SlimShady 3 380 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 W sumie masz rację, link poniżej wyczerpuje temat: https://www.psxextreme.info/topic/112833-lore-fabuła-dark-souls/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Najtmer 1 082 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 no racja, flagowa jakosc dyskusji o czymkolwiek tutaj. dzieki za link, sam sie wyjasniles. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 380 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 Masz coś ciekawego do napisania na temat fabuły(którą się przecież zachwycasz kilka postów wcześniej), to droga wolna. Ciekawi mnie jak chcesz obronić grafomańskie opisy na poziomie czująco-słyszącego Saint Marcina. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 @SlimShady przeczytaj Paleblood Hunt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 380 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 5 minut temu, estel napisał: @SlimShady przeczytaj Paleblood Hunt. 107 stron? Dz-dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 25 września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 września 2019 3 godziny temu, XM. napisał: I to jaranie sie jakims hóiowym opisem budujacym L O R E napisanym na butelce Fantastyczna produkcja. Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do przedmiotu bądź skonsultuj się z forumkiem lub youtubkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 26 września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 września 2019 13 godzin temu, SlimShady napisał: 107 stron? Dz-dzięki. No chciałeś zobaczyć czy gra ma fabułę, czy nie. Podpowiem tylko, że od wydania tej analizy wyszło jeszcze kilka fajnych rzeczy, które wyczytałem na reddicie np. przetłumaczenie Orphan of Kos, który w japońskim używa tych samych kanji co słowo "wola", z czego ludzie wyciągają ciekawe wnioski itd. Ogólnie lore jest spory, ale część jest pewnie wymyślona przez samych graczy. Była taka akcja, że kolesie się spuszczali nad doborem książek Hunter Workshop i nad ukrytym tam przekazem, a ktoś z From Software to skomentował tak, że po prostu taką teksturę znaleźli w Googlu Podsumowując - gra jest na tyle dobra i ma na tyle duży potencjał, że stworzyła wokół siebie społeczność oddanych graczy, którzy badają każdy jej najmniejszy skrawek od lat. Wydaje mi się, że to jest ostateczny dowód na jakość tego tytułu i przedstawionego w nim świata. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 380 Opublikowano 26 września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 września 2019 2 godziny temu, estel napisał: No chciałeś zobaczyć czy gra ma fabułę, czy nie. Podpowiem tylko, że od wydania tej analizy wyszło jeszcze kilka fajnych rzeczy, które wyczytałem na reddicie np. przetłumaczenie Orphan of Kos, który w japońskim używa tych samych kanji co słowo "wola", z czego ludzie wyciągają ciekawe wnioski itd. Ogólnie lore jest spory, ale część jest pewnie wymyślona przez samych graczy. Była taka akcja, że kolesie się spuszczali nad doborem książek Hunter Workshop i nad ukrytym tam przekazem, a ktoś z From Software to skomentował tak, że po prostu taką teksturę znaleźli w Googlu Podsumowując - gra jest na tyle dobra i ma na tyle duży potencjał, że stworzyła wokół siebie społeczność oddanych graczy, którzy badają każdy jej najmniejszy skrawek od lat. Wydaje mi się, że to jest ostateczny dowód na jakość tego tytułu i przedstawionego w nim świata. Przecież nie mam nic do Bloodborne'a, mamy 2019, a dla mnie to nadal najlepszy ex na PS4. Mocne 9/10 nie licząc nudnych lochów i grafomańskich opisów/szczątkowej fabuły. To nie jest fabuła, tylko magisterka pisana przez jednego z psychofanów, nawet Pan Miyazaki niczego nigdy nie komentuje, bo wtedy cały czar pryśnie. Jak się postarasz, to pewnie i z Super Mario zrobisz bohatera romantycznego, nie ma praktycznie dialogów, dosłownie ocean możliwości na bajdurzenie z Vadimem z jutjuba. Umówmy się, FROM nigdy nie słynęło z fabuły(nie grałem w Sekiro i to co zrobili na VR), to nie jest element dzięki, któremu są na fali od 2009. Nie wiem czy grałeś w Silent Hill 2 czy Rule of Rose, to jest idealny przykład fabuły i otoczki fabularnej. Bloodborne przy tym nawet nie stał, i tam nie potrzebujesz czytać opasłych tomów ani wspierać się wielogodzinnymi filmikami. Oczywiście jest tam dużo rzeczy do odkrycia, ale to co najistotniejsze wyciągasz samodzielnie, po prostu grając w grę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 26 września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 września 2019 Ja na to patrze jak dwa zupełnie inne style narracji. Pewnie każdy znajdzie swoich zwolenników. Nie wiem czy można