Grabek 2 780 Opublikowano 28 maja 2018 Opublikowano 28 maja 2018 postaram się pamiętać o typowanku sign me in Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 842 Opublikowano 28 maja 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 maja 2018 Dobra, wczoraj zainspirowany ruchem Orzeszka, który dla zwycięzcy przeznacza poduszkę, wstępnie skonsultowałem się z Organizatorem Mundialowego Typera 2018 i ustaliliśmy co następuje: Aby podnieść prestiż rywalizacji i dodać jej nieco emocji postanowiłem również się podpiąć pod Mundialową Gorączkę i dorzucić kilka nagród, bo mi się nie chce klepać konkursowego .jpg do Klubu Książki. Mam na zbyciu kilkanaście/kilkadziesiąt pozycji książkowych i komiksowych (nazwę to Pulą Nagród). Proponuję zasady takie jak kiedyś w konkursie książkowym. Nagrodzimy całe podium Zwycięzca wybiera trzy pozycje z puli nagród I wicemistrz wybiera dwie pozycje z puli nagród (pomniejszonej o pozycje, które wybrał poprzednik) II wicemistrz wybiera nagrodę pocieszenia w postaci jednej pozycji (z puli pomniejszonej o wybory poprzedników) W przypadku pozycji ex-aequo obaj uczestnicy wybierają sobie nagrody w ilości odpowiedniej do zajętego miejsca. Aby uniknąć sytuacji, że wybierane są wyłącznie komiksy (bo książek nikt nie czyta) ustalmy, że na laureata przypada jedna pozycja komiksowa. Ten punkt jest jeszcze do dopracowania, bo widzę z nim pewien problem, ale to doszlifujemy może później. Zaznaczam jedynie, że będzie jakieś ograniczenie w tej kwestii. Udział biorą wszyscy, którzy zapiszą się do gry w wyznaczonym przez Organizatora terminie. Wysyłka nagród na mój koszt; ta nastąpi dopiero gdy każdy laureat wybierze sobie nagrodę, tak, bym mógł wysyłkę załatwić jedną, góra dwiema wizytami na poczcie, a nie latał z każdym z osobna. Dodatkowo każdy kto poprawnie wytypuje Króla Strzelców również może liczyć na nagrodę (po jednej pozycji), ale biorą udział jedynie gracze aktywni i regularni (w miarę), aby uniknąć sytuacji, że ktoś postawi i trafi Króla Strzelców, a w samym typerze nie brał udziału. Wybór nagród za Króla Strzelców odbędzie się po wyborach laureatów z głównego podium, więc pula będzie uszczuplona. Kolejność wyboru nagrody za Króla Strzelców odpowiada kolejności, z jaką uczestnik zapisał się w temacie. Nagrody łączą się, więc jeśli zwycięzca poprawnie wytypuje również Króla Strzelców, to będzie mógł sobie dobrać czwartą nagrodę, aczkolwiek dopiero po wyborze całego podium i wedle kolejności zapisu. Ja nie biorę udziału i jeśli jakimś zbiegiem okoliczności trafię na podium, to zostanę pominięty. Zastrzegam sobie możliwość zmiany regulaminu i dodania jakiegoś punktu, bo piszę to na szybko i pewnie nie przewidziałem wszystkiego. Istnieje możliwość, że w trakcie typera dodam jakieś pozycje do puli nagród, raczej nie przewiduję, by jakieś usunąć, ale nie wykluczam takiej opcji. A teraz kilka uwag dotyczących Puli Nagród: Większość książek i komiksów to egzemplarze nowe, używane, ale w świetnym stanie Niektóre książki nowe były 1980 roku, więc teraz już nie są w najlepszym stanie. Poniżej zamieszczam ogólną listę wraz z krótkimi notkami na temat ich stanu fizycznego. Może się zdarzyć, że jakaś książka będzie miała wypisaną dedykację, czasem jakąś pieczątkę z biblioteki (te starsze wydania); postaram się o tym wspomnieć przy opisie każdej pozycji, ale równie dobrze mogę o czymś zapomnieć, bo nie wszystkie książki mam pod ręką, by sprawdzić. Pewne pozycje z racji zużycia i niewielkich gabarytów nie będą w stanie rywalizować z tymi ciekawszymi, więc by wyrównać szanse będą one liczone jako 1/2 pozycji, czyli będzie można wybrać dwie w ramach jednej nagrody. Zostały one na liście podkreślone, by łatwiej je zlokalizować. Książki w dwóch/trzech tomach liczone są jako jedna pozycja. Natomiast komiksy w tomach będą liczone indywidualnie. Póki co tyle. Jak sobie coś przypomnę, to wyedytuję posta. Pula nagród: Spoiler Książki: 100 najlepszych rysunków - Andrzej Mleczko [książka praktycznie nowa, tytuł i autor mówią wszystko, wydanie chyba z zeszłego roku] Audrey Hepburn - Alexander Walker [w dobrym stanie, możliwa dedykacja, twarda oprawa] Betonowy pałac - Gaja Grzegorzewska [oprawa miękka, książka w bardzo dobrym/dobrym stanie] Bracia Lwie Serce - Astrid Lindgren (liczone jako 1/2) [widać, że dużo przeszła, jej stan oceniam na mierny, choć nic się nie rozkleja, możliwe, że posiada dedykację/pieczatki] Co nas nie zabije - David Lagercrantz [twarda oprawa, stan bdb] Czerwone i czarne - Stendhal [starsze wydanie, ale dość dobrze się trzyma, możliwa dedykacja/pieczątki] Czik - Wolfgang Herrndorf [oprawa pół-twarda (?), stan bardzo dobry] Dom dzienny, dom nocny - Olga Tokarczuk [oprawa miękka, wydanie ma już kilka lat i z tego co pamiętam pojawiają się w nim pierwsze ślady puszczania kleju, możliwe dedykacje/pieczątki] Don Kichote - Cervantes [miękka oprawa, ale egzemplarz rześki, nic się nie rozkleja] Dziesiąty grudnia - George Saunders [twarda oprawa, stan bdb] Historia Edgara - David Wroblewski [miękka oprawa, stan bdb/db] Hotel Finna - James Joyce [twarda oprawa, stan bdb] Hrabia Monte christo - Aleksander Dumas (trzy tomy, liczone jako jeden) [oprawa miękka, wydanie "Jasiek Mela Poleca", stan bdb/db] Ilion - Dan Simmons [oprawa twarda z obwolutą, stan bdb/db] Komu bije dzwon - Ernest Hemingway (liczone jako 1/2) [wydanie zmęczone od wielokrotnego czytania, w twardej oprawie, możliwa dedykacja/pieczątka] Labirynt i drzewo: Studia nad "Ulissesem" Jamesa Joyce'a - Piotr Paziński [oprawa miękka, stan db] Lalka - Bolesław Prus [oprawa pół-twarda(?), stan db] Lampart - Giuseppe Tomasi di Lampedusa (liczone jako 1/2) [oprawa miękka, stan mierny] Limonow - Emmanuel Carrere [oprawa miękka, stan bdb] Madonna: Królowa muzyki pop - Eddi Fiegel, Daryl Easlea [w dostatecznym stanie, możliwa dedykacja, miękka oprawa] Martin Eden - Jack London [wydanie stare, miękka oprawa, ale klej trzyma, a ktoś obłożył okładkę folią, więc stan dobry, możliwa dedykacja/pieczątka] Mistrz z Petersburga - John Maxwell Coetzee [oprawa twarda, stan bdb] Na południe od Brazos - Larry McMurtry (dwa tomy, liczone jako jeden) [starsze wydanie, ale stan dobry, nic się nie rozkleja, możliwa dedykacja/pieczątki] Nie tylko Wiedźmin: Historia polskich gier komputerowych - Marcin Kosman [stan bdb, posiada błędy w druku, ale innego wydania nie ma] Niedoparki - Pavel Srut [oprawa twarda, stan bdb, książka wygląda na taką raczej dla dzieci, ale nie czytałem] Pani Bovary - Gustave Flaubert [liczone jako 1/2) [wydanie chyba z jakiejś kolekcji, twarda oprawa, stan dobry, możliwe dedykacje] Paragraf 22 - Joseph Heller [starsze wydanie, odrobinę zaczyna się rozklejać, posiada naklejkę wewnątrz okładki, jakaś akcja czytelnicza "wędrująca książka"] Pióropusz - Marian Pilot [oprawa miękka, stan bdb, zdobywca Nike, więc chyba nie jakieś byle-co] Płomienna korona - Elżbieta Cherezińska [książka nowa, machnąłem się w zamówieniu i przyszła w miękkiej oprawie, zwracam uwagę i ostrzegam, że to trzeci tom cyklu, całkiem fajnego] Pogrzebany olbrzym - Kazuo Ishiguro [noblista sprzed dwóch lat, więc moze kogoś zainteresuje; oprawa twarda, stan bdb] Poszukiwany Jesse James - Desmond Barry [oprawa miękka, stan db] Półbrat - Lars Saabye Christensen [oprawa twarda w obwolucie, stan bdb] Serce ciemności - Joseph Conrad (spolszczenie Jacek Dukaj) [świeże wydanie z zeszłego roku, twarda oprawa, stan bdb] Sokół Maltański - Dashiell Hammett (liczone jako 1/2) [wydanie w dość dramatycznym stanie, wypadające strony included, ale są wszystkie i da się przeczytać] Starożytni Grecy - Mitologie Świata [jeden z tomów jakiejś kolekcji, całkiem ładne wydanie, stan bdb, twarda oprawa] Statek - Stefan Mani [oprawa miękka, stan bdb/db] Straż! Straż! - Terry Pratchett (liczone jako 1/2) [wydanie z kolekcji Pratchetta, czyli mały format, twarda oprawa, stan bdb, mam dwa egzemplarze, jeden chyba nadal w folii] Synowie boga - M.D. Lachlan [oprawa miękka, stan bdb/db] Śmierć Achillesa - Boris Akunin (liczony jako 1/2) [oprawa miękka, stan db, czwarty tom cyklu, dlatego liczę jako 1/2, ale od biedy da się go czytać samodzielnie] Śmierć kolekcjonera - Agnieszka Pietrzyk [książka nowa, stan bdb, nawet nie czytałem] Telemach w labiryncie świata: O twórczości Jamesa Joyce'a - Egon Naganowski [oprawa miękka, starsze wydanie, możliwe pieczątki, stan dostateczny/dobry] To, co ukryte - Laura Lippman [oprawa twarda, stan bdb] Trzej muszkieterowie - Aleksander Dumas (dwa tomy, liczone jako jeden) [wydanie starsze, miękkie oprawy, stan db, klej trzyma] Trylogia Ciągu (Neuromancer, Graf Zero, Mona Liza Turbo) - William Gibson [książka w zasadzie nowa, twarda oprawa, stan bdb] W komnatach Wolf Hall - Hilary Mantel [oprawa pół-twarda(?), stan bdb] Wilk stepowy - Hermann Hesse [egzemplarz jak nowy, twarda oprawa, stan bdb] Wojna i terpentyna - Stefan Hertmans [twarda oprawa, stan bdb] Zew Cthulhu - H.P. Lovecraft [starsze wydanie, miękka oprawa, stan bdb/db] Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowieści - H.P. Lovecraft [to wydanie bodaj sprzed dwóch lat, w nowym, lepszym tłumaczeniu, twarda oprawa, ale egzemplarz z lekko uszkodzoną okładką - zadrapanie na froncie, grzbiet cały: https://imgur.com/a/S64J3DD Zwariowana łódka czyli Żałosna historia Radosnej Przygody - Farley Mowat (liczone jako 1/2) [oprawa miękka, stan dostateczny, możliwa dedykacja/pieczątka] Zwrotnik Raka - Henry Miller [oprawa twarda z obwolutą, książka jak nowa, stan bdb] Komiksy: Aliens: Ofiarowanie/Zbawienie [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Amerykański wampir: tom 1[wydanie jak nowe, twarda oprawa] Azyl Arkham [wydanie jak nowe, twarda oprawa w obwolucie] Baśnie: Na wygnaniu [pierwszy tom cyklu, oprawa miękka, stan bdb] Indiańskie lato - Pratt, Manara [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Kaznodzieja tom 1 [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Kaznodzieja tom 2 [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Kaznodzieja tom 3 [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Pinokia - Leroi, Gibrat [wydanie jak nowe, twarda oprawa] Fight Club 2 (zeszyty), dziesięć tomów plus pilot (liczone jako jeden) [wydania jak nowe, stan bdb, miękkie oprawy] Pierwszy tom kolekcji Conana [wydanie jak nowe, komiks czarno biały, twarda oprawa] Ouantum i Woody: Najgorsi superbohaterowie na świecie [tom 1, oprawa miękka, nadal w folii, dostałem w gratisie] Wojownicze Żółwie Ninja Turtles: Ultimate Collection, Tom 1 [twarda oprawa, komiks czarno biały, stan bdb] Zdjęcia grupowe fantów (nie wszystkich): https://imgur.com/a/EDMIQvw https://imgur.com/a/j4d5Pya https://imgur.com/a/Wcq7w9X 13 4 2 Cytuj
michal 558 Opublikowano 28 maja 2018 Opublikowano 28 maja 2018 bardzo dobry pomysl Kmiot. Masz moj uscisk dloni. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 29 maja 2018 Opublikowano 29 maja 2018 Gram ale nie stoje na bramce. 1 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 29 maja 2018 Opublikowano 29 maja 2018 13 godzin temu, _M_ napisał: bardzo dobry pomysl Kmiot. Masz moj uscisk dloni. Kmiot tylko umyj porządnie przed wysłaniem ksiazki jak coś. Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 29 maja 2018 Opublikowano 29 maja 2018 Podbijam stawkę. Osoba, która zajmie ostatnie miejsce w tabeli, otrzyma formularz ZUS ERN z moim autografem 5 1 2 Cytuj
Bartg 5 526 Opublikowano 30 maja 2018 Opublikowano 30 maja 2018 To ja dla osoby, która wytypuje poprawnie 3 grupowe mecze polaków proponuję też jakąs ładną nagrodę wymyślić. Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 2 czerwca 2018 Opublikowano 2 czerwca 2018 Jestem gotowy by zająć wysoka pozycje w środku tabeli. Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 4 czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 czerwca 2018 podlinkowałem nagrody w pierwszym poście. Dziś do północy proszę się zapisywać a jutro myślę można zacząć typowanie, chcę mieć czystą głowę w pierwszej kolejce Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 4 czerwca 2018 Opublikowano 4 czerwca 2018 Wytrawni gracze typują na 5 minut przed pierwszą kolejką, w oparciu o przecieki z tajnej grupy fajsbukowej Cytuj
michal 558 Opublikowano 4 czerwca 2018 Opublikowano 4 czerwca 2018 okej ja zaczne 14 czerwca Rosja - Arabia Saudyjska 2-0 Cytuj
Figuś 21 251 Opublikowano 4 czerwca 2018 Opublikowano 4 czerwca 2018 (edytowane) Może jakiś zakładzik specjalny np, Czy Joachim Loew zrobi swój popisowy numer?! Spoiler Edytowane 4 czerwca 2018 przez Figuś Cytuj
Butt 3 435 Opublikowano 4 czerwca 2018 Opublikowano 4 czerwca 2018 Typuję, że jedna drużyna wygra Mundial, a reszta zajmie dalsze miejsca. Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 4 czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 czerwca 2018 5 godzin temu, _M_ napisał: okej ja zaczne 14 czerwca Rosja - Arabia Saudyjska 2-0 ale czytaj zasady, jutro wrzucę listę meczów do typowania xD to jak mordeczki, jak ktoś chce jeszcze się zapisać to nie ma czasu do stracenia. Jutro myślę można zacząć typować, ale jak ktoś ze względów T A K T Y C Z N Y C H chce typować później, to oczywiście można i godzinę przed pierwszym meczem. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 5 czerwca 2018 Opublikowano 5 czerwca 2018 Ok chyba wchodzę w to, mam doświadczenie w wygrywaniu nagród książkowych. Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 5 czerwca 2018 Autor Opublikowano 5 czerwca 2018 (edytowane) okej, wrzucam listę uczestników https://www.dropbox.com/s/d84or52zaravupi/typermundial18.xlsx?dl=0 niech kazdy się na niej poszuka, jak kogoś pominąłem to dajcie znać Później rzucę listę meczów pierwszej kolejki do typowania. Edytowane 5 czerwca 2018 przez c0ŕ Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 5 czerwca 2018 Autor Opublikowano 5 czerwca 2018 (edytowane) 1 kolejka Typujemy. Do kopiowania: Rosja - Arabia Saudyjska Egipt - Urugwaj Maroko - Iran Portugalia - Hiszpania Francja - Australia Peru - Dania Argentyna - Islandia Chorwacja - Nigeria Kostaryka - Serbia Brazylia - Szwajcaria Niemcy - Meksyk Szwecja - Korea Południowa Belgia - Panama Tunezja - Anglia Kolumbia - Japonia Polska - Senegal Mistrz: Wicemistrz: Król strzelców: Moje typy: Rosja - Arabia Saudyjska 1:0 Egipt - Urugwaj 1:2 Maroko - Iran 0:0 Portugalia - Hiszpania 1:0 Francja - Australia 3:0 Peru - Dania 1:0 Argentyna - Islandia 2:1 Chorwacja - Nigeria 4:1 Kostaryka - Serbia 0:0 Brazylia - Szwajcaria 0:1 Niemcy - Meksyk 1:0 Szwecja - Korea Południowa 2:2 Belgia - Panama 3:0 Tunezja - Anglia 1:0 Kolumbia - Japonia 2:3 Polska - Senegal 0:0 Mistrz: Francja Wicemistrz: Urugwaj Król strzelców: Falcao Edytowane 5 czerwca 2018 przez c0ŕ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi