. Forged In Shadow Torch

Gra wpadła do plusa extra i postanowiłem ją sprawdzić. Po krótkiej sesji jestem bardzo miło zaskoczony bo zapowiada się bardzo dobra metroidvania, która wyglada naprawdę fajnie. Nie wiem tylko czy to kwestia tego, że gram na PS4 Pro ale czasem zdarzają się lekkie chrupnięcia.

• Plusik 1
Opublikowano

Też gram i bardzo mi się podoba. PoP The Lost Crown to nie jest, niektóre walki to niezły chaos, ale po odblokowaniu ruchów i broni można super kombinacje robić.

Muzyka mi się bardzo podoba.

Opublikowano
W dniu 17.12.2024 o 11:48, Masamune napisał(a):

Legend od Dragoon

Z perspektywy PSXa musiała to być na prawdę rewolucyjna gra, niby zwykły, turowy RPG z transformacjami, jednak ma jeden bardzo fajny niuans - elementy zręcznościowe w systemie walki. Aby używać Skillsów nie wystarczy tylko wybrać pozycji z menu, system walki wymaga wciśnięcia odpowiedniego przycisku w określonym oknie czasowym, wtedy postać zamiast zwykłego ataku użyje wybranej umiejętności :D Bomba, bo walki dzięki temu są bardziej imersyjne!

Skojarzenie tej "rewolucji" było wtedy oczywiste, i nie bez powodu - reżyser Legend of Dragoon, Yasuyuki Hasebe, wcześniej właśnie odpowiadał za system walki w Super Mario RPG.

Wiele fanów jRPG zastanawiało się, co się stało z tym kolesiem. Odpowiadał za walki w tak mistrzowskich grach jak FF VI i Super Mario RPG, był zaangażowany w wiele klasyków Squaresoftu, a potem dostał w młodym wieku niemal wolną rękę od Sony, odpowiadając za wręcz wszystko w całkiem wysokobudżetowym Legend of Dragoon.

I... trudno znaleźć jakieś konkretne informacje o tym, co się z nim od tego czasu stało. Praktycznie natychmiast po premierze Legend of Dragoon, wszelki ślad zanika. Nie w sensie że po prostu nie pracował nad żadną grą - nikt serio z żadnej okazji nigdy o nim nie wspomina. To bardzo rzadkie.

Ktoś go CHYBA namierzył (na jakiejś włoskiej stronie) - chyba jest inżynierem elektrycznym i miał wystąpienie dla swojej firmy i pojawiło się w 2020 roku w sieci zdjęcie z konferencji, które przypomina wygląd Hasebe sprzed 20 lat, oraz oczywiście zgadza się nazwisko. To chyba najkonkretniejsze, co wiemy. 

Ciekawe, czy mocna krytyka tej gry jakoś go zniechęciła, czy były inne powody, by tak drastycznie porzucił swoje hobby. Jasne, w kompletnej grze Legend of Dragoon łatwo krytykować masę rzeczy. Gra została raczej słusznie oceniona jako mniej udane naśladownictwo Final Fantasy i Mario RPG. Ma tę typową cechę gier z PSX-a, że spędzasz masę czasu oglądając "filmowe" animacje, które w tamtych czasach miały ci rozwalać czachę. I tak dalej. Niemniej, to wszystko można by poprawić, koleś na pewno miał spory talent i mógł wiele jeszcze wnieść do gatunku. Dziś tylko Clair Obscur może kontynuować jego dziedzictwo lol.

• Plusik 3
Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 00:36, Square napisał(a):

Też gram i bardzo mi się podoba. PoP The Lost Crown to nie jest, niektóre walki to niezły chaos, ale po odblokowaniu ruchów i broni można super kombinacje robić.

Muzyka mi się bardzo podoba.

Wczoraj pograłem trochę dłużej i faktycznie niektóre walki mocno chaotyczne ale i tak gra naprawdę wciąga bo aż szkoda mi było kończyć. Mam już drugą broń i na zapisie pokazuje 14%.