Opublikowano 14 lipca 20204 l 2 godziny temu, BRY@N napisał: Co do przeszłości to dostajesz dzwonek od tej starszej kobiety po pierwszym mini bossie. Z nurkowaniem nie wiem bo jeszcze nie odblokowałem o chyba musze do tego minibosa wrócić bo go olałem 1 godzinę temu, mario10 napisał: Po pokonaniu Zdeprawowanej Mniszki z tego co pamiętam dostajesz taką umiejętność nurkowania. R2 normalnie się nurkowało więc wypróbuj. o dzieki, właśnie ide w tamtym kierunku. Pływać mogę po powierzchni, ale nie nurkować właśnie
Opublikowano 14 lipca 20204 l Tak bo po walce z nią się dostaje dopiero tę umiejętność i nawet nie trzeba jej odblokowywać tylko jest pasywną umiejętnością.
Opublikowano 15 lipca 20204 l Do platinum run to musisz jeszcze do ng++++dobic conajmniej, inaczej bedziesz farmic punkty do skilli z 15 godzin.
Opublikowano 16 lipca 20204 l a do czytałem ze babcia daje po pierwszym minibosie ten dzwoneczek 23 godziny temu, smoo napisał: Do platinum run to musisz jeszcze do ng++++dobic conajmniej, inaczej bedziesz farmic punkty do skilli z 15 godzin. nie trzeba, da się to wyfarmić na jednym ng+ Czeka mnie jeszcze na pewno NG++ bo dałem za szybko NG+ i staciłem możliwość ogarnięcia zakończeń. Ale w tą grę chce się grać ostatnio tak mialem z MGR, gdzie gra była w sumie liniowa, ale te brzdęki miecza i muzyczka targała michałka praktycznie za kazdym nowym new game wincyj wincyj poproszę takich gier jak sekiro. Co ja bym dał za MGR 2 lub jakieś DLC do Sekiro. Mam dość już cinematic experience bez porządnego gameplayu. Edytowane 16 lipca 20204 l przez oFi
Opublikowano 16 lipca 20204 l Ciekawe czy zmieniali ilość doświadczenia, bo jak przy premierze wbiłem platynę, to no, wolałem przejść na NG+++++ niż w ogóle pomyśleć, o okropnym, żmudnym i beznadziejnie nudnym farmieniu (a i tak było potrzebne do trofki). Czym więcej czasu minęło od premiery, tym bardziej cieszę się, że nie było DLC - w sumie gra wyczerpała swój pomysł podczas głównej kampanii, a opcjonalne rzeczy i tak nie do końca były w tej grze ciekawe. Jeśli będzie kontynuacja, mam nadzieję, że pójdą jeszcze mocniej w rytmiczny aspekt gry (bo gra jest de facto grą rytmiczną, jeśli chodzi o szermierkę), a zrezygnują z soulsowych naleciałości i elementów skradankowych. Spoiler Zważywszy na jedno z zakończeń, liczę na inspirację związane z gatunkiem wuxia
Opublikowano 16 lipca 20204 l Jedyne co tutaj mnie dziwi to wszystkie protezy, rzadko mi pomagają z bossami, częściej ich używam do zbijania postury zwykłych mobków (a tez nie zawsze). Ich istnienie w grze nie jest za bardzo pomocne (a nawet jeśli to ich dmg jest znikomy - chyba ze ostatnie formy drzewka protezy robią spustorzenie?)
Opublikowano 16 lipca 20204 l Zarówno protezy jak i umiejetności są niestety kiepsko zaprojektowane i w większości kompletnie bezużyteczne. Wyjątkiem są może parasolki i petardy, reszty nawet nie pamiętam już. Ze skilli tylko pasywki się przydają, aktywnych praktycznie wcale nie używałem.
Opublikowano 16 lipca 20204 l 9 minut temu, smoo napisał: Zarówno protezy jak i umiejetności są niestety kiepsko zaprojektowane i w większości kompletnie bezużyteczne. Wyjątkiem są może parasolki i petardy, reszty nawet nie pamiętam już. Ze skilli tylko pasywki się przydają, aktywnych praktycznie wcale nie używałem. Ze skili używam czesto ostrza niesmiertlenosci bo jednak zbija postawe i żyćka (nie w każdym bosie oczywiście się da)
Opublikowano 16 lipca 20204 l Godzinę temu, oFi napisał: chyba ze ostatnie formy drzewka protezy robią spustorzenie? Jakoś tego nie odczułem, więc powiedziałbym, że nie. Zresztą zanim zdobędzie się odpowiednie surowce, żeby wytworzyć ostatnie formy, to i tak jest się już na tyle doświadczonym, że te protezy nie są do niczego potrzebne xd. 2 godziny temu, Hendrix napisał: zrezygnują z soulsowych naleciałości i elementów skradankowych. O widzisz, ja mam na odwrót. Jeśli dwójka powstanie, to liczę, że skradanie zostanie rozwinięte, choćby kosztem przesadzonej ilości starć z powtarzającymi się subbossami. Momenty spokojnego eksplorowania i czajenia się były dla mnie jednymi z najlepszych w Sekiro.
Opublikowano 16 lipca 20204 l Zabawa w ciche eliminacje bardzo mi w Sekiro pasowała gdyby jeszcze tej eksploracji lokacji byłoby więcej to klasa. Nie wiem czy są w ogóle jakieś plany na kontynuację, ale wbijanie miecza w plecy było świetne
Opublikowano 16 lipca 20204 l 2 godziny temu, kotlet_schabowy napisał: O widzisz, ja mam na odwrót. Jeśli dwójka powstanie, to liczę, że skradanie zostanie rozwinięte, choćby kosztem przesadzonej ilości starć z powtarzającymi się subbossami. Momenty spokojnego eksplorowania i czajenia się były dla mnie jednymi z najlepszych w Sekiro. Uwielbiam eksplorację w grach From, Sekiro jest właśnie wyjątkiem - gra ma dla mnie wspaniale zaprojektowany system walki (i dlatego ją cenię i lubię), okraszony masą, absolutnie masą niepotrzebnych rzeczy: - cały system rozwoju postaci opierający się na wbijaniu doświadczenia jest niepotrzebny i istnieje tylko po to, aby uzasadnić walkę ze zwykłymi przeciwnikami, sam w sobie nic nie daje, nie stanowi elementu ryzyka, nie daje uczucia wzmocnienia postaci, stanowi bardzo przeciętny "gatekeeping" do zdobywania umiejętności (wolałbym, aby te były "schowane" za konkretnymi starciami i większą ilością minibossów, zresztą no, z częścią i tak się to dzieje), nie daje żadnego zróżnicowania (a gra nie na zróżnicowanym podejściu polega). Jest bo jest. Nie zdziwiłbym się gdyby został zaimplementowany w późnej fazie developingu. - elementy skradankowe, - nie lubię ich, bo trywializują główny aspekt gry, AI jest beznadziejnie głupie, a ogromna mobilność twojej postaci w zasadzie daje zawsze 100% bezpieczeństwo, więc cały system sprowadza się do używania stealth killi jak kamieni/strzał w Soulsach, tylko zamiast wywoływania aggro w celach uzyskania przewagi w sytuacjach przewagi liczebnej wroga, po prostu pozbywasz się przeciwnika od razu (a liczba animacji z tym związana jest nikła, więc w zasadzie oglądasz to samo za każdym razem). - niewykorzystany potencjał w itemizacji gry - w zasadzie większość zbieranych przez gracza rzeczy jest niepotrzebna, bo znowu - gra chce żebyś w walce polegał na zaimplementowanym systemie, więc z racji tego nie może dać dużej przewagi w postaci rzeczy, które realnie wspomagają pokonanie przeciwnika (oczywiście z wyjątkiem konfetti), to wpływa na eksplorację, bo razem z ograniczeniem jej znaczenia w kwestii tego jak opowiadana jest historia i jak przedstawiany jest świat, powoduje, że gracz dostaje mało bodźców, które popychają do niej (i piszę to jako osoba, które zebrała wszystko, i przeszła grę 7 razy, tylko no, ten pierwszy był najbardziej męczący). Od samego początku gra chce czerpać i czerpie od rzeczy, którymi inspirowali (i które wcześniej tworzyli) się twórcy, ale dla mnie błyskotliwa jest tylko wtedy, kiedy polega na własnej tożsamości, stąd wolałbym żeby w ew. sequelu skupili się na niej. Oczywiście każdy ma prawo lubić co innego, więc to tylko moje zdanie Edytowane 16 lipca 20204 l przez Hendrix
Opublikowano 16 lipca 20204 l Ja z kolei uważam, że elementy skradankowe dają dużo różnych możliwości. Zawsze masz wybór możesz kombinować po cichu i powoli albo iść na otwarte starcie kto co woli.
Opublikowano 16 lipca 20204 l @Hendrix Właściwie z każdym punktem mogę się całkowicie zgodzić. Tyle, że ja bym po prostu chciał, żeby to naprawili, a nie wywalili.
Opublikowano 16 lipca 20204 l Ja tylko dodam, ze najbardziej nie fer starciem jakie jest w tej grze to zjawa bez głowy ktora pozbawia cie możliwości manewrowania i musisz bazować na odbiciach miecza, do tego jeszcze w tempo bo ten miniboss moze Cie z oneshotowac A bossowie oczywiście sa genialnie zaprojektowani. Genshiro oczywiście to chrzest bojowy w tej grze. No i te 60ramek by sie przydało przy pierwszym runnie, bo jednak jak jestes jeszcze nie doświadczony z ciosami wroga to ratowalbys sie czasem refleksem, a tak dostajesz strzala, bo nie znałaś tej animacji i nie masz czasem juz szans uciec. Sekiro 2 to chyba pewniaczek na nowej generacji Edytowane 16 lipca 20204 l przez oFi
Opublikowano 17 lipca 20204 l Ja np. podszedłem do Genichiro po wyczyszczeniu Wioski Mibu, Świątyni Senpou i wszystkiego, co się da w zamku i gość padł po paru stosunkowo spokojnych próbach. U mnie chrztem była Pani Motyl i paru subbossów, a pierwsze spotkanie z Parecznikiem nauczyło mnie w końcu porządnie zbijać posturę. I to też jest piękne, jak różne można mieć doświadczenia w tej samej grze.
Opublikowano 17 lipca 20204 l Pani Motyl mnie wyjaśniła wiele razy, ale nauczyłem się na niej walczyć mieczem, fajne jest to, że początkowo sobie myślałem, ten boss jest nie do pokonania przecież dostaję dwie klepy i klękam, a tu z czasem się człowiek uczy konkretnych ataków i zachowań i wszystko się nagle okazuje do zrobienia. Świetna gra
Opublikowano 17 lipca 20204 l Tydzien urlopu pozostal, chyba trzeba bedzie poswiecic ten czas na Sekiro :x Z tego co pamietam czeka mnie walka z Rin :x
Opublikowano 25 lipca 20204 l Demon nienawiści wcale nie byl taki trudny jak go malują, a w rankingach figuruje jako najtrudniejszy. Dla mnie Sowa (ojciec) pozostaje najtrudniejszym bossem w grze. 3dni go tlukłem
Opublikowano 25 lipca 20204 l Pani Motyl to była dla mnie próba wytrwałości z Sekiro. Dwa dni się z nią męczyłem. No i tradycyjnie końcowy boss zatrzymał mnie na prawie tydzień. Zgadzam się z Hendrixem co do małej przydatności zbieranych po drodze przedmiotów. Większość potyczek ogarnąłem bez wspomagaczy. W takim Dark Souls III czy Bloodborne użyteczność ze zdobytych łupów jest bardziej praktyczna. Ale system walki to jednak Sekiro. Zdecydowanie.
Opublikowano 29 lipca 20204 l Troche pozno, no i mogli jednak wydac jakies DLC z kosmicznym poziomem trudnosci.
Opublikowano 30 lipca 20204 l meh bardzo. Gra jest boss rushem i dostaje jeszcze tryb boss rush Najs xd No jakoś to nie zachęca do powrotu. Postoję
Opublikowano 30 lipca 20204 l Godzinę temu, cotek napisał: meh bardzo. Gra jest boss rushem i dostaje jeszcze tryb boss rush Najs xd No jakoś to nie zachęca do powrotu. Postoję No nie ma tubza dużo do zwiedzania