jednoznacznie określić, który jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Szermac 2 695 Opublikowano 26 września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 września 2019 Ale przecież właśnie SH2 i Bb ma dużo wspólnego jeśli chodzi o prowadzenie fabuły i odkrywanie poprzez analize i obserwacje otoczenia różnych niuansów Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 26 września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 września 2019 Sorry, ja nie grałem w SH2 (niestety) więc nie wiem jak tam to wyglądało. Odnosiłem się do tej części wypowiedzi: Cytat Oczywiście jest tam dużo rzeczy do odkrycia, ale to co najistotniejsze wyciągasz samodzielnie, po prostu grając w grę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 440 Opublikowano 27 września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 września 2019 14 godzin temu, cotek napisał: Ale przecież właśnie SH2 i Bb ma dużo wspólnego jeśli chodzi o prowadzenie fabuły i odkrywanie poprzez analize i obserwacje otoczenia różnych niuansów Z tym, że w BB to jedyna "ekspozycja fabularna" jaka jest, w SH2 niekoniecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 27 września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 września 2019 Czas się w końcu zaopatrzyć w Sekiro i ograć to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 624 Opublikowano 27 września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 września 2019 W dniu 26.09.2019 o 07:26, estel napisał: No chciałeś zobaczyć czy gra ma fabułę, czy nie. Podpowiem tylko, że od wydania tej analizy wyszło jeszcze kilka fajnych rzeczy, które wyczytałem na reddicie np. przetłumaczenie Orphan of Kos, który w japońskim używa tych samych kanji co słowo "wola", z czego ludzie wyciągają ciekawe wnioski itd. Ogólnie lore jest spory, ale część jest pewnie wymyślona przez samych graczy. Była taka akcja, że kolesie się spuszczali nad doborem książek Hunter Workshop i nad ukrytym tam przekazem, a ktoś z From Software to skomentował tak, że po prostu taką teksturę znaleźli w Googlu Podsumowując - gra jest na tyle dobra i ma na tyle duży potencjał, że stworzyła wokół siebie społeczność oddanych graczy, którzy badają każdy jej najmniejszy skrawek od lat. Wydaje mi się, że to jest ostateczny dowód na jakość tego tytułu i przedstawionego w nim świata. Z ta tekstura to byl nagrobek w Hemwick ktory mial napisy w jezyku polskim. Hurra husaria polacy Pan Miyagi sie wzorujena grobach poteznych sarmatow, cala dyskusja byla ze cos tam napisane o Henryku to pewnie lowca Henryk co sie gdzies tam pojawia i w ogole powiazania rownolegle wszechswiaty. A tutaj jeden z devow po prostu skomentowal ze znalezli w google taka teksture i koniec zabawy xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 10 października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 października 2019 Dołączyłem do zacnego świata Sekiro. Co prawda początek przygody bo podzamcze Ashiny ale wsiąknę na dłużej Spoiler Co prawda ze 3-4 razy Generał Kawarada pokazał mi gdzie moje miejsce blisko ziemi. Ale dałem radę. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, walka emocjonująca choć momentami zbyt szybka i nie jestem w stanie zareagować odpowiednio ale to kwestia treningu. Kilkukrotnie mi się zdarzyło, że siedząc wyżej nie wypatrzyłem wroga, myślę spoko czysto, schodzę po schodach i kosa w plecy, jakoś dobrze się ukrywają Fajne jest to, że gra nie jest bardzo liniowa tylko lokacja jest rozbudowana, jest też to lekkie utrudnienie bo poszedłem jakąś boczną ścieżką i wyszedłem nie wiadomo gdzie Zapowiadają się wymagające godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 14 października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 października 2019 Zapytam o jedną rzecz jeszcze. Nauczyliście się panowie rozpoznawać na wrogach kiedy wyprowadza pchnięcie, a kiedy podcięcie? Teraz walczyłem z Spoiler Łowca Shinobi Enshin z Misen Niby jakoś tragedii nie było gościem ale za cholerę nie mogłem rozpoznać kiedy wyprowadza zamach włócznią a kiedy pchnięcie żebym mógł zastosować kontrę Mikiri Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 254 Opublikowano 14 października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 października 2019 Da się to rozpoznać na refleks, kwestia opatrzenia się z animacjami. Generalnie pchnięcia przeważnie zaczynają się od ruchu tułowia w tył, a cięcia z zamachu w bok. Żeby wyrobić sobie pamięć mięśniową trzeba po prostu dostać po dupsku kilkanaście (kilkadziesiąt) razy i instynktownie zaczniesz robić to co trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 14 października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 października 2019 Czyli jednak jeszcze doświadczenia w walce brakuje u mnie spoko się walczy ale jak już się pojawiają 3 przeciwnicy to najcześciej uciekam bo z dwoma sobie jeszcze radzę ale 3 już mnie poniewierają, Bo jednego blokuje/paruje a drugi mnie tam zza niego dzióbie Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 15 października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 października 2019 Nie chciałbym spoilerów poczytać przez prawie 100 stron tematu dlatego zapytam gdzie się udać na początku żeby zdobyć choć jedno rozwinięcie postury i żywotności? Spoiler Sklepałem Skutego Ogra, Generała Tenzena, Łowca Shinobi Enshin czyli takich mini bosów ale chyba coś pominąłem bo odkryty fioletowy ninja mnie klepie podobnie jak z Pijakiem. Chyba mam za mało postury bo generalnie z nimi 1-2 błędy przy blokach i postura naładowana full czy może jestem jeszcze laćkiem Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 774 Opublikowano 15 października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 października 2019 jesteś laćkiem, przy odpowiednim tajmingu bloku nie ma szans żeby tak szybko posture zbijali Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 254 Opublikowano 15 października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 października 2019 51 minut temu, mario10 napisał: Nie chciałbym spoilerów poczytać przez prawie 100 stron tematu dlatego zapytam gdzie się udać na początku żeby zdobyć choć jedno rozwinięcie postury i żywotności? Ukryj zawartość Sklepałem Skutego Ogra, Generała Tenzena, Łowca Shinobi Enshin czyli takich mini bosów ale chyba coś pominąłem bo odkryty fioletowy ninja mnie klepie podobnie jak z Pijakiem. Chyba mam za mało postury bo generalnie z nimi 1-2 błędy przy blokach i postura naładowana full czy może jestem jeszcze laćkiem Fioletowego sobie na razie odpusc, to jest przeciwnik ktory pojawi sie w grze w dalszej czesci w wiekszej ilosci. Z pijakiem walka polega wlasnie na tym, by nie dac sie trafic, gdyz jego trucizna i tak Cie zmasakruje nawet jak bedziesz odbijac ciosy. Trzymaj go na dystans i atakuj jak ma dlugie recovery. Masz tam NPC do pomocy - siedzi w krzakach kolo wody. Potem idz na kolejnego bossa w glebi posiadlosci, poduczysz sie troche walki na nim. Potem lec na szczyt zamku w Ashinie, tam bedziesz mial test koncowy tutorialu, gdzie tak na prawde nauczysz sie szermierki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 16 października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 października 2019 (edytowane) Dziękuję za rady Jednak chyba zbyt asekuracyjnie podchodziłem do walk, nawet z podstawowymi przeciwnikami, zawsze się czaję i wyczekuję sposobności do akcji, a potestowałem trochę agresywniejszy styl i wydaje mi się, że lepiej się sprawdza. Choć i jakiś podstawowy mobek z pochodnią i mieczem potrafi mnie poszturchać Edytowane 16 października 2019 przez mario10 Cytuj Odnośnik do komentarza
sajmon34 181 Opublikowano 16 października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 października 2019 W dniu 14.10.2019 o 13:15, smoo napisał: @mario10 Zasada w grach soulsborne jest taka ze jak cie leja w opcjonalnej lokacji to wracasz i jedziesz fabule dalej. Troche poprawisz skilla i wracasz. Pijak jest prosty. 1 kulke mu po cichaczu zbijasz, druga razem z pomagierem. Problemem bedzie to co sie dzieje dalej. Odpusc, lec dalej. Bedziesz mogl wrocic tam kiedy chcesz (ofc do pewnego momentu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 17 października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 października 2019 No właśnie zmiana taktyki na bardziej agresywną się sprawdza lepiej. Po radach pójścia do pijaka tak zrobiłem i wczoraj po kilku podejściach wyjaśniłem mu co trzeba Spoiler Pani Motyl bo teraz się z nią szarpię Super walka, ona nieco weryfikuje umiejętności szermiercze ale tutaj czuć, że wszystko zależy od nas i już pierwszą fazę bez problemu ją rozkładam no chyba, że popełnię głupi błąd, a teraz poznaję się powoli na drugiej bo na razie dostaję łomot, bo dużo tych przeszkadzaczy w niej jest ale dam i jej radę. Ale co to jest za gra, wiem, że mi krwi napsuje i jeszcze w nie jednym miejscu dostanę baty ale ten klimat, walki jak dla mnie miód. Na taką grę czekałem i staram się delektować. A jaka radość była jak znalazłem ukryte przejście mała rzecz, a cieszy. Dzięki za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Szermac 2 695 Opublikowano 17 października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 października 2019 No gra jest kosmiczna i ma za(pipi)isty feeling Niestety utknąłem na jednym bossie i nie mogę ruszyć z nim :C Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